دِرَنـــگ


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


از هرچه می‌بینیم به‌سادگی نگذریم؛
گاهی کمی دِرَنگ کنیم و به تماشا بنشینیم.

راه ارتباط:
@k1samani
instagram: k1_samani

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🔷 محض، کاربردی، نظری، تجربی

▪️رابرت شریفر یکی از پدیدآورندگان نظریهٔ BCS ابررسانایی است. این نظریه رفتار ابررساناهای دمای پایین را به‌خوبی توضیح می‌دهد. باردین، کوپر و شریفر¹ جایزه‌ٔ نوبل فیزیک سال ۱۹۷۲ را برای این نظریه از آن خود کردند.

شریفر در گفت‌وگویی دربارهٔ این نظریه خاطرهٔ زیر را نقل می‌کند:

... چند روز بعد پدیدهٔ غیرمنتظره‌ای همزمان در معادلات ما و در آزمایشگاهی در همان ساختمان ظاهر شد. دو طبقه بالاتر از ما همکاران ما داشتند آهنگ واهلش NMR را در ابررساناها اندازه‌گیری می‌کردند. توی راه‌پله‌ها بود که با آن‌ها مواجه شدیم. داشتند نتایج آزمایش‌‌شان را به اتاق کار ما می‌آوردند که بگویند «ما یک برآمدگی عجیب در منحنی آهنگ واهلش زیر Tc پیدا کرده‌ایم که نمی‌دانیم معنی‌اش چیست». و ما داشتیم نتایج محاسبات‌مان را به آزمایشگاه آن‌ها می‌بردیم که بگوییم «از این معادلات یک برآمدگی عجیب در آهنگ واهلش زیر Tc پیش‌بینی می‌شود. آیا شماها چیزی از این قبیل در آزمایش‌تان مشاهده کرده‌اید؟»
طبیعی است که همه‌ٔ ما از این مشاهدات خیلی به وجد آمدیم. دو هفته بیشتر طول نکشید که مقاله‌ای برای Physical Review Letters فرستادیم [1].

▪️این البته فقط یک مثال از موارد متعددی است که همکاری میان بخش‌های مختلف و استفاده از روش‌ها و دیدگاه‌های متفاوت به دستاوردهای عظیم در علم و فناوری می‌انجامد. متأسفانه محیط‌های علمی ما تا حد زیادی با این فرهنگ و حتی واژگان آن بیگانه‌اند. گاهی به اشتباه «نظری²» را با «محض³» و «تجربی⁴» را با «کاربردی⁵» یکی می‌گیرند. و شگفت آنکه گاهی همین برداشت اشتباه عاملی می‌شود برای اولویت‌بندی نادرست فعالیت‌های پژوهشی.

پژوهش‌های محض معمولاً با هدف گسترش و پیشبرد مرزهای دانش و کشف و درک نادانسته‌های طبیعت انجام می‌شوند. در این پژوهش‌ها می‌توان هم از ابزارها و روش‌های نظری استفاده کرد، هم از امکانات و روش‌های تجربی و آزمایشگاهی.
از طرف دیگر پژوهش‌های کاربردی هم، که معمولاً با هدف کاربرد خاصی در جامعه یا صنعت انجام می‌شوند و از قبل برای دستیابی به آن هدف طراحی می‌شوند، می‌توانند شامل بخش‌های نظری یا تجربی باشند [2].

▪️کارل یاسپرس در کتاب ایدهٔ دانشگاه می‌گوید:
راه‌حل‌های «ساده» روابط پیچیده را حل نمی‌کنند بلکه نابود می‌کنند. متمایز ساختن مؤسسات پژوهشی از مؤسسات آموزشی، علوم محض از علوم کاربردی، آموزش و پرورش آزاد از آموزش و پرورش تخصصی، آموزش خواص از آموزش عموم از جملهٔ این راه‌حل‌های ساده‌انگارانه هستند. زندگی فکری اصیل تنها در جایی اتفاق می‌افتد که آموزش و پژوهش صرفاً به موازات هم انجام نشوند، بلکه با هم انجام شوند [3].

◽محیط علمی پویا هم به پژوهش‌های نظری نیاز دارد، هم به پژوهش‌های تجربی؛ هم به پژوهش‌های محض، هم به پژوهش‌های کاربردی. ارتباط و همکاری اندام‌وار همه‌ٔ این‌ها لازمه‌ٔ وجود و پویایی یک «اکوسیستم علمی» است.

به‌قول سایه:
گر تو چشم او شوی، او گوش تو
پس پدید آید چه دریاهای نو

1. John Bardeen, Leon Cooper, John Robert Schrieffer
2. Theoretical
3. Pure
4. Experimental
5. Applied

[1] گفتگو با رابرت شریفر، مجله‌ٔ فیزیک، سال ۱۰، شمارهٔ ۲، تابستان ۱۳۷۱.
[2] از دکتر شاهین روحانی برای این توضیح سپاسگزارم.
[3] ایدهٔ دانشگاه، کارل یاسپرس، ترجمهٔ مهدی پارسا، مهرداد پارسا، انتشارات ققنوس، ۱۳۹۴.

@k1samani_channel


🔷 ۵۱ام تا ۱۰۰ام

نزدیک به دو سال دیگر هم گذشت و تعداد پست‌ها به صد رسید. از همه‌ی همراهان صمیمانه سپاسگزارم.

فهرست پنجاه پست دوم:

۵۱. یک‌ سالگی (فهرست پنجاه پست اول)
۵۲. قصه‌های خوب، بچه‌های خوب
۵۳. دو گوش و یک زبان
۵۴. قوی سیاه
۵۵. تکرار
۵۶. ویروس، باکتری، سلول
۵۷. ریاضیات و بیماری‌های واگیردار
۵۸. اثر جمعیت در پخش بیماری
۵۹. روز عدد π
۶۰. سال نو مبارک
۶۱. زاویهٔ دید و ضریب بازتاب
۶۲. خطا
۶۳. ویروس‌ها و آدم‌ها
۶۴. شمارش
۶۵. دانشگاه و جامعه
۶۶. میانگین
67. Tensegrity
۶۸. جلال صمیمی (۱۳۱۹ - ۱۳۹۹)
۶۹. کرونا، اطلاعات نادرست، اخبار جعلی
۷۰. پرسیدن مهم‌تر از پاسخ دادن است.
۷۱. رتبه‌بندی دانشگاه‌ها
۷۲. قانون کمپبل
۷۳. قانون کمپبل، دو مثال
۷۴. جایزهٔ نوبل فیزیک ۲۰۲۰
۷۵. ریاضیات و واقعیت فیزیکی
۷۶. ما و «بیلی باد»هایمان
۷۷. علم ادیان، علم ابدان
۷۸. این روزها
۷۹. عالم بر مثال کوه است
۸۰. ده قاعدهٔ ساده
۸۱. هوش مصنوعی
۸۲. یک شعر، دو وزن، یک آواز
۸۳. در ردّ دوگانه‌انگاری؛ راهنمای عملی
۸۴. «فوروارد» کنیم یا نکنیم؟
۸۵. افتخار
۸۶. ایدهٔ دانشگاه
۸۷. هزار و چهارصد
۸۸. کارگاه شبکه‌های پیچیده
۸۹. تخت پروکروستس
۹۰. در هوای حق و عدالت
۹۱. هنر همیشه برحق بودن
۹۲. مردان بزرگ، خطاهای بزرگ
۹۳. گام‌های کوچک توسعه
۹۴. آفرین؛ خیلی چیزا بلدی
۹۵. لذت ناشناخته‌ها
۹۶. فرآیندهای دینامیکی در شبکه‌های پیچیده
۹۷. نقطه‌ها
۹۸. جایزه‌ی نوبل فیزیک ۲۰۲۱
۹۹. دام هوش
۱۰۰. یک سؤال ساده

@k1samani_channel


🔷 یک سؤال ساده «جک» به «آنا» خیره شده است و «آنا» به «جورج» خیره شده است. «جک» متأهل است و «جورج» مجرد است. آیا یک فرد متأهل به یک فرد مجرد خیره شده است؟
Опрос
  •   نه
  •   بله
  •   نمی‌توان تعیین کرد.
157 голосов


🔷 دام هوش

▪️چرا آدم‌های باهوش گاهی مرتکب خطاهای وحشتناک و اشتباهات احمقانه‌ای می‌شوند؟
▪️چگونه می‌توان تصمیم‌های خردمندانه‌تری گرفت؟
▪️آی‌کیو و تحصیلات چه‌قدر می‌توانند از ما در برابر اشتباهات محافظت کنند؟

این یادداشت مرور کوتاهی است بر کتاب «دام هوش» نوشته‌ی دیوید رابسون.

The Intelligence Trap
David Robson
(Hodder & Stoughton, London 2019)

نوشته‌های مرتبط:
https://t.me/k1samani_channel/21
https://t.me/k1samani_channel/73

@k1samani_channel


🔷 جایزه‌ی نوبل فیزیک ۲۰۲۱

جایزه‌ی نوبل فیزیک سال ۲۰۲۱ به دو اقلیم‌شناس و یک فیزیک‌دان رسید. وجه مشترک این سه نفر را می‌توان سهم مؤثر و پیشگامانه‌ی آن‌ها در تحول درک ما از فیزیک سامانه‌های پیچیده دانست.

برای توضیحات بیشتر روی دکمه‌ی INSTANT VIEW بزنید.

@k1samani_channel


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🔷 نقطه‌ها

▪️صحنه‌ی چرخ‌وفلک از فیلم «مرد سوم»:
اگه یکی از اون نقطه‌های سیاه برای همیشه از حرکت بایسته، تو دلت می‌سوزه؟

▫️بالای چرخ‌وفلک که باشی و از آن بالا به آدم‌های زیر پایت نگاه کنی، فقط چندتایی نقطه می‌بینی. ولی یادت باشد که چرخ‌وفلک می‌چرخد و بالاخره یک روز از آن بالا می‌آیی پایین.

@k1samani_channel


🔷 فرآیندهای دینامیکی در شبکه‌های پیچیده

به همت انجمن علمی فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان در روزهای ۱۲، ۱۳ و ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ یک کارگاه سه‌جلسه‌ای با عنوان «فرآیندهای دینامیکی در شبکه‌های پیچیده» برگزار شد:

جلسه‌ی اول: مروری بر مدل‌سازی فرآیندهای دینامیکی
جلسه‌ی دوم: همگام‌سازی
جلسه‌ی سوم: دینامیک تکاملی

ویدئوها و اسلایدهای این کارگاه در نشانی زیر در دسترس است.

https://iutbox.iut.ac.ir/index.php/s/XSTyo48aowRaYiq

متأسفانه چند دقیقه از ابتدای جلسه‌ی دوم ضبط نشد. این چند دقیقه به پخش سه ویدئوی کوتاه به‌عنوان مثال‌هایی از رفتارهای جمعی و پدیده‌ی همگام‌سازی اختصاص داشت. فایل این ویدئوها را نیز می‌توانید از پوشه‌ی بالا بردارید.

از انجمن علمی فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان برای برگزاری این کارگاه سپاسگزارم.

@physicsiut
@k1samani_channel


🔷 لذت ناشناخته‌ها

استیون استروگاتز¹ استاد ریاضی دانشگاه کورنل² پژوهش‌های تأثیر‌گذاری در ریاضیات کاربردی و زمینه‌های میان‌رشته‌ای انجام داده است، ازجمله ارائه‌ی مدلی ریاضی برای شبکه‌های جهان‌کوچک³ (به همراه دانکن واتس⁴) که امروزه به اسم مدل واتس‌-استروگاتز شناخته می‌شود. مقاله‌ی واتس و استروگاتز که در سال ۱۹۹۸ در مجله‌ی نیچر چاپ شد، یکی از دو مقاله‌ای بود که توجه پژوهشگران را به شبکه‌های پیچیده جلب کرد و تعداد مقالات چاپ شده در این حوزه در سال‌های بعد از آن به‌طور انفجاری افزایش یافت.

علاوه بر پژوهش‌های تأثیرگذار، یکی از علاقه‌مندی‌های استروگاتز عمومی کردن علم و بیان ساده‌ی مفاهیم علمی برای غیرمتخصصان است. ستون ثابتی در مجله‌ی نیویورک تایمز و چند کتاب خواندنی حاصل کار اوست. او همچنین میزبان پادکست The joy of x در مجله‌ی کوانتا است و در آن با دانشمندان تراز اول حوزه‌های مختلف گفت‌وگو می‌کند؛ از سیاه‌چاله‌ها گرفته تا کامپیوترهای کوانتمی و هوش مصنوعی. متن پیاده‌شده‌ی گفت‌وگوها هم در سایت مجله‌ی کوانتا در دسترس است که هم برای تقویت زبان انگلیسی مفید است و هم برای کسانی که با برخی واژه‌های تخصصی آشنا نیستند.

گفت‌وگوی او با ملانی میچل درباره‌ی هوش مصنوعی را از دست ندهید:

https://www.quantamagazine.org/melanie-mitchell-takes-ai-research-back-to-its-roots-20210419/

1. Steven Strogatz 
2. Cornell University
3. small-world networks
4. Duncan Watts

@k1samani_channel


🔷 آفرین؛ خیلی چیزا بلدی

▪️یکی از روزهای تابستان ۱۳۷۶ بود. برای شرکت در مصاحبه‌ی آزمون دکتری مرکز تحصیلات تکمیلی در علوم‌ پایه‌ به زنجان رفته بودم. مرکزی تازه‌تأسیس که به‌گمانم دوره‌ی سومی بود که دانشجوی دکتری می‌گرفت. چندی قبل از آن در ‌آزمون دکتری دانشگاه صنعتی شریف رد شده بودم. امید کمی به ادامه‌ی تحصیل داشتم و کم‌کم خود را آماده‌ی سربازی می‌کردم. مسائل ایام جوانی هم -چنان‌که افتد و دانی- مزید بر علت شده بود و روحیه و حال خوشی نداشتم. با چنین حال و روزی و با زخمی عمیق از تیغ که روز قبلش هنگام اصلاح صورت بر چانه نشانده بودم خودم را به جلسه‌ی مصاحبه رساندم. ظاهر و باطن به هم می‌مانستند.

جلسه‌ی مصاحبه در اتاق بزرگی برگزار می‌شد. استادان مصاحبه‌کننده دور میز مستطیل‌شکلی نشسته بودند و من در یک انتهای میز پای وایت‌برد ایستاده بودم. صندلی انتهای دیگر میز که معلوم بود جایگاه خاصی است خالی بود.

دو-سه سؤال اول و پاسخ‌های درست یا غلطی را که دادم به خاطر نمی‌آورم. بعد از آن بود که دکتر یوسف ثبوتی از در درآمد و یک‌راست رفت در همان جایگاه خاص نشست. چه ابهتی! دومین باری بود که می‌دیدمش.
(بار اول بهار ۱۳۷۰ بود. در دانشگاه صنعتی اصفهان دانشجوی کارشناسی بودم و دکتر ثبوتی برای شرکت در دوره‌ی بهاره‌ی فیزیک بس‌ذره‌ای به دانشگاه آمده بود. از ماشین که پیاده شد همان ثبوتی‌ای را دیدم که آوازه‌اش را شنیده بودم: جدی، پر ابهت و استوار. یادم نیست سلامی هم کردم یا زبانم بند آمده بود؛ غرق حیرت، محو تماشا.)

▪️ثبوتی به پشتی صندلی‌اش تکیه داد و پیپ‌اش را آتش زد. داشتم سؤال قبلی را جواب می‌دادم. از اول هم با ترس و اضطراب وارد جلسه شده بودم. تازه ثبوتی را هم که دیدم، اوضاع بدتر شد. صبر کرد تا پاسخ سؤال قبلی را به پایان برسانم. بعد پرسید: «از اصل هم‌پاری انرژی چی می‌دونی؟» چیزهایی را که می‌دانستم دست‌وپاشکسته گفتم. پاسخ ثبوتی این بود: «آفرین؛ خیلی چیزا بلدی»

ناگهان احساس کردم جریان خونم سریع‌تر شده، اکسیژن بیشتری به مغزم می‌رسد، ترس و اضطرابم از میان رفته و اعتماد به نفس پیدا کرده‌ام. بقیه‌ی جزئیات آن جلسه مهم نیست. در آزمون پذیرفته شدم و دوره‌ی دکتری‌ام در زنجان بهترین خاطرات دوران تحصیلم را رقم زد. آن «آفرین؛ خیلی چیزا بلدی» بی‌تردید نقطه‌ی عطف مهمی در تمام زندگی‌ام بود.

▫️یک آفرین، یک تشویق، یک لبخند، یک نگاه مهربان، یک کلام همدلانه کار سختی نیست ولی می‌تواند به دانشجویی زندگی ببخشد، روحی در کالبد جوانی بدمد یا مرهمی بر زخمی باشد. همین.

@k1samani_channel


🔷 گام‌های کوچک توسعه

در میان مجله‌های قدیمی چشمم افتاد به یک جلد از خبرنامه‌‌ی انجمن فیزیک ایران که در سال ۱۳۸۱ هم‌زمان با هفتادمین سال تأسیس انجمن فیزیک ایران و هفتادمین سالگرد تولد استاد یوسف ثبوتی منتشر شده بود.
حیفم آمد سخن استاد را در این‌جا به اشتراک نگذارم:

▪️... تکاندن گرد و خاک کهنه‌‌گی از جامعه‌ای که سده‌‌های دراز در خمودی و ایستایی بود کار آسانی نبوده است.
... با بی‌تفاوتی از کنار کرده‌های کوچک دیگران رد شدن را بسیار بازدارنده می‌بینم. به پر و پای یکدیگر پیچیدن را ویرانگر می‌دانم ... دلم می‌خواهد کارهای خرد همدیگر را ببینیم و بارک‌الله بگوییم. دلم می‌خواهد فضای همفکری داشته باشیم، سنگ پیش پای همدیگر نباشیم و فکر نکنیم موفقیت یکی عدم توفیق یکی دیگر را سبب خواهد شد. این جامعه و کشور به قدر کافی وسیع و نیازهای آن به قدر کافی فراوان و گوناگون است که برای هر اندیشه و ابداع مصرف داشته باشد و جا برای هیچ‌کس تنگ نباشد.

@k1samani_channel


🔷 مردان بزرگ، خطاهای بزرگ

«... اگر بنا باشد تمدن ما به هستی ادامه دهد، باید عادت به دم فرو بستن و سر فرود آوردن در برابر مردان بزرگ را از خویشتن دور کنیم. مردان بزرگ خطاهای بزرگ مرتکب می‌‌شوند ...» [۱]

[۱] کارل پوپر، جامعهٔ باز و دشمنان آن، ترجمهٔ عزت‌الله فولادوند، انتشارات خوارزمی.

@k1samani_channel


🔷 هنر همیشه برحق بودن

آرتور شوپنهاور کتابی دارد با عنوان «هنر همیشه برحق بودن؛ ۳۸ راه برای پیروزی در هنگامی که شکست خورده‌اید». این کتاب را انتشارات ققنوس با ترجمه‌ی عرفان ثابتی منتشر کرده است.

در شرح پشت جلد کتاب می‌خوانیم:
آرتور شوپنهاور، فیلسوف نامدار آلمانی، در این کتاب، که اثری منحصربه‌فرد در مجموعه‌ی آثار اوست، رهنمودهایی برای غلبه بر حریف در بحث و مجادله بیان می‌کند. در این رهنمودها به ظاهر آنچه اصل است غلبه بر حریف به هر تدبیری است، و غالباً مطالبی آمده‌ است که جنبه‌ی جدلی دارد، نه استدلالی. با این حال، از منظری دیگر، خواننده در این کتاب با برخی آفات بحث و استدلال آشنا می‌شود، آفاتی که به کرات در گفت‌وگوها و بحث‌های روزمره نیز رخ می‌نماید.

مرور فرازهایی از این کتاب بی‌مناسبت با حال و هوای این روزها نیست:

▪️۸. خصمت را عصبانی کن
زیرا وقتی عصبانی باشد قوه‌ی تمیز خود را از دست می‌دهد و نمی‌فهمد که چه چیزی به نفع اوست. برای این که او را عصبانی کنی باید به‌طور مکرر در حقش بی‌انصافی کنی، یا به نوعی مغلطه کنی، و در کل بی‌ادب باشی.

▪️۱۴. به رغم شکست، مدعی پیروزی شو
... اگر خصمت خجالتی یا احمق باشد، و تو بسیار وقیح و خوش‌بیان باشی، این ترفند به‌آسانی به سرانجام می‌رسد.

▪️۲۳. او را وادار به اغراق کن
مخالفت و مجادله آدمی را تحریک می‌کند که در حرف خود اغراق کند.... وقتی سخن اغراق‌آمیز را رد کنی، این‌طور به نظر می‌رسد که انگار سخن اصلی او را هم رد کرده‌ای...

▪️ ۲۸. حضار را متقاعد کن، ‌نه خصم را
... مردم آماده‌اند که بخندند و خنده‌‌ها به نفع توست....

▪️۳۰. به‌جای دلیل به مرجع متوسل شو
... اگر موضع تو مؤیَّد به نظر مرجعی باشد که خصمت به او احترام می‌گذارد، به‌کارگیری این ترفند آسان است. هرچه قابلیت و دانش خصمت محدودتر باشد، مراجع بیشتری را مهم می‌شمارد... تعصبی جهان‌شمول را هم می‌توان به‌عنوان مرجع به‌‌کار برد؛ زیر اکثر مردم با ارسطو همفکرند که آنچه عده‌ی زیادی به آن عقیده دارند وجود دارد...

▪️۳۱. این حرف از سطح درک من بالاتر است
اگر می‌دانی که برای استدلال‌های خصمت جوابی نداری، می‌توانی ‌با گوشه و کنایه‌‌ای ظریف اعلام کنی که برای قضاوت در این مورد صلاحیت نداری: «حرفی که داری می‌زنی از سطح درک من بالاتر است. ممکن است کاملاً هم درست باشد، ولی نمی‌توانم آن را بفهمم و بنابراین در این باره هیچ اظهارنظری نمی‌کنم.»...

▪️۳۸. به بحث جنبه‌ی شخصی بده، توهین و بددهنی کن
به‌محض‌این‌که فهمیدی خصمت دست بالا را دارد و در معرض شکست هستی آخرین ترفند را به‌کار ببر، یعنی به بحث جنبه‌ی شخصی بده، توهین و بددهنی کن....

▫️ نسیم طالب در کتاب تخت پروکروستس می‌گوید: کتابی که ارزش دوباره خواندن نداشته باشد، اصولاً ارزش خواندن ندارد.
«هنر همیشه برحق بودن» از آن کتاب‌هایی است که قطعاً ارزش بیش از یک بار خواندن را دارد.

@k1samani_channel


🔷 در هوای حق و عدالت

دوم خرداد زادروز استاد محمدعلی موحد است. زنده و تندرست باشد سالها.

@k1samani_channel


🔷 تخت پروکروستس

این یادداشت معرفی کوتاهی از کتاب تخت پروکروستس، نوشتهٔ نسیم طالب، به‌همراه ترجمه‌ٔ بخش‌هایی از آن است. تخت پروکروستس مجموعه‌ای از گزین‌گویه‌های فلسفی و کاربردی طالب است و می‌توان آن را چکیده‌ای از دیدگاه‌های او دانست که در کتاب‌‌های دیگرش به‌تفصیل به‌‌ آن‌ها پرداخته است.

▪️شناسنامه‌ٔ کتاب:

The Bed of Procrustes: Philosophical and Practical Aphorisms,
Nassim Nicholas Taleb,
Random House Trade Paperbacks; Reprint edition (October 25, 2016).


@k1samani_channel


🔷 کارگاه شبکه‌های پیچیده

در هفته‌های پایانی سال ۱۳۹۹ به همت انجمن علمی فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان یک کارگاه سه‌جلسه‌ای با عنوان «شبکه‌های پیچیده، ازمدل‌سازی تا کاربرد» به‌شکل مجازی برگزار شد که در آن به موضوعات زیر پرداختم:

جلسهٔ اول: ویژگی‌های شبکه
جلسهٔ دوم: مدل‌های شبکه
جلسه‌ٔ سوم: کاربردها

سطح کارگاه مقدماتی است و می‌تواند برای کسانی که می‌خواهند پژوهش در این زمینه را شروع کنند قابل استفاده باشد.

ویدئوها و اسلاید‌‌های کارگاه در نشانی زیر در دسترس است:
https://iutbox.iut.ac.ir/index.php/s/MoCEeXaAmzi5pH4

از انجمن علمی فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان برای برگزاری این کارگاه سپاسگزارم.

@physicsiut
@k1samani_channel


🔷 هزار و چهارصد

@k1samani_channel




🔷 افتخار

من می‌توانم بفهمم که وقتی ورزش می‌کنیم، چه‌کار می‌کنیم و حاصلش چیست. یا وقتی کتاب می‌خوانیم، غذا می‌‌خوریم، غیبت می‌کنیم، عبادت می‌کنیم، بحث می‌کنیم، می‌‌خوابیم، فکر می‌کنیم و خیلی کارهای دیگر، کم‌وبیش معلوم است که داریم چه‌کاری انجام می‌دهیم.

ولی نمی‌فهمم وقتی [به کسی یا چیزی] افتخار می‌کنیم، دقیقاً چه کاری انجام می‌دهیم و حاصلش چیست؟!

@k1samani_channel


🔷 «فوروارد» کنیم یا نکنیم؟

▪️کمتر کسی است که حضوری در فضای مجازی داشته باشد و روزانه چندین مطلب فوروارد شده دریافت نکند یا خودش مطالبی را برای دیگران فوروارد نکند. گاهی اوقات فوروارد کردن کاری مفید، منطقی‌ و حتی لازم است. مثلاً شما در یک گروه علمی یا حرفه‌ای عضو هستید و به یک مقاله یا فیلم آموزنده یا جالب برمی‌خورید که مرتبط با موضوع فعالیت گروه است و آن را در گروه فوروارد می‌کنید. گاهی هم داستانی یا لطیفه‌‌ای یا گافی از سلبریتی یا دولت‌مردی را فوروارد می‌کنید (البته فقط گاهی).

افراط در فوروارد کردن، مثل افراط در هر کار دیگری، می‌تواند آزاردهنده یا ملال‌آور باشد. کسانی هستند که هر پست یا مطلبی ببینند یا به دستشان برسد فوراً آن را برای همه‌ٔ مخاطبان‌شان می‌فرستند بی‌آن‌که خودشان حتی نگاهی به آن انداخته باشند.

▪️از دیدگاهی می‌توان فضای مجازی را هم نوعی محیط زیست دانست: محیط زیست مجازی. مگر نه این است که بسیاری از ما ساعت‌هایی از روز و شب‌مان را در این فضا می‌گذرانیم و در آن «زیست» می‌کنیم؟ می‌گوییم، می‌شنویم، می‌خندیم،‌ می‌گرییم، یاد می‌گیریم و ... روزگار می‌گذرانیم.

آلوده کردن محیط زیست مجازی با پخش و بازنشر اطلاعات و مطالب تکراری‌، به‌دردنخور یا حتی مضر که کارکردی جز اتلاف وقت و آلودن و فرسودن ذهن و روح ندارند بی‌شباهت به ایجاد آلودگی صوتی یا ریختن زباله در فضای حقیقی نیست. همان‌طور که ریختن زباله در محیط زیست حقیقی ناپسند است، آلودن محیط زیست مجازی هم بد است.

▫️یک پیشنهاد ساده دارم برای این که ببینیم کِی مطلبی را فوروارد کنیم: پیش از اقدام به فوروارد کمی درنگ کنیم و از خود بپرسیم آیا حاضریم یکی‌دو جمله‌ یا چند کلمه‌ درباره‌اش بنویسیم که نشان دهد چرا آن را فوروارد می‌کنیم؟ اگر پاسخ‌مان منفی است، بهتر است دست نگه داریم. برای وقت خودمان، دوستان‌مان و برای محیط زیست مجازی‌مان ارزش قائل باشیم و کمتر آلوده‌اش کنیم.

@k1samani_channel


🔷 در ردّ دوگانه‌انگاری؛ راهنمای عملی

چند دقیقه وقت دارید؟

▪️ یک گوشه بنشینید و به آدم‌هایی فکر کنید که دوستشان ندارید، از آن‌ها خوشتان نمی‌آید یا می‌خواهید سر به تنشان نباشد. به این فکر کنید که آیا هیچ ویژگی، نکته یا جنبه‌ٔ مثبت یا خوشایندی در وجود آن‌ها نیست که احساس ناخوشایند شما را کاهش دهد؟ حتی به‌اندازهٔ‌ دندان سفید مردار سگی که در راه عیسی و یارانش افتاده بود؟

اگر چیزی به ذهنتان نرسید از این مرحله بگذرید.
(نترسید؛ با خودتان روراست باشید. در آن گوشه که شما نشسته‌اید تنهای تنهایید. قرار نیست کسی فکر شما را بخواند. اگر خوب فکر کنید حتماً چیزهایی به‌خاطر خواهید آورد.)

▪️ به آدم‌هایی فکر کنید که دوستشان دارید، به آن‌ها عشق می‌ورزید و برای شما، به هر دلیلی مثلاً عاطفی، مذهبی یا علمی، نماد خوبی مطلق‌اند؛ اسطوره‌ها، الگوها و معبودهایتان. آیا هیچ عیب، کاستی یا نقطه‌ضعفی در آن‌ها پیدا نمی‌کنید که آن‌ها را از عرش کمی پایین بیاورد؟

اگر چیزی به ذهنتان نرسید از این مرحله هم بگذرید.
(نترسید؛ ...)

▪️ به خودتان فکر کنید؛‌ آن‌چه بوده‌اید، آن‌چه کرده‌اید و آن‌چه هستید. و این غزل زیبای حسین منزوی را کلمه‌‌به‌کلمه، به آرامی و تا آخر با حوصله بخوانید:

نه فرشته‌ام نه شیطان، کی‌ام و چی‌ام؟ همینم
نه ز بادم و نه زآتش، که نوادهٔ زمینم

منم و چراغ خردی که بمیرد از نسیمی
نه سپیده‌دم به دستم ، نه ستاره بر جبینم

منم و ردای تنگی که به جز من‌اش نگنجد
نه فلک بر آستانم، نه خدا در آستینم

نه حق حق‌ام نه ناحق، نه بدم نه خوب مطلق
سیه و سپیدم: ابلق، که به نیک و بد عجینم

نه برانمش، نه در بر کِشَمَش، غم است دیگر
چه بگویم از حریفی که من‌اش نمی‌گزینم؟

نزنم نمک به زخمی که همیشگی است، باری
که نه خستهٔ نخستین، نه خراب آخرینم

تب بوسه‌ایم از آن لب به غنیمت است امشب
که نه آگهم که فردا چه نشسته در کمینم

@k1samani_channel

Показано 20 последних публикаций.

592

подписчиков
Статистика канала