🔰 خودت را به جریان بینداز....
🔸 تغییر یا ثبات؟ این یکی از دلمشغولیهای اصلیِ فیلسوفان باستان بوده است. آنها به هستی مینگریستند و میدیدند همه چیز در حال تغییر است: ستارهها جا به جا می-شوند، قطرات باران از آسمان به زمین فرو میافتند، درختان رشد میکنند، انسانها پیر میشوند و .... گویا تمام هستی در حرکت است و دگرگونی. آنها حیرت زده از خود میپرسیدند: آیا هیچ حقیقتِ ثابتی در جهان وجود ندارد؟
🔹 این پرسش باستانی هنوز هم مهمترین پرسش انسان است. ما امروز میدانیم که زمین به دور خورشید میگردد، خورشید به دور کهکشان راه شیری، کهکشان راه شیری به دور خوشۀ کهکشانی، ما میدانیم که الکترون به دور هستۀ اتم میگردد، شاخصهای بورس مدام در تغییرند و حتی انسانی که مرده است، اتمها و ملکولهای سازندهای در نوساناند و در نوسان خواهند بود. به راستی، هیچ حقیقت ثابتی در جهان وجود ندارد؟ آیا حق با هراکلیتوس بود که میگفت محال است دو بار از یک رودخانه عبور کنی، زیرا فقط کافی است یک لحظه سپری شود، دیگر نه آن رودخانه، رودخانۀ قبلی است و نه تو همانِ تویِ قبلی.
🔸 اما چنین جهانی هراسناک است. جهانی که در آن خبری از ثبات نیست، جهانِ امنی محسوب نمیشود. ما عمیقاً از تحول و دگرگونی میهراسیم. اما هستی، اهمیتی به هراس ما نمیدهد. هستی، چیزی نیست جز تغییر و تحول مدام. خندهدار اینکه تنها حقیقتِ ثابتِ هستی چیزی نیست جز خودِ تغییر! تنها چیزی که ثابت است حضورِ مداوم تغییر و دگرگونی است! هستی، همواره در جریان است؛ هستی، جریان است! از همین روست که جهان یا هستی را در زبان لاتین Uni-Verse نامیدهاند. ریشۀ یونی، Unus است به معنای یک / واحد و ریشۀ وِرس Vrtere است به معنای دگرگونی. به این ترتیب هستی یعنی یک دگرگونی واحد، یک جریان واحد.
🔹 شاید در نگاه اول هولناک باشد، اما گریزی از جریان نیست. ما محکومیم به در جریان بودن! در نگاه دینی، حتی مرگ نیز نمیتواند پایانِ جریان باشد. مرگ، خود، جریانی است دیگرگونه. تنها راه گریز از جریان، در آغوش گرفتن آن است. اگر میخواهی آرامش بیابی، اگر میخواهی احساس امنیت کنی، باید خود را به جریان بیندازی!
🔸 میتوان ادیان را – ادیان شرقی و ابراهیمی- و فلسفههای اگزیستانس و پدیدارشناسی را، روانکاوانی و رواندرمانی را سراسر تلاشی دید برای انداختنِ آدمیان به جریان؛ برای هُل دادن او – این موجودِ دوپایِ حیرانِ وحشتزده بر لبۀ پرتگاه- به جریانِ رودخانۀ هستی.
—————————
🆔:
t.me/jarayanphilosophy