📢این زنگ خطر بزرگ را دستکم نگیریم
👤مروارید باقری پژوهشگر حوزه اجتماعی
♦️مهاجرت مفهوم خاص یک کشور یا جغرافیا نیست، اما این مفهوم در ذهنیت اجتماعی ما جایگاه ویژهای پیدا کرده است، مهاجرت برای ایرانیان یک انتخاب فزاینده بوده و علل اجتماعی و سیاسی مهمی برای آن وجود داشته است.
♦️تاریخچه مهاجرت ایرانیان در ابتدا ریشههای دانشجویی داشته و تحرک دانشجویان ایرانی را میتوان در دهه ۱۹۵۰ میلادی یعنی اواخر دهه ۱۳۲۰ شمسی ردیابی کرد. خانوادههای طبقه بالا در آن سالها فرزندان خود را برای تحصیل راهی امریکا کردند.
♦️ بااینحال هیچ تحرکی به اندازه انقلاب در این تحولات نقش ایفا نکرد. به عنوان مثال مفهوم پناهندگی در این دوران رشد یافت و پیش از آن تا این اندازه قابل توجه نبود.
♦️ اواخر دهه ۱۳۶۰ شمسی تعداد دانشجویان مهاجر ایرانی افزایش پیدا کرد. تعداد دانشجویان مهاجر ایرانی از ۸ هزار دانشجو در سال ۱۳۸۵ به ۱۷هزار دانشجو در سال ۱۳۹۰ رسید؛ یعنی چیزی حدود دو برابر که خبر از جا گرفتن ایران در بالاترین کشورهای جهان از نظر آمار خروجی دانشجویان میداد.
♦️سیاستهای انزوای بینالمللی ایران که همزمان با روی کار آمدن دولت نهم و دهم به وقوع پیوست، در موج مهاجرتهای سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ موثر بود. سال ۱۳۹۲ ریاستجمهوری آقای احمدینژاد در حالی پایان یافت که تعداد دانشجویان ایران در ایالات متحده آمریکا سه برابر شده و به ۹ هزار نفر رسید. در این سالها یکی از دلایل مهم برای مهاجرت از راه دانشجویی کسب اقامت در کشور دیگری جز ایران بود.
♦️یکی از اتفاقات جالبی که در مهاجرت دانشجویان ایرانی رقم خورده است، افزایش میزان مهاجرت به کشورهایی نظیر ترکیه است. ایالات متحده آمریکا شاید هنوز هم یک مقصد مهم برای مهاجران و دانشجویان ایرانی باشد، اما مهاجران برای رفتن مستقیم به اروپا و آمریکا با محدودیتهایی مواجه هستند که مهاجرت به ترکیه و امثال آن را افزایش داده است.
♦️یک مطالعه در سال ۱۳۹۷ نشان داده است که ۸۰ درصد از فارغالتحصیلان ایرانی ترکیه، قصد مهاجرت گام به گام از این کشور به سایر کشورها را داشتهاند.
♦️ درسال 1392، 60 درصد جمعیت کشور را افراد زیر 30 سال تشکیل میداد که بررسیها نشان میدهد صندلیهای محدود دانشگاه یکی از دلایل مهم مهاجرت در آن سالها بوده است. همانطور که میدانیم، سهم اندکی از دانشجویان ایرانی موفق میشوند به دانشگاههای دولتی وارد شوند.
♦️ جمعیت بالای متقاضیان، محدودیت ظرفیت دانشگاههای دولتی و درعینحال شهریه دانشگاههای آزاد و نگرانی جدی از کیفیت آنها از علل اصلی مهاجرت دانشجویان ایرانی در آن سالها برشمرده میشود.
♦️ فارغ از علل خاص مهاجرت دانشجویان، اغلب پژوهشهای اجتماعی انجامشده در زمینه مهاجرت به عوامل مشابهی میرسند. در سالهای اخیر گرایش ایرانیان به مهاجرت تحتتأثیر عوامل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جامعه مبدا بوده است.
♦️به عبارت سادهتر ایران هنوز تا توسعهیافتگی فاصله دارد. توسعه ویژگیهای جمعی و فردی زیادی را شامل میشود که برای ایرانیان مهاجر اولین علت مهاجرت بوده است. در ثانی درآمد پایین ایرانیان علتی برای مهاجرت آنها بوده است.
♦️یکی دیگر از علل تمایل ایرانیان به مهاجرت، مفهوم سرمایه اجتماعی آنهاست. هرچقدر که ابعاد سرمایه اجتماعی کاهش پیدا میکند، افراد برای مهاجرت به خارج از کشور مشتاقتر میشوند.
♦️ابعاد سرمایه اجتماعی به زبان ساده شامل اعتماد در یک جامعه، صداقت، احساس دوستی و تفاهم، همبستگی، مشارکتهای مردمی، نوعدوستی و مفاهیمی از این دست است.
♦️ این نکته اهمیت بحران کاهش سرمایه اجتماعی را که جامعهشناسان در پژوهشهای مرتبط با جامعه ایران مطرح کردند، بیش از پیش روشن میکند. وقتی از مهاجرت حرف میزنیم شاید یاد مهاجرت معکوس از شهر به روستا و مواردی که در این زمینه مورد توجه رسانهها قرار گرفتهاند هم بیفتیم؛ اما بحث داغ این روزها نه مهاجرت معکوس و نه مهاجرت از روستا به شهر که مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور است.
♦️اگر جای سیاستگذاران اجتماعی، فرهنگی یا سیاسی کشور باشیم، آمارها با شفافیت هرچه تمام با ما سخن میگویند. شاید تنها راه ممکن در وضع فعلی این باشد که از جامعهشناسان و جامعه دانشگاهی کمک بگیریم تا سیاستهای درستتری را جایگزین وضعیت موجود کنیم.
♦️مهاجرت در نهایت موجب تشدید نابرابریها و از دست رفتن سرمایه انسانی یک کشور میشود. این زنگ خطر بزرگ را دست کم نگیریم و به صورت رسمی و غیررسمی به این فرار بیقواره دامن نزنیم.»/سازندگی
@saazandeginews