هداپرس| ارگان خبري حزب همبستگي دانش آموختگان ايران


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


كانال خبري حزب همبستگي دانش آموختگان ايران
ارتباط با روابط عمومي حزب از طريق لينك
@hodahezb
سايت خبري حزب:
www.hodapress.ir
سايت رسمي حزب:
www.hodahezb.ir

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


‍ ‍‍ ♦️معنای دقیق کلمات عاشورا و تاسوعا چیست؟

🔹اکثر قریب به اتفاق اهل لغت این تصور را داشته‌اند که چون عشر و عاشر از یک ریشه‌اند و واقعه کربلا هم در دهم ماه محرم اتفاق افتاده است پس عاشورا یعنی دهم محرم؛ و بر همین قیاس تاسوعا را نیز که با تسع و تاسع شباهت ظاهری دارند روز نهم ماه محرم گفته‌اند. اما این معنا به دلایل زیر اشتباه است:

🔸- آیا واژه عاشورا برای دهم ماه‌ها دیگر نیز به کار می‌رود؟ مثلاً آیا شنیده شده است که کسی به دهم ماه رجب هم عاشورا گفته باشد؟ یا این مفهوم مختص دهم ماه محرم است؟
🔸- آیا اگر امام حسین(ع) مثلاً در یازدهم محرم شهید می‌شد، آنگاه تاسوعا با عاشورا عوض می‌شد و عاشورا واژه دیگری داشت؟
🔸- در ریاضی اعداد قاعده خود را دارند و هر قاعده‌ای که بر شمارش اعداد حکم کند بر سلسله اعداد هم حاکم خواهد بود. اعداد بر خلاف کلمات استثناپذیر نیستند؛ به طور مثال در کلام عرب اعداد این گونه شمارش می‌شوند: اول – ثانی - ثالث - رابع ... و یا اولاً – ثانیاً - ثالثاً - رابعاً و... چنان چه تاسوعا و عاشورا در زمره اعداد باشند باید قاعده‌پذیر باشند؛ یعنی باید بتوان بقیه اعداد را هم به همان سیاق تلفظ کرد؛ مثل تاسوعا – عاشورا – ثامونا – سابوعا-..، اما می‌بینیم که بقیه اعداد از این قاعده پیروی نمی‌کنند؛ لذا نمی‌توانیم دلیلی داشته باشیم که تاسوعا و عاشورا عدد هستند تا از قاعده شمارش پیروی کنند و این دو روز هیچ ربطی به اعداد ندارد بلکه معنای دیگری دارند.

🔹عاشورا؛ روز معاشرت با امام(ع)

عشر به کسر عین و عشرت، به معنای معاشرت و مصاحبت است. معاشر به ضم میم یعنی مصاحب و عاشر اسم فاعل عشر است که خودش ثلاثی مجرد اسم مصدر عشرت است. خداوند می‌فرماید: «وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» (نساء/۱۹) با زنان آن گونه که شایسته آنان است معاشرت کنید. عشیر یعنی همدم و رفیق؛ «وَ لَبِئْسَ الْعَشِیر ُ» (حج/۱۳) چه بد دوستی انتخاب کرده‌اند و چه بد معاشر و رفیقی است.

🔹العاشور از ریشه عشر به کسی گفته می‌شود که معاشرت خصلت او باشد. العاشوراء جایی که میل به معاشرت و رفاقت و مصاحبت نمایان می‌شود و افراد میل معاشرت خود را با کسی که مورد نظر است عرضه می‌کنند؛ و عاشورا مبالغه است از میل به معاشرت؛ یعنی روزی که میل معاشرت و رفاقت با امام(ع) به شدت بالا می‌رود.

🔹تاسوعا؛ روزی برای وسعت ظرفیت

با خارج شدن عاشورا از سلسله اعداد، عدد بودن تاسوعا نیز مورد تردید قرار می‌گیرد و معنی نهم را از دست می‌دهد. اتسع به فتح الف یعنی گروه‌های ۹ نفره شدند. اما اتسع به کسر الف یعنی وسعت پیدا کرد - گشاد شد - فراخ گردید. اتساع یعنی گسترده شدن و گشاد شدن. بالا رفتن ظرفیت. اتساع شرائین؛ یعنی رگ‌ها گشاد شدند و ظرفیت شان برای عبور خون زیاد باشد. التاسوع چیزی که فراخی و گستردگی و ظرفیت اش زیاد باشد؛ و بالاخره التاسوعا یعنی جایی که بتوان ظرفیت را بالا برد و فراخی ایجاد کرد؛ و تاسوعا این معنی را پیدا می‌کند: روزی که ظرفیت بالا می‌رود و در سینه‌ها فراخی ایجاد می‌شود و به جای تنگی، وسعت می‌یابد.

🔹این دو نام از ابداعات امام سجاد (علیه‌السلام) است و اگر در بعضی از روایات از پیامبر اکرم (صلوات الله علیه و آله) از عاشورا گفته شده است، اکثرا جعلیات بنی‌امیه برای کم کردن اثرات عاشورای امام حسین (علیه السلام) است، اما در مورد تاسوعا تقریباً نداریم که قبلاً از امام سجاد (علیه السلام) لغت تاسوعا به کار برده شده باشد و این معنا از عاشورا و تاسوعا خیلی عاشقانه است...

✍🏻برگرفته از کتاب «سفری از عاشورا تا اربعین» تألیف عبدالله مستحسن

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️فاطمه بني كعب عضو شوراي مركزي و سرپرست حزب همبستگي دانش آموختگان ايران در استان مركزي :

🔹اصلاح طلبان به سمت تحریم انتخابات نمی روند و حتی با وجود گلایه ها و نواقص، تلاش می کنند مشارکت را بالا برند زیرا معتقدیم بسیاری از مباحث کلان کشور از جمله امنیت، به انتخابات بستگی دارد

🔹باید به فکر بالا بردن سطح نشاط جامعه در ایام انتخابات بود

🔹در مسیر انتخابات با اندیشه های دیگر گفتگو می کنیم نه ائتلاف

🔹در مسیر سیاسی باید سازماندهی مناسبی با تکیه بر آحاد جامعه داشته باشیم

🔹کنشگری، درنظر گرفتن مطالبات و اندیشه های گوناگون از خواسته های اصلاح طلبان است

🔹مشارکت و حق خواهی زنان از اهداف اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو باشد

🔹عملکرد زنان لیست امید شورای شهر بسیار مطلوب تر و متعهدانه تر نسبت به دیگر اعضا بود. این تجربه باید چراغ راه مجلس برای ورود زنان باشد

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️سندروم جامعه موتوری

✍🏻 پدرام سلطانی**

🔹مدتی است که موتورسیکلت ذهن مرا به خود مشغول کرده است. از دید من موتورسیکلت عنصر مهمی در تاریخ ایران پس از انقلاب است. موتور تقریباٌ با همه ی روندهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ما پیش آمده و در هر قابی از تحولات چهار دهه ی اخیر حضور داشته است و اهمیت آن فراتر از یک وسیله ی نقلیه ی ساده و اقتصادی است و آن چنان که شاید به آن پرداخته نشده است.

🔹به یاد دارم که موتورسیکلت در ابتدای انقلاب بخشی از جهاز حفظ انقلاب و مبارزه با ضدانقلاب بود. موتورهای غول پیکر مانند هوندا 1000 و کاوازاکی 1300 امتیاز ویژه ای بود که در انحصار نیروهای امنیتی و انقلابی بود و استفاده از آن نیاز به مجوز داشت. یک نیروی انقلابی ممتاز معمولاٌ سوار بر این موتورها بود و اگر کمی دقت می کردی برجستگی اسلحه کمری هم از زیر لباسش به چشم می خورد.

🔹چند سال بعد و با بگیرو ببندهای کمیته ها و برخورد آنها با پوشش و ظاهر جوانان، موتور سیکلت نماد حفظ موازین شرع و انقلاب شد. نیروهای لباس شخصی گروه گروه سوار بر موتورهای هوندا و یاماها در خیابانها جولان می دادند و به مدل مو و اندازه ی آستین و جنس پارچه ی شلوار پسران و همچنین رنگ مانتو و روسری و جوراب دختران گیر می دادند و با آنها برخورد می کردند.

🔹بعد از جنگ و با وارد شدن به دوره ی سازندگی و بالاگرفتن بحث توسعه ی صنایع کشور، موتور سیکلت تبدیل به نماد صنعت شد. کارخانه ها و کارگاههای موتور سیکلت سازی از همه جا سر بر آوردند و موتورهای وطنی با نام و نشانهای گوناگون به بازار عرضه شدند و سطح شهر و صداوسیما پر شد از تبلیغات موتورسیکلت. اینگونه موتور سیکلت آهسته آهسته همگانی شد و سهم بیشتری از حمل و نقل شهری را به خود اختصاص داد.

🔹چند سال بعد، با تشدید ترافیک در تهران و شهرهای بزرگ و استفاده ناگزیر هرچه بیشتر از موتور سیکلت برای تردد در سطح شهر، موتور تبدیل به برچسب ناکارمدی مدیریت شهری در توسعه ی حمل و نقل عمومی شد. هرچه ساخت و توسعه ی مترو و ناوگان اتوبوس بیشتر طول می کشید، استفاده از موتور منطق قوی تری می یافت. موتور سیکلت در مدیریت شهری همچنین با ناکارمدی در کنترل آلودگی هوا و آلودگی صوتی هم پیوند خورد. موتورهای وطنی هرکدام به اندازه ی یک خودرو تولید آلودگی و بیش از آن سروصدا ایجاد می کردند.

🔹از اوان دهه ی 80 و با رسیدن متولدین دوران جنگ به سن کار، و ناتوانی دولتها در ایجاد اشتغال، موتور تبدیل به وسیله ی معیشت مردم شد. پیکهای موتوری شهر را به زیر پا می گذاشتند و کالا و مسافر جابجا می کردند و از این راه زندگی خانواده های خود را می گذراندند. چند سال بعد که وضعیت اقتصاد رو به وخامت بیشتری گذاشت و فقر چهره ی خشن تری را به جامعه نشان داد، و همزمان هر شهروندی صاحب یک گوشی تلفن همراه شد، موتور تبدیل به ابزار زورگیری و سرقت گوشی و لوازم شهروندان شد. و این چنین شد که موتور با بدی اوضاع اقتصادی و امنیتی هم گره خورد.

🔹پیشتر که آمدیم، شاید از سالهای آخر دهه 80 و سالهای نخست دهه 90، سستی حاکمیت قانون و کاهش سرمایه ی اجتماعی در کشور موجب شد که موتور ویترین قانون شکنی شود. شهر تبدیل شد به جنگل تردد موتورها، از پیاده رو، در خلاف جهت، عبور از چراغ قرمز و تخلفاتی از این دست، موتورها را بدل به ویترین قانون شکنی و دماسنج سرمایه ی اجتماعی کرد. کافیست که وضع دو سال پیش را با پارسال و وضع پارسال را با امسال مقایسه کنید، به همان میزان که تفاوت در تخلفات موتورسیکلتها در تردد در سطح شهر به چشمتان می خورد می توانید درباره ی روند حاکمیت قانون و میزان سرمایه ی اجتماعی کشور داوری کنید.

🔹موتورسیکلت در تمام این سالها با ما جلو آمد و از یک وسیله ی ساده بدل به سرجهازی همه ی اتفاقات و روندهای پس از انقلاب شد. خوب که بگردید عکسش را در بسیاری دیگر از اتفاقات می بینید. و این چنین ما دچار "سندروم جامعه ی موتوری" شدیم.

🔹این روزها اما نشانه های سندروم جامعه ی موتوری در حداعلای آن بیرون زده. یک بی سامانی تمام عیار در تردد  موتورها در سطح شهر، به اضافه ی یک روند فزاینده ی آویزان شدن معیشت مردم به موتورسیکلت. موتورسیکلت کاریکاتور جامعه ی ایرانی است و آلبومی است از خاطرات همه ی ما. تابلوی شهروند ایرانی امروز کسی است که برای گذران زندگی دست و پا می زند و هرچه می دود نمی رسد، او ناامید از بهتر شدن وضعش دیگر نه به قانون وقعی می گذارد و نه تجاوز به حقوق دیگران را بد می داند. به خیابان بروید و تردد موتورسیکلتها را خوب تماشا کنید!
چقدر ماييم! آيا سندروم جامعه موتورى خوب مي شود

** عضو و نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ #انتصاب

♦️♦️انتصاب در حزب هدا

🔸سرپرست حزب همبستگي دانش آموختگان ايران در استان لرستان منصوب شد

🔹به گزارش هداپرس ارگان خبري حزب همبستگي دانش آموختگان ايران ، احمد شريف دبيركل اين حزب با صدور حكمي قاسم فاضلي كيا را به سمت سرپرست حزب هدا در استان لرستان منصوب نمود.

🔹در حكم صادره ضمن اشاره به تجربيات و شايستگي هاي مشاراليه، ابراز اميدواري شده است سرپرست حزب ضمن برنامه ريزي، سازماندهي و هدايت امور حزب در استان لرستان، اهتمام جدي به ارتباط با شهروندان، انعكاس مشكلات و معضلات جامعه به مسئولان استاني و مشاركت در تصميم گيري جبهه هاي سياسي همسو داشته باشد.

🔹فاضلي كيا داراي تحصيلات كارشناسي ارشد مديريت اجرايي بوده و از فعالان مدني و مطبوعاتي شناخته شده استان لرستان مي باشد.

🔹يادآور مي شود قبل از اين، ياسر خورشيدوند سرپرست اين حزب در استان لرستان بوده است.

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️سی دلیلِ ناکامی دیپلماسی کشور

✍🏻محمود سریع القلم

1. شناخت محدود (زیر ده درصد) از پیچیدگی های اقتصادِ بین الملل؛
2. شناخت محدود از وابستگی های متقابل اقتصادِ اروپا و آمریکا؛
3. شناخت محدود از جایگاه آمریکا در اقتصادِ بین الملل؛
4. شناخت محدود از اولویت اقتصادِ بین الملل نسبت به حقوقِ بین الملل؛
5. شناخت محدود از حاشیه‌ای بودن سازمان ملل در روابط بین الملل؛
6. شناخت محدود از محصور بودن قدرتِ سیاسی چین در منطقۀ شرق آسیا؛
7. شناخت محدود از محصور بودن قدرتِ سیاسی روسیه در شرقِ اروپا و آسیای مرکزی؛
8. شناخت محدود از جایگاهِ شرکت های بزرگ در سیاستِ خارجی آمریکا؛
9 .شناخت محدود از تعیین کننده بودن نفوذ یهودیان در سیاستِ خاورمیانه ای آمریکا؛
10. شناخت محدود از اولویت لابی‌ها نسبت به قوه مقننه و مجریه در سیاستِ خارجی آمریکا؛
11. شناخت محدود از روانشناسی قدرت و حفظِ قدرت در کشورهای عربی خلیج فارس؛
12. شناخت محدود از ماهیتِ اقتصادی سیاستِ خارجی آمریکا در خاور میانه؛
13.شناخت محدود از نقشِ سهم بازار در اقتصاد بین الملل؛
14. شناخت محدود از تعیین کننده بودن تولیدِ ثروت برای تامین امنیت ملی؛
15. شناخت محدود از سهم جزئی کشور در تبادلات کالا و خدماتِ بین المللی؛
16. شناخت محدود از اهمیتِ وابسته نمودن همسایگان به اقتصادِ کشور برای تامین امنیت ملی؛
17 .شناخت محدود از کاهشِ تدریجی قدرتِ سیاسی اروپا در روابطِ بین الملل؛
18 .شناخت محدود از اهمیتِ دلار در نظامِ مالی و بانکی بین المللی؛
19. شناخت محدود از کارآمدی اقتصادی به عنوان مهمترین هدف سیاستِ خارجی؛
20. شناخت محدود از اولویت شفافیت بر پروپاگاندا؛
21. شناخت محدود از پرداختن به موضوع محیط زیست در استراتژی سیاستِ خارجی؛
22. شناخت محدود از پیامدهای منفی سیاستِ خارجی با افق های کوتاه مدت؛
23.شناخت محدود از اثراتِ منفی رضایت های آنی روانی در تقابل با کشورهای دیگر؛
24. شناخت محدود از عواقب نداشتنِ تمرکز در سیاستِ خارجی؛
25. شناخت محدود از تمایز میان پروپاگاندا و دیپلماسی عمومی؛
26. شناخت محدود از اهمیتِ ثبات رفتاری در سیاستِ خارجی کارآمد؛
27. شناخت محدود از اهمیتِ اعتبار جهانی شرکت ها در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری؛
28. شناخت محدود از توهماتِ توانِ کشور در ایجادِ اختلاف میان اعضای تیم سیاستِ خارجی آمریکا؛
29. شناخت محدود از توانمندی های شبکه های مجازی در بروز دادن تناقضات گفتاری و رفتاری؛
30. شناخت محدود از اشتباه گرفتنِ مدیریتِ سیاستِ خارجی با پروپاگاندا.

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️توسعه ملی یک جاده دو طرفه است

✍🏻فرهنگ اسکندری

🔹انقلاب ارتباطات، مرزهای جغرافیایی دنیای کنونی پسامدرن را در نوردیده ودر فرآیند حرکت خویش به صورت انفجار اطلاعات‌ تجلی وظهوریافته است .
درچنین کانتکست( فضای) اجتماعی، تحقق آرمانهای توسعه ملی ودانایی محور در دستور کار کشورهای جهان معاصر قرار گرفته است.

🔹بی تردید رفاه اجتماعی ,کاهش فاصله فاحش طبقات، مبارزه بافقر، استقرارنظام مردمسالاری،توسعه وگسترش نهادهای مدنی، آزادی های مشروع در حوزه بیان ومطبوعات،حقوق شهروندی، برابری حقوق زنان ومردان وگسترش فرهنگ عمومی بویژه در زمینه قانونمداری واحترام به حقوق یکدیگر بعنوان محور های اصلی شاخص های توسعه ملی شمرده شده اند.

🔹دانشمندان عرصه مدیریت علمی براین باورند که تحقق آرمانهای توسعه ملی ودانایی محور تنها با حضور اندیشمندان مدیریت علمی میسر خواهد شد. اما نگارنده علاوه برآن, همچنین براین عقیده است که اجرای شاخصهای توسعه ملی تنها با حضور نهادهای مدنی قدرتمند بویژه احزاب فراگیر در کنار مدیربت علمی وهمچنین در پرتو توسعه انساني عملیاتی خواهدشد.

🔹باید در این باره توجه داشت تحقق شاخصهای توسعه ملی بمثابه جاده دوطرفه می باشد که یک طرف أن سیاست های راهبردی دولت ها در راستای سمتگیری توسعه ای آنها قرار دارد و سوی دیگر مقوله توسعه انسانی است که باید بموازات یکدیگر در کشور شکل گیرد. در نتیجه ماباید یاد بگیریم:
1_بعنوان انسان دموکرات ضمن احترام به نظرات , آراء واندیشه های یکدیگر، نقدپذیر نیزباشیم,
٢-محیط زیست را هرگز آلوده نکنیم
٣- ادب را در روابط اجتماعی و فردی سرلوحه رفتار خویش قرار دهیم
٤-_به همدری وهمیاری اجتماعی در گستره جامعه بپردازیم
٥-از رفتار خشونت آمیز پرهیز نماییم
٦_ آزادی و رفاه خود را در سلب آزادی و رفاه دیگران جستجو نکنیم
٧_ قانونمندی را در دستور کار خویش قرار دهیم
٨-از زن ستیزی دوری کنیم وبه برابری حقوق زن و مرد پای بند باشیم
٩-از قومیت گرایی افراطی بپرهیزیم
١٠_ از خرافات واندیشه های ارتجاعی فاصله گیریم
١١-بهداشت عمومی را رعایت نماییم
١٢-در باره دیگران شتابزده داوری نکنیم
١٣-اخلاق حرفه ای را در روابط شخصی واجتماعی مورد توجه قرار دهیم
١٤-میزان را درک کنیم و از افراط وتفریط گریزان بوده واهل مطالعه وکسب اطلاعات باشیم
١٥_ به انسان حق جو و عدالت محور بدل شویم .....
بسیاری مسایل وموارد فراوان دیگری نیز وجود دارند که در دوره گذار بسوی توسعه بعنوان ملت در کنار دولت باید در راستای توسعه انسان فرا بگیریم.
در أنصورت به ظهور مدیران بعنوان منابع انسانی توسعه یافته از متن جامعه ای که انسان توسعه یافته در آن موج میزند و تحقق شاخصهای دوران توسعه ملی همه جانبه و دانایی محور می توانیم امیدوار باشیم.
بنابراین یکی از رسالت های مهم وشاخص نخبگان جامعه از جمله روشنفکران, استادان , نویسندگان و هنرمندان آموزگاری و انتقال شاخصهای توسعه به متن جامعه ومردم در دوره گذار می باشد.

#هداپرس
@hodapress


♦️♦️برادر گرامي جناب آقاي اكبر سليم نژاد
با سلام و احترام
انتخاب شايسته جناب عالي به سمت رئيس شوراي شهر كلانشهر كرج را كه نشان از توانمندي و تجارب ارزشمندتان دارد تبريك و تهنيت مي گويم.
اميد است با اتكال به خداوند تبارك و تعالي در راه خدمت به شهروندان فهيم شهر كرج موفق و سربلند باشيد.

🔸با تجديد احترام، احمد شريف
دبيركل حزب همبستگي دانش آموختگان ايران

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️سیستم خوب یا انسان خوب! مساله کدام است؟!
چرا بجای تمرکز بر گزینش انسان های خوب، باید بر ایجاد سیستم های خوب همت گماشت؟

✍غلامرضا مصدق

🔹تحويلدار بانك از نظر سلسله مراتب سازمانی بانک در پایین ترین رتبه قرار دارد. تقریبا ً تمامی دریافت و پرداختهای بانک توسط تحویلدار انجام میشود، به عبارتی پولهای بانک در اختیار تحویلدار است.
آیا تا بحال شنیده ايد تحویلداری پولهای بانک را اختلاس کرده باشد؟ قطعاً خير. آيا هزاران هزار تحويلدار بانك شاغل و بازنشسته همگی انسان‌های پرهیزکار و امانتداری بوده و هستند که حتی یک مورد خیانت در امانت از اینهمه آدم تا بحال مشاهده نشده؟ خیر، همگی انسان‌های معمولی هستند، نمازخوان، نماز نخوان، اخلاق مدار، بي اخلاق، انساندوست، بي تفاوت، ..... در این لشگر چند ده هزار نفری همه جور آدم وجود دارد. اما علیرغم اینهمه تفاوت همگی در یک ویژگی مشترک هستند، هیچکدام حتی با وجود نیاز شدید به پول و تنگدستی هرگز به پول زیادی که همواره در اختیارشان خیانت نمی کنند.

🔹بانک‌ها و بسیاری از سازمانهای مشابه بجای اتکا به ویژگیهای اخلاقی پرسنل خود، با طراحی و اجرای سیستم های کنترلی کارآمد ، عملی و کم هزینه، از انسان‌های معمولی کارمندانی درستکار و کارآمد می سازند. حال فرض كنيد بانک‌ها بجای اتکا به سیستم کنترلی دریافت و پرداخت تحویلداران بر گزینش و بکارگیری انسان‌های خوب تمرکز می‌کردند، خدا میداند الان بانک‌ها چند هزار پرونده تخلف و تعدی تحویلدار داشتند؟

🔹در ايران بر اساس يك قانون نانوشته با لحاظ کردن ملاحظاتي، نظام اداري عملاً نه بر طراحي و اجرای سيستم خوب بلكه برمبناي گزينش و بکارگیری انسان‌های خوب شکل گرفته است. معیار خوب بودن هم عمل به مناسک دینی و مهم‌تر از آن وفاداری است. چون در هر دو معیار از کاربلدی خبر زیادی نیست، افراد فرصت طلب و ناتوان با تظاهر به وفاداری و انجام مناسک دینی بدون دارا بودن توانایی خاصی می‌توانند جواز قرار گرفتن در مناصب را بگیرند. افراد توانمند، باسواد و مطمئن از توانایی خود نیازی به تظاهر نمی بینند و معمولاً از ابراز وفاداری چاپلوسانه به مقامات هم گریزان هستند، در نتیجه در نظام اداري تقاضای زیادی برای آنها وجود ندارد، معدود راه یافته گان آزاده و توانمند به بدنه مدیریتی هم بعد از مدتی دلسرد و سرخورده شده یا سازمان متبوع خود را ترک می‌کنند یا با منزوی شدن و گوشه گیری به گذران ایام مشغول می‌شوند.

🔹اگر انتقادت از ناکارآمدی و فساد گسترده نظام اداری را در رسانه ها و خطابه ها دنبال کنیم اکثر منتقدین بکار نگرفتن انسان‌های خوب( كه اين روزها جوانان انقلابي خطاب ميشوند ) و عدم نظارت کافی را دلیل اصلی ناکارآمدی و فساد نظام اداری میدانند. یعنی همان اشتباهی که مسئولین ما به سهو و عمد مرتکب می‌شوند، اکثر منتقدین هم به سهو مرتکب اشتباه در تشخیص درد ميشوند .
اولاً در هيچ جاي دنيا نظام اداري كارآمد و عاري از فساد مبتنی بر انسان‌های خوب مشاهده نشده که ما دومی آن باشیم. ثانیاً، چرا به جای سیستم های خود کنترل به نظام های متکی بر انسان‌های خوب اتکا کنیم که برای مانع شدن از لغزش آنها سیستم های عریض و طویل و پرهزینه نظارتی ایجاد کنیم.

🔹الان به همان اندازه که نظام اداری ما ناکارآمد و فاسد است، سازمانهای نظارتی هم به درجاتی دچار این بلیه هستند، بعيد است كشوری در دنیا وجود داشته باشد که به اندازه ایران تشکیلات نظارتی داشته باشد. ثالثاً، در بين متهمان و محكومان فساد اداري هيچ غير خودی که خارج از چارچوب نظام گزينشي سفت و سخت نظام گزینش نشده باشد وجود ندارد و به ظاهر همه هم ظواهري متشرع دارند.

🔹نظام اداری ما به دلیل ساختار از اساس غلط آن روز به روز ناکارآمد و فسادپذیرتر میشود، با حفظ ساختار فعلی و اتکا محض به بگیر و ببند برای اصلاح آن قطعاً راه بجايي نخواهد برد.
سيستم هاي خوب انسانهاي بد را هم به درستكاري واميدارند و آدم هاي خوب در سيستم هاي بد دچار لغزش ميشوند. بي راه نيست اگر فاسدان نظام اداري را به نوعي قرباني سيستم هاي فساد پذير محسوب كنيم.

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️مسحور جام شعارهای مان هستیم ودیگر هیچ....

✍🏻فرهنگ اسکندری**

🔹افسوس که هنوز احساسات در جامعه ما مستولی بعبارتی هنوزاسیر آن هستیم. در نتیجه دچار نوعی آلزایمر تاریخی؟!.
متأسفانه این احساسات و عصبیت سیاسی چنان سایه افکنده است که ما از تجربه تاریخی یک دهه اخیر درس نمی گیریم؟ همان 84 ریزه کردن انتخابات98* *

🔹انتخابات تنها دست آورد ملت است که در نتیجه مبارزات تاریخی دوران مشروط خواهی و انقلاب57 تجلی یافته است.اما بجای مبارزه برای زدودن زنگارهایش اصل آنرا به مسلخ می بریم و این تابوت سترگ استبداد را با اشتباه تاریخی مان به باد فنا می دهیم .بیادآوریم از دل همان مجلس فرمایشی شاه دکتر مصدق و مدرس ها ظهور کردند......

🔹آنگاه دیگر بار نظاره گر ظهور نئو پوپولیست هایی خواهیم بود که تخصص شان جنگ طلبی و از بین بردن منابع ومنافع ملی و خلق طبقه نوظهور لمپن سرمایه دار رانتجو که شاهد زندگی سوپر لاکچری شان در شرایط فقرآلود دهشتناک کشور خواهیم بود و بی شک ورود به دروازه ونزوئلای دوم دستاوردشان بجای توسعه, خواهد بود.."

🔹سپس چون تکرار راه گذشته به کناری به سر دادن شعارهای اپوزیسیونی ناب با لیست کردن آرزو هایمان بدون ارایه کمترین روش عملیاتی و نقشه راه منتظر شورش ملت در خیالپردازی هایمان خواهیم بود* ما هنوز یاد نگرفته ایم برای عبور آز راه و مشی غلط باید آلترناتیو( جایگزین) درست و عملگرایانه ارایه دهیم .چهل سال است اپوزیسیون ما مشغول لیست کردن آرزو هایشان و بجای راه حل به شعارهای پرطمطراق مشغول هستند و ملت سازی؟! که ملت فلان شعار داد و پس...""

🔹اما دریغ از کمترین أموزش در باره زندگی جمعی و چگونه به تشکیل نهادهای مدنی دست یابیم و...." همچنان محسور جام شعارهای مان هستیم.."" ودیگر هیچ.....""*

**عضو دفتر سیاسی حزب همبستگی دانش آموختگان ایران(هدا)

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️وقتی علی نیز سانسور می شود!

✍️دکتر مجتبی لشکربلوکی

🔹علی نام شخصیتی است که بعد از پیامبر، مشهورترین شخص جهان اسلام است. اما بخش مهمی از تاریخ وی سانسور شده است. اصولا برخی دوست ندارند این بخش از تاریخ تبیین شود. حتی صفویان که مذهب رسمی این کشور را شیعه اعلام کردند فقط جنبه هایی خاص از زندگی و حکمرانی وی را برجسته کرده اند. تصویری که از وی برای ما نشان داده شده؛ قهرمانی جنگ آور، فاتحی قدرتمند و حاکمی مقتدر است که دوران کوتاه حکومتش بیشتر به جنگ گذشت. نام وی با شمشیر و خون و ذوالفقار گره خورده. بگذارید چند تصویر کاملا متفاوت از این شخصیت را با هم مرور کنیم:

1- روز بیعتش مردی از میان جمع برخاست و علنا گفت: با تو بیعت می کنم اما اگر رفتار نامناسبی داشته باشی، تو را خواهیم کشت. بدون اینکه حتی اخمی به ابرو بیاورد فقط یک کلمه گفت: قبول!

2- برخی افراد از بیعت او سر باز زدند، با مدارای تمام با آنان به گفتگو نشست و هیچ گونه فشاری تحمیل نکرد. برخی بیعت کردند و برخی نه! او امنیت کسانی که بیعت نکردند را تضمین کرد.

3- در زمان جنگ ها، همه چیز امنیتی می شود و هر کسی که همراهی نکرد می شود خائن. اما در یکی از جنگ ها، به مردم کوفه چنین نوشت: من یا ستمکارم یا ستمدیده. اگر مرا نیکوکار یافتید، یاری ام کنید و اگر خطاکارم دیدید، به سوی مسیر حق بازم گردانید. ذره ای لحن آمرانه در نوشتار او می یابید؟ فقط یک مورد نمونه مشابه در تاریخ می توان پیدا کرد؟

4- خودتان را جای یک فرمانده ارشد جنگ قرار دهید. عده ای می گویند که ما با شما به میدان جنگ می آییم. آنجا حقیقت که بر ما معلوم شد تصمیم می گیریم که با شما باشیم یا با دشمنان شما. صادقانه چه می کنید؟ به او چنین پیشنهادی شد! نه تنها دلگیر نشد بلکه این سنجشگری و عقلانیت را پسندید و آنان را به چنین داوری ای تشویق کرد.

5- به مردمش می گفت: اگر فرامین من را در راستای پیروی خدا دیدید بر شما لازمست که همراهی کنید اما اگر در فرمان من، نافرمانی خدا نهفته بود چه از سوی من باشد و چه غیر من هرگز فرمان نبرید!! او از مردم اطاعت نمی خواست، شجاعت حقیقت طلبی را ترویج می کرد.

6- او خود را در حلقه محدودی از یاران (خودی ها) محصور نمی کرد. موارد متعددی در تاریخ گزارش شده که مردم را به گفتگو و مشورت فراخوانده آنهم در مهم ترین امور مانند تصمیم گیری در مورد معاویه. به ويژه در باب جنگ ها، هم با بزرگان و سران قبایل و هم با مردم عادی به گفتگو می نشست.

7- وی متوجه شد که برخی نمی توانند شکایات و خواسته هایشان را با وی در میان بگذارند یا به واسطه عدم دسترسی یا شرم یا ترس، برای اولین بار مکانیزمی طراحی کرد به نام «بیت القصص» تا مردم مستقیما با او در تماس باشند.

8- در یکی از سخنرانی‌ها یکی از سپاهیان بپاخاست و اظهاراتی کرد آمیخته به تملق. او سخنانش را چنین ادامه داد: ... من بیزارم از این که درباره من اینگونه بیاندیشید که تعریف و تمجید شما را دوست دارم.با سخنان زیبا از من تعریف نکنید و توصیه کرد که با گفتن «سخن حق» مرا ترک کنید.

9- انتقاد از خود را خط قرمز جامعه نکرد. در حکومتش پاسخ سخن هر چقدر تلخ بود فقط با سخن داده می شد! بسیاری از مخالفانش در مسجدی که نماز می خواند جمع می شدند اعتراض می کردند دشنامش می دادند. اما یک روز هم سهمشان از بیت المال حذف نشد. مخالفت با حکومت هزینه نداشت.

10- در برخوردهای قهری آن مقدار شکیبایی می ورزید و بر گفتگو، تعامل و مدارا تاکید می ورزید که برخی او را به تردید و ترس متهم می کردند

🔹این ها بخشی از «تاریخ تاریک» است که کمتر برای ما گفته شده. این ها کنار صدها واقعیت تاریخی پنهان داشته شده نشان می دهد که او حکومتش را بر سه اصل بنا کرد:
1- اصل عقلانیت: حاکم خدا نیست. مردم باید جرات فکر کردن و سنجیدن داشته باشند و فرامین حاکمان باید با حق سنجیده شود. پیروی وفادارانه ارزشمند نیست. استدلال و سنجشگری است که باید مبنای انتخاب باشد و خرد جمعی مبتنی بر همین عقلانیت است که باید مبنای حکومت حاکمان باشد.
2- اصل آزادی: آزادی یعنی آنکه افراد بتوانند متفاوت فکر کنند و آزادانه عقاید خود را با یکدیگر گفتگو کنند. «یکسان اندیشی»، استبداد می آورد و رکود و «متفاوت اندیشی» پویایی می آورد و رهایی.
3- اصل اخلاق: حاکمان جایز نیستند به هیچ بهانه ای حتی جنگ، اصول آزادی و عقلانیت را لگدمال خودحق پنداری کنند.

🔹او فقط فاتح خیبر نبود. مهم ترین فتح او باز کردن چشمان ما به الگوی جدیدی از حکمرانی است که بر مدار انعطاف، مداراجویی، عقلانیت ورزی، آزادمنشی و مشارکت جويي است. او فاتح همیشگی سرزمین عقلانیت و آزادگی است.
#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️ابهام از آینده، و زیست غیرِ اخلاقانه

✍🏻دکترمصطفی ملکیان

🔹مدت هاست در هر جمع و گروهی این سوال طرح می شود که:
چرا در ایران اختلاس زیاد است؟
تهمت فراوان است ؟
دروغ بی شمار است؟
چرا زیرآب زنی در کار و خیانت در شغل و فساد در خانواده افزون شده است؟
چرا جوانان به مواد مخدر روی آورده اند؟
چرا رابطه های آنچنانی رواج یافته ؟
چرا میزان تصادفات رانندگی زیاد شده؟
چرا دعواهای خانگی و خیابانی و چاقو کشی و قتل و جنایت و تجاوز روز به روز بیشتر می شود؟
چرا تحمل ایرانی ها کم شده.؟
چرا فحش زیاد شده ..؟

چرا هر کس که سفری به اروپا می کند می گوید انجا احترام دیده
و در ایران بی احترامی ....؟
چرا و چرا؟؟

🔹مگر از صبح تاشب نوای دین از صدا و سیما به گوش نمی رسد؟
مگر هر هفته در کل کشور نماز جمعه برگزار نمی شود؟
مگر این همه مداح و سخنران که شب و روز از خدا و پیغمبر می گویند کم است ؟
پس چرا مشکلات اخلاقی جامعه روز به روز اسفناک تر و فجیع تر می شود؟؟

بطورخلاصه چرا جامعه ایران از اخلاق دور شده است؟

پاسخ این همه سوال فقط یک عبارت است:
ابهام از آینده .................!!

🔹در دهۀ ۱۹۶۰ تعدادی از روان‌شناسان اجتماعی فرانسوی با همكاری یك مؤسسۀ تحقیقاتی بزرگ، در اروپا یك مركز شبانه روزی تأسیس كردند.

🔹در این مركز، نوجوانان ۱۲تا ۱۹سال آموزش می‌دیدند و زندگی می‌كردند. مدّت یك سال همه چیز به صورت عادی جریان داشت
و آزمایش‌های مختلف كمی و كیفی بر روی آنان انجام گرفت.

🔹در طول این یك سال، هر نوجوان سه وعدۀ غذایی روزانه با احتساب میان وعده‌ها، ۸۰۰ گرم غذا می‌خورد.

🔹پس از یك سال به تدریج و آگاهانه شایعه كردند به علت وضعیت اقتصادی نابسامان شبانه‌روزی، ممكن است غذا به لحاظ كمی و كیفی جیره‌بندی شود.

🔹شش ماه بعد از این شایعه، میزان غذای مصرفی روزانه هر فرد از ۸۰۰ گرم به ۱۲۰۰ گرم افزایش یافت.

🔹هنگامی كه عملاً جیره‌بندی را آغاز كردند، مصرف غذا از ۱۲۰۰ گرم به ۱۵۰۰ گرم رسید و حتی در اواخر این دورۀ چهارساله، نوجوانانی بودند كه در شبانه روز بیش از ۵كیلوگرم غذا می‌خوردند.

🔹دلیل افزایش مصرف این بود كه نوجوانان آیندۀ خود را مبهم می‌دیدند.

🔹هنگامی كه مركز شبانه‌روزی در وضع عادی قرار داشت، افراد غذای خود را به یكدیگر تعارف می‌كردند و نسبت به یكدیگر رابطه‌ای مبتنی بر نیكوكاری، شفقت و نوعی از خودگذشتگی داشتند. امّا هنگامی كه شایعۀ كمبود غذا مطرح شد، تعارفات، رعایت ادب و رفتارهای مهربانانه، نسبت به یكدیگر كمتر شد.

🔹در واقع به دلیل مبهم بودن آینده، اخلاقی زیستن بر پایۀ عدالت، احسان، رعایت ادب و.. به مرور زمان كمرنگ گشت.

🔹آینده ی مبهم و نامعلوم افراد از نظر مالی، شغلی و.. آستانۀ اخلاق و تحمل را در هر جامعه ای كاهش می‌دهد.

🔹به طور مثال، در جامعه‌ای كه همۀ افراد با هر تخصصی می‌توانند شغلی داشته باشند، كارشكنی، حسادت، تهمت، سخن‌چینی، چاپلوسی و.. كمتر است.

🔹به طور كلی در جامعه‌ای كه نیازهای اساسی انسان‌ها در آن تأمین می‌شود، افراد بر پایۀ موازین اخلاقی زندگی می‌كنند.

🔸پس اخلاقی زیستن
ارتباطی به نصیحت های اخلاقی و ازدیاد مجالس دینی ندارد.
اخلاقی زیستن نیاز به آرامش ذهنی و ثبات اقتصادی دارد.

🔹به جای صرف هزینه های بسیار برای دعاهای مستحب و سخنرانی های خسته کننده و مداحی های سوزناک و خرج برای برپایی مجالس و همایش های بی اثر ؛ بهتر است این ثروت عمومی را به واجبات مردم مخصوصا
ازدواج و شغل منتقل کنند.

🔹جوانی که شغل دارد و ازدواج کرده ،
با خوش بینی به آینده می نگرد
و همین آرامش به او زندگی اخلاقی بهتری هدیه خواهد داد . پس چه خوب خواهد بود که مستحبات را کم کنند و به واجبات برسند.

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️پیشنهاد سعید حجاریان برای شرکت در انتخابات آتی

🔹ما اگر صد نفر نماینده به مجلس بفرستیم، اما لیدر نداشته باشند، به هر طرفی می‌لغزند و هزینه ایجاد می‌کنند، فراکسیون امید به چنین وضعیتی دچار شد لذا می‌بینیم استراتژی دقیق ندارد و مواضع‌اش ناهمگون و رأی هایش غیرشفاف است، اما در مقابل رادیکال‌های مجلس مدیر دارند. به خاطر دارید زمانی آقای ناطق نوری در مجلس بود و چنین نقشی را برای راست‌ها ایفا می‌کرد؛ می‌گفت اگر دست به عمامه‌ام زدم یعنی رأی منفی بدهید و اگر دستم پایین بود رای مثبت بدهید، یعنی نظر نمایندگان به رهبر فراکسیون‌شان بود. ما باید سطح رئیس فراکسیون اصلاح طلبان را بالا ببریم.

🔹همانطور که به خاطر دارید من درباره «حضور مشروط» در انتخابات نکاتی را گفتم یکی از ابعادش این است که منتظر بمانیم و ببینیم هسته اصول گرایان بنا دارند چگونه انتخاباتی را برگزار کنند، وجه دیگر حضور مشروط، اشتراط با نفس است؛ یعنی باید میان خودمان بر سر کیفیت زمین بازی انتخابات توافق کنیم، این دو شرط پهلو به پهلوی هم هستند. البته شرط‌های دیگری هم وجود دارد که لازمه طرح و تحقق آن، تهیه منشور اصلاح طلبی است.

🔹استراتژی حضور بی قیدوشرط، مردم و اصلاح طلبان را به کلی از یکدیگر جدا می‌کند، اکنون، مردم به جریان‌های سیاسی بی اعتماد هستند و هر نوع لغزش و اشتباه تاکتیکی و استراتژیک به مثابه مرگ یک جریان است، امروزه برخی از مردم می‌گویند شما گفتید به روحانی رأی بدهید تا شرایط سامان شود؛ اما این طور نشد، فلذا دیگر با طناب شما به چاه نمی‌رویم. پس، اگر گفتار انتخاباتی تولید می‌کنیم باید مبتنی بر تحلیل‌های دقیق باشد نه صرفا هراس افکنی و انتخاب بین بد و بدتر و بدترین.

🔹نباید به دنبال حذف رفت. به این معنا که خودمان به صورت فعال سراغ افراد می‌رویم و از آن‌ها برای ثبت نام دعوت می‌کنیم و مانند دور‌ه‌های پیش رویکرد منفعلانه پیش نخواهیم گرفت و گزینه‌ها را از میان ثبت نام کرده‌ها انتخاب نخواهیم کرد؛ تشخیص هم با مردم است که به چه کسی اعتماد کنند. مثلا افرادی که حرف‌های خارج از کادر می‌زنند، عیارشان مشخص است. اگر این مرحله به درستی طی شود، می‌شود به سراغ تشکیل «هسته سخت اصلاحات» برویم که پیش‌تر خصوصیات آن را برشمرده‌ام.

🔹استراتژی سکوت در انتخابات با عبور مقطعی از انتخابات ما را ضربه‌پذیر خواهد کرد، زیرا ممکن است عده‌ای حتی در مرکز اصلاحات رای دهند و این به شکنندگی می‌انجامد و هسته سخت قدرت قادر است این افتراق را به هر طریق که مایل است، ترجمه کند. از این جهت، شاید عبور مقطعی از انتخابات رویکرد مناسبی باشد. اما نیاز به ترویج آن نیست؛ اگر شرایط فراهم نشد، با ذکر دلایلی از خیر انتخابات می‌گذریم همین، اما «عبور از انتخابات» استراتژی دقیقی نیست، زیرا حکم به پایان پروژه اصلاحی سیاست محور می‌دهد.

🔹خاتمی و هر کسی دیگر باید با وسواس بیشتری استراتژی شان را انتخاب کنند و آبروی خود را خرج هر کس و هر نوع انتخاباتی نکنند تا سرمایه اصلاحات هدر نرود./ سازندگی

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️سیدمحمد خاتمی در دیدار با جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه:

🔸چرا اتهام سیاسی یا مطبوعاتی، جرم امنیتی تلقی می‌شود؟ چرا اخطار قانون اساسی داده نمی‌شود؟

🔹ارتباطات در ساحت مبادله اطلاعات پایه و اساس آگاهی انسان و نیز ارتقای وجودی او و احیانا گمراهی اوست؛ آگاهی اگر نگوییم عین وجود آدمی، دست کم یکی از بارزترین وجوه این وجود است.

🔹امروز آزادی یک اصل پذیرفته شده است و کم کم در کنار آزادی، "عدالت" نیز که مطلوب همیشه بشر بوده، جای خود را باز کرده است. در چنین فضای تحول یافته‌ای، انتقال آزاد اطلاعات که از حقوق مسلم و اصلی جوامع و افراد شناخته شده است، اهمیت بسیار دارد و جایگاه واسطه این انتقال، یعنی رسانه یا Media نیز مسلم است.

🔹حکومت‌ها بخصوص حکومت‌های جبار و خودکامه تلاش عظیم و سرمایه‌گذاری فراوان می‌کنند تا بتوانند وسایط ارتباط جمعی را در اختیار بگیرند و در عرصه ارتباطات از امکانات بیشتر و اثرگذارتری نسبت به رقبا برخوردار باشند.

🔹امروز جنگ روانی رسانه‌ای سهمگینی -که مکمل جنگ سیاسی و اقتصادی (و خدایی ناکرده نظامی)است- علیه ایران درگرفته است.

🔹این در خور توجه و باعث عبرت است که هر دو جریان بیرونی و درونی، جریان اصلاح‌طلبی را هدف اصلی خود قرار داده است! چرا که براندازان، اصلاح طلبی را مانع خیانت خود می‌دانند و دیگران نیز اصلاح‌طلبی را نه رقیب شریف که موی دماغ خود به حساب می‌آورند و در این میان مردم‌اند که بیشترین هزینه را می‌پردازند و کمترین بهره‌مندی را دارند.

🔹ملت ما در عین صلح طلبی در برابر تجاوز و توهین یکصدا و یکدل است و در شگفتم که چرا به این بیداری و هوشیاری ارج نهاده نمی‌شود و چرا از این سرمایه بی‌نظیر ملی که پایه ثبات و مقاومت و پیشرفت کشور و حفظ اصل نظام است، بهره‌گیری نمی‌شود؟ چرا فضا برای همه جریان‌ها باز نمی‌شود و چرا زمینه وحدت ملی اعم از نیروهای منتقد و غیرمنتقد فراهم نمی‌آید، بلکه فشارها بر جریان‌ها زیادتر می‌شود!

🔹اگر ببینیم از سوی برخی مقام‌های مسؤول و نیز دیگران گفته می‌شود که اصلا ما در ایران کسی که متهم به اتهام سیاسی یا مطبوعاتی و رسانه‌ای باشد، نداریم و همه چیز را تحت عنوان اتهام و جرم امنیتی و نظایر آن به حساب می‌آورند، یعنی اصلا صورت مسأله را پاک می‌کنند.

🔹من در شگفتم که چرا دولتی که برای استیفای حقوق ملت روی کار آمده و مجلسی که داعیه دفاع از ملت و حقوق اساسی آن‌را دارد -دست کم اصلاح طلبانی که به مجلس راه یافته‌اند- چرا اینها فریاد نمی‌زنند و چرا اقدام نمی‌کنند؟! چرا اخطار قانون اساسی داده نمی‌شود؟ چرا اقدام‌های قانونی که از اختیارات قانونگذاران است، استفاده نمی‌شود؟

🔹به نظرم دولت و مجلس محترم همانگونه که در مورد کارها و اقدام‌های خوبی که کرده‌اند و متاسفانه کمتر به مردم گزارش شده، درخور تقدیرند، نسبت به کم‌کاری‌ها، خلف وعده‌ها و کاستی‌ها نیز باید به مردم گزارش دهند و مردم حق بازخواست دارند‌

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️تحلیلی بر شایعه خروج آیت‌الله آملی / تبدیل کردن آملی لاریجانی به سوژه

✍🏻داوود حشمتی**
🔹خبر گلایه آملی لاریجانی از رهبری و تهدید به خروج از کشور به طور تعمدی انتشار یافت. خبر را دفتر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تکذیب کرد. با این حال ابتدا این خبر را برخی از فعالان مجازی نزدیک به جریان ارزشی در توئیتر با گوشه و کنایه منتشر کردند. اما در حرکتی عجیب، توئیتر باشگاه خبرنگاران جوان بدون آنکه گزارشی در سایت این خبرگزاری ارائه کند، آن را با این ادبیات منتشر می‌کند: «برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی از نامه انتقادی آیت‌الله آملی‌لاریجانی به رهبر انقلاب درباره بازداشت اکبر طبری و همچنین موضوع هجرت به نجف خبر داده‌اند.»

🔹برای ناظر سیاسی و رسانه ای پرواضح است که باشگاه خبرنگاران جوان دسترسی بسیار مستقیمی به بیت رهبری دارد که بتواند صحت یا عدم صحت این شایعه را ارزیابی و آن را رد کند. اینکه چرا اعتبار خود را تا حد نقل قول از «کاربران ناشناس توئیتری» پایین می‌آورد نکته اصلی است که مشخص می‌کند این توئیت عامدانه منتشر شد.

🔹در این جا دو ادعای وجود دارد: اول نامه گلایه‌آمیز آملی‌لاریجانی در مورد اکبر طبری‌پور، دوم هجرت به نجف. در مورد اولی می‌توان حدس زد که ماجرا شاید درست باشد. اما در بحث هجرت آملی از ایران موضوع بسیار مهم‌تر و خطرناک‌تر می‌شود حتی وقتی خبر آن اینگونه منتشر می‌شود.

🔹چرا که خروج او از ایران با دسترسی‌های مختلفی که وی در این سال‌ها به تصمیم‌گیری‌های اصلی در نظام داشت، می‌تواند موضوع را بسیار با اهمیت کند. اما این موضوع در حد همین شایعه هم باشد، نکات زیر قابل طرح و اهمیت است:

🔹اول: با انتشار این شایعات و حجمی بر روی آن انجام شد می‌توان پیش‌بینی کرد که او به‌زودی (یا ظرف یک سال آینده) از ریاست مجمع تشخیص هم کنار خواهد رفت. درست به مانند وضعیتی که در مورد قوه‌قضائیه برای او پیش آمد.

🔹دوم: انتشار همین خبر در همین حد هم آملی لاریجانی را به عنوان یک «سوژه» مهم، برای سرویس‌های خارجی تبدیل می‌کند. او چه در ایران باشد چه در خارج از ایران از این به بعد به سوژه‌ای تبدیل شده که بتوانند بر روی دلخوری‌اش از نظام، حساب ویژه باز کنند. (نکته: طبیعتا امکان آلترناتیو‌سازی از آملی‌لاریجانی برای کل نظام وجود ندارد.)

🔹سوم: انتشار این خبر در واقع هل دادن تعمدی لاریجانی بود تا با یک حرکت اشتباه به‌طور کامل آملی‌ها از صحنه سیاست ایران حذف شوند.

🔹چهارم: براساس پیش‌بینی‌های قریب به یقین، علی لاریجانی تمایلی به شرکت در انتخابات پیش رو ندارد. با مخفیانه برگزار کردن دادگاه‌های بقایی و رحیمی و تیم احمدی‌نژاد (مانند اعضای نهاد ریاست جمهوری‌اش)، مردم در جریان فسادهای مالی آنها نیستند. لذا احمدی‌نژاد دوباره تلاش می‌کند دست بالا را پیدا کند و حذف آنها از صحنه سیاست ایران را جشن بگیرد.

🔹پنجم: در این وضعیت احمدی‌نژاد بر این طبل همچنان می‌کوبد که دشمنی لاریجانی‌ها با او موجب دور شدنش از هسته قدرت شده بود. از همین رو حتی احکام دادگاه‌ها در مورد بقایی را هم بی‌ارزش می‌داند. این درحالی است که رحیمی، حیدری‌فر، بابک زنجانی، حسن پورکاظمی (حسن رعیت که به تازگی دستگیر شده) و خود بقایی دارای فسادهای روشن مالی هستند. با این حربه احمدی‌نژاد آنها را احکام سیاسی می‌خواند تا تمیز شود.

🔹ششم: ظاهرا تیم پایداری هم به این خطر پی برده است. از همین رو یامین‌پور را مامور می‌کند که ماجرای دیدار قالیباف و احمدی‌نژاد را بر سر بازار توئیتری جار بزند.

🔹هفتم: از سال قبل پیش‌بینی کرده بودیم که امسال سال پایانی حضور لاریجانی‌ها در قدرت است. آملی‌لاریجانی در شرایط بسیار سختی قرار دارد. نه ردای سابق قاض‌القضاتی و نه ردای فعلی ریاست مجمع تشخیص مصلحت منجر به این نشد که خبرگزاری رسمی صداوسیما به همراه لشگر توئیتری این عملیات را بر روی او پیاده نکنند. هدف آنها تقریبا روشن است: «پایان حضور لاریجانی‌ها در قدرت» اما با این حال نگاهی به رفتارهای دو طرف خالی از اهمیت نیست. یک طرف آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، سیدمحمد خاتمی و میرحسین موسوی و در طرف دیگر آیت‌الله آملی‌لاریجانی و محمود احمدی‌نژاد. دسته اول از سوی طرف دوم در وقایع ۸۸ با شدیدترین روش‌ها تخریب و مورد حمله و محدودیت قرار گرفته اما همچنان از ایستادن پای ایران، نظام و انقلاب گفتند. اما دسته دوم....

**روزنامه نگار
#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️درموردحذف چهار صفر ازپول ایران

✍🏻محمدحسین شریف زادگان**

🔹درموردحذف چهار صفر ازپول ایران که بعنوان لایحه در هیات وزیران تصویب شد ، میتوان گفت این کار معولا در یک مجوعه ای از اصلاحات اقتصادی وپولی مالی بعنوان یک مکمل سیاستی که نقش روانی در جامعه دارد اعمال می‌شود .

🔹بنابراین اجرای مستقل آن نقش اقتصادی و پولی ومالی ندارد و مشخصا تاثیری در تورم و قدرت خرید مردم ایران درشرایط کنونی رکود تورمی نخواهد داشت و نقش آن صرفا در سهولت محاسبه های مالی و حسابداری در نزد مردم و همچنین در حسابهای دولتی عمومی و خصوصی است ولی اجرای آن بتدریج حداقل دو سه سال بطول می انجامد و البته هزینه های مالی و اقتصادی و اداری نیز در بر دارد.

🔹در شرایط تحریم ومشکلات اقتصادی گسترده ای که گریبان اقتصاد ایران را گرفته است ما محتاج اصلاحات اقتصادی متناسب با شرایط کنونی هستیم واجرای یکی از کم اثر ترین عوامل مجموعه یک بسته اصلاحات مالی و پولی عاقلانه بنظر نمی رسد.

🔹در شرایط کنونی ایران اجرای اینکار فقط وقت دولت و مردم را می گیرد و اثری روی وضعیت اقتصادی ندارد و هزینه‌های بی هدفی را به کشور تحمیل میکند در حالی که اگر اصلاحات اقتصادی پولی مالی و اقتصادی مشخصی داشته باشیم این کار میتواند بعنوان بعد روانی اصلاحات اقتصادی نقش
مفیدی بازی کند.

**استاد دانشگاه شهید بهشتی
منبع:امتداد

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️ملوانان زن چرا حامله می شوند؟

✍️ دکتر مجتبی لشکربلوکی**

🔹چندی پیش در خبرها آمده بود که در یکی از کشتی های نظامی پیشرفته اروپایی، چندین ملوان زن باردار شدند و با هلی کوپتر به خشکی و سپس به کشورشان باز گردانده شدند. موارد مشابه از این دست که افشاء شده است به ۳۵ مورد از سال ۲۰۰۵ می رسد. این در حالی است که هر گونه رابطه بین زن و مرد در این ناوها مطلقا ممنوع است حتی برای زوج های رسمی. خب چرا چنین اتفاقی می افتد؟ مطمئنا این را نمی شود به گردن دزدان دریایی یا عوامل ناشناخته فضایی انداخت. قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهم، سه سوال دیگر هم می پرسم و جواب این سه سوال هم عینا همان مانند سوال اولی است.

🔹چرا میلیاردها دلار ارز صادراتی به ایران برنگشته است؟ چرا تخصیص ارز با نرخ ترجیحی(دلار ۴۲۰۰ تومانی) را رانت خواران یقه سفید محترم خوردند و یک لیوان آب هم روش؟
چرا برخی سر جلسه امتحان تقلب می کنند؟
چرا برخی رشوه می گیرند؟
نقطه مشترک ملوانان باردار، رانت خواران، متقلبان و رشوه بگیران چیست؟

🔹فساد و هر گونه رفتار غیرقانونی ریشه در چهار متغیر دارد: امکان، توجیه، وسوسه و فشار.
🔸امکان: یعنی آنکه عملا امکان یک رفتار دیگر غیر از رفتار مورد انتظار وجود داشته باشد؟ مثلا شما نمی توانید به یک دستگاه خودپرداز رشوه بدهید و از او بخواهید که به جای ۲۰۰ هزار تومان پول، به شما سیصد هزار تومان پول بدهد. ماشین است و نفهم و غیرقابل مذاکره. پس شما عملا امکان لابی و رشوه ندارید.

🔸وسوسه: یک فکر موذی و اغواکننده است که وارد ذهن می شود و ما را به کاری یا استفاده از موقعیتی یا تجربه کردن چیزی دعوت می کند و گاهی اوقات این دعوت را ادامه می دهد تا در برابرش تسلیم شویم. وقتی شما می بینید که با استفاده از ارز دولتی ارزان می توانیدیک ماهه، معادل ۳۰ سال حقوق یک کارمند درآمد داشته باشید، حداقل یک بار وسوسه می شوید.

🔸فشار: فرض کنید که کالای شما پشت گمرک گیر کرده است و اگر تا هفته بعد ترخیص نشود یک ضرر ده میلیاردی می کنید و نتایج یک عمر زحمت شما بر باد می رود. در چنین موقعیتی شما تحت فشار هستید. یا فرض کنید که فرزند شما بیمار است و تا هفته دیگر اگر عمل نشود می میرد، شما هم پول ندارید، کسی به شما پیشنهاد رشوه می کند! فشار فضا را مساعد می کند برای رشوه، تبانی، تقلب، رابطه غیراخلاقی و ....

🔸توجیه: یعنی اینکه وجدان خود را با یک سری دلایل قانع کنیم. به عبارت دیگر شستشوی اخلاقی دهیم. مثلا به این جملات دقت کنید: همه تقلب می کنند من چرا نکنم؟ همه رشوه می دهند حالا من بچه پیغمبر که نیستم. بابا همه دارند می خورند و می برند، فقط سر ما بی کلاه مونده بود. حتی گاهی اوقات فساد و رفتار غیرقانونی با اتکا به دلایل اخلاقی و اهداف متعالی شستشو داده می شود.

🔹حالا فکر می کنم جواب سوال معلوم شد: کافیست فضای کشتی جنگی را تصور کنید! در آن کشتی هم امکان خطا وجود دارد، هم وسوسه و هم فشار و در نهایت همه این ها با توجیه، شستشوی اخلاقی می شود و می شود آنچه نباید بشود.

🔹رانت خواران، متقلبان و رشوه بگیران دقیقا شبیه ملوانان باردار هستند منتها از نوع ملوان زبل! وقتی هم امکان فساد هست (رانت دولتی)، هم وسوسه (هر روز در اخبار تبلیغ می شود)، هم فشار (فشار برای یک شبه پول دار شدن و به باقی ثروتمندان پیوستن) و در نهایت توجیه (وقتی هر کسی دستش به هر جایی می رسد می خورد چرا من نخورم)، شما هم باردار (رانت خوار/متقلب/رشوه بگیر/دزد) می شوید.
حذف ارتباطات انسانی، کنترل متقاطع اطلاعات، قاعده ثروتت را از کجا آورده ای، عقوبت های بسیار دردناک، انتشار شفاف نتایج پرونده های مفسدین در مهار فساد موثر است. متاسفانه در کشتی ما (کشور ما) هر چهار رکن مربع فساد فراهم است. برای توسعه نیازمند آن هستیم که طراحی های هوشمند انجام دهیم تا مربع فساد در هم شکسته شود.

**استاد دانشگاه صنعتي شريف

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️استراتژی غلط ترامپ: چماق بدون هویج!

✍️استیون متس

🔹در هفته‌های اخیر اقدامات ایران در حوزه برنامه هسته‌ای خود سبب شده نگرانی‌هایی درباره آینده پدید آید. ایران از میزان پایبندی خود به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ کاسته و تهدید کرده در صورتی که دیگر امضاء‌کنندگان این پیمان به تعهدات خود عمل نکنند، در آینده بندهای دیگری از پیمان یاد شده را نادیده خواهد گرفت.

🔹یک عامل مهم وضعیت کنونی، سبک رهبری ترامپ است. او مانند نیکسون تلاش کرده بر تمامی جنبه‌های حکومتی در ایالات‌متحده سلطه خود را اعمال کند اما برخلاف نیکسون، ترامپ در حالی در کاخ سفید مستقر شد که هیچ تجربه‌ای در امنیت ملی و سیاست خارجی نداشت، از تاریخ چیزی نمی‌دانست و درک کاملی از نحوه اداره امور نداشت. اگر در یک سال و نیم آینده او در همین مسیر حرکت کند شرایط نه‌تنها بهتر نخواهد شد، بلکه ریسک‌های بیشتری ایالات‌متحده را تهدید خواهد کرد.

🔹در واقع استراتژی ترامپ فاقد ویژگی‌های استراتژی موثر است. در ادامه به دو نقص بزرگ در استراتژی ترامپ اشاره می‌کنیم. یک ویژگی بنیادی استراتژی موثر، درک دیدگاه‌ها و اولویت‌های دیگران است. تاکنون ترامپ توجهی به این ویژگی نداشته و به‌ویژه نحوه رفتار او با چین، روسیه، ایران و کره‌شمالی به وضوح نشان می‌دهد استراتژی او فاقد این ویژگی است. کشورهای یاد‌شده به دلیل تجارب خود احساس عمیق عدم امنیت دارند و آمریکا را معمار و مدیر سیستمی می‌دانند که علیه آنهاست. در واقع نزاع بین این کشورها و آمریکا صرفا سوءتفاهم نیست که بتوان آن را با مذاکره حل کرد، بلکه این نزاع حاصل تضاد منافع و تمایل کشورهای یادشده به دگرگون کردن سیستم امنیتی مورد نظر آمریکاست.

🔹برای ایالات‌متحده آنچه ممکن است در نزاع با چهار کشور دیگر از دست برود دسترسی به بازار و منابع ارزشمند است. اما آن چهار کشور ادامه حیات خود را در معرض خطر آمریکا می‌بینند. در واقع ایالات‌متحده با توجه به در اختیار داشتن یک ارتش قدرتمند و سابقه دخالت در امور دیگر کشورها، یک تهدید واقعی برای این کشورها محسوب می‌شود. رفتار ترامپ با هم‌پیمان‌های آمریکا نیز منطقی نبوده است. او با کشورهای یادشده از جمله ژاپن وکشورهای اروپایی به‌عنوان کشورهای تحت‌کنترل آمریکا رفتار می‌کند که باید سیاست‌های واشنگتن را اجرا کنند؛ به‌عنوان کشورهای مستقلی که دارای اولویت‌ها و منافع خاص خود هستند. اما حفظ شراکت‌های امنیتی و استراتژیک مانند ازدواج مستلزم تلاش، امتیازدهی و همکاری است. تاکنون ترامپ چنین رفتار نکرده و طبیعی است که اختلافات متعددی بین آمریکا و هم‌پیمانان‌های این کشور شکل گرفته است.

🔹دومین ویژگی مهم استراتژی موثر، ترکیب تهدید و تشویق است. در واقع سیاست هویج و چماق باید به‌طور کامل اجرا شود تا اهداف موردنظر به‌دست آید. در این زمینه نیز رفتار ترامپ درست نبوده است. برای مثال ترامپ در قبال روسیه اهداف واقع‌بینانه‌ای را دنبال نکرده است

🔹سیاست ترامپ در قبال کره‌شمالی نیز فاقد دو مولفه تشویق و تهدید بوده است. در واقع او هیچ‌گاه این دو را ترکیب نکرده است. در یک زمان ترامپ به اعمال حداکثر فشار تهدید کرده و در زمانی دیگر وعده سرمایه‌گذاری و کمک اقتصادی داده است. اما او نمی‌تواند با وعده، کره‌شمالی را به اقدامی وادار کند و رهبر کره‌شمالی می‌داند که برای جلوگیری از دخالت نظامی آمریکا مجبور است سلاح هسته‌ای و موشک بالستیک قاره‌پیما در اختیار داشته باشد و از این دو به‌عنوان ابزارهای بازدارنده استفاده می‌کند. بی‌دفاع بودن در برابر آمریکا و کاهش وابستگی مردم کره به کیم‌جونگ‌اون، دو وضعیت بسیار خطرناک برای رهبر کره‌شمالی است و آمریکا دقیقا خواهان تحقق این دو وضعیت است؛ یعنی ترامپ اعلام کرده ابتدا کره‌شمالی باید به‌طور کامل خلع سلاح شود، آنگاه سرمایه‌گذاری و کمک اقتصادی انجام خواهد شد.

🔹طبیعی است که مذاکرات بین دو طرف به نتیجه نرسیده است و تا وقتی تغییری در رویکرد ترامپ رخ ندهد، نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد. سیاست ترامپ در قبال ایران پرنقص‌ترین سیاست خارجی او بوده است. ترامپ خواهان تغییر رفتار ایران در منطقه خاورمیانه و مذاکره مجدد بر سر برنامه هسته‌ای ایران است. اما درکی از تهدیدهای امنیتی که رهبران ایران احساس می‌کنند ندارد، در نتیجه تلاشی برای رفع این نگرانی‌ها نمی‌کند. سیاست ترامپ در قبال ایران در واقع بازتاب درخواست‌های اسرائیل و عربستان از ترامپ است. اما با آنچه اروپایی‌ها، چین یا روسیه می‌خواهند سازگار نیست. موفقیت سیاست فشار حداکثری، به همراهی جامعه‌جهانی با آمریکا نیاز دارد و آمریکا از این همراهی بی‌بهره است.

منبع: ورلد پالیتیکس ریویو(بررسي سياست جهاني)

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️#بیانیه حزب همبستگی دانش آموختگان ایران(هدا) درمحکومیت تحریم آمریکا علیه دکتر ظریف

🔹اقدام غیر معمول و بدعت آمیز دولت ناسیونالیست افراطی ترامپ در تحریم‌ وزیر امورخارجه کشورمان نشان از رفتار ضد عرف دیپلماتیک و پوپولیستی سیاستمداران ترامپیست هیئت حاکمه آمریکا با محوریت جان بولتون دارد.

🔹متاسفانه تحرکات اخیر افراطیون داخلی در تخریب جایگاه دکتر ظریف بعنوان سکاندار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در تحریم اخیر ایالات متحده آمریکا علیه ایشان علیرغم عقب نشینی قبلی در این خصوص بی تأثیر نبوده است.

🔹در حالیکه سردمداران امریکا در فرصت های مختلف و از تریبون های گوناگون دم از مذاکره با ایران می زنند اما تحریم اخیر ‌ وزارت خزانه داری امریکا علیه وزیر امورخارجه ایران نشان از رفتار ریاکارانه و استمرار حرکت یک جانبه گرای رییس جمهور افراطی آمریکا می باشد.

🔹همچنین این اقدام، دروغین بودن ادعای مبالغه آمیز و پوشالی ترامپ و پمپئو در زمینه در خواست مذاکره بی قید و شرط با ایران را بیش از پیش برای افکار عمومی جهان آشکار کرده است.

🔹لذا بدینوسیله, حزب همبستگی دانش آموختگان ایران (هدا) این عمل غیرمتعارف و بدعت ناصواب امریکایی ها را بشدت محکوم کرده و ضمن اعلام حمایت همه جانبه از سردار دیپلماسی کشورمان و همکاران پرتلاش شان برای صیانت از منافع ملی کشورمان ، خواهان واکنش هوشیارانه دستگاه دیپلماسی کشور در برابر این رفتار های زورمدارانه و خلاف موازین و‌عرف روابط بین الملل می باشد.

🔹طبعا اعلام حمایت همه جریان های سیاسی کشور اعم از احزاب، تشکل ها و فعالان سیاسی و فعالان مدنی از وزیر امور خارجه کشورمان موجب دلگرمی خادمان دلسوز ملت ایران خواهدشد.

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️چطور می توان به آینده امیدوار بود؟

✍محمود سریع‌القلم

🔹بزرگترین سرمایه‌ که یک حکومت میتواند داشته باشد این است که #عموم مردم نسبت به آیندۀ جامعه و کشورشان امیدوار باشند ، چندسال قبل تحقیقی در رابطه با دانشجویان مالزی در کشور آمریکا انجام شد که نتیجۀ آن این بود که حتی یک دانشجوی مالزیایی پس از اتمام تحصیل در آمریکا نمی‌ماند و همه به مالزی برمیگردند . چرا ؟؟ چون مسئولان در مالزی کشورشان را با یک عقلانیت استاندارد ، منطقی و جهان‌شمول مدیریت میکنند در نتیجه جوانان مالزیایی نسبت به وضعیتی که امروز دارند و آینده‌ای که پیش روی این کشور است بسیار امیدوارند در نتیجه کار و زندگی در کشور خودشان را بهترین انتخاب میدانند

🔹انسان نخست برای آیندۀ خویش به تأمین نیازهای اولیه فکر میکند لااقل اکثریت اینگونه هستند ، حفظ ارزش‌هایی همچون انسانیت ، معنویت و عدالت در سایۀ تورم دو رقمی و فقر قابل تصور نیست و دیانت و درستکاری انسان در گرو سلامت و آرامش اقتصادی‌ اوست پس در شرایط بد اقتصادی نباید انتظار داشت که همه را زاهد کنیم

🔹مردم آن زمانی همراه مسئولین خود خواهند شد که آنها را همراه خود ببینند ، وقتی هوا سالم باشد ، ادارات کارآمد باشند ، نرخ تورم حداکثر تک رقمی باشد ، بتوان با گذرنامه ایرانی مانند مالزی به ١٣۵ کشور سفر کرد ، وقتی ورود به فروردگاه‌های بین‌المللی برای یک شهروند ایرانی دو ساعت و نیم طول نکشد ، وقتی جاده‌ها امن باشند ، وقتی بیت‌المال حساب و کتاب داشته باشد ، وقتی امور با آیین‌نامه اداره شود ، وقتی رسانۀ ملی خودی و غیرخودی نداشته باشد ، وقتی اخذ وام برای همه مراحل مشترکی داشته باشد آنگاه میتوان نسبت به آینده امیدوار بود

🔹در نهایت ما مسئول مسائل ایران هستیم که باید آنها را حل کنیم بعد برویم سراغ حل مسائل جهان چون قاعدتا کسی با حل مسائل در سطح جهان مخالف نیست ، بحث صرفا بحث اولویت بندی ست ، بحث سنجیدن مقدورات با اهداف است ، ما در طی یک دهه آینده نیاز به نرخ رشد اقتصادی پنج درصدی داریم تا اینکه هم جمعیت کشور بیشتر شود و هم مردم خوب زندگی کنند در غیر این صورت احتمالا باید برای بحران‌های اجتماعی و زیستی بزرگی آماده باشیم . خداوند در فیزیک انسان جایگاه عقل را بالاتر از سایر اعضای بدن قرار داده پس قطعا ما هم باید از این موهبت الهی استفاده کنیم !!

#هداپرس
@hodapress


‍ ‍‍ ♦️♦️انتخابات؛‌ نمایش یا نشانه؟

✍🏻علیرضا علوی تبار**

🔹با نزدیک شدن موسم انتخابات شور و هیجان همراه با اضطراب، سیاسیون را فرامی‌گیرد، فارغ از اینکه اکثریت مردم آن را جدی تلقی کنند یا خیر! مواضع و دیدگاه‌هایی که پیاپی در جامعه مطرح می‌شود، نشان می‌دهد سیاسیون ما هنوز در مورد برخی از مبناهای موضع‌گیری سیاسی ابهام دارند و مناسب می‌بینند متناسب با این ابهام مبنایی اعلام موضع کنند. ادعا نمی‌کنم من ابهام ندارم یا روشن و مشخص حرف می‌زنم، اما حداقل این است که به این ابهام‌ها وقوف دارم و وجود‌شان ذهنم را آزار می‌دهد. در اینجا نیز تلاش می‌کنم تا بخشی از این ابهام‌ها را مشخص کرده و در حد توان ناچیز خود برای ابهام‌زدایی از آن‌ها بکوشم.

🔹هیچ کشور را در دنیا نمی‌شناسیم که از شکل و نوعی از انتخابات برای اداره امور عمومی خود بهره نگیرد. اما آنچه انتخابات را در کشور مختلف از هم متمایز می‌سازد، این است که در برخی از آن‌ها انتخابات «نشانه مردم‌سالاری» است و در برخی دیگر «نمایش مردم‌سالاری». پرسش این است که چگونه می‌توان دریافت، انتخابات در یک کشور «نشانه» است یا «نمایش»؟ به گمان من پاسخ این سوال برمی‌گردد به تصوری که ما از نظام‌های سیاسی مردم‌سالار داریم.

🔹به‌طور اجمالی نظام سیاسی را می‌توان مردم‌سالاری تلقی کرد که در آن چهار ویژگی اصلی وجود داشته باشد. نخست، قدرت حکومت محدود و پاسخگو باشد. حدود قدرت حکومت را قانون و عرف تعیین می‌کند و حکومت باید علاوه بر وجدان حکومتگران و پاسخگویی به خدا در روز جزا، به مردم و نهادهای مختلف برآمده از رأی مردم پاسخگو باشد. دوم، رعایت حقوق اساسی مردم. در نظام‌های مردم‌سالار مردم از حقوقی (مدنی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی)‌ برخوردارند و این حقوق کمابیش رعایت می‌شود. نقض سیستماتیک حقوق شهروندی در نظام‌های مردم‌سالار وجود ندارد. سوم، جامعه مدنی گسترده و اثربخش.

🔹در نظام‌های مردم‌سالار تنوع و چندگونگی مردم به رسمیت شناخته شده و مردم در قالب انجمن‌های داوطلبانه برای پیگیری خواسته‌ها و دلبستگی‌های خود، مستقل از حکومت، متشکل می‌شوند. چهارمین ویژگی نظام‌های مردم‌سالار وجود انتخابات آزاد و منصفانه است. همه گرایش‌ها و جریان‌های اجتماعی حق دارند در انتخابات به رقابت مسالمت‌آمیز بپردازند و همه آن‌ها به یک میزان از امکانات حکومتی برای ترویج خویش برخوردارند. با توجه به آنچه گفته شد، می‌توان نتیجه گرفت اگر سه ویژگی یا شرط دیگر (حکومت محدود و مسئول، جامعه مدنی گسترده و اثربخش و رعایت حقوق اساسی مردم) وجود داشته باشد، انتخابات «نشانه» مردم‌سالاری است. انتخابات در چنین نظامی می‌تواند به بازتولید ابعاد دیگر مردم‌سالاری و احیاناً عمیق‌تر کردن مردم‌سالاری در جامعه بینجامد.

🔹اما اگر انتخابات در غیاب سایر ویژگی‌ها برگزار شود، «نمایش» مردم‌سالاری محسوب می‌شود. بنابراین، این تصور که گمان کنیم انتخابات همیشه و همه‌جا نشانه و علامت وجود مردم‌سالاری است، خطایی است که می‌تواند به موضع‌گیری نادرست بینجامد.

🔹اگر می‌خواهیم اهل نظر و روشنفکران را به شرکت در انتخابات دعوت کنیم، باید تحلیلی را به آن‌ها ارائه دهیم که حاوی خطوط کلی ما برای حل مسائل زیر باشد:

🔻الف) برای نزدیک شدن به یک «انتخابات آزاد و منصفانه» چه طرحی داریم؟ چه شعاری را پیش‌ می‌کشیم تا این طرح را نمایان کند؟

🔻ب) برای آنکه انتخابات در ایران یک «نمایش» نباشد، طرح‌ها و برنامه‌های ما برای تحقق بخشیدن به ابعاد دیگر مردم‌سالاری (حکومت محدود و مسئول، جامعه مدنی گسترده و اثربخشی و رعایت حقوق اساسی مردم) چیست؟ به‌خصوص از نتایج انتخابات چه بهره‌ای می‌خواهیم برای تبدیل انتخابات به «نشانه» مردم‌سالاری بگیریم؟

🔻ج) چگونه می‌توان انتخابات را به ابزاری اثربخش برای دگرگونی تبدیل کرد؟ انتخابات در صورتی که به نتیجه‌ای قابل قبول در شکل‌دهی به نهادهای انتخابی بینجامد، چه مسیری برای خروج از اندک‌سالاری در مقابل منتخبین قرار خواهد گرفت؟/مشق نو

🔸برای خواندن متن کامل این یادداشت روی "INSTANT" بزنید:

yon.ir/x90g2

#هداپرس
@hodapress

Показано 20 последних публикаций.

318

подписчиков
Статистика канала