✍ احتضار بیک، مرگ اقتصاد و تشییع یک عصر!
🖊 حال نزار یکی از آخرین بازماندههای بورژوازی ملی و نمادهای عصر حرکت بزرگ ایران به سمت صنعتیشدن، خبر از سرِ درون اقتصاد ایران در سختترین دورانش میدهد.
هرچند ورشکستگی کارخانهی خودکار بیک به ظاهر تکذیب شده اما از لابهلای سخنان مدیر آن میتوان به آسانی دریافت که بیک حال و روز بهتری از ارج و آزمایش و پارسالکتریک ندارد. تمام آنها، زادگان عصری بودند که در آن ایران به جهان این پیام را مخابره کرد که یک قدرت اقتصادی نوظهور در شرق سربرآورده و بهزودی ممکن است همتایان غربی خود را جا بگذارد.
🖊 اگر حرکت دههی ۴۰ ایران به سمت صنعتی شدن را موج دوم این اندیشهی متجدد بدانیم، مهمترین تفاوت آن با موج نخست در دوران رضاشاه، پایهگذاری صنعت بر شانههای بورژوازی ملی و بخش خصوصی بود.
چهرههایی چون برادران خیامی، متقیایروانی، ثابتپاسال، لاجوردیها، القانیان، ابتهاجها، کاظم خسروشاهی، جعفر اخوان، مراد اریه، علیاکبر رفوگران و ... ناگهان از حجرههای تنگ و خردهفروشیهای روزمره سربرآوردند و در سپهر اقتصاد ایران درخشیدند.
🖊 آنها در بستر مناسب رشد، با اتکا به استعداد ذاتی و سرمایههای اندک خود و در پیوند با بورژوازی جهانی از هر تکهی این سرزمین زر ساختند؛ برای نمونه، رفوگران از حجرهای کوچک و اجارهای در بازار تهران با اندیشهای بزرگ به تاسیس کارخانهای با امتیاز بیک فرانسه در ایران روی آورد که ۱۰۰ میلیون خودکار در سال تولید میکرد و هر ایرانی با آن مینوشت بدون نیاز به هر نمونهی خارجی.
🖊 از آنچه این پیشگامان عصر طلایی اقتصاد ایران ساختهاند، امروز چیزی نمانده و خبر شنیدن احتضار بیک ایران، در ۵۵مین سال تاسیسش و در سالی که به "کالای ایرانی" شهرت یافته، کنایهی بارزیست به حالوروز اقتصاد ایران؛
اقتصادی که اکنون از تامین خودکاری که ملتش سالها با آن نوشتهاند هم ناتوان است!
✔️
@SasanAghaei#یادداشت #روزمرگیها