http://llink.ir/7wx0🔬 #معرفی_تجهیزات
📌 عنوان : طیفسنجی پلاسمای جفتشده القایی
🔹 نام انگلیسی : Inductively Coupled Plasma - ICP
💢 مقدمه
● پلاسمای جفت شده القایی، از جمله روشهای طیف سنجی نشری است که اتم سازی در آن به کمک پلاسمای تولید شده توسط یک گاز بی اثر که عمدتاً آرگون است صورت میپذیرد. از این روش برای آنالیز عنصری بیشتر عناصر بجز آرگون استفاده می شود. به مجموعهای از الکترونها و یونهای مثبت گازی که دارای انرژی و دمایی بالا هستند پلاسما گفته می شود، هرچند به دلیل بالا بودن غلظت این دو جزء (کاتیون و الکترون) در کل بار کلی پلاسما تقریبا صفر است.
💢 تجهیزات دستگاهی
● پلاسمای جفت شده القایی از یک مشعل با سه لوله متحد المرکز از جنس کوارتز تشکیل شده است. درون هر لوله گاز آرگون (با سرعت جریان های متفاوت) جهت خنک کردن و همچنین انتقال نمونه به درون پلاسما جریان دارد.
● در بالای یکی از لولههای مشعل (بلندترین لوله) یک سیم پیچ القایی (Induction Coil) وجود دارد که نیروی آن توسط یک جنراتور امواج رادیویی (RF Frequency Generator ) تامین میشود.
● جرقه تولید شده به کمک سیم پیچ تسلا (القایی) سبب یونیزه شدن گاز آرگون میشود. یونها و الکترونهای حاصل از یونیزاسیون با میدان مغناطیسی تولید شده توسط سیم پیچ القایی برهمکنش میدهند و در نهایت سبب ایجاد جریان الکترون و یونها در مسیرهای مدور و مشخصی درسیستم میشوند.
💢 مزیتها نسبت به روشهای نشری دیگر
● اتمی شدن در این روش کاملتر است.
● مشکل مزاحمت های شیمیایی در این روش کمتر است.
● به دلیل غلظت بالای الکترون آزاد در پلاسما، مزاحمت ناشی از یونیزاسیون اتمها در این روش بسیار ناچیز است.
● اتمی شدن عناصر در یک محیط خنثی شیمیایی انجام میگیرد در نتیجه با ممانعت از اکسیداسیون آنالیت (گونه مورد تجزیه)، زمان ماندگاری بالاتر و حساسیت اندازهگیری نیز بیشتر میشود.
● یکسان بودن دمای قسمتهای مختلف پلاسما سبب حل مشکلاتی همچون خود جذبی و خود وارونگی میشود.
💢 طیف سنجی جرمی توسط پلاسمای جفت شده القایی
● طیف سنجی جرمی توسط پلاسمای جفت شده القایی، نوعی از طیف سنجی جرمی است که برای تعیین فلزات و تعدادی از نافلزات در غلظت های پایینی در حد 12-10 کاربرد دارد. در مقایسه با روشهای دیگر ICP-MS دارای سرعت و حساسیت بالاتری است.
💢 نتیجهگیری
● روش طیف سنجی پلاسمای کوپل شده القایی از جمله بهترین روش های طیف سنجی برای تعیین نوع و غلظت عناصر مختلف است. این روش دارای حساسیت، حد تشخیص و مزاحمت های طیفی و شیمیایی کمتری نسبت به سایر روش های نشری است. از گاز آرگون برای تولید پلاسما و یونیزاسیون عناصراستفاده می شود. از تلفیق این روش با طیف سنج جرمی روشی با قابلیت های بالا ایجاد می شود، از این روش جهت تعیین اندازه نانو ذرات استفاده می شود.
🔹🔹🔹🔹🔹
🔵 شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی
🆔 telegram:
https://t.me/labsnet🆔 instagram:
https://instagram.com/labsnet🌐 website:
http://labsnet.ir🌐 Google+ : goo.gl/RyvY3K