آبخیزداری در ایران


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


"Watershed Management in Iran"
??☘?❄??♻?
"ارایه الگو و نقدی بر عملیات مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری در ایران"
?حکایتی از قلم و قسم، برای ایرانی آباد?
? امین صالح پورجم
@aminpourjam

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: سبز پرس
@tabiatbakhtiari_channel

🔶 فرونشست زمین با بی‌توجهی به تاب‌آوری سرزمین:
@Sabzpress
🔽 روزنامه آرمان (۱۹ تیر ۱۳۹۷)
آنگین باقری: گرچه تاکنون به عوامل دخیل در بروز فرونشست زمین هشدار داده شده، اما همچنان فقدان مدیریت کارآمد به قوت خود باقی است و بر شدت ماجرا می‌افزاید. آنچنان که براساس آخرین آمارها کشور ما چهار میلی‌متر سالانه رکورد کره زمین را در فرونشست زمین شکسته است.

✅هومن خاکپور، کارشناس محیط‌زیست درباره فرونشت زمین در گفت‌وگو با «آرمان» می‌گوید: برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی موجب فرونشست زمین و از دست رفتن حاصلخیزی خاک در دشت‌ها شده است و کشاورزان هم به دلیل جبران چنین وضعیتی به کودهای شیمیایی برای تقویت خاک روی آورده‌اند. از این رو تمام این موارد ناشی از مدیریت غلط است، چرا که متناسب با توان تاب‌آوری و تولید از سرزمین‌مان بهره‌برداری نمی‌کنیم.

✅از فرونشست زمین به عنوان یکی از بدترین فجایع محیط‌زیستی نام برده می‌شود، چون جزو پدیده‌هایی است که خسارت‌های غیرقابل جبرانی را به سرزمین وارد می‌کند. دیدگاه شما در این باره چگونه است؟
@Sabzpress
فرونشست زمین یکی از مهم‌ترین نشانه‌های آغاز بیابان‌زایی در هر سرزمینی است که تقریبا پدیده غیرقابل بازگشتی به حساب می‌آید، یعنی وقتی در سرزمینی بهره‌برداری غیراصولی انجام ‌گیرد و توان تاب‌آوری آن در برابر مدیریت انسان ناکارآمد باشد و از دست برود، به سمت فرونشست زمین و آغاز پدیده بیابان‌زایی می‌رویم. معمولا وقتی میزان برداشت‌ها از منابع آب در یک سرزمین بیشتر از حد مجاز باشد، باعث می‌شود که سطح سفره‌های آب زیرزمینی در دشت‌ها به شدت کاهش یابد. از این‌رو شاهد هستیم که محل ذخیره آب‌ها و آبخوان‌های زیرزمینی دچار ریزش شده و معمولا تمامی مجراهای نفوذ آب در زمین پر می‌شوند. حتی اگر بعد از فرونشست زمین این امکان وجود داشته باشد که حجم آب زیادی را به آن منطقه وارد کنیم، به این دلیل که مجاری نفوذ آب به داخل زمین و سفره‌های زیرزمینی پر شده دیگر نمی‌توانیم آبخوان‌ها و سفره‌های زیرزمینی را تقویت کنیم و به شرایط طبیعی برگردانیم. از این رو به سمت بیابانی شدن پیش می‌رود.

تقریبا می‌توان گفت که اکنون بیش از نیمی از دشت‌های کشور با پدیده فرونشست زمین مواجه هستند، چرا که میزان برداشت آب از سفره‌های آب زیرزمینی در دشت‌های کشور بسیار بیشتر از میزان نفوذ آب ناشی از بارش‌های سالانه به سفره‌های آب زیرزمینی است.

✅پس می‌توان گفت که فرونشست زمین ارتباط مستقیمی با افت سطح آب‌های زیرزمینی دارد؟

بله. این دو در ارتباط کاملا منطقی و مستقیم با هم قرار دارند. فرونشست زمین اتفاقی است ناشی از افت سطح‌ آب‌های زیرزمینی، یعنی عامل اولیه پدیده فرونشست زمین افت سطح آب‌های زیرزمینی است. وقتی میزان بهره‌برداری و برداشت از سفرهای آب زیرزمینی بیشتر از میزان نفوذ آب به سفره‌های زیرزمینی باشد، موجب می‌شود که که سطح سفره‌های آب زیرزمینی پایین برود. سطح سفره‌های آب زیرزمینی هم یک آستانه تحمل دارد، اگر سطح آب از این آستانه تحمل پایین‌تر برود، منجر به فرونشست زمین می‌شود. در واقع باید گفت که با افت سطح آب‌های زیرزمینی به پدیده فرونشست زمین و با پدیده فرونشست زمین به پدیده بیابان‌زایی می‌رسیم.

✅دو عامل اصلی فرونشست دشت‌های کشور برداشت بی‌رویه و حفر چاه غیرمجاز آب است. این در حالی است که فقدان نظارت‌ها نیز بر این مساله دامن زده است...

معمولا دشت‌ها با حفر تعداد پر شمار چاه مواجه هستند. حتی در ارتباط با چاه‌های مجاز هم باید گفت که نظارتی روی میزان برداشت آب از آنها صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که روی برداشت آب از چاه‌های غیرمجاز هم نظارتی وجود ندارد. از این رو برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی موجب فرونشست زمین و از دست رفتن حاصلخیزی خاک در این دشت‌ها شده است.

آنچنان که می‌بینیم تولید محصول در واحد سطح به شدت کاهش پیدا کرده و زمین‌های کشاورزی به سمت شور شدن رفته و کارایی‌شان را در تولید از دست داده‌اند. کشاورزان هم برای جبران چنین وضعیتی به کودهای شیمیایی برای تقویت خاک روی آورده‌اند. این در حالی است که استفاده بی‌رویه از کودهای شیمیایی تهدید جدی برای امنیت غذایی است، به گونه‌ای که می‌بینیم عموما محصولات کشاورزی بر اثر استفاده از کودهای شیمیایی آلوده هستند. تمام این موارد ناشی از مدیریت غلطی است که در بحث استفاده از سرزمین داریم،
یعنی متناسب با توان تاب‌آوری و تولید از سرزمین‌مان بهره‌برداری نمی‌کنیم. به ویژه در بحث آب. ....

ادامه این گفتگو را می‌توانید در آرمان بخوانید 👇👇👇

http://www.armandaily.ir/fa/news/main/226209/

@Sabzpress


🔹استانداري فارس از مذاكره با قطري‌ها براي پرورش شتردر مراتع اين استان خبر مي‌دهد

🔹مدير كل مراتع سازمان جنگل‌ها مذاكره با قطري‌ها را رد مي‌كند!

http://greenreporters.ir/?p=3023

@asoondar
@WM_IRAN


🌿🍂 ۶۵ سال #انتقال آب از #خوزستان

كفگير #دز و #كارون چه‌طور به ته ديگ خورد؟

روزنامه فرهيختگان ۱۷ تيرماه
@WaterOnline
@WM_IRAN


✅ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:اشتباهات مهندسی در #سد_گتوند عامل شوری آب خوزستان است

​​​​​​​ رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مشکلات کم‌آبی در استان خوزستان گفت: اشتباهات مهندسی در ساخت سد گتوند، عامل شوری آب خوزستان شده است.

به گزارش ایسنا در پی دعوت دانشجویان انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر برای حضور در خوزستان و پیگیری معضلات زیست محیطی، نشستی با حضور این دانشجویان و رییس سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

عیسی کلانتری در این نشست با اشاره به مشکلات زیست محیطی استان خوزستان گفت: با روال طبیعی هر جای ایران ممکن بود خشک شود ولی خوزستان آخرین نقطه بود حتی ممکن است گیلان و مازندران خشک شود ولی برای خوزستان این اتفاق نمی‌افتاد اما مشکلی که در خوزستان داریم مدیریت آب و فقدان تشخیص اولویت‌هاست. منابع آب را در آن منطقه از دست دادیم یا از نظر کیفی آلوده کردیم.

معاون رییس جمهور افزود: توزیع آب در خوزستان با مشکل روبه‌رو است. در شمال این استان مردم راحت می‌توانند آب مصرف کنند ولی در جنوب، زهاب نصیب مردم می‌شود. اتفاق بدی که افتاد، آب‌گیری سد گتوند بود. این پروژه در زمان مرحوم آقای هاشمی کلنگ زده شد. در آن زمان هیچ اشکالی در اجرای آن نبود اما در زمان دولت نهم محل سد تغییر کرد.

وی افزود: این کار باعث شد که گنبدهای نمکی به درون آب راه پیدا کنند. گفتند پوشش رُسی می‌دهیم و نمک را از بستر جدا می‌کنیم ولی با اولین آب‌گیری، پوشش از بین رفت و آب شیرین کارون، شور شد. ما بخش اعظم آب خوزستان را با یک اشتباه مهندسی محرز شور کردیم.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: مشکلات آب خوزستان به دو بخش تقسیم می‌شود: مسایل مهندسی و توزیع آب. حتی وجود بخشی از گرد وغبار نیز به دلیل مدیریت اشتباه در موضوع آب است. سیلاب در خوزستان، سالی دو الی سه بار، منطقه‌ جنوب اهواز را زیر آب می‌برد و باعث می‌شد که خاک لم‌یزرع خوزستان سبز شود و جلوی انتشار گرد وغبار گرفته شود.

کلانتری درباره‌ موضوع گرد و غبار اظهارکرد: پیش از انقلاب در مناطقی که گرد و غبار از آن بلند می‌شد، مالچ نفتی می‌ریختند و تا حدی خاک را تثبیت کرده بود اما در زمان جنگ تحمیلی از بین رفت. بعد هم سازمان محیط زیست وقت گفت که این کار از نظر زیست محیطی اشکال دارد. بدین ترتیب راهی که بین بد و بدتر بود، متوقف شد. گرد وغبار داخلی در زمستان و ریزگردهای خارجی در فصول بهار و تابستان برمی‌خیزند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات خوزستان آلودگی‌های نفتی است. ما پس از گذشت ۱۱۰ سال، هنوز فلرهای گازی را در خوزستان می‌سوزانیم در حالی که خارجی‌ها آماده‌اند تا نصف پول گاز را بگیرند و این‌ها را تبدیل به میعانات گازی کنند. پس از این سال‌های طولانی هنوز نتوانستند فلرها را مهار کنند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: نمی‌توانیم بگوییم سدسازی، خوب یا بد است. در اطراف تهران، پنج سد داریم که آب شرب تهران را تامین می‌کنند. پس در این‌جا سدسازی برای ما خوب بوده است. البته باید گفت که بهترین جا برای ذخیره‌ آب، زیر زمین است نه روی آن. در مورد خوزستان بردن آب به زیر زمین سخت بود چون خاک این استان نفوذناپذیر است. بیشتر سدهایی که در خوزستان احداث شده به منظور تامین برق بوده است. یکی از مشکلات حال حاضر صنعت برق همین کم آبی سدهاست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، وی در پایان گفت: سدسازی بخشی از توسعه‌ی پایدار است. ما در توسعه‌ی پایدار باید چهار نکته را در نظر داشته باشیم. فعالیت ما توجیه اقتصادی داشته باشد، زمینه‌ساز بر هم خوردن نظم اجتماعی نباشد و مسائل اجتماعی ایجاد نکند، محیط زیست را تخریب نکند و حق و حقوق نسل‌های بعدی را از بین نبرد. متاسفانه در این سال‌ها اهداف کوتاه‌مدت ما بر اهداف بلندمدت غالب بوده است. تولید غذا خوب است ولی باید رعایت پایداری آب نیز شود. سدسازی بخش کمتری از مصیبت آب است ولی مصیبت اصلی ما، مصرف آن است. مشکلات سازه‌ای و کوتاه‌مدت ما را از اهداف بلندمدت جدا کرده است.

✅ خبرگزاري ايسنا: https://www.isna.ir/news/97041809748/

@WaterOnline
@WM_IRAN


عامل #شوری آب #خوزستان مشخص شد

عیسی کلانتری رییس سازمان محیط زیست با اشاره به مشکلات کم‌آبی در خوزستان گفت: اشتباهات مهندسی در ساخت سد #گتوند عامل شوری آب خوزستان شده است/ ایسنا

@MyAsriran
@WM_IRAN


Репост из: اسکان نیوز
🔻واکنش کاوه مدنی به مرگ ٥۴ نفر در اثر گرما در کانادا: اگر این یک اتفاق تروریستی بود، همه دنیا آن را پوشش می دانند اما کسی از تغییر اقلیم حرف نمی زند چون متهم خودمانیم

@eskannews_com
eskannews.com


🇮🇷: @darvishnameh

🔴 تازه ترین گزارش آژانس محیط زیست اروپا، حاوی پیام مهمی برای ماست! نیست؟

http://iana.ir/بخش-نگاه-روز-152/55257-درصد-از-محیطهای-آبی-در-اروپا-در-شرایط-بحران
@WM_IRAN


❄💧 وضعیت #منابع‌آبی کشور از #پیشگیری عبور کرده / باید به فکر #حفظ منابع آبی باشیم

@WM_IRAN


🔶وضعیت منابع آبی کشور از پیشگیری عبور کرده / باید به فکر حفظ منابع آبی باشیم


🔸پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست:

🔹در حال حاضر مهم‌ترین موضوع برای محیط زیست کشور حفظ حق‌آبه‌های تالاب‌ها بوده و نگاه زیست محیطی به این مباحث داریم.

🔹 بودجه‌های مناسبی برای تامین نیازمندی‌ها و حفظ منابع آبی در اقصی نقاط کشور اختصاص داده شده است.

🔹در راستای کنترل منابع آبی کشور نسبت به مسئله صادرات و واردات محصولات کشاورزی باید تجدیدنظر مناسبی انجام شود و اقلامی که آب مجازی بیشتر مصرف کرده و ارزش اقتصادی کمتری داشته روی تولید آنها تجدیدنظر کنیم.
#محیط_زیست


🖇متن کامل خبر👇🏻
www.zistonline.com/article/74208

🔰 @ZistonlineNews
🍂 @WM_IRAN


Репост из: زمین آنلاین ( الهه موسوی )
✅مستند زندگی پرفسور دکتر علی یخکشی


شبکه افق، برنامه هوای تازه، قسمت 60

🔶🔶این مستند8 مهر 1395 در سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است.


🔻پروفسور دكتر علي يخكشي، فعال محیط زیست، نویسنده و استاد دانشگاه، در سال 1353 گروه محيط زيست را براي اولين بار در ایران (دانشگاه تهران) تأسيس نمود و به همین جهت او را پدر دانش محیط زیست در ایران می شناسند. انتشار 21 عنوان كتاب و بيش از 90 مقاله در ايران، اروپا و آمریکا، دريافت نشان علمي هومبولد از آلمان در سال 1354، دريافت جايزه ملي محيط زيست ایران در سال 1383 و دريافت تنديس طلائي متخصصان محيط زيست در همان سال، گوشه اي از افتخارات اين چهره محبوب دانشگاهي است.

🔻وی مدیر بیش از 10 پروژه ملی و بین المللی در زمینه محیط زیست بوده که از جمله طي سال هاي 2001 تا 2006 در منطقه يخكش واقع در استان مازندران، طرح جامعي را برای فقرزدائي و تقويت فرهنگ زيست محيطي و حفاظت از جنگل با موفقیت اجرا کرده است.

🔻طی یک دهه گذشته به طور مستمر در روزنامه ها نسبت به مخاطرات زیست محیطی پیش روی ایران هشدار داده و اصلاح ساختار سازمانی مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست در ایران را به عنوان راهکار مهمی برای بهبود مدیریت در این بخش معرفی کرده که خوشبختانه این پیشنهاد اخیراً مورد توجه حکومت ایران قرار گرفته است.

http://www.aparat.com/v/UFqft/%D9%85%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF_%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C_%D9%BE%D8%B1%D9%81%D8%B3%D9%88%D8%B1_%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1_%D8%B9%D9%84%DB%8C_%DB%8C%D8%AE%DA%A9%D8%B4%DB%8C_(Ali_Yachkaschi_Film)

🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

@irannaturalresources
@Zaminonline 🌿🌍
مستند زندگی پرفسور دکتر علی یخکشی (Ali Yachkaschi Film)
شبکه افق، برنامه هوای تازه، قسمت 60، مستند زندگی پرفسور دکتر علی یخکشی پدر علم محیط زیست ایران، Prof. Ali Yachkaschi Document , Prof. Ali Yakhkeshi, Prof Ali Yakhkashi


Репост из: @attachbot
‍ 🌿 تندیس جشنواره"روز ملی دماوند" از سوی "انجمن دوستداران دماوندکوه" به خبرنگار و فعال محیط زیست الهه موسوی به خاطر بیش از دو دهه تلاش در حوزه اطلاع رسانی وآگاه سازی درباره تجاوز و تخریب محیط زیست ایران در رسانه ها اهدا شد...

@Zaminonline 🌿🌍
زمین آنلاین


🌿🍂 سايه #خشكسالي بر سر #عراق

سد #ایلسو
#گرد و #غبار
#دیپلماسی
#خطر
@WaterOnline
@WM_IRAN


🌿🍂 غبار #فراموشي بر علاج‌بخشي سد #گتوند

روزنامه قانون ۱۷ تيرماه
@WaterOnline
@WM_IRAN


🌿🍂 انتقال آب #خليج_فارس به #فلات_مركزي شتاب مي‌گيرد.

روزنامه اطلاعات ۱۷ تيرماه
@WaterOnline
@WM_IRAN


🌿🍂 #سازمان محیط زیست #نظاره‌گر مرگ تدریجی #تالاب انزلی

@WM_IRAN


🌿🍂 دکتر #مکنون:
نمونه‌های #متعددی وجود دارند که نشان می‌دهند در کشور ما #محیط‌زیست به پای #توسعه #قربانی شده است.

@WM_IRAN


🌿🍂 مکنون #رئیس کمیته عالی نظارت و ارزشیابی عملکرد ستاد احیا دریاچه ارومیه و #عضو شورای عالی محیط زیست از #توسعه #ناپایدار در #کشور سخن می‌گوید.

@WM_IRAN


🌿🍂 دکتر #مکنون
@WM_IRAN


🌿🍂 نشست تخصصی پیرامون کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی
@WMSEIR
@WM_IRAN


🌿🍂 #نوبخت: #احیاء تالاب انزلی در دستور کار دولت قرار دارد.
🌾 آیا برای تمامی #تالاب‌های کشور باید #ستاد_احیا تشکیل داد؟

@WM_IRAN

Показано 20 последних публикаций.

389

подписчиков
Статистика канала