2️⃣ Η επιχείρηση Bagration, το καλοκαίρι του 1944, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» και υπόδειγμα επιχείρησης στην στρατιωτική επιστήμη και ιστορία.
Ο στόχος της ήταν αρκετά φιλόδοξος, η καταστροφή της γερμανικής ομάδας στρατιών «Κέντρο» και η απελευθέρωση της Λευκορωσίας με κατεύθυνση την Πολωνία, με συνδυασμένη εμπλοκή τεσσάρων σοβιετικών μετώπων (αντίστοιχο της ομαδάς στρατιών)
Όλα αυτά κυρίως επετεύχθησαν χάρη στην επιμονή, ευφυΐα και το θάρρος του
Κονστάντιν Ροκοσόφσκι:
Κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης, ο Ροκοσόφσκι πρότεινε κάτι αρκετά ρηξικέλευθο για τα δεδομένα του σοβιετικού στρατηγικού σχεδιασμού:
• Αντί να εξαπολυθεί μια ισχυρή και συμπαγής επίθεση μόνο σε ένα τομέα του μετώπου στη Λευκορωσία, ο Ροκοσόφσκι πρότεινε την ταυτόχρονη επίθεση σε δύο τομείς, διαφορετικούς μάλιστα από τον αρχικό σχεδιασμό, με δυο ευέλικτες αλλά δυνατές συγκεντρώσεις δυνάμεων.
Ο Στάλιν και η Σταβκα (Σοβιετική Ανώτατη Διοίκηση) όμως δεν πείθονταν.
Έτσι, στην τελική σύσκεψη για την επιχείρηση Bagration στις 22 Μαΐου 1944, ο Ροκοσόφσκι κλήθηκε στη Μόσχα όπου επέμεινε στη διαφωνία του.
Δύο φορές ο Στάλιν έστειλε τον Πολωνό αντιστράτηγο στο διπλανό δωμάτιο από αυτό που συσκέπτονταν στο Κρεμλίνο για να «ξανασκεφτεί» την πρότασή του για διμέτωπη επίθεση.
Τη δεύτερη μάλιστα φορά, οι Μολότωφ και Μαλένκωφ προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Του υπενθύμισαν με ποιόν μιλάει και του τόνισαν ότι
«δεν γίνεται να διαφωνείς με το σύντροφο Στάλιν».
Ο Ροκοσόφσκι επέστρεψε για τρίτη φορά στην αίθουσα με τον Στάλιν.
Ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών καταγράφηκε στα πρακτικά της Στάβκα:
Στάλιν:
Λοιπόν, τι είναι καλύτερο; Δύο ασθενείς επιθέσεις ή μία ισχυρή;
Ροκοσόφσκι:
Δύο ισχυρές κρούσεις είναι καλύτερες από μία ισχυρή, σύντροφε Στάλιν
Στάλιν:
Αλλά ποια από τις δύο θα είναι κατά τη γνώμη σου η κύρια;
Ροκοσόφσκι:
Και οι δύο, σύντροφε.
Ο Στάλιν παρέμεινε σιωπηλός καπνίζοντας τη πίπα του.
Μετά από λίγα λεπτά σιωπής, κι ενώ όλοι είχαν παγώσει περιμένοντας την αντίδρασή του, ο Στάλιν πλησίασε το Ροκοσόφσκι και τον χτύπησε στον ώμο:
-“Όταν ένας διοικητής είναι τόσο αποφασισμένος, μάλλον αυτός γνωρίζει καλύτερα. Συμφωνώ με το σχέδιο σου, σύντροφε Ροκοσόφσκι”
και του ανέθεσε τη διοίκηση της επιχείρησης.
Αν ο Ροκοσόφσκι είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για υποταγή στην άποψη του ανώτατου διοικητή, η ιστορία ίσως είχε πάρει διαφορετική τροπή.