🎩 فرهنگ – آموزش کودکان در آمریکا
تحصیلِ از کودکی تا نوجوانی در آمریکا چه شباهت هایی با دیگر نقاط جهان، خاصه ایران دارد؟ تصمیم گرفتم کمی درباره اش بنگارم و از تجربه هایم از تحصیل در مدارس آمریکا بنویسم.
تحصیل اینجا از کودکستان تا کلاس 12 می تواند رایگان و بدون هزینه باشد. علت رایگان بودن، پرداخت هزینه های آن از همان مالیات مردم است. برای این منظور Public schools ها طراحی شده اند. اگرچه خانواده های مرفه ترجیح می دهند بچه های خود را در مدارس خصوصی (Private school) با آموزش های خاص تر و تخصصی تر ثبت نام کنند. فکر می کنم در ایران معادل آن مدارس غیر انتفاعی است.
در هر دونوع، هم مدارسی داریم که دخترها و پسرها در کنار هم درس می خوانند که به Coeducational مشهور هستند، هم مدارسی هست که تنها پسران یا دختران را ثبت نام می کند. اینجا، بچه ها فارغ از جنس شان، از 5 سالگی تا 16 سالگی می بایست تحصیل کنند و خانواده ها حق محروم کردن فرزند از تحصیل را ندارند، اما ممکن است نوجوانی تا 16 سالگی تحصیل کرده باشد و دیپلم نگیرد.
مدارس خصوصی در آمریکا خود دو دسته هستند. مدارس خصوصی مذهبی، مدارس خصوصی غیر مذهبی. به عنوان نمونه اغلب یهودیان یا مسیحیان معتقد اما ثروتمند ترجیح می دهند کودکان خود را در مدارس خصوصی مذهبی بگذارند و برای آموزش های مذهبی اضافه نیز شهریه بالا (Tuition) پرداخت کنند. اغلب سیاستمداران امروز آمریکا در چنین مدارسی درس خوانده اند.
اما اغلب مهاجران یا آمریکایی های ثروتمند کم اعتقادتر یا New Money، سعی می کنند کودکان خود را تحت تاثیر آموزه های دینی قرار ندهند و در مدارس خصوصی غیر مذهبی آن ها را ثبت نام کنند. در محتوی دروس این مدارس تفاوت های مینیاتوری زیادی وجود دارد.
به عنوان نمونه در اغلب کتاب های مدارس دولتی امریکا یا مدارس خصوصی مذهبی، به نظریه تکامل انسان ها از میمون سان ها (تئوری داروین) اشاره ای نمی شود. آن را مخالف با مفاد کتاب مقدس می دانند. اما در مدارس خصوصی غیرمذهبی، به صراحت به بچه ها درباره آن آموزش داده می شود. در اصل دقت می شود که محتوی کتب درسی مدارس عمومی "ضد دینی" و خلاف مقدسات مسیحیت و یهودیت نباشد.
در آمریکا Homeschooling نیز به رسمیت شناخته می شود. این که پدر و مادر شما اجازه داشته باشند شما را در منزل آموزش بدهند و تنها در امتحان ها شرکت کنید. خاطرم هست به دلیل جوِ بدی که نسبت به ایرانی ها بود تا مدت ها بعد از حادثه اشغال سفارت آمریکا، پدر مادر ترجیح می دادند من Homeschooling داشته باشم. اتفاقا خیلی هم خوش گذشت و من یکی از اشغال سفارت در عنفوانِ کودکی خیلی راضی بودم.
اغلب کودکان آمریکایی باید 13 سال در مدارس آمریکا درس بخوانند. این مدت شامل 12 پایه (Grade) می شود. این مراحل چگونه نامگذاری می شوند؟
مرحله Elementary School
از پایه 1 تا پایه 5
بچه های 5 ساله تا 11 ساله.
مرحله Junior School
از پایه 6 تا 8 (برخی جاها تا 9)
بچه های 11 ساله تا 14 ساله
مرحله High School
از پایه 9 تا 12
نوجوانان 14 تا 18 ساله
مرحله Postsecondary یا کالج
دوسال تحصیل برای آمادگی ورود به دانشگاه
نوجوانان 18 ساله تا بزرگسالان
مدارس آمریکا، از ماه های Aguste یا September شروع می شوند و تا ماه های May یا June باز هستند. کودکان آمریکایی مثل کودکان ایرانی تعطیلات تابستانی دارند.
اگر در شرایط مناسب مالی نباشید، مدارس عمومی پس از تایید سطح درآمدتان، به کودکان تان صبحانه و نهار مجانی می دهند که به Low-cost breakfast/lunch مشهور است. اگر چه کتب درسی در مدارس عمومی رایگان است، اما همین طور برای خانواده هایی که در وضع مالی مناسب نیستند، دولت آمریکا نوشت افزار و لوازم تحریر مجانی به آدرس خانه آن ها ارسال می کند.
انجمن های اولیا و مربیان در آمریکا یکی از قوی ترین انجمن های ملی است. از آن ها با عناوین PTO (Parent Teacher Organization) یا PTA (Parent Teacher Association) نام برده می شود. این انجمن ها کمک های مالی زیادی در طول سال به مدارس دولتی می کنند که اغلب خرج برنامه های آموزش جنبی کودکان، از جمله سفرها، کلاس های موسیقی و ورزش یا دوره های آشنایی مقدماتی با نهج البلاغه می شود. این مورد آخر شوخی بود. (چشمک) از خوبی های PTO، شرکت پدربزرگ مادربزرگ ها در مواقعی خاص برای کمک به دانش آموزان در مراسم مختلف است.
از نکات بامزه در مدارس آمریکا، وجود سیستم نظارتی برای جلوگیری از Bullying است. بولینگ اگر خطا نکنم در فارسی معادل قلدری و حرف زور زدن است. بدین معنی که دانش آموزانی که در مدارس این کشور اقدام به تشکیل دسته یا تحت فشار قراردادن دانش آموزان ضعیف تر می کنند شناسایی، و تحت مراقبت و درمان قرار می گیرند. سعی خواهم کرد در مطلب آینده کوتاه درباره آموزش عالی آمریکا بنویسم.
#فرهنگ
https://t.me/theprincejan