🔴مصدق و حزب ایران
مصدق که نظراتش اغلب با دیدگاههای حزب ایران منطبق بود،در سال 1320دوباره وارد سیاست شده
اما از وابستگی حزبی خودداری کرده بود
زیرا افتخار میکرد که کاملا مستقل است.مصدق مبارزه انتخاباتی خود را در سه زمینه اصلی آغاز کرد.
نخست اعلام کرد که ایران فقط زمانی به استقلال ملی نائل می شود که سیاست خارجی غلطی را که در گذشته داشته است و خود وی آنرا موازنه مثبت می نامید رها کند و خط مشی بیطرفانه آینده نگری پیش گیرد که او موازنه منفی می نامید.
به نظر مصدق رهبران ایران در گذشته بارها روسیه را در برابر انگلیس علم کرده بودند
بارها امتیازاتی به ضرر روسیه به انگلیس داد بودند و بارها دنبال نیروی سومی چون آلمان فرانه یا آمریکا گشته بودند تا در برابر این دو قرار دهند.رهبران قدیم در تعقیب این خط مشی باز امتیازاتی به چپ و راست واگذار نموده،اشتهای قدرتهای بیگانه را تحریک ساخته و ازین رهگذر ایران را به پاتوق عمومی تبدیل کرده بودند.
مصدق نتیجه گرفت که تنها راه پایان دادن به این وضعیت، خطرناک قطع امتیازات بزرگ و مطمئن ساختن قدرتهای بزرگ بخصوص انگلیس و روسیهؤاست ازین که ایران مسیر بیطرفانه ای را طی خواهد کرد.
دومین وجه مبارزه مصدق مربوط به شاه بود
او با اعلام اینکه استبداد رضاشاهی بر بنیانهای نظامی استوار بود،تاکید داشت که دموکراسی نوظهور دیذی نخواهد پایید
مگر آنکه نیروهای مسلح از اختیار دربار خارج شود و تحت نظارت غیرنظامی و پارلمانی درآید.
سومین دیدگاه وی مربوط به لزوم تغییر نظام انتخاباتی بود.او تاکید برین که اصلاحات اجتماعی تا وقتی خاندانهای زمیندار،مجلس را قبضه کرده اند غیر ممکن است
دوبرابر شدن نمایندگان تهران،جلوگیری از رای دادن بیسوادان و بدین ترتیب سلب حق رای از توده های روستایی که بسهولت آلت دست می شدند
و جایگزین ساختن کمیته های مستقل کشوری به ریاست استادان دانشگاه،معلمان،و دیگر شهروندان تحصیلکرده را به جای شوراهای نظارت بر انتخابات پیشنهاد کرد.
یادش گرامی
ایران بین دوانقلاب
یرواند آبراهامیان
ص170 و 171
@pmostanad