مطالعات جنسیت


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


کانال مطالعات جنسیت، تلاش بر آشنایی مخاطب با مفاهیم مطالعات اجتماعی علم جنسیت (Gender) به طرق مختلف دارد. علمی که درباره خاستگاه برساختگی جنسیت، اثرگذاری جنس بر جنسیت، هویتها و گرایشهای مختلف جنسی و جنسیتی، شناخت پیچیدگی این مقوله و از این دست، بحث میکند.

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


#کلیشه‌های_جنسیتی که رفتارهای مشخصی را به زنان و مردان نسبت می‌دهند، فارغ از این که جنس و جنسیت را دوگانه می‌پندارند.
بازار کتاب ایران این سال‌ها مملو از کتاب‌هایی با این کلیشه‌ها است.
@genderstudies


Репост из: ديده‌بانِ زنان
زنان ایرانی رتبه اول #خودسوزی را در خاورمیانه دارند.

🔻خودکشی در میان زنان غرب کشور مولفه های زیادی دارد و نقش مسائل اقتصادی و بیکاری نباید از نظر دور دانست، زنانی که از استقلال مالی و اقتصادی و پایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار هستند کمتر به سمت خودکشی سوق داده می شوند.

🔻خودسوزی یکی از خشن‌ترین و دردناک‌ترین روش‌های خودکشی است وبه دلیل زخم‌ها و عفونت‌های عمیق و پیچیده، میزان هلاکت با آن حتی از روش‌هایی چون حلق‌آویزی هم بیشتر است.

🔻امروزه استفاده از این روش برای خودکشی، در کشورهای پیشرفته رایج نیست. اما در کشور ما و بین زنان به ویژه زنان غرب کشور رایج ترین شیوه خودکشی است.

🔻اخیرا رئیس انجمن حمایت بیماران سوخته با اعلام این خبر که خودسوزی در ایران در حال افزایش است آماری از قربانیان سوختگی در کشور را اعلام کرد.

🔻محمد جواد فاطمی با اشاره به کمبود تخت های سوختگی بیمارستان آمار بیماران سوختگی در کشور را ۳۰ هزار نفر عنوان کرد و به افزایش آمار خودسوزی در برخی از استان های مرزی هشدار داد.

🔻آماری که در سال‌های اخیر رو به فزونی نهاده است.پدیده‌ خودسوزی میان زنان در استان‌هایی مانند ایلام، لرستان، کرمانشاه و کردستان، ترکمن‌های گلستان ‌و بوشهر بیشتر دیده می‌شود.

🔻در این میان، آمار خودسوزی زنان در ایلام بیش از سایرین است و تقریبا به فرهنگ غالب آن منطقه تبدیل شده است.

🔻به گفته زهرا حضرتی، استاد جامعه‌شناسی، زنان ایرانی رتبه اول «خودسوزی» را در خاورمیانه دارند. در ایلام با توجه به اینکه خیلی وقت ها به دلایل متعدد از جمله عرف حاکم خودکشی را ثبت نمی کنند اما همچنان به روال گذشته شاهد آمار بالای خودسوزی خصوصا در زنان هستیم.

🔻انتخاب این مرگ دردناک در سالهای اخیر به حدی در بین زنان شیوع پیدا کرده است که حتی یکی از استادان دانشگاه علوم پزشکی ایلام پیشنهاد داده بود که زنان به جای خودسوزی، «گچ» بخورند تا بسته شدن راه تنفسی‌شان بمیرند و درد کم‌تری را متحمل شوند./ روزنامه همدلی
@womenwatcher


Репост из: ديده‌بانِ زنان
⁣📍انتقادات عجیب از لایحه دولت برای منع خشونت علیه زنان
🔻زهرا آیت‌اللهی، رییس شورای‌فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، می‌گوید زنی که پدر و برادر و شوهردار باشد به قانون نیاز ندارد! / كيهان
@womenwatcher


Репост из: ديده‌بانِ زنان
 
📍روایتی ناتمام در یک #تئاتر از زخم خوردگان هویت
نصف روز دخترم و نصف روز پسر

🔻روی زمین می‌خزد. صدای برخورد مشت را با گوشت تنش می‌شنوی. خرد می‌شود، می‌ریزد، بلند می‌شود، دوباره کتک می‌خورد. نگاه می‌کند؛ چشم‌های خیره، بغض. آخ از این بغض و آن نگاه. سامان، قصه خودش را بازی می‌کند. قصه آن راه‌های رفته و آن اشک‌های ریخته و آن همه بغض، گیر کرده در گلو؛سفت و خفه‌ کننده: «50 ساله‌ام اما فقط 9 سال زندگی کرده‌ام.»
گزارش مریم طالشی

🔻 #سامان_ارسطو را خیلی‌ها می‌شناسند، قبلاً فرزانه بود. ۴۰ سال با هیأت زنانه زندگی کرد و آنی نبود که دوست می‌داشت. روحش با جسمش مطابق نبود. آزار دید و به قول خودش زندگی نکرد تا وقت عبور؛ عبور از روزهای ملال‌انگیز خود نبودن.
سامان حالا قصه خودش و دیگرانی چون خودش را روی صحنه برده.

🔻تئاتر #خودکار_بیکار ،گوشه‌ای از رنجیست که ترنس‌ها می‌کشند. هویت‌شان را می‌خواهند و این، خواسته زیادی نیست. برای آنها اما رسیدن به این خواسته، آنقدرها هم راحت نیست: «مُد شده که همه برن ترنس بشن.»، «نکنه تو هم ترنس شدی؟»، «ترنس بازی درنیار بابا!». این شوخی‌ها گاهی آنقدر دهان به دهان می‌چرخد که در محافل علمی و فرهنگی هم رسوخ پیدا می‌کند. 

مطلب کامل 👇
http://www.ion.ir/News/307798.html
http://uupload.ir/files/1gic_img_20171225_115416_749.jpg

@womenwatcher


Репост из: کانال خبری فاطمه راکعی
🔶سلسله هم انديشي مسأله يابي زنان و شهر تهران با حضور دکتر فاطمه راکعی مشاور شهردار در امور بانوان روز چهارشنبه 6 دی ماه برگزار می شود.


Репост из: ? همایش ها و کنفرانس های حقوقی و صنفی
🌐 نشست علمی با عنوان «حقوق مهاجران و پناهجویان» 🔳سخنران:خانم پروفسور لیندا بریکسمن استاددانشگاه سیدنی 🗓دوشنبه : ۴ دی ۹۶ ساعت
۱۳-۱۵ 📍تالار آزادی دانشکده حقوق دانشگاه بهشتی

🆔 @lawconferences


باز هم به سنت هر سال، زنان و دیگر جنس‌ها و جنسیت‌ها از رکاب زدن در خیابان‌های تهران منع شدند.
"آسمان آبی، زمین پاک، تهران مردانه"!
#تبعیض
#سکسیسم
#جنس‌گرایی
@genderstudies


"هنگام توجه به تفاوت‌ها، برابری را از یاد نبریم".

@genderstudies


✴️ بیانیه جمعی از پژوهشگران و دغدغه‌مندان در زمینه جنسیت و زنان، درآستانه روزجهانی حقوق بشر و پایان 16 روز نارنجی منع خشونت علیه زنان

✴️ «محتواهای #تبعیض_آمیز و #خشونت_آمیز جنسی/جنسیتی مجازی و #رسانه‌های_جنسیت‌زده را #تحریم می کنیم»

✴️«از آنجا که بازشناسی حرمت ذاتی انسان و حقوق برابر و سلب‌ناپذیر تمامی اعضا بشر، بنیان آزادی، عدالت و صلح در جهان است؛
از آنجا که تحقیر حقوق انسان‌ها، به توحش‌هایی می‌انجامد که وجدان آدمی را در رنج می‌افکند؛
از آنجا که بایسته است تا آدمی، به عنوان آخرین راهکار، ناگزیر از شوریدن علیه بیدادگری و ستم نباشد و به پاسداری حقوق بشر از راه قانون همت گمارد. این اعلامیه جهانی حقوق بشر، به عنوان دستاورد مشترک تمامی ملل اعلان می‌شود تا هر عضو جامعه با به خاطرسپاری این اعلامیه، در راه یادگیری و آموزش آن و در مسیر ارتقاء حقوق و آزادی‌های انسانی بکوشد...»

✴️ متن فوق بخشی از مقدمه اعلامیۀ جهانی حقوق بشر است که متاسفانه با گذشت چندین دهه، همچنان شاهد تداوم انواع خشونت‌هایی هستیم که حرمت واژه‌های آزادی و برابری انسانی را، آن‌گونه که در بیانیه آمده، می‌شکنند.

✴️ در این سال‌ها، هم‌زمان با گسترش شبکه‌های مجازی و اثرگذاری بی‌واسطه محتوای آنها بر فرهنگ عمومی، این فضا به مهم‌ترین عرصه‌ اشاعه انواع آزارها، طرد‌کردن‌ها و خشونت‌های افسارگسیخته بدل شده‌ است. در طول یک‌سال گذشته نیز، در جامعۀ مجازی ایرانی، انواع خشونت‌های آنلاین جنسی و جنسیتی، جریان داشتند که گاهی به شکلی خاموش و گاهی بی‌پرده به صورت کلامی یا تصویری نمود می یافتند. اقداماتی مانند به ‌کارگیری الفاظ جنسی با رویکرد تحقیرآمیز (عمدتا دربارۀ زنان)، آزارها و تهدیدهای آنلاین، آلت‌نمایی‌های جنسی مجازی، اشاعه جوک‌های جنسیتی و انتشار محتواهای آلوده به عناصر تبعیض‌آمیز جنسیتی (اعم از انواع طنزها و کارتون‌های جنسیت‌زده، تصویرسازی از فرودستی زنان و تحقیر و تمسخر افراد تراجنسی) که گاهی برخی زنان نیز ناآگاهانه با آنها همراه می‌شدند، همه نشان از این دارند که جامعه ما نیاز جدی به اصلاح فرهنگ جنسیتی دارد

✴️ از دیگر شیوه های رواج خشونت جنسیتی در فضای مجازی، انتشار گسترده محتواهای تبلیغاتی مخرب فرهنگی، مانند تبلیغ اخیر بیمه‌ای با عنوان #بیمیتو هستند که علی‌رغم اعتراضات فراوان، باز هم به ‌دلیل تسلط فرهنگ نادرست جنسیتی و کالاانگاری جنسی زنان، چناچه دیدیم، توانست در مسیر تبلیغاتی خود موفق باشد!

✴️ ما امضا کنندگان این بیانیه، در آستانه روزجهانی حقوق بشر و در پایان 16 روز نارنجی منع خشونت علیه زنان درجهان،"تمامی افراد، گروه‌ها و نهادهایی" را که به نوعی در گسترش خشونت ها و تبعیض‌ های جنسیتی، خشونت‌های جنسی کلامی و مجازی و رسانه‌ای نقش دارند، به دلیل پاس‌نداشتن حرمت انسانی و بی‌توجهی به وضعیت خاص زنان ایران که در معرض آزارهای جدی جنسیتی و جنسی در اشکال مختلف هستند و دامن‌زدن به آنچه خلاف تمامی اصول حقوق بشری است، #محکوم می‌کنیم! باور داریم که هیچ کس این حق را ندارد تا دیگری را به ابزاری صرفاً برای ارضاء جنسی‌ تنزّل دهد یا بعنوان موجودی وابسته نمایش دهد و تلاش کند در این قفس وابستگی نگاه ‌دارد. 

✴️از این‌رو، موارد ذیل را مطرح کرده و تلاش خواهیم کرد در سال پیش رو ازکنار این موضوعات، بی‌تفاوت عبور نکنیم:

۱- تحریم و افشاکردن فعالیت رسانه‌هایی که بدون دغدغه و حساسیت جنسیتی و نگاه تخصصی، به تصویرسازی‌های تحقیرآمیز از هویت‌های مختلف جنسی/ جنسیتی می‌پردازند و یا در قالب طنز و کارتون محتواهای جنسیت‌زده در فضای مجازی و در میان مردم منتشر می‌کنند.

۲- طرد کلیه کنشگران و فعالان عرصه های مختلف، که به هر نحوی به ابژه‌انگاری جنسی زنان، دامن‌زده یا خود دست به اشاعه تبعیض و آزارهایی از این‌گونه می‌زنند؛ از هر نگرش سیاسی که باشند، با هدف تقابل باسیاست‌زدگی موجود در مسائل حوزه زنان و جنسیت.

۳- گزارش هر نوع خشونت کلامی، تصویری و آزار کلامی جنسی که منجر به استمرار تبعیض ها و خشونت های جنسیتی موجود می‌شود، بدون در نظرگرفتن معذورات موجود، از جمله:"روابط دوستانه گروهی، هم‌فکری سیاسی و شغلی و..."، چرا که تاکنون متاسفانه شاهد آن بوده‌ایم که درباره برخی آزارگران جنسی و یا اشاعه‌دهندگان محتواهای تبعیض الود جنسیتی آنلاین، با توجه به چنین مراواداتی، سکوت و اغماض شده است!

۴- مقابله با مروجین هر نوع از تبعیض و خشونت‌های جنسیتی و‌جنسی در جامعه مجازی، یا مدافعان قرار گرفتن زنان در موقعیت فرودست تحت هر عنوانی. چرا که نیاز است به‌جای ترویج رفتارهای غلط، به فرهنگ‌سازی‌های مطلوب، تمرکز شود.

با ورود به لینک زیر، درج نام و نام خانوادگی خود و کلیک بر گزینه سابمیت، شما هم به حامیان این بیانیه بپیوندید

https://goo.gl/forms/ShC1c13pcksCAsrz2


Репост из: ديده‌بانِ زنان
📍‏مجلس استرالیا امروز، قانونی شدن ازدواج همجنسگرایان را،تنها با ۵رای مخالف تصویب کرد.
افرادسمت راست تصویر، «مخالفان» هستند.
هشتگ
#marriageequality
درهمین راستا،ترندجهانی شد
@womenwatcher


طنز #جنسگرایانه و خشونت‌آمیز روزنامه قانون درباره مربی کبدی تایلندی با تمسخر #تراجنسیتی‌ها.
روزنامه قانون عقبه پربار و طولانی‌ای در تحقیر و تخریب اقشار مختلف جنسی و جنسیتی دارد!
@genderstudies


از اولین حقوق هر کودک و هر انسان حق تعیین علائق خویش است. با تحمیلها و تلقینهای جنسیتی این حق اولیه را از کودکان نگیریم.
۲۰ نوامبر، روز جهانی حقوق کودک گرامی باد.
@genderstudies


امروز، ۱۵ نوامبر ۲۰۱۷، مردم استرالیا به قانونی شدن ازدواج افراد همجنس، آری گفتند.

http://www.cnn.com/2017/11/14/asia/australia-same-sex

@genderstudies


Репост из: ديده‌بانِ زنان
📍يك خبرنگار ترنس (دگرباش جنسى) به نام داميكا روم، در ویرجینیا به عنوان نماینده يك منطقه در مجلس ایالتی امريكا انتخاب شد
@womenwatcher


Репост из: ديده‌بانِ زنان
📍از #دانشگاه_کابل برای نخستین بار گروهی از دانشجویان « #مطالعات #زنان و #جنسیت» فارغ التحصیل شدند.

🔻 از دانشگاه کابل برای نخستین بار ۲۲ نفر از دانشجویان رشته «مطالعات زنان و جنسیت» فارغ التحصیل شدند که از میان این دانش آموختگان ۷ نفر را مردان شامل می‌شدند

🔻این دانش آموختگان درمدت دوسال درباره نظریه های #فمینیستی ، رسانه ها، #جامعه_مدنی و حل مناقشات از جمله موضوعات گسترده در زمینه زنان، آموزش دیده اند.

🔻مجتبی عارفی، یکی از فارغ‌تحصیلان گفت که این آغاز یک تغییر است. عارفی افزود:"با این برنامه ما می توانیم جایگاه و وضعیت زنان را در جامعه مان بشناسیم. اینجا امکانش هست که ما به سطحی از #برابری_جنسیتی برسیم که در غرب است." سجیه صدیقی از دانش آموختگان زن، درباره این برنامه دانشگاه کابل گفت، که امیدوار است که هم صنفی هایش بتوانند از توانمندی هایشان برای بهبود وضعیت زنان افغانستان استفاده کنند. او افزود: "در یک مدت زمان کوتاه ما نمی توانیم تغییری بزرگ به وجود آوریم، اما با تحصیلات عالی مان می توانیم به تغییر در جامعه مان کمک کنیم و به مردم مان خدمت نماییم، مخصوصا به زنان کشورمان".

🔻دوره دانشگاهی رشته «تساوی جنسیتی و مطالعات زنان»، برای نخستین بار در سال ۱۳۹۴ در دانشگاه مرکزی کابل رسما آغاز شد‌ و این دوره، از سوی کوریای جنوبی و برنامه توسعه‎ای سازمان ملل متحد #UNDP ، حمایت شده است/ اسپوتنیک
#زنان_افغانستان
@womenwatcher


Репост из: @AxNegarBot
📍 #کلیشه_های_جنسیتی  ازکارتون های پرمخاطب و مشهور شرکت #دیزنی به کودکان القا شده و استمرار می‌یابند...

🔻دراغلب این کارتون ها، مردان افرادی قدرتمند، مستقل وناجی و زنان مانندعروسک های زینتی و زیبا و آراسته و در انتظار حمایت مردان قدرتمند، یا منتظر نجات یافتن توسط مردان، به تصویر کشیده می شوند.

🔻این نوع تصویر سازی از همان کودکی منجر به نقش پذیری جنسیتی کودکان بگونه ای می‌شود که زنان را در مشاغل و موقعیت ها و درقالب موجودات ظریفی که لازم است همواره حامی مردی داشته باشند، می‌بینیم و در مقابل از مردان هم همواره انتظار می‌رود فارغ از آنچه خود علاقه دارند یا نه، درنقش ناجی و حمایت گر دیده شوند!

🔻امروزه نقدهای فمینیستی متعددی به تصویر سازی های کارتون های پرمخاطب والت #دیزنی وارد شده اند، چراکه امکان انتخاب آزاد جنسیتی را از همان کودکی سلب میکنند و تولیداتی #جنسیت_زده از نظر فرهنگی و رسانه ای که خلاف رویه آموزشهای #برابری_جنسیتی هستند و مضر برای آموزش صحیح کودکان بشمار می آیند، به بازار عرضه می‌کنند
@womenwatcher


Репост из: Vahid Online وحید آنلاین
SadraMohaqeq:
معصومه چند سال عضو تیم فوتبال زنان ایلام بود، او حالا نامش سیاوش است و به خواستگاری یکی از هم‌تیمی‌های سابقش رفته؛
t.co/OXNwVmZ0iN

بخش‌هایی از گزارش شهرزاد همتی:
«تا آخر دبیرستان و پیش‌دانشگاهی و مدرسه با دخترها بودم. ‌از همان کلاس دوم ابتدایی ورزش می‌کردم تا اینکه به دانشگاه آمدم. حالا دیگر وارد تیم فوتبال دختران استان شده بودم... خودم هم می‌دانستم که مشکل دارم. یعنی می‌دانستم آن چیزی که هستم، نیستم. همیشه دوست داشتم لباس پسرانه بپوشم، از همه بیشتر زور داشتم. می‌ترسیدم با دوستان صمیمی‌ام از دردم بگویم... وقتی دانشگاه آمدم و چشم و گوشم باز شد و فهمیدم جریانات از چه قرار است... همکلاسی‌های دانشگاه در خوابگاه دختران از من می‌پرسیدند چرا سینه نداری، چرا بدنت اینقدر مو دارد، ‌چرا صدایت اینقدر کلفت است و من می‌گفتم چیزی نیست... خوب می‌شود...».
از او سؤال می‌کنیم که آیا مثل تمام دختران، دوران بلوغ مشخصی داشت؟ ‌اندام‌های جنسی دخترانه داشت یا نه، می‌گوید: «اندام‌های جنسی زنانه نداشتم، چیزی داشتم که مبهم بود... سهم من از اندام جنسی تنها یک حفره بود که دفع ادرار را انجام می‌داد. آن موقع نمی‌دانستم «هرمافرودیت» هستم.
...
چند سال بعد از بازی معصوم در تیم فوتبال ایلام، فدراسیون فوتبال بخش‌نامه‌ای صادر می‌کند که به موجب آن کسانی که مشکل جنسی دارند، حق نداشتند در تیم دختران بازی کنند. در تیم فوتبالشان کم این مشکل را نداشتند، حداقل ١٢ نفر از دختران مثل معصوم بودند. ... «کاملا معلوم بود، کسانی که سینه نداشتند، معلوم بود، قدرت بدنی بالایی داشتند و در مظان اتهام بودند. حداقل ١٠، ١٢ نفر بودیم که قدرت بدنی‌مان صد برابر یک دختر بود»
...
تقریبا ١٨ سالم بود که بخش‌نامه آمد باید تأییدیه جنسی بگیریم، رفتیم برای گرفتن تأییدیه جنسی و ما را در ایلام پیش پزشک معتمدی فرستادند. با آزمایش‌ها و سونوگرافی مشخص کردند که من دختر نیستم... گفتند: تو اندام تناسلی پسرانه داری که البته داخلی است و به‌خاطر ازدواج فامیلی که داشتید، دستگاه تناسلی‌ات باید به‌وسیله عمل جراحی بیرون بیاید. گفتند هیچ‌وقت سینه‌ات رشد نمی‌کند، عادت ماهانه نداری... مادر نمی‌شوی، یعنی اصلا رحم و تخمدانی وجود ندارد...».
...
از او می‌پرسیم چطور با خانواده‌اش ماجرا را مطرح کرد؟ ‌او می‌گوید: «مطرح کردم، اما فایده نداشت... قبولم نکردند. می‌گفتند می‌خواهی آبروی ما را ببری، روستا هزار نفر جمعیت بیشتر ندارد و همه می‌فهمند. بعد از ٢٠ سال دخترمان پسر بشود، جواب مردم را چه بدهیم...
.
بندوبساطم را از روستا جمع کردم و به بهانه دانشگاه به ایلام برگشتم، درسم را ادامه دادم. در حین آن کارهایم را انجام می‌دادم. آزمایش‌ها را می‌دادم و راه را برای انجام عمل جراحی هموار می‌کردم. برای ادامه زندگی به خوابگاه رفتم، اما سخت بود... . بعد از یک مدت می‌دیدم شرایط زندگی در کنار دخترها را دیگر ندارم. تصمیم گرفتم و با بدبختی برای خودم یک جایی را اجاره کردم؛ یک زیرزمین گرفتم و شروع به زندگی انفرادی کردم و بعد هم درخواست کارت ملی و شناسنامه جدید دادم و بعد از ارجاع به پزشکی قانونی درخواستم پذیرفته شد و از آن روز اسمم شد سیاوش».
...
«همان‌موقع‌ها رفتم کارت پایان خدمت بگیرم، آنجا به من گفتند که باید به سربازی بروی؛ یعنی گفتند بعد از عمل جراحی باید به خدمت بروی. من هم گفتم پس اصلا عمل نمی‌کنم و می‌خواهم همین‌طوری به زندگی‌ام ادامه بدهم. خلاصه بعد از دوندگی زیاد، کارت معافیت گرفتم. حالا دیگر وقت عمل اول بود...، اما پول کو؟‌ به هر دری زدم، ببین وقتی می‌گویم به هر دری زدم، دلم برای خودم می‌سوزد... در تعویض‌روغنی کار کردم، پادوی رستوران شدم...، اما فایده نداشت... . به بهزیستی رفتم و همه گفتند پول بلاعوض نمی‌توانیم بدهیم و برای همین ٩ میلیون وام گرفتم تا عمل اولم را انجام دادم. در عمل اول بیضه‌هایم را داخل کیسه‌هایش قرار دادند و آزاد کردند. ٢٤ ساله بودم که این عمل انجام شد. این عمل هزینه بالایی داشت
...
سیاوش کلیه‌اش را با گروه خونی O مثبت به ١٣ میلیون تومان می‌فروشد و قسط‌هایش را می‌دهد. حالا بعد از این مصاحبه باید برای سونوگرافی از همان وضعیت کلیه نداشته به دکتر برود... . او با یکی از ورزشکاران ایلامی می‌خواهد ازدواج کند، اما برای این ازدواج راه دشواری در پیش دارد... . هزینه عمل نهایی او زیاد است و به‌تنهایی از پسش برنمی‌آید. ١٠ میلیون تومان می‌تواند زندگی‌اش را عوض کند...
...
می‌گوید از او خواستم چادر سرش کند... به نقل از زنش می‌گوید چطور ممکن است منی که این‌همه مصائب زن‌بودن را کشیده‌ام از او بخواهم چادر سرش کند؟‌ او نمی‌داند همه اینها به‌خاطر کشیدن همین مصائب است...، برای اینکه من نگاه مردان ایلامی را به زنان غیرچادری دیده‌ام...».

sharghdaily.ir/News/144706

📡 @VahidOnline


پوستر #جنس‌گرایانه (سکسیست) نمایشگاه مطبوعات امسال، تهران، ایران.
مجله ای که در دست یکی از زنان در تصویر است مجله آشپزی است.
@genderstudies


Репост из: کانون شهروندی زنان
استحاله می‌کنم تا باشم...!
دکتر هادی یزدانی


قرار است فیلمی ساخته شود راجع به یک معضل اجتماعی که همه ترجیح می‌دهند گند و نکبتش را هم نزنند تا بوی متعفّن‌اش در جامعه‌ی متظاهر به «اخلاق» و «دین» پراکنده نشود و آرامش گورستانی همه‌مان را به هم نزند. از چه حرف می‌زنیم؟ «تجاوز به محارم». اتّفاقی که باید پای صحبتهای قربانیانش بنشینی و حرفهایشان را بشنوی یا کمی دقیقتر لابه‌لای صفحات حوادث روزنامه‌ها و اخبار رسانه‌ها را بگردی تا ببینی که نه حادثه‌ است و نه انگشت‌شمار و نه قابل کتمان. فیلم ساخته می‌شود و لابد به دلیل اینکه این مسائل بین ما وجود ندارد و مربوط به غربی‌های پدرسوخته‌ی بی‌اخلاقِ لامذهب است، دچار توقیف می‌شود.

این وسط تهیه‌کننده‌ای هم هست که لابد می‌خواهد سرمایه‌اش را از زیر یوغ توقیف نجات دهد. همین می‌شود که فیلم برای اکران دچار «استحاله‌ی محتوایی» می‌شود و روایت فیلم از «تجاوز پدر به دختر» تبدیل به «مسأله‌ی پرده‌ی بکارت» می‌شود. کار امّا به همینجا ختم نمی‌شود. در این استحاله‌ی مأیوس‌کننده امّا دخترِ قهرمانِ داستان که روایت حول مرگ او در شب عروسی‌اش می‌گذرد، از یک «قربانی» تجاوز پدر تبدیل می‌شود به یک «دروغگو» و «بازیگر» که لابد گذشته‌ای غیرقابل دفاع و تاریک داشته امّا تا جایی که می‌تواند نقش خود را خوب بازی می‌کند و حتّی اجازه نمی‌دهد دستِ «نامحرمِ» فردی که هنوز شوهر شرعی او محسوب نمی‌شود به دستش بخورد امّا وقتی به اصرار خانواده‌ی شوهر آینده مجبور به حضور در مطب پزشک برای معاینه و تأیید «دوشیزگی» می‌شود، خود را در برابر گذشته‌ی سیاهش می‌بیند و در نهایت تصمیم به «خودکشی» می‌گیرد.

به همین سادگی و برای نجات فیلم از «توقیف»، عوامل فیلم راضی به چیزی می‌شوند که نامش «سانسور» نیست؛ «استحاله» است. همین است که اعتقاد دارم «خانه‌ دختر»ی که در حال اکران است با فیلمی که چند سال پیش در جشنواره به نمایش درآمده تنها در «عنوان» مشترک است و نه «محتوا» و به همین خاطر نباید آن را دید و اسیر جوی شد که هر فیلم «سانسور» یا «توقیف» شده را به صدر اخبار و حوادث هنری تبدیل می‌کند.

به «دروغ» و «فریب» تحت هیچ شرایطی نباید پاداش داد. «خانه‌ دختر» اگر فیلمی راجع به «پرده‌ی بکارت» و سنت‌های حول و حوش آن بود میشد مهربانانه‌تر به آن نگاه کرد امّا این فیلم نماد بارز «تقلّب» و «خدعه» است وقتی می‌خواهد به بهانه‌ی توقیف چند ساله‌اش کلاه تماشاگر را بردارد و «گندم‌نمای جو‌فروش» شود. ترغیب تماشاگر به دیدن چنین اثری خیانت است در حق افراد دارای اصولی مثل «کیانوش عیاری» که دو فیلمشان در توقیف است امّا به اندازه‌ی یک سکانس عقب ننشسته‌اند.
@equalcitizenship


Репост из: ديده‌بانِ زنان
#اختصاصی_دیده_بان_زنان

📍چرا بجای واژه جنسیت زده #شوهر از واژه خنثی #همسر استفاده کنیم؟

🔻قدمت جنسیت زدگی واژه #شوهر چقدراست و ریشه در چه معنایی دارد؟ ﺩﺭ ﺯﺑﺎﻥ فارسی ﻭﺍﮊۀ #ﻫﻤﺴﺮ در‌واقع ﻭﺍﮊﻩ‌ﺍﯼ است ﮐﻪ ﻣﺆﻧﺚ ﻭ ﻣﺬﮐﺮ ﻧﺪﺍﺭﺩ. این واژه ﺑﻪ‌ﻃﻮﺭ ﻣﺸﺎﺑﻪ ﻭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺑﻪ ﺯﻥ ﻭ ﻣﺮﺩ ﺩﺭ ﯾﮏ ﺭﺍﺑﻄﻪ‏ (ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ ﻭ ﺭﺳﻤﯽ‏) ﺍﻃﻼﻕ ﻣﯽ‌ﺷﻮﺩ.

🔻جنسیت و متغیرهای جنسیتی در ساختار کلمات و واژه‌های زبان فارسی از نظر شکل کلمات و ترکیب واژگان بسیار مهم هستند، زبان عامل اصلاح فرهنگی یا اشاعه کلیشه های تبعیض آلود در جامعه است، از این رو جنسیت زدایی زبانی مسئله کم اهمیتی نیست و در عصر پسامدرن انتظار می‌رود خیلی قبل تر در زبان فارسی نیز صورت گرفته باشد.

🔻در مثال‌هایی چون «زن‌بردن»، «زن آوردن به خانه مرد» که هم‌معنا با ترکیب «شوهرکردن» و «به خانه شوهر رفتن» هستند، می‌بینیم که ﺑﺮای ﻣﺮدان افعال ﻣﺘﻌﺪی، ﺑﺎ بار ﻣﻌﻨﺎﻳﻲ ﻓﻌﺎل/فاعل در نظر گرفته شده و ﺑﺮای زنان، فعل‌های ﻻزم ﺑـﺎ بار معنایی مفعولی/اﻧﻔﻌﺎﻟﻲ به‌کار می‌رود.

🔻از واژه‌های درخور تأمل و محل مناقشه در فارسی که متاسفانه حتی میان کنش‌گران اجتماعی و جنسیت هم گاهی می بینیم که حساسیتی درباره آن نیست و رایج است، ﻭﺍﮊۀ #ﺷﻮﻫﺮ است که لازم است از حیث واژه شناسی و ریشه تاریخی مدنظر قرار گیرد و جنسیت زدایی شود.

🔻این واژه به ﺑﻪ ﺟﻨﺲ ﻣﺬﮐﺮ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ فاقد ﻣﻌﺎﺩﻝ ﻣﺆﻧﺚ است. با کمی دقت متوجه می‌شویم که ﻭﺍﮊۀ «ﺯﻥ» ﺩﺭ ﮐﻨﺎﺭ «ﺷﻮﻫﺮ» ﻣﯽ‌ﺁﯾﺪ و ﻣﻌﺎﺩﻝ ﻣﺆﻧﺚ «ﻣﺮﺩ» است. ﻇﺎﻫﺮﺍً ﻗﺪﻣﺖ واژه ﺷﻮﻫﺮ ﺑﻪ ﺍﻧﺪﺍﺯۀ قدمت ﺯﺑﺎﻥ فارسی است. زیرا برای مثال در شاهنامۀ فردوسی هم این واژه دیده می‌شود و در میان ایرانیان ﺑﺎﺳﺘﺎﻥ نیز ﺑﻪ معنای #ﻧﻄﻔﻪ‌ﺩﺍﺭ ﻭ #صاحب_منی بکار رفته ﺍﺳﺖ و ﺍﺯ ﺭیشۀ ﺭﻭﺍﻥ‌ﺷﺪﻥ بوده ﺍﺳﺖ.

🔻شوهر از واژه #ﺷﻮﯼ برآمده که‌ در زبان ﻓﺎﺭﺳﯽ ﻣﯿﺎﻧﻪ ﺑﻪ معنای شوهر امروزی به‌کار می‌رفته است. معنای باستانی ﻭﺍﮊۀ شوهر، #ﻏﺬﺍ‌ﺩﻫﻨﺪﻩ ﻭ #ﺭﻭﺯﯼ‌ﺭﺳﺎﻥ بوده است. اما درکنار این واژه، ﻭﺍﮊۀ #ﻫﻤﺴﺮ را ﺩﺭ ﺯﺑﺎﻥ فارسی ﺩﺭ ﺍﺷﻌﺎﺭ ﻓﺮﺩﻭﺳﯽ، ﺧﺎﻗﺎﻧﯽ ﻭ ﺳﻌﺪﯼ هم ﻣﯽ‌ﺗﻮﺍﻥ ﺩﯾﺪ. ﺑﺮﺍﯼ ﻣﺜﺎﻝ ﻓﺮﺩﻭﺳﯽ ﻣﯽ‌ﮔﻮﯾﺪ:
«ﮐﻪ ﺑﺎﻻﺵ ﺑﺎ ﭼﺮﺥ ﻫﻤﺴﺮ ﺑﻮﺩ
ﺗﻨﺶ ﺧﻮﻥ ﺧﻮﺭﺩ ﺑﺎﺭ ﺧﻨﺠﺮ ﺑﻮﺩ»

🔻ﺩﺭ مثال فوق، ﻭﺍﮊۀ ﻫﻤﺴﺮ ﺑﻪ معنای #ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﺍﺳﺖ. این واژه، که ﺗﺮﮐﯿﺐ «ﻫﻢ» ﻭ «ﺳﺮ» ﺍﺳﺖ، به معنای هم‌تراز است؛ ﯾﻌﻨﯽ ﺩﻭ ﻧﻔﺮ ﮐﻪ ﺍﺭﺯﺵ یکسان دارند. ﺍﯾﻦ ﻭﺍﮊﻩ ﻣﺸﺎﺑﻪ «ﻫﻤﺪﻝ» ﻭ «هم‌زبان» است که در آن‌ها اثری از تأکیدات جنسیتی وجود ندارد. ﺩﺭ ﺷﺎﻫﻨﺎﻣﻪ هم ﺑﻪ معنای ﻓﻌﻠﯽ ﺧﻮﺩ به کار ﺭﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ؛ ﯾﻌﻨﯽ به معنای ﺷﺮﯾﮏ ﺯﻧﺪﮔﯽ:
«ﺳﺰﺍ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺳﺨﺖ ﺩﺭﺧﻮﺭ ﺑﻮﺩ
ﮐﻪ ﺑﺎ ﺯﺍﻝ ﺭﻭﺩﺍﺑﻪ ﻫﻤﺴﺮ ﺑﻮﺩ»

🔻در نهایت می‌توان گفت، ﺩﺭ ﺯﺑﺎﻥ فارسی، ﻭﺍﮊۀ #ﻫﻤﺴﺮ از معدود کلماتی است که ﺍﺯ ﻧﻈﺮ جنسیتی خنثی ﻭ عاری از عناصر ﺗﺒﻌﯿﺾ‌آلود جنسیتی است و مناسب ترین واژه جایگزین برای شوهر به معنای روزی رسان و‌سرپرست در فرآیند #جنسیت_زدایی می‌باشد.

ادمین #دیده_بان_زنان
@womenwatcher

Показано 20 последних публикаций.

1 934

подписчиков
Статистика канала