❤️
مهندسی معکوس آنتیبیوتیکهای کشفشده در دهانه آتشفشان🗓 14 December 2024
🏛 Institute of Science Tokyo
💊 آنتیبیوتیکها بهعنوان داروهای مؤثری برای درمان عفونتهای باکتریایی شناخته میشوند. این داروها با درهمشکستن ساختارهای حیاتی باکتریها یا مهار فرایندهای متابولیک آنها، عمل میکنند. پیشرفتهای علمی درزمینه تولید آنتیبیوتیکهای جدید، دسترسی به درمانهای مؤثرتر و ایمنتر را فراهم کرده است. اینک پساز گذشت حدود نیمقرن، دانشمندان توانستهاند آنتیبیوتیکهایی که در خاک یک آتشفشان از باکتری Streptomyces arenae یافته بودند را به روش مهندسی معکوس در آزمایشگاه تولید کنند.
🧬 رنگدانههای قرمز تولیدشده توسط باکتری Streptomyces arenae دارای خواص ضدمیکروبی هستند. این رنگدانهها موسوم به β-naphthocyclinone و γ-naphthocyclinone هستند و گزینه مناسبی برای تولید آنتیبیوتیک محسوب میشوند. تولید این دو ترکیب باوجود چالشهایی از قبیل پیچیدگی مولکولها، آغاز شد. این دو ترکیب مشابه هستند اما گاما نفتوسیکلینون دارای افزونههای بیشتری نسبتبه بتا نفتوسیکلینون میباشد.
🧪 مسیر تولید این دو آنتیبیوتیک با استفاده از روشی به نام تحلیل رتروسنتزی انجام شد که در واقع بهصورت معکوس، از یک مولکول هدف برای یافتن واحدهای ساختاری اساسی آن، درک نحوه اتصال و مونتاژ اجزای سازنده آن بهره گرفته میشود. بهدلیل سادهتربودن مولکول بتا نفتوسیکلینون، ابتدا این مولکول رتروسنتز شد. این فرایند معمولاً مستلزم دقت بالا و آگاهی از تعاملات شیمیایی است تا بتوان ترکیبی نهایی با خواص مطلوب و حفظ ساختار کلی به دست آورد.
🔬 نتایج نشان دادند پل رابط بین دو جزء تشکیلدهنده این ترکیبات، یک مولکول پیچیده به نام "bicyclo[3.2.1]octadienone" است. همچنین محققان توانستند قطعات را بادقت سر جای خود قرار داده و بهگونهای به هم متصل کنند که عملکرد آنها تغییر نکند. بعداز ساخت این دو ترکیب، ترکیبات سنتزشده با ترکیبات طبیعی در آتشفشان ازنظر آرایش دقیق اتمهای سهبعدی با یک روش طیفسنجی به نام "دورنگنمایی حلقوی" مقایسه شدند که برای مطالعه ساختارهای ثانویه مولکولهای زیستی استفاده میشود.
🔎 محققان دریافتند طیف ترکیبات سنتزشده با ترکیبات طبیعی آتشفشان یکسان بود و با روش تحلیل رتروسنتزی، بتا نفتوسیکلینون با بازدهی حداقل ۷۰ درصد سنتز شد. محققان توانستند با استفاده از یک فرایند شیمیایی دیگر به نام لاکتونسازی اکسیداتیو، گاما نفتوسیکلینون را با بازدهی ۸۷ درصد تولید کنند. سنتز آنتیبیوتیکها در آزمایشگاه باعث میشود که این ترکیبات بتوانند در مقادیر بیشتری برای استفادههای پزشکی و تحقیقاتی تولید شوند و دیگر نیازی به سفرهای مکرر به آتشفشان نیست. همچنین روش استفادهشده در این آزمایش، میتواند در سنتز سایر ترکیبات نیز به کار گرفته شود.
🖋 نویسنده: سارا اراوند
•ویراستار علمی: فاطمه رستمایی
•ویراستار ادبی: الناز میرزاییفرد
📚 منبع:
sciencealert⚠️ تمامی حقوق این اثر محفوظ است. استفاده از مطالب آن بدون کسب اجازه از صاحب اثر، ممنوع بوده و پیگرد قانونی خواهد داشت.
#خبر #آتشفشان #آنتیبیوتیک #Naphthocyclinone #رتروسنتزی #Streptomyces_arenae
🆔️
@GenistaSA🧬