⁉️
طرح ولایت چیست؟ و چه هدفی را دنبال می کند؟✅
حجت الاسلام دکتر الهی راد هئیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) پاسخ می دهند:🌀مهمترین چیزی که بعنوان شاخص هدف گذاری
طرح ولایت به حساب می آید این است که در یک برنامه ی
نظام مند و منسجمی فراگیران این طرح بتوانند با
مبانی معرفت دینی آشنا شوند . این نکته مهمترین شاخص تعریف طرح ولایت است. این نکته از فرمایش امام خامنه ای مدظله العالی هم برداشت می شود در آنجا که در مورد طرح ولایت فرمودند:
«ویژگی این طرح نسبت به سایر کارهای خوب این است که #بنیان_سازی می کند.» حال چرا بنیان سازی؟
🌀ساختمانی را درنظر بگیرید که فندانسیون و مبانی اش مستحکم نباشد؛ هرچند شما بهترین رنگ و لعاب و بهترین خدمات و امکانات را هم برای این بنا متصور شوید. چه اتفاقی می افتد؟ با یک لرزه ی کوچکی این ساختمان از بین می رود. در ساختمان معرفت دینی آیا می توان فرض کرد که ما به پایه های تفکر دینی توجه نداشته باشیم و یا این پایه ها خیلی متزلزل و سست و شکننده باشد؟
ما در دین یکسری روبنا هایی داریم؛ مثلا می گوییم حجاب، خوراک، پوشاک، نماز خواندن، عبادت کردن، زیارت رفتن، هیات گرفتن و عزاداری رفتن.آیا ما می توانیم بدون برخورداری از آن تفکر بنیادینی که برای این روبنا های دینی بنیان سازی می کند ، نسبت به این ها توجه درست و باور عمیقی داشته باشیم؟
🌀
پس باید برویم سراغ مبانی. حالا که رفتیم سراغ مبانی، اگر این مبانی یک سلسله شناخت ها و معرفت های از هم گسیخته باشد و هیچ ربطی به هم نداشته باشند باز هم آن هدف تامین نمی شود . قرار است در طرح ولایت یک مجموعه ی نظام مند بهم پیوسته آن هم در عمق و پایه ی تفکر دینی تحقق یابد. حالا چه اتفاقی می افتد؟ اولا دانش پژوهان به لحاظ باور دینی، انسان های محکمی می شوند. طبیعی است که وقتی پایه ها محکم باشد حتی اگر ضعفی در روبنا هم داشته باشد، آن پایه باعث می شود که انسان در حرکت دینی خود در حوزه های اخلاقی، بصیرتی، مسایل فقهی و عملی ثابت قدم و محکم باشد، این مسئله یکی از فواید محکم بودن مبانی است.
وقتی که نظام مند باشد، ذهن ما چارچوب پیدا می کند چون
این طرح یک سلسله ی بهم پیوسته است؛ از معرفت شناسی بگیرید تا فلسفه ی سیاست. وقتی که بهم پیوسته شد ذهن ما چارچوب پیدا می کند و وقتی که چارچوب پیدا کرد، در مواجهه با مسایل مختلفی که به لحاظ گفتمانی و رفتاری در یک کشور مطرح می شود، بهترین پاسخ را می یابد؛ بدین صورت که انسان این مسایل را به آن چارچوب فکری نظام مند عرضه می کند و خود به خود برای آن مسایل می تواند پاسخ درخور و مطلوب پیدا کند. این خیلی نکته ی مهمی است.
وقتی که ذهن نظام مند نباشد و وقتی آن انسجام فکری و پیوستگی وجود نداشته باشد، ما درمواجهه با مسایل به چپ و راست می زنیم و ممکن است به انحراف کشیده شویم. ممکن است یک رویکردی به مسایل اجتماعی داشته باشیم که این نگاه اساسا منطبق با تفکر دینی ما نباشد . پس آن مهمترین توقعی که ما از فراگیران طرح ولایت داریم این است که
نظام تفکر دینی را به نحو بنیادینی در خودشان تقویت کنند . این مهمترین هدف طرح ولایت است .
@tvelayat_jad