Tinerii Clasici


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


Societate jună menită să cultive performanța intelectuală, integritatea morală și valorile clasice, perene, ale culturii române și universale.

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🔴 În această seară, începând cu ora 19:00, ne întâlnim la cenaclul cultural Tinerii Clasici (online), pentru a dialoga despre „formele fără fond”, Maiorescu și Junimea.

🔗 Iată link-ul întâlnirii: https://meet.google.com/ruw-xpes-ggc

📰 Vă recomandăm călduros să treceți prin bibliografie înainte. Este foarte important să cunoașteți puțin tema și să o aveți proaspătă în memorie. Durează patru-cinci minute.
🔗 Link articol: https://textbase.scriptorium.ro/maiorescu/o_cercetare/in_contra

💻 Vă rugăm să vă conectați la timp, întrucât locurile sunt limitate. Totodată, ne-am bucura să aveți camerele pornite, pentru a avea parte de o comunicare cât mai autentică.

Mulțumim! Vă așteptăm cu drag!


Păstorița lui Grigorescu exprimă, prin cromatică, ambianță și motive, spiritul mioritic al omului românesc. Cu toate acestea, în veacul în care această operă a fost pictată, spațiul cultural românesc suferea de lipsă de originalitate, prin urmare nu primea vreun fel de recunoaștere în spațiul culturii universale.

Nu uitați că mâine, începând cu ora 19:00, ne întâlnim online la cenaclul cultural „Tinerii Clasici”, întru-un dialog deschis și amical despre teoria maioresciană a formelor fără fond și felul în care aceasta rămâne actuală și astăzi.

🔗 Link articol: https://textbase.scriptorium.ro/maiorescu/o_cercetare/in_contra


Репост из: Anand-Sergiu Donca
„Singurul progres care poate influența profund viitorul este cel care crește din trecut”, spunea maestrul George Enescu.

Iată de ce socotim de cuviință să ne întoarcem la clasici, să zăbovim puțin cu ei, pentru a pricepe mai bine ce se petrece astăzi. Înțelegînd maladiile vremii, cercetînd natura lor, putem descoperi micile contribuții pe care le-am putea aduce pentru a mai îmblînzi istoria, pentru a înmulții talanții, pentru a împlini vocația fiecăruia care voiește a fi părtaș la mișcările generației. Noi propunem o mișcare între Dumnezeu și neam, după cum ne sugerează Petre Țuțea, lucru despre care vom discuta mai în amănunt cu altă ocazie.

Tocmai de aceea vom dialoga săptămîna următoare despre critica maioresciană adusă climatului cultural al veacului al XIX-lea, idei ce au stat la baza teoriei formelor fără fond. Un fenomen de care nu ne-am descotorosit, deși îl recunoaștem cu toții, aproape unanim, ca fiind prezent în societatea de azi. Îl vedem, dar nu-l conștientizăm, probabil…

Mai multe vom descoperi împreună, în data de 4 ianuarie, de la ora 19:00. Pentru detalii privind evenimentul, contactați-ne!

Vă invit să vă abonați și la canalul de Telegram: https://t.me/tineriiclasici

Mulțumim!


„În timpul în care o academie e osândită să existe fără știință, o asociațiune fără spirit de societate, o pinacotecă fără artă și o școală fără instrucțiune bună, în acest timp formele se discreditează cu totul în opinia publică și întârzie chiar fondul, ce, neatârnat de ele, s-ar putea produce în viitor și care atunci s-ar sfii să se îmbrace în vestmântul lor desprețuit.”

Tinerii Clasici revin în fața dumneavoastră cu un cenaclu cultural online, în jurul articolului publicat de Titu Maiorescu în anul 1868, intitulat „În contra direcției de astăzi în cultura română”, care a stat la baza elaborării ideii formelor fără fond.

La scurt timp după intrarea în noul an, vă invităm să vă alăturați discuției, să citiți articolul (aveți link mai jos) și să descoperim împreună cum se actualizează neajunsurile secolului al XIX-lea în veacul nostru.

Pentru înscriere și alte amănunte, contactați-ne aici, prin mesaj direct, sau pe Instagram.

Bibliografie: https://textbase.scriptorium.ro/maiorescu/o_cercetare/in_contra


Репост из: Dosare secrete
George Enescu: Nu! Nu mi-am părăsit țara! Am luat-o cu mine!

⬇️ Articolul complet

https://tinyurl.com/yq9xw3k7


Репост из: Anand-Sergiu Donca
Venii de oaspete, să șoptesc o rugă și să împart o slovă cu Jurjac, cel căruia îi dedic toată munca mea. Sunt profund emoționat și recunoscător că mi-a fost dată o astfel de întrevedere, firește, în duh și optimi cu punct, câteodată strivite de-un becar.

Dumnezeu să-l odihnească pe maestrul George Enescu. Întru nădejdea reîntoarcerii pe pământul de baștină, când s-o ivi…


Репост из: 🏛PALESTRA IDEILOR🏛
În curând vor apărea aceste două giuvaiere la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Cartea lui Sir Runciman, de la care ne-au rămas multe comori livrești bizantine, revine pe rafturile librăriilor bisericești din țară în cea de a doua ediție, revizuită. Cu aceste două enclave tipografice (Editura Doxologia și Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române), educația religioasă, apologetica, teologia ortodoxă românească în genere și cultura înaltă pot dăinui în continuare în țărișoara noastră.

Pe această cale le mulțumesc comitetelor de redacție și de traducere ale Editurilor Doxologia și Basilica pentru devotamentul pe care încă îl manifestă pentru instituția cărții, instituție care pe toți ne-a făcut OAMENI în această lume!📖🧐👏🏻👏🏻👏🏻🧐📖


Ieri s-au împlinit 142 de ani de la nașterea maestrului George Enescu, cel mai mare muzician român și unul dintre ambasadorii de seamă ai culturii române, ce ne pune la loc de cinste în rândul marilor culturi ale lumii.

De curând am dat o fugă la Sinaia, să mă mai bucur puțin de odaia sa albă dintre coniferele impunătoare ale Carpaților, de Vila Luminiș, bun loc de rugăciune și creație.

• Anand-Sergiu Donca •




Dumnezeu să o ierte și să o odihnească pe doamna profesoară Iura Rozalia-Georgeta, care ne-a părăsit prea devreme.

O artistă veritabilă, pedagog riguros cu un caracter puternic, doamna profesoară a fost foarte implicată în proiectul Tinerii Clasici încă de la începuturile sale, sprijinind emisiunea radio și evenimentele dintre anii 1998 și 2000, ca mai apoi să se implice cu entuziasm și începând cu 2018, când acesta a prins din nou viață, căpătând alte forme de manifestare.

Îi suntem profund recunoscători! 🖤


Репост из: Anand-Sergiu Donca
Vestea investirii domnului profesor Ioan-Aurel Pop cu un nou mandat în fruntea Academiei Române este prilej de bucurie.

Totodată, să urăm „La mulți ani!” acestei instituții care reprezintă cel mai înalt for de cultură al României și care a împlinit zilele trecute 156 de ani de existență.

Atât eu, cât și colegii mei de generație, suntem încântați să avem parte de așa îndrumare din partea marilor dascăli.

#tineriiclasici 🇷🇴🏛


Репост из: Anand-Sergiu Donca
„Amadeus” - un spectacol necesar în România, care sper să creeze precedent.

În 1979, Peter Shaffer lansa piesa de teatru „Amadeus”, care avea să se bucure de un succes răsunător. Cinci ani mai târziu, în 1984, Miloš Forman aducea în cinematografe opera lui Shaffer. Astăzi, după 43 de ani de la debutul piesei, Toma Enache vine cu „Amadeus” în România, alegând cel mai potrivit loc pentru a găzdui o astfel de experiență teatrală - Iași.

Lăsând la o parte gusturile fiecăruia sau critica teatrologică, stilistică, „Amadeus” iese din tiparele contemporaneității, aducând valorile perene în rândul celor postmoderne.

Piesa are un mesaj profund creștin, prin intriga fascinantă dintre Mozart și Antonio Salieri – Întâlnirea dintre gingășia aparent vulgară a unui spirit de geniu cu mediocritatea prin excelență, robită de stimă de sine și invidie.

Firește, nu putem vorbi despre un adevăr istoric absolut în poveste, decât în linii mari. Am fost plăcut surprins să văd că finalul spectacolului a dat un moment de sinceritate față de public în această privință.

Premiera de la Ateneul Național din Iași a avut parte de o sală neîncăpătoare. Sunt convins că așa va fi multă vreme de acum înainte, pentru că mulți sunt sătui de „cotidian” și însetați de puțin „clasic”.

Îl felicit și îi mulțumesc domnului Toma Enache pentru munca depusă și pentru că îndrăznește să creeze o artă necesară. Propune teme curajoase și deloc facile, precum memoria foștilor deținuți politici sau istoria muzicii și a culturii. Sunt convins că următorul film al său, care va urma să fie anunțat curând, va fi răsunător, întrucât este ceva cu totul aparte. Sper că rezultatele sale vor crea precedent. Pentru mine, cel puțin, este o reală inspirație.

Îi felicit și pe actori, în frunte cu Claudiu Bleonț și Codrin Dănilă, și pe toți cei care s-au ostenit pentru realizarea acestui spectacol.

Link către știre și declarațiile actorilor și a câtorva oameni din public, între care am oferit și eu câteva cuvinte „la cald”: https://youtu.be/NDsF_93Ss2I

„Creatorul meu mă iubește. Nu mi-e frică de moarte.” - Wolfgang.

#tineriiclasici #Amadeus #AteneuIasi #teatru






Tinerii clasici vă urează Crăciun fericit și binecuvântat! 😊🕯




🎁 În cadrul emisiunii din seara aceasta - transmisă în direct, începând cu ora 20:00, pe Facebook și YouTube - vom oferi cadou o carte unui urmăritor care va răspunde, la momentul respectiv, la o întrebare.

📚 Cartea propusă de noi este „Roata plăcerilor - De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile?”, scrisă de Valeriu Gherghel (Editura Polirom).

🎥 Aceasta este recenzată de invitatul nostru, Stefan Tudose, pe canalul său de YouTube „Palestra Ideilor”.
Link videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=2k7KFxM5-Ng

📰 Tema întâlnirii: „Repere și perspective în prezentul și viitorul cultural al țării”.

😌 Vă invităm să vă alăturați grupului de Facebook „Tinerii Clasici” (https://www.facebook.com/groups/351532852404083) pentru a participa la discuții și a avea acces la postări inedite.

#tineriiclasici #carte #cadou #ȘtefanTudose #PalestraIdeilor #cultura #RomâniaClasică #VremOȚarăCaAcasă #cctc


🏛 Pentru a livra un conținut cât mai bun, pentru a ne putea desfășura activitatea în condiții prielnice și pentru a reuși să extindem echipa, vă invităm să susțineți în mod concret tinerii clasici:

🔴 Patreon: https://www.patreon.com/tineriiclasici

Rețelele noastre de socializare:

⚪️ Facebook: https://www.facebook.com/tineriiclasici

⚪️ YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBnuzRZy0-SvlYati1MqVBw

⚪️ Instagram: www.instagram.com/tineriiclasici

⚪️ Telegram: https://t.me/tineriiclasici


🎵 Un moment muzical inedit alături de copii via Royal Opera House
Royal Opera House - Schools' Matinee Singalong with The Royal Opera |...
🎵 The sound of hundreds of children experiencing classical music for the first time Our Create and Sing programme offers primary schools across England...



Показано 20 последних публикаций.

93

подписчиков
Статистика канала