#تحلیل
🌐جنگ نیمهسرد بین آمریکا و چین
🌀منظور ترامپ از این جمله که نمیخواهم مرسدس بنز در آمریکا ببینم چیست؟
▫️▫️سیده مسعوده میرمسعودی
➖هفته نامه مثلث
#بخش اول
طی این دو سال پس از ورود ترامپ به کاخ سفید، جهان بارها شاهد تکرایی و یکجانبهگرایی آمریکا در خروج از پیمانهای بینالمللی بوده است. از جمله میتوان به تهدیدات ترامپ برای خروج از توافق نفتا اشاره کرد. این توافق تجارت بین سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک به ارزش یک تریلیون و 300 میلیارد دلار را شامل میشود که بخش اصلی تجارت آمریکا و کانادا و بخش کوچکتر تجارت مکزیک و آمریکا را تحت پوشش قرار میداد. توافق نفتا جزو توافقهایی است که ترامپ از همان کمپین تبلیغاتی برای ریاستجمهوری به دنبال خروج از آن بود. خروج از نفتا مرگ یک میلیون و 800 هزار شغل در صنایع آمریکا را بهدنبال خواهد داشت. پیمان ترانس پاسیفیک، پیمان آبوهوایی پاریس و پیمان برجام ازجمله توافق های است که رئیسجمهور آمریکا تاکنون از آنها خارج شده است.
پیمان ترانسپاسیفیک، توافق تجاری میان آمریکا و12کشور حاشیه اقیانوس اقیانوس آرام بود.
در ادامه این خروجها از پیمانهای بینالمللی، ترامپ در جولای 2018 با ایجاد تعرفه 25 درصدی بر 35 میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین، وارد یک تنش تجاری با چین شد و متقابلا چین نیز با ایجاد تعرفه جدید بر 100 نوع کالای ورودی از آمریکا به چین، تلافی همپایه این حرکت را به جهانیان نمایش داد. همچنین آمریکا در این راستا، تعرفه 25 و 10 درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک وارد کرد که متقابلا این کشورها هم این عمل را بیجواب نگذاشتند و به تلافی تعرفههای جدیدی در مسیر کالاهای آمریکایی قرار دادند. واردات سالانه آمریکا از اتحادیه اروپا 12/8 میلیارد دلار است که اتحادیه اروپا هم در برابر عمل آمریکا، تعرفه سنگینی برای واردات کالاهای آمریکایی قرار داد.
در این تحلیل این سوالات مطرح و پاسخ داده میشود :
چرا رئیسجمهور جمهوریخواه ایالات متحده آمریکا این سبک سیاست را در مورد پیمانهای بینالمللی پیش گرفته است؟
آیا این استراتژی ویژه ترامپ است یا این استراتژی مربوط به تصمیمگیران جمعی نخبگان آمریکا و در راستای مقابله به مثل با کشورهایی مثل چین است که در حال حاضر رشد حداکثری دارند؟
آیا اتحادیه اروپا که از متحدین تاریخی آمریکا است قربانی استراتژی آمریکا در قبال چین شده است؟
آیا اتحادیه اروپا یکی از بازیگران صحنه بینالملل است که نقش بسزایی در تحولات تجاری دنیا دارد؟
آیا ترامپ در پس این جمله دیگر نمیخواهم مرسدس بنز در خیابانهای آمریکا ببینم»، میخواهد بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا شکاف ایجاد کند و با عنوان کردن کالاهای بهخصوص و ایجاد تعرفه جدید در عملکرد یکپارچه اتحادیه اروپا خلل ایجاد کند؟
و سوال مهم که در لایه درونیتر مطرح میشود و در روانشناختی ترامپ نهفته است مبنی بر اینکه سبک مدیریتی ترامپ اعم از همکاری و رقابت کمپانیمحور است و این سبکی است که شرکتهای بزرگ برای «اولشدن» در رقابت انجام میدهند و دستاورد مطلق را بر دستاورد نسبی ترجیح میدهند. حال آیا این تصمیمات ترامپ درخروج از پیمانهای بینالمللی نیزدراین راستا قرار دارد؟
آمریکا باروند خروج ازپیمانهای بینالمللی،چه اهداف آشکاروپنهانی دارد؟
آیااین اهداف از دگردیسی نظام بینالمللی نشات میگیردکه به سمت مدل جدیدی ازچیدمان قدرتها پیش میرود؟
آیاجهان به سوی نظام تکقطبی آمریکا وچندمرکزی شامل اتحادیه اروپاترجیحا انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه،چین و ژاپن درحال پیش رفتن است یا تکقطبی چین و تک مرکزی آمریکا و چند مرکز پایینتر شامل اتحادیه اروپا،ژاپن،روسیه،برزیل و هند؟ بههرحال در عصر جهانیشدن و تکنولوژی فناوری و اطلاعات،نظام بینالملل در حال دگردیسی است و چینیها این موضوع را دریافته و با همکاری همهجانبه سعی در هماهنگی و همکاری با کشورهای آسیای شرقی با محوریت پکن دارند.
نظریههای غازهای در حال پرواز نشان از بلندپروازیهای چین و رسیدن به تکقطبی جهانشدن است که طبق این نظریه رهبری این گروه غازهای در حال پرواز را چین بر عهده دارد.
آمریکا از این موضوع کاملا آگاهی دارد و با اتهام سرقت مالکیت معنوی کالاها، نوآوریهای تکنولوژیکی و رقابت غیرمنصفانه، هم میخواهد جلوی بلندپروازیهای چین را بگیرد و هم پرستیژ پکن را به عنوان یک قدرت رقیب زیر سوال ببرد.براساس تعرفه جدید 25 درصدی آمریکا روی کالاهای وارداتی از چین که حدود 25 میلیارد دلار است، طبق نظر اتاق بازرگانی آمریکا 2 میلیون و 600 هزار نفر موقعیت شغلیشان به خطر میافتد؛ در حالیکه ترامپ این ایجاد تعرفه را حمایت از مالکیت معنوی دانش روز و رقابت منصفانه میداند.
https://t.me/joinchat/Amle_T8mIYRxg3r0TivTPA