✴️ بیانیه جمعی از پژوهشگران و دغدغهمندان در زمینه جنسیت و زنان، درآستانه روزجهانی حقوق بشر و پایان 16 روز نارنجی منع خشونت علیه زنان
✴️ «محتواهای #تبعیض_آمیز و #خشونت_آمیز جنسی/جنسیتی مجازی و #رسانههای_جنسیتزده را #تحریم می کنیم»
✴️«از آنجا که بازشناسی حرمت ذاتی انسان و حقوق برابر و سلبناپذیر تمامی اعضا بشر، بنیان آزادی، عدالت و صلح در جهان است؛
از آنجا که تحقیر حقوق انسانها، به توحشهایی میانجامد که وجدان آدمی را در رنج میافکند؛
از آنجا که بایسته است تا آدمی، به عنوان آخرین راهکار، ناگزیر از شوریدن علیه بیدادگری و ستم نباشد و به پاسداری حقوق بشر از راه قانون همت گمارد. این اعلامیه جهانی حقوق بشر، به عنوان دستاورد مشترک تمامی ملل اعلان میشود تا هر عضو جامعه با به خاطرسپاری این اعلامیه، در راه یادگیری و آموزش آن و در مسیر ارتقاء حقوق و آزادیهای انسانی بکوشد...»
✴️ متن فوق بخشی از مقدمه اعلامیۀ جهانی حقوق بشر است که متاسفانه با گذشت چندین دهه، همچنان شاهد تداوم انواع خشونتهایی هستیم که حرمت واژههای آزادی و برابری انسانی را، آنگونه که در بیانیه آمده، میشکنند.
✴️ در این سالها، همزمان با گسترش شبکههای مجازی و اثرگذاری بیواسطه محتوای آنها بر فرهنگ عمومی، این فضا به مهمترین عرصه اشاعه انواع آزارها، طردکردنها و خشونتهای افسارگسیخته بدل شده است. در طول یکسال گذشته نیز، در جامعۀ مجازی ایرانی، انواع خشونتهای آنلاین جنسی و جنسیتی، جریان داشتند که گاهی به شکلی خاموش و گاهی بیپرده به صورت کلامی یا تصویری نمود می یافتند. اقداماتی مانند به کارگیری الفاظ جنسی با رویکرد تحقیرآمیز (عمدتا دربارۀ زنان)، آزارها و تهدیدهای آنلاین، آلتنماییهای جنسی مجازی، اشاعه جوکهای جنسیتی و انتشار محتواهای آلوده به عناصر تبعیضآمیز جنسیتی (اعم از انواع طنزها و کارتونهای جنسیتزده، تصویرسازی از فرودستی زنان و تحقیر و تمسخر افراد تراجنسی) که گاهی برخی زنان نیز ناآگاهانه با آنها همراه میشدند، همه نشان از این دارند که جامعه ما نیاز جدی به اصلاح فرهنگ جنسیتی دارد
✴️ از دیگر شیوه های رواج خشونت جنسیتی در فضای مجازی، انتشار گسترده محتواهای تبلیغاتی مخرب فرهنگی، مانند تبلیغ اخیر بیمهای با عنوان #بیمیتو هستند که علیرغم اعتراضات فراوان، باز هم به دلیل تسلط فرهنگ نادرست جنسیتی و کالاانگاری جنسی زنان، چناچه دیدیم، توانست در مسیر تبلیغاتی خود موفق باشد!
✴️ ما امضا کنندگان این بیانیه، در آستانه روزجهانی حقوق بشر و در پایان 16 روز نارنجی منع خشونت علیه زنان درجهان،"تمامی افراد، گروهها و نهادهایی" را که به نوعی در گسترش خشونت ها و تبعیض های جنسیتی، خشونتهای جنسی کلامی و مجازی و رسانهای نقش دارند، به دلیل پاسنداشتن حرمت انسانی و بیتوجهی به وضعیت خاص زنان ایران که در معرض آزارهای جدی جنسیتی و جنسی در اشکال مختلف هستند و دامنزدن به آنچه خلاف تمامی اصول حقوق بشری است، #محکوم میکنیم! باور داریم که هیچ کس این حق را ندارد تا دیگری را به ابزاری صرفاً برای ارضاء جنسی تنزّل دهد یا بعنوان موجودی وابسته نمایش دهد و تلاش کند در این قفس وابستگی نگاه دارد.
✴️از اینرو، موارد ذیل را مطرح کرده و تلاش خواهیم کرد در سال پیش رو ازکنار این موضوعات، بیتفاوت عبور نکنیم:
۱- تحریم و افشاکردن فعالیت رسانههایی که بدون دغدغه و حساسیت جنسیتی و نگاه تخصصی، به تصویرسازیهای تحقیرآمیز از هویتهای مختلف جنسی/ جنسیتی میپردازند و یا در قالب طنز و کارتون محتواهای جنسیتزده در فضای مجازی و در میان مردم منتشر میکنند.
۲- طرد کلیه کنشگران و فعالان عرصه های مختلف، که به هر نحوی به ابژهانگاری جنسی زنان، دامنزده یا خود دست به اشاعه تبعیض و آزارهایی از اینگونه میزنند؛ از هر نگرش سیاسی که باشند، با هدف تقابل باسیاستزدگی موجود در مسائل حوزه زنان و جنسیت.
۳- گزارش هر نوع خشونت کلامی، تصویری و آزار کلامی جنسی که منجر به استمرار تبعیض ها و خشونت های جنسیتی موجود میشود، بدون در نظرگرفتن معذورات موجود، از جمله:"روابط دوستانه گروهی، همفکری سیاسی و شغلی و..."، چرا که تاکنون متاسفانه شاهد آن بودهایم که درباره برخی آزارگران جنسی و یا اشاعهدهندگان محتواهای تبعیض الود جنسیتی آنلاین، با توجه به چنین مراواداتی، سکوت و اغماض شده است!
۴- مقابله با مروجین هر نوع از تبعیض و خشونتهای جنسیتی وجنسی در جامعه مجازی، یا مدافعان قرار گرفتن زنان در موقعیت فرودست تحت هر عنوانی. چرا که نیاز است بهجای ترویج رفتارهای غلط، به فرهنگسازیهای مطلوب، تمرکز شود.
با ورود به لینک زیر، درج نام و نام خانوادگی خود و کلیک بر گزینه سابمیت، شما هم به حامیان این بیانیه بپیوندید
https://goo.gl/forms/ShC1c13pcksCAsrz2