📙📙
گزیده ای از حجاب شرعی در عصر پیامبر -
🔲
فقیه قرن هشتم!
اولین قائل به پوشش مو🔷
شهید اول، مبتکر بحث موhttps
://
t.me/roshanfekridini🔲🔴🔲
امروزه تصوّر ما از زنان مؤمنی که در صدر اسلام زندگی میکردند این است که "
موی سرشان"
را به طور کامل میپوشاندند و هیچ قسمتی از سر و گردن آنها ،به جز گردی صورت¬
شان، نمایان نبوده است؛ و حتّی زنانی که اینک تقیّدی به ستر مو ندارند در مورد آنان گمانی بجز ستر کامل مو و گردن ندارند.
علاوه بر آن فکر میکنیم احادیث و روایات فراوانی که ارزش استناد فقهی داشته باشد در "
لزوم پوشش مو" صادر شده است همچنین اینگونه تصور میکنیم که بحث "ستر مو" از روزی که فقه جعفری شکل گرفته در میان متون فقهی وجود داشته، و فقیهان یکی پس از دیگری، به تأسّی از امام محمدباقر و امام جعفرصادق و شاگردان ایشان، حکم به لزوم آن دادهاند یعنی بر این باوریم که فقهای نامدار فقه جعفری مانند ابن ابی عقیل عمانی، ابن جنید اسکافی، شیخ مفید، سیّدمرتضی، شیخ طوسی، ابن ادریس حلّی، محقق حلّی، علامه حلّی و ...، بحث "پوشش موی! سر" را مورد دقّت قرار داده و حکم به لزوم آن داده اند.
اما باید گفت که همیشه تصوّرات، انتظارات و علایق ما با واقعیّات همخوانی ندارد؛ و در این موضوع، نه تصوری که از زنان مؤمن صدر اسلام داریم درست است، و نه احادیث صریحی در مستندات فقهی وجود دارد و نه اینکه فقهای نامبرده حکم به لزوم پوشاندن مو توسط زنان مسلمان داده اند! پس قضیه چیست؟
حقیقت این است که از ابتدای تأسیس فقه جعفری و ظهور فقهای بزرگ، تا قرن هشتم هجری، کسی از فقها هیچ عبارتی در باره "موی" سر و "لزوم پوشش آن" مطرح نکرده است! و در واقع (به جز عبارتی از قاضی ابن براج که مبهم نیز مینماید) اوّلین فقیهی که رسماً بحث پوشش مو را وارد موضوعات فقهی کرد و نیز نسبت به استتار آن نگاه مثبتی داشت، "شهید اول" بود. شهید اول در قرن هشتم هجری میزیست و متوفی به سال 786 است، یعنی اولین فقیه شیعی که به مقوله ستر موی! سر پرداخته، حدود هفت و نیم قرن پس از رسول الله(ص) و حدود شش قرن پس از امام جعفر صادق زندگی میکرده است!
تازه پس از شهید اول، اینگونه نبود که فقهای بعدی نسبت به دیدگاه وی رویکرد مثبت داشته باشند بلکه تا قرن¬ها پس از وی یعنی تا نزدیک قرن سیزدهم هجری، یا به بحث "پوشش مو" اصلاً پرداخته نمیشد و در واقع سیره فقهای پیش از شهید اول رعایت می¬گردید، و یا اگر هم تحت تأثیر نوآوری شهید مورد بررسی قرار میگرفت گاه نسبت به استتار آن نگاه مخالف، و گاه نگاه موافق وجود داشت.
...
محمدصادق روحانی از فقهای معاصر که خود معتقد به وجوب پوشش مو است میگوید: به ظاهرِ عبارات اکثر فقهای امامیه، اینگونه منسوب است که آنان پوشش مو را واجب نمیدانستند و نیز گروهی از بزرگان امامیه از صدور رأی در این باره خودداری کردهاند: «الشعر: فقد نسب الی ظاهر عبارات اکثر الاصحاب: انه لایجب ستره، و عن جماعة من الاکابر التوقف فیه. و یدل علی وجوب ستره خبر الفضیل عن ابیجعفر قال: صلت فاطمة فی درع و خمارها علی رأسها لیس عیها اکثر ممّا وارت به شعرها و اذنیها. فإنه ظاهر فی ان هذا هو الواجب» .
عدم استنباط پوشش مو تا پیش از شهید اول را به خوبی میتوان از کلام صاحب جواهر بدست آورد وی هنگام برشمردن موافقان پوشش مو، نام هیچ فقیهی که پیش از شهید اول و پیش از قرن هشتم باشد را نمیآورد با اینکه موافقان پوشش پس از قرن هشتم را یک به یک نام میبرد
منبع: کتاب حجاب شرعی در عصر پیامبر، امیرحسین ترکاشوند ص 696 و 705
#تحليل_اجتماعي را دريافت كنيد👇👇👇👇👇👇👇👇⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://telegram.me/tahlyleejtemaaey