🌀بیانیه پایانی کنگره اخلاق در علوم و فناوری؛
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹در آستانه میلاد خجسته ی پیامبر اکرم (ص) و امام صادق (ع) که اخلاق را بنای تحول انسان و رسالت دانشمندان اعلام داشته اند، انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با همکاری 25 نهاد علمی، مدنی و رسمی، کنگره ی بین المللی اخلاق در علوم و فناوری را از 13 تا 16 آذر ماه 1396 در تهران- مرکز همایش های بین المللی کتابخانه ی ملی جمهوری اسلامی ایران- برگزار کرد.
🔹در این کنگره ی چهار روزه 188 تن از پژوهشگران، اندیشمندان و دانشمندان ایرانی و غیر ایرانی به موضوع " اخلاق برای علوم و فناوری" در پنج حوزه ی "مبانی و مبادی اخلاق در علوم و فناوری"، "مدیریت علوم و فناوری" ، "توسعه علوم و فناروی های نوین"، اخلاق حرفه ای در علوم و فناوری" و "اخلاق در علوم و فناوری و سیاست عمومی"، پرداختند و با ارائه 27 سخنرانی، 78 مقاله، و 312 پوستر و 16 میز گرد؛ زمینه ها، ، راهبردها و آثار اخلاقی را در ساحت های میان رشته ای و مستقل به صورت نظری و عملی مطرح کردند.
🔹کنگره ی تهران که برای نخستین بار توانست در یک اجتماع بزرگ علمی، گفت و گو های جدیدی بر سر ضرورت پرداختن به مسائل بنیادین اخلاق در حوزه های علوم و فناوری و فرهنگ و جامعه سامان دهد و افق های نویی در عرصه های پژوهش و آموزش بگشاید، مهمترین رهیافت های خود را در 10 بند ذیل اعلام می دارد:
🔹جهانِ کنونی که دستخوشِ تغییرات پرشتاب علمی و فناورانه است، عملا به تدوین و تبیین مبانی و ساز و کارهای اخلاقی در قلمروهای عام و خاص، نظری و عملی و جهانی و محلی نیازمند تر از پیش است.
🔹اخلاق در علم و فناوری فراتر از اندیشیدن، دانستن و آموختن صرف است، اخلاق سرچشمه ی معناداری و معنابخشی و تنظیم رفتار فردی و جمعی نیزهست. بنابراین به حوزه ی همه دانش ها و فناوری ها تسری دارد.
🔹عمل اخلاقی در دایره ی کنش های آزادانه، آگاهانه و ارادی قرار می گیرد، از این رو کنشگران حوزه ی علوم و فناوری در تحقق عینی این مفاهیم مسؤولیت اساسی اخلاقی دارند.
🔹فقر، نابرابری، تبعیض و تحقیر مولّد و مقوم زمینه های ضد اخلاقی هستند، به این سبب دستور کار اخلاق در حوزه ی همه علوم و فناوری ها، شامل مبارزه با این زمینه ها نیز می شود.
🔹هم سرشتی " اخلاق و عدالت" و " اخلاق و همدردی" ایجاب می کند که حوزه ی اخلاق در علوم و فناوری اهداف صیانت از انسان و کرامت او، حقوق شهروندی و مدنی و نسلی و جنسیتی و قومیتی و مذهبی، ارتقای کیفیت زندگی و رفاه و امنیت و خیر عمومی، توانمند سازی جامعه و کاهش آسیب های اجتماعی را در فرآیند توسعه ی علوم و فناوری ها به طور مستمر رصد کند.
🔹توسعه ی پایدار، همه جانبه، متوازن، موزون و همزمان نیازمند اشتراک نظر بر سر اصول و الزام ها و کد های روشن، فراگیر و روزآمد اخلاقی در پهنه ی همه ی دانش ها و فناوری های جدید از جمله محیط زیست، تغییرات اقلیمی، فناوری های زیستی، ارتباطات و اطلاعات و جامعه ی شبکه ای و مجازی است.
🔹رابطه ی متقابل میان اخلاق و دین، اخلاق و حقوق، اخلاق و فرهنگ، اخلاق و اجتماع، اخلاق و فرد، اخلاق و سیاست و اخلاق و اقتصاد، کنشگران حوزه های علوم و فناوری را وا می دارد که در مسیر کاهش جهل و خرافه، خردستیزی و افراطی گری، خشونت طلبی و ناامنی حساس و فعال باشند.
🔹نخبگان، نهادهای مدنی، دانشگاه ها، مراکز تربیتی و آموزشی پیش از دبستان تا مدارس، نهادهای مولد اندیشه، مراکز پژوهشی و فناوری،رسانه های جمعی و شبکه های مجازی، دستگاه های سیاستگذار و برنامه ریز حاکمیتی نقش هایی موثر و به هم پیوسته در گسترش و تعمیق حوزه اخلاق در علوم و فناوری دارند، از این رو بر مسؤولیت مشترک همه ی این نهادها در ارتقای اخلاق در گستره فرهنگ عمومی و حوزه ارزش ها و هنجارها و نگرش ها، در میان سازمان ها و در متن حرفه ها و مهارت ها تاکید می شود.
🔹لازمه ی پیشبرد و توسعه ی اخلاق در علوم و فناوری؛ فراهم آوردن زمینه های گفت و گو، ارتباط، تفاهم و تعامل در سطوح ملی و منطقه ای و بین المللی و تقویت بنیان آزادی های علمی، امنیت اندیشه و گسترش فرهنگ نقد است. نهادها، شبکه ها و مراکز فعال حوزه ی اخلاق در علوم و فناوری می توانند و باید برنامه هایی منظم را برای ایجاد شبکه ها و نهادهای محلی و جهانی طراحی و پیگیری کنند و دستگاه های سیاستگذاری و مجری نیز به انجام مستقل، غیرتشریفاتی و موثر آنها یاری رسانند.
🔹اهتمام به حوزه ی اخلاق در علوم و فناوری بر آمده از نگرانی نسبت به امروز و آینده و یا محدود ماندن در گذشته نیست. تمرکز بر اخلاق در این حوزه به معنای کشف فرصت ها در کنار توجه به تهدیدهاست. در فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی همانند جوامع و ملل دیگر ظرفیت های اخلاقی نهفته ای هست که می توان در پرتو این رویکرد جدید آنها را بازخوانی و باز آفرینی کرد.
۱۶ آذر ۹۶
@ethicscongress