🕌ارتباط با خدای رحمٰن پس از ماه مبارک رمضان
🔸بخش سوم و پایانی
✍شیخالاسلام مفتی محمدتقی عثمانی
مترجم: ولیالله رفیعی
🔹چگونه از دستآوردهای ماه مبارک رمضان حفاظت کنیم؟
برای حصول این چیز به ترتیب و اختصار چندنکته عرض میکنم. اللهتعالی به همهٔ ما توفیق عمل عنایت فرماید.
🔸 اهتمام به نماز جماعت
مردان باید به ادای نماز با جماعت اهمیت دهند و زنان هم بکوشند نمازهایشان را در اول وقت بهجا آورند. چنانکه امیر مومنان فاروق اَعظم رضیاللهعنه برای همهی استانداران خود که تقریبا در نیمی از دنیای آن روز منتشر بودند یک اصل و قانون اساسیِ حاکمانه با این مضمون تصویب میکند: “إِنَّ أَهَمَّ أُمُورِکُم عِندي الصَّلاة”؛ به درستی که مهمترینکارهای شما نزد من نماز است. کار، شخصی باشد یا دولتی، فرقی نمیکند، باید نماز بر آن مقدم شود. هر کس از نماز حفاظت کند، در واقع از دین و ایمانش حفاظت کرده است، “وَمَن ضَیَّعَها فَهُوَ لِما سِواها أَضیَعُ”؛ و هر کس آن را ضایع و تباه کند؛ یعنی اصلا نماز نگزارد یا اگر نمازگزار است به جای آنکه به مسجد برود در منزل نماز میخواند و یا ارکان و آدابِ نماز را درست و به روش سنت بهجا نمیآورد، چنین شخصی در دیگر کارها بیشتر اهمالکاری و غفلت دارد.
🔸 اهتمام به تلاوت قرآن
هر شخص با خود طی کند که هر روز پس از نماز صبح باید بخشی از قرآن تلاوت شود و این را معمول روزانهاش قرار دهد، هیچ روزی را بدون تلاوت قرآن سپری نکند. گذشتگان در هر روز یک منزل از قرآن را تلاوت کردهاند، طوری که در هفته یکبار قرآن ختم میشد! امروز چونکه آن توان در ما نیست، هرقدر که در توان ما است، همان اندازه تلاوت کنیم، خواه یک جزء باشد یا نیم جزء. تا جایی که حکیمالامت مولانا اشرفعلی تهانوی علیهالرحمة گفته است: اگر برای کسی در شبانه روز تلاوت نیم جزء از قرآن مشکل است، رُبع قرآن را تلاوت کند، اگر این هم مقدور نیست، تلاوت روزانه دو یا سه رکوع را معمول خود قرار دهد و بکوشد که هیچ روزی از روزهای زندگیاش بدون تلاوت قرآن نگذرد.
🔸اهتمام به دعاهای مسنون
همچنین روزانه دعاهای مسنون و ماثور رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم خوانده شود. حکیمالامت مولانا اشرفعلی تهانوی رحمهالله کار را برای ما بسیار آسان کرده است و مجموعهی قابل توجهی از دعاهای مسنون را در رساله “مناجات مقبول”، جمع آورده است[این مجموعهی نفیس به فارسی هم ترجمه شده و به زیور طبع آراسته شده است]، روزانه یک منزل از آنها خوانده شود. آن دعاها را رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم به ما تعلیم داده است؛ دعاهایی که تمام خوبیها و خوشیهای دنیا و آخرت در آن جمع آمدهاند. اگر فقط همانها پذیرفته شوند، هیچ حاجتی در دنیا باقی نخواهد ماند. دعاهایی را که رسول خدا صلیاللهعلیهوآله وسلم کرده است، حتی نمیتوانیم تصورشان کنیم.
🔸 اهتمام به اذکار
همچنین عادت کنید که هر روز خداوند را ذکر بگویید. اینطور:
“سُبْحَانَ اللّهِ وَبِحَمْدہٖ سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِیْمِ”؛
و “سُبْحَانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ اللّهِ وَلَا إله اِلاَّ اللّهُ وَ اللّهُ اَکْبَرُ”؛
و “اَسْتَغْفِرُ اللّهَ مِنْ کُلِّ ذَنْبٍ وَّ اَتُوْبُ اِلَیهِ”؛
و “اَسْتَغْفِرُ اللّه الَّذِیْ لَا إِله اِلاَّ هُوَ”؛
و “دروود بر رسولخدا صلیاللهعلیهوسلم”.
هرشخص روزانه پس از نماز صبح، تلاوت قرآن، خواندن یک منزل از مناجات مقبول و چهار ذکر پیشگفته را معمول خود قرار دهد و در نشتن و برخاستن و آمد و شد، خود را به دعا و نیایش عادت دهد.
🔸اهتمام به پرهیز از گناهان
همان دغدغه و احساسی را که در رمضان برای ترک گناهان در دل داشتید، پس از رمضان هم برقرار دارید. همواره فکرتان این باشد که ایمان و دیانتمان از کاری که میکنیم ضربه نبیند. از هر کجا که بیم آلوده شدن به گناه میرود، دور شوید. اگر با وجود ترک اسباب گناه، باز هم میل به گناه داشتید، به خداوند رجوع کنید و به زاری بگویید: خداوندا! نفس و شیطان میخواهند مرا به بیراهه ببرند، پروردگارا! مرا با رحمت خویش نگه دار.
[باز خـر ما را از اين نفس پليد
كاردش تا استخوان ما رسيد
از چو ما بىچارگان اين بند سخت
كى گشايد اى شه بىتاج و تخت؟
اين چنين قفل گران را اى ودود
كى تواند جز كه فضل تو گشود؟
ما ز خود سوی که گردانیم سر
چون تویی از ما به ما نزدیکتر]
اگر به رهنمودهای پیشگفته با پایبندی و استمرار عمل شود، امید میرود که پس از ماه رمضان هم باران رحمتهای خداوند بند نیاید و همچنان بر ما ببارد و بتوانیم همان قرب و نزدیکی را که خداوند پرمهر در رمضان با ما داشته، استوار و محکم نگه داریم.
🕋الله تعالی با فضل و کرم خویش به همهٔ ما توفیق عمل به آنچه گفته شد را عنایت فرماید.-آمین-
وآخِرُ دَعوانا أنِ الحَمدُلله رَبِّ العالَمِینَ
👇
🦋
@Valiallah_rafiie