🩸 پریود تابو نیست ❌
۲۸ می روز جهانی بهداشت قاعدگی نام گرفته است. قاعدگی یکی از مهمترین مراحل رشد در دختران است. در فرهنگ شرقی برخورد با قاعدگی همچون سایر پدیدههای زنانه، توام با شرم و سکوت است! باید و نبایدهای زیادی در این باره به دختران القا میشود که بسیاری از آنها صرفا ایجاد محدودیتهای بیاساس، بدون هرگونه پایهٔ علمی هستند.
هنوز در بسیاری از خانوادهها دختری که در دوران قاعدگی است ناپاک دانسته میشود و از انجام برخی کارها منع میشود و این منع دلیلی بر نقصان او دانسته میشود!
هنوز خرید نوار بهداشتی خجالتآور است و در کیسهٔ مشکی پنهانی به دست مشتری داده میشود!
هنوز دختران زیادی در ایام قاعدگی به خاطر نبود سرویس بهداشتی تمیز و مناسب در مدارس از حضور در مدرسه باز میمانند!
از طرفی صحبت کردن دربارهٔ قاعدگی تابو است!
به همین دلیل آگاهی بخشی و زدودن باورهای نادرست سنتی که ریشهای عمیق در فرهنگ ما پیدا کردهاند کاری دشوار است.
اميدوارم با یادآوری برای همه، به خصوص پدر و مادرها که پریود تابو نیست، در این باره با دختران خود صحبت کنید و آنها را برای شروع این مرحله از زندگیشان آماده کنید.
پدیدهٔ بلوغ جنسی به طور طبیعی برای دختران نگران کننده و ترسناک است و معمولا دختران به خاطر نداشتن آگاهیهای قبلی از تغییراتی که در بدنشان میافتد، نگران میشوند. معمولا کودک به دلیل نبود آموزش و شناخت از طبیعت بدنش به شدت ترسیده و یا از وقوع امری مانند خونریزی ماهیانه شرمسار میشود. میتوان گفت که به این ترتیب بسیاری از دختربچهها نسبت به کودکان همسال خودشان اعتماد به نفس و شادابی کمتری دارند.
"شیما ۱۳ ساله، بهطور ناگهانی در مدرسه پریود شد. شیما تا حدودی در مورد عادت ماهیانه و این که چرا این اتفاق برایش میافتد از مادرش شنیده، اما وقوع آن در مدرسه او را دچار اضطراب و ترس زیادی کرده بود. او نمیدانست از کجا و از چه کسی میبایست نواربهداشتی تهیه کند. او از این که به یکی از مربیانش مراجعه و درخواست کمک کند، خجالت میکشید!"
زمان شروع آموزش به دختران دربارهٔ عادت ماهیانه دارای اهمیت فراوان است. با توجه به این که دختران در این سنین مرحلهٔ حساسی را از نظر شکلگیری شخصیت اجتماعیشان تجربه میکنند، عدم دادن اطلاعات درست، صحیح و به موقع میتواند آسیب و فشار روانی فراوانی را به کودک شما تحمیل کند و یا این که باعث شود کودک شما از منابع نادرست و یا از طریق همسالان اطلاعات ناقصی را دریافت کند.
بهتر است به جای طفره رفتن از صحبت در مورد بلوغ جنسی و قاعدگی، شروع به ایجاد فضای مناسبی با دخترتان و گفتوگوهای کوتاه در مورد این که چطور بدن انسان کار میکند و زنان میبایست منتظر چه تغییراتی در بدن خود، بعد از وارد شدن به مرحلهٔ بلوغ باشند، کنید. زمانی که اولین تغییرات بدنی را در دخترتان مشاهد کردید، معمولا زمان ایدهآلی برای صحبت و آموزش به او در مورد بلوغ جنسی و قاعدگی است.
"در خانوادهٔ ما از قدیم مرسوم است که با نزدیک شدن دورهٔ بلوغ و تغییرات بدنی در دختران، مادربزرگ و یا مادر و پدر برای دخترشان هدیهای تهیه میکنند و به او زن شدن را تبریک میگویند. زمانی که من ۱۳ ساله بودم، مادرم برایم هدیه تهیه کرده بود و در مورد پریود و عادت ماهیانه به من آموزش داد. این رسم در خانوادهٔ ما باعث شده که دختران خانواده نسبت به تغییرات بدنیشان خجالت نکشند و با هیجان منتظر اولین روز قاعدگی باشند."
بسیار مهم است که آموزش در مورد بلوغ جنسی و عادت ماهیانه توسط والدین با رویکرد و نگرشی مثبت نسبت به زنانگی و این مرحله از زندگی همراه باشد. اگر شما به عنوان مادر از این مرحله به عنوان مرحلهای دردناک و یا دردسر آفرین برای زنان یاد کنید، احساس و نگرش فرزند شما نسبت به این مرحله از زندگی ممکن است به صورت منفی شکل بگیرد. ارائهٔ یک تصویر ذهنی مثبت در مورد این مرحله از آغاز زنانگی باعث میشود که دختر خوشبینانهتر به جسم خود نگاه کرده و در نتیجه اعتماد به نفس بیشتری در خود نسبت به بدنش احساس کند.
در کنار خانواده با ظهور نخستین نشانههای بلوغ جنسی، وظیفهٔ مهم معلمان مدارس دخترانه در آگاهی رسانی به دختران اهمیت زیادی پیدا میکند. رعایت مسائل بهداشتی در دوران عادت ماهیانه و توجه به نوع تغذیه در این دوران یکی از مهمترین مسائلی است که میبایست در مدارس دخترانه آموزش داده شود. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که معلمان و مسئولین امور بهداشتی مدارس دخترانه باید قبل از آن که دختران اطلاعات غلط و نادرست از دوران بلوغ را از دوستان خود بیامورند، با روشی صحیح در مورد بلوغ دختران، رعایت بهداشت در این دوران و نحوهٔ تغذیه آگاهیرسانی کنند.
|دکتر سحر سلطانی و مژگان میراشرفی|
@Womens_Mag