💢 فواید همنشینی کرونا و وب!
✍️ گزارش ایسنا از لایو مشترک دکتر هادی خانیکی و اندیشگاه کتابخانه ملی
▫️ در جریان مواجهه با کرونا، فرهنگ علمی آزاد با کمترین محدودیتها، ایدهآلها و دوراندیشیها در شرایط فعلی بسیار مهمتر از قبل شد که میتوان با عنوان «علم باز» از آن یاد کرد. هر مقدار که جامعه و مرزها دچار فروبستگی میشدند، دایره باز علم بیشتر میشد.
▪️ به علم باز میتواند به اشکال مختلفی پرداخته شود که در سه سطح مورد توجه قرار میگیرد؛ دادههای باز، انتشارات باز و منابع آموزشی باز. این سه حوزه است که طبیعتا نهادهایی همانند کتابخانه ملی را در معرض تقاضای مسئولیتها و ایفای نقشهای جدید قرار میدهد.
▫️ دادههای باز به معنی به اشتراک گذاشتن اطلاعات و دادههاست. به نظرم این اطلاعات جامعه را به این سمت سوق داد که هرچه نهادهای علمی بتوانند مستقلتر و قانومندتر در این فراآیند مشارکت کنند، میتوانند به این وضعیت بسیار کمک کنند. در واقع نهادهای علمی میتوانند جامعه را به مبارزه با شیوع ویروس کرونا ببرند. به هر حال نباید اجازه داد که این روند دادههای باز به هر مصلحتی مختل شود، چراکه عواقب آن به کل جهان لطمه وارد میکند.
▪️ انتشار باز: «به طور کلی نشر در علم بسیار پرهزینه است»؛ در جهان و خوشبختانه در ایران نیز در این مدت شاهد بودیم که کتابخانههای بزرگ جهان و ناشران مطرح و دانشگاهها فرصت دسترسی به دریافت منابع را فراهم کردند.
منابع آموزشی در دانشگاهها و مدارس با راهاندازی دورههای آنلاین به بالا بردن بهداشت عمومی و ارائه اطلاعات قابل اعتماد و توامند کردن جامعه پیگیری شده است.
▫️ به این ترتیب بر اساس این سه حوزه و اجبار به برقراری ارتباط در روزگار کرونایی، با فرهنگ ارتباطی و علمی تازهای مواجه شدهایم که عنوان آن را میتوان «علم باز مسئولانه» گذاشت. البته باید این نکته را در نظر داشت که «علم باز» به معنی علم بدون قاعده نیست، بلکه علمی است که درگیری خود با جامعه را بیشتر مورد توجه قرار میدهد و طلب میکند که نهادهای فرهنگی و علمی حضور فعالانهتری داشته باشند.
▪️ مسئله مرحله مواجهه با پیکهای جدید از شیوع کرونا، این است که باید یک نوع توهمزدایی از دانا و بینیاز بودن در نهادهای رسمی و نزدیک شدن آنها به نهادهای علمی و مدنی صورت بگیرد تا بتوانند در کنار هم نوعی مدیریت علمی و تقویت فرهنگ علمی را انجام دهند.
https://bit.ly/2ZzrQI6🔻 متن کامل در
https://www.isna.ir/news/99040907083/🆔
@HadiKhaniki