نگاه انتقادی (علی اردستانی)


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


لطفا یادداشت ها،انتقادات و پیشنهادات خود را به آی دی زیر ارسال کنید
@gohar_e_hasti

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


🔳چه اشباحی است در گردش بر این کهسار آبی


بر این خاکی که ایران است نامش
بانگ انسانی دمی پیش نهیب شوم اهریمن نشد خامش
در این کشور اگر جبارها بودند مردم کُش
از آنها بیشتر گُردان انسان دوست جنبیدند
به ناخن خاره بیداد را بیباک سنبیدند
فروزان مشعل اندر دست آوای طلب بر لب
به دژهایی یورش بردند کش بنیان به دوزخ بود
به موج خون فرو رفتند
لیکن فوج بی باکان نترسید از بدِ زشتان نپیچید از ره پاکان

احسان طبری
@ardestanialii
🌸🍃🌺🍃🌸🍃🌺🍃🌸


🔳 دو خدمت جمهوری اسلامی به ایران و اسلام

✍️دکتر محسن رنانی
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان

💠 یک خدمت آن بود که حکومت ما مرجعیت تاریخی مراجع تقلید شیعه را نابود کرد و این خدمت بزرگی بود به تشیع و به ایران؛ چرا که با این تضعیف، عملا حاکمیت «نهادِ تقلید» در زندگی خانواده و انسان ایرانی کم‌رنگ شده است و بنابراین به تدریج هم «آزادی انتخاب» برای ایمان مختارانه مومنان تامین می‌شود و دینداری مومنان رنگ طبیعی‌تر و واقعی‌تری به خود می‌گیرد و هم در زیست اجتماعی مومنان «عقلانیت» نقش جدی‌تری می‌گیرد و در یک افق بلند تاریخی جایگزین نهاد تقلید می‌شود و این البته یک تحول ضروری برای جامعه‌ای است که می‌خواهد در مسیر توسعه و دموکراسی حرکت کند.

💠 به قول دوتوکویل،‌ آشتی روح دین با آزادی شرط ضروری برای جوامع سنتی است تا بتوانند خود را از چنبره استبداد و عقب‌ماندگی رها سازند. بنابراین، کاهش مرجعیت اجتماعی فقیهان و تضعیف «نهاد تقلید» هم راه را برای آشتی دین و آزادی هموار می‌کند، هم رخ‌ نمودن تحولات فکری بزرگ در اندیشه‌ دینی تشیع را تسهیل می‌کند و هم تحقق تحولات بزرگ اجتماعی در ایران را هموارتر می‌سازد. یعنی دستکم می‌دانیم که مراجع تقلید دیگر نمی‌توانند مانع تحولات اجتماعی باشند.

💠 خدمت دوم این بود که جمهوری اسلامی فضایی ایجاد کرد تا ۷۰ درصد ظرفیت دانشگاههای ما به دختران ما اختصاص یابد و این یعنی یک ظرفیت سازی عظیم اجتماعی که باعث می‌شود درنسل‌های بعدی زنان تحصیل‌کرده زوایای ساختارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ما را تسخیر کنند و این گام بزرگی است برای ایجاد تحول و بسترسازی برای راندن کشور به «شرایط آستانه‌ای» توسعه.

💠 یعنی وقتی نسل مدیران سالخورده کنونیِ نظامِ تدبیر جای خود را به نسل بعدی بدهند آنگاه ما در همه‌ی سطوح با نسل تازه ای روبه‌روییم که نگاه تازه ای به هستی، به زندگی و به جهان دارند. و گمان جدی دارم که اگر فرصت بدهیم این نسل به کمک فناوریهای جدید می‌تواند خود را از بحران‌های کنونی که ما برایشان ایجاد کرده ایم نجات بخشد.
@ardestanialii
🌿🍂🌸🌿🍂🌸🌿🍂🌸

http://telegra.ph/-01-07-11


#مشکل_بزرگ_روشنفکری_ما

اگر ما می‌خواهیم
کاری برای خودمان و این مردم کرده باشیم
راهی نداریم جز این که ببینم
آن‌ها در دنجِ خود به چه می اندیشیند.
من ایمان دارم
که ما مردم خود را نمی شناسیم
و این مشکل بزرگ روشنفکری ِ ماست.

بهرام بیضایی
@ardestanialii
🌺🍂🌸🍃🌺🍂🌸🍃


#روشنفکران_ابتر

روزی
روشنفکران ابتر سرزمین من
به دست ساده ترین مردمان
بازجویی خواهند شد.
مردمان از آنان خواهند پرسید:
"شما چه کردید
آن دم که خلق تان خاموش می شد
آرام آرام
چونان شعله کوچکی
نحیف و در تنهایی ..."

هیچ کس از آنان نخواهید پرسید
درباره لباس ها و بزک هایشان
و خواب های بلندشان
پس از صرف ظهرانه..
هيچکس نمی خواهد چيزی بداند
ازفلسفه بافی بی فرجامشان در "هیچ انگاری"
هيچکس به پشيزی نخواهد گرفت
دانش جویی حسابگرانه آنان را

از ایشان
درباره اسطوره شناسی یونانی پرسیده نخواهد شد
یا از احساس انزجار از خودشان
آن دم که کسی در میانشان
آغاز به مردن می کند
مرگی جبونانه.

از آنان ابدا پرسیده نمی شود
درباره احساسات ابزوردشان
توجیهاتشان
زاده شدنشان در سایه ای سراسر دروغ ...

آن زمان
مردمان ساده پیش می آیند،
آنان که در شعر ها و کتاب های روشنفکران ابتر
هیچ جایی ندارند،
اما هر روز
نان و شيرشان
گوشت و تخم مرغشان را می رساندند
ماشين هايشان را می راندند
به سگها و باغچه هايشان می رسيدند
و جان می کندند
و از ایشان می پرسند:
"شمایان چه کردید آن دم که بی چیزان
رنج می بردند از شکنندگی
و زندگی
سوزانده بودشان؟"

روشنفکران ابتر میهن محبوب من!
پاسخی نتوانید داد!
کرکس سکوت بر جانتان
چنگ خواهد افکند
و نکبت درونتان
بر روحتان منقار خواهد ساييد
و از شرمساری خفقان خواهيد گرفت.

اتو رنه کاستیلو (1967-1938)
شاعر مبارز گواتمالایی
@ardestanialii
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸


🔳 بازداشت معترض و منتقد نشانه ضعف است.

✍️دکتر علی اکبر گرجی ازندریانی
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی

💠 تعقیب و بازداشت کسانی که مرتکب اعمال مجرمانه نشده اند و صرفا از حق اعتراض خود برای مبارزه با فسادها، دروغ ها، ناکارآمدی ها و نابسامانی های گوناگون استفاده کرده اند، غیرقابل دفاع است. هیچ منتقد و معترضی تا زمانی که دست به خشونت نبرده است نباید از بیان آزاد محروم شود. البته حساب تروریست هایی که احتمالا به صفوف بی آلایش معترضین نفوذ کرده و دنبال کشته سازی و منحرف ساختن اعتراضات بودند، کاملا جداست.

💠 رسیدگی به وضعیت دانشجویان بی پناهی که فریاد عدالت سر داده اند، باید در اولویت قرار گیرد.

💠 بازداشت معترض و منتقد نشانه ضعف است. مطابق اصول گوناگون قانون اساسی اعتراض و انتقاد حق هر شهروند ایرانی است و کسی هم نباید بدین خاطر مورد تعرض قرار گیرد.

💠 ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی "هر یک از مقامات و مأمورین وابسته به نهادها و دستگاههای حکومتی‌که برخلاف قانون، آزادی شخصی افراد ملت را سلب کند یا آنان را از حقوق مقرر در قانون‌اساسی جمهوری اسلامی ایران محروم نماید علاوه بر انفصال از خدمت و محرومیت یک‌ تا پنج سال از مشاغل حکومتی به حبس از دو ماه تا سه سال محکوم خواهد شد".
@ardestanialii
🌺🌿🌸🍂🌺🌿🌸🍂🌺🌿🌸🍂


✍️ جنبش های اعتراضی در ایران : طرح یک سوال

💠 طی یک دهه اخیر ما شاهد دو جنبش اعتراضی مهم در ایران بوده ایم. درمورد دلایل وقوع این جنبش ها هر تحلیل گری از ظن خود سعی کرده تا به تحلیل آنها بپردازد. در همین مدت کوتاه بعد از خیزش دوباره جنبش اعتراضی ماه دی، می توان انواع تحلیل های اقتصادی و سیاسی و جامعه شناختی را ملاحظه کرد که به منظور تبیین آن ارائه شده است.

💠 طبیعی است وقتی یک جنبش عظیم در کشوری به حرکت در می آید، به دلیل شمول اقشار مختلف، تحلیل های مختلفی نیز می توان از آن ارائه کرد که به طور نسبی هر کدام بخشی از واقعیت را در برمی گیرد.

💠 با این حال، به نظر می رسد در هر دو جنبش یک دهه اخیر یک «وجه بنیادی» به گونه ای عامدانه نادیده انگاشته شده است: مساله ایران. این امر را می توان در شعارهای «نه عزه نه لبنان جانم فدای ایران»، «رضا شاه روحت شاد» و یا «پهلوی، پهلوی» مشاهده کرد که امروزه از گلوی پایین ترین اقشار جامعه شنیده می شود.

💠 متاسفانه، این علایم و نشانه ها در تمام این سال ها از سوی قاطبه روشنفکران که معمولا سر در این حزب یا آن حزب دارند، نادیده گرفته شده و حتی بیان آنها انحراف از مسیر اصلی جنبش اصلاح طلبی در ایران و یا بازگشت به فاشیسم دانسته شده است. نگاهی کوتاه به انواع و اقسام تحلیل هایی نیز که در روزهای اخیر از سوی این دسته از تحلیل گران در فضای مجازی ارائه شده، همگی موید بر همین غفلت از این وجه بنیادی جنبش های اجتماعی ایران در طی یک دهه اخیر است.

💠 به اعتقاد آنان به واسطه کمبود مطالبات مدنی و سیاسی، فقدان آلترناتیو و در لفافه قدرت سرکوب نظام که اسم رمز آن جلوگیری از سوریه‌ ای شدن ایران است، نباید از جنبش اعتراضی ماه دی حمایت کرد.

💠 مهمترین ایرادی که می توان به این دسته از تحلیل ها گرفت، جهل ارائه کنندگان شان از ایران و جایگاه تاریخی آن است. کشور ایران را نمی توان با هیچکدام از کشورهای منطقه مقایسه کرد. تاریخ، فرهنگ و سیاست در این کشور از هزاران سال پیش به گونه ای رقم خورده که عناصر اصلی مقوم دولت – در مفهوم دقیق آن - وجود داشته است. به عبارت دیگر، ایران یک کشور جعلی نیست که بتوان آن را به سرنوشت عراق و سوریه تبدیل کرد.

💠 درواقع، به نظر می رسد در هر تحلیلی از این دست سوال مهم باید این باشد که چرا مساله ایران تا این حد برای اقشار به ویژه پایین جامعه مهم است، اما برای قاطبه روشنفکران و روزنامه نگاران، اساتید دانشگاه و سایر کنشگران بی اهمیت است و حتی گاه سعی در تخطئه آن دارند. به عبارت دیگر، چرا مردم عادی جامعه به طور شهودی می توانند مخاطرات مربوط به بنیان های کشور را درک کنند، اما تحلیگران و روشنفکران آن را خیزش فاشیسم می دانند.

💠مشکل کجاست که اذهان عادی جامعه می تواند حس کند که موریانه های فکری به جان بنیادهای ساختمان کشور افتاده اند و به همین خاطر سعی می کند به شیوه خود آن را بیان کند، اما کسانی که جایگاه ها و مناصب مختلف سیاسی و فکری را اشغال کرده اند، نمی توانند آن را درک کنند؟
@ardestanialii
🌸🍂🌺🌿🌸🍂🌺🌿🌸🍂🌺🌿


#تلنگر

چیزی ویرانگرتر از این نیست
که دریابیم فریب همان کسانی را خورده‌ایم
که باورشان داشته‌ایم

فلیس لئوناردو بوسکالیا ۱۹۲۴ - ۱۹۹۸
استاد دانشگاه، نویسنده و سخنران آمریکایی - ایتالیایی‌ تبار
@ardestanialii
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸


#دیالوگ_ماندگار

دشمن تو این سپاه نیست پادشاه.
دشمن را تو خود پرورده ای.
دشمن تو پریشانی مردمان است ؛
...
موبد:..باید به سراسر ایران زمین پندنامه بفرستیم.
زن:پندنامه بفرست ای موبد،
اما اندکی نان نیز بیفزای.
ما مردمان از پند سیر آمده ایم و بر نان گرسنه ایم.
...
آسیابان :هر چه ما داریم از پادشاه است
زن:چه می گویی مرد ؛ما که چیزی نداریم.
آسیابان: آن نیز از پادشاه است!

مرگ یزدگرد
بهرام بیضایی
@ardestanialii
🌺🍂🌸🌿🌺🍂🌸🌿


#اندکی_تامل

🔹کسانی ‌که انقلابی را دیده‌اند، ‌با تمام وجود می‌فهمند که چه گناهکارند. کسانی‌که راهی به جز انقلاب به روی مردم باز نمی‌گذارند. اولین سرمایه‌ای که در انقلاب قربانی‌ می‌شود عقلانیّت است و آخرین چیزی که به خانه خویش بازمی‌گردد عقلانیّت است، ‌اگر بازگشتی در کار باشد.

🔹از میان رقبای سه‌گانه عقل: وحی و عشق و انقلاب، ‌ این سوّمی از همه بی‌رحم‌تر و عقل‌ ستیزتر است. از انقلاب‌های همه‌گیر، که نه زیبایی عشق را دارند و نه قداست وحی را، ‌باید به خدا پناه برد. که هم جان‌ها را می‌ستانند هم خردها را.

🔹عاقلان قوم، ‌ مسئولیت دارند که در تدبیرهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی، راه را به سوی نظمی عاقلانه و عادلانه بگشایند تا حاجت به ویرانگری و خردستیزی انقلابی نیفتد.

عبدالکریم سروش
اندر باب عقل/آبان 85
🌿🌸🍂🌿🌸🍂🌿🌸🍂


#یادآوری

دهم دی ماه 1290 روز بردار کردن هشت تن از مشروطه خواهان در تبریز به دست نیروی روسیۀ تزاری است.از جمله بردار شدگان بایدازثقه الاسلام ودو پسر علی موسیو (به جای پدر آنان) نام برد.
@ardestanialii


#تاجیکستان_پاره_تن_ایران_زمین

ایران ستیزی مرگ تدریجی ما تاجیکان است! سنگ انداختن به سوی ایران، سنگ انداختن به سوی مادر خود، پدر خود، خانواده خود است. در هر گوشه­ اروپا چون با تلفن حرف زنم، می­ پرسند، پارسی صحبت دارید، ایرانی هستید؟ ومناسبتشان، از راننده تاكسی تا وزیرش، دیگر می‌شود. آبرو و اعتباری که ایرانیان در دنیا دارند، یگان ملت ندارد. آن‌ها در همه ­جا گل سر سبد، نماد معرفت و خردند...

داداجان عطاءالله روزنامه نگار تبعیدی تاجیکی
@ardestanialii
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸


تاجیکستان پارۀ تن ایران زمین.pdf
344.3Kb
شاید بزرگترین خطای استراتژیک در سیاست خارجی ما طی چند دهه گذشته بی توجهی به کشورهایی بوده که در حکم پاره های تن ایران زمین هستند. آشنایی با این کشورها بر هر ایرانی لازم است.
@ardestanialii


#یادآوری

نخستين قانون اساسي مشروطه با نام نظامنامه سياسي كه توسط اولين مجلس شوراي ملي ايران در 51 ماده تهيه و تدوين شده بود، در هشتم دی ماه 1285 ش به امضای مظفرالدين شاه قاجار رسيد.
@ardestanialii


#زادروز

آرزوی من
آزادی زنان ایران و تساوی حقوق آن‌ها با مردان است...
من به رنج‌هایی
که خواهرانم در این مملکت در اثر بی عدالتی مردان می‌برند،
کاملاً واقف هستم
و نیمی از هنرم را برای تجسم دردها و آلام آن‌ها به کار می‌برم.
آرزوی من
ایجاد یک محیط مساعد برای فعالیت‌های علمی هنری و اجتماعی زنان است.
آرزوی من
این است که مردان ایرانی از خودپرستی دست بکشند
و به زنها اجازه بدهند که ذوق و استعداد خودشان را ظاهر سازند.

فروغ فرخزاد
جاودانه زیستن، در اوج ماندن/ ص59
@ardestanialii
🌼🍂🌸🌿🌼🍂🌸🌿🌼🍂🌸🌿🌼


#اندکی_تامل

تنها انقلاب خطرناک،
انقلاب گرسنگان است.
من از شورشهایی که دلیل آن بی نانی باشد،
بیش از نبرد با یک ارتش دویست هزار نفری بیم دارم.

ناپلئون بناپارت
@ardestanialii
🌺🍃🌸🌺🍃🌸🌺🍃🌸


چگونه کتاب بخوانیم؟
مارتیمرآدلر وچارلزدورن
به نشر/96
مسئله مهم،شناخت درد است وسپس پیدا کردن راهی برای مداوای آن.باید دانست وتفهیم کردکه خواندن،مهارتی است که بایدآن را آموخت وتمرین کرد.
@ardestanialii


🔲 درس هایی ضروری از توسعه در سنگاپور

✍️محمد حسین باقری

💠 یکی از دوستان خوب من در کشورپاکستان در سال ۱۹۹۹ به همراه آقای نواز شریف، نخست وزیر وقت کشور پاکستان به سنگاپور رفته بودند. او تعریف می کرد: بعد از دیدار با نخست وزیر سنگاپور، از ایشون خواستیم اگه امکان داره جلسه ای با آقای لی کو آن یو، ‌داشته باشیم! آقای آن یو،‌ بازنشسته شده بود و هر از گاهی به عنوان مشاور در کاخ ریاست جمهوری حضور داشت.

💠جلسه هماهنگ شد و مابه دیدن ایشون رفتیم. بعد از سلام و احوالپرسی، آقای نوازشریف گفت: نمی خواهیم وقت شما رو زیادبگیریم، فقط ۱ سوال!!!. به نظر شما پاکستان می تونه مثل سنگاپور رشد کنه و به چنین موفقیت عظیمی برسه؟!
آقای آن یو، یه کم فکر کرد و گفت: نه!!،‌متاسفم.

💠 دوستم می گفت: همه ما جا خوردیم و اصلا فکر نمی کردیم چینن جواب تند و به دور از دیپلماسی رو از آقای آن یو بشنویم!. برای همین نخست وزیر و تیمی که همراهشون بودیم در سکوت و شرم غرق شدیم!!. آقای آن یو، بعد توضیحاتی میده که تمام حرف اصلی نوشته من این چند خط توضیحات ایشونه!!.

💠 به نظرم این توضیح برای تمام کشورهای جهان سوم می تونه مثل یه نقشه گنچ باشه!!، البته به شرطی که به دنبال گنج باشیم!!!

💠 آقای آن یو گفت: ۳ دلیل اصلی داره که شما نمی تونید مثل سنگاپور بشید!!!

✔️۱. ایدئولوژی:

🔸شما ایدئولوژی خاصی دارید و معتقدید، زندگی اصلی بعد از مرگ شروع میشه. برای همین این دنیا و زندگی دنیوی رو به اندازه کافی جدی نمی گیرید!! و دلتون رو به جهان بعد از مرگ خوش کردید!!. خوب معلومه کسی که این جهان رو جدی نگیره برای مدیریت و سرآمدی در این جهان هم به اندازه کافی تلاش نمی کنه.ولی ما اعتقاد داریم، همین دنیا تنها چیزیه که داریم و به همین جهت تمام تلاشمون رو می کنیم تا بهترین دنیا رو برای خودمون بسازیم!!.

✔️۲. رویکرد:

🔸 شما رویکرد متفاوتی نسبت به مسأله ها و مشکلات دارید!!. وقتی ما با یک مشکل مواجه می شویم، مشورت می کنیم. اگر امکان حل اون مشکل و مسأله به نفع ما باشه،‌پیش میریم و تمام تلاشمون رو می کنیم. ولی اگه متوجه بشیم و تو مشاوره ها هم به این نتیجه برسیم که طرف مقابلمون برنده میشه،‌دیگه مبارزه نمی کنیم!! و میریم با طرف مقابلمون مشکلمون رو با مسالمت حل می کنیم! و وقتمون رو بیشتر از این صرف جنگیدن با کسی که در نهایت برنده خواهد بود، نمی کنیم!!.

🔸ولی وقتی شما با یک مسأله مواجه می شوید، مثل ما مشورت می کنید؟ اگر به شما گفته بشه که در این مسأله شما برنده نخواهید شد و برنده نهایی طرف مقابل شماست ، به جای اینکه برید و با طرفتون مشکل رو با مسالمت حل کنید، با زور و پول و اعتقاد و نسل در نسل به مبارزه با اون طرف میرید!! و برای همین همیشه تعداد مشکلاتتون بیشتر از تعداد راه حل هاتونه!!!

🔸 آقای آن یو گفته بود: نسلی که برای خودش و نسلهای بعد از خودش به جای راه حل، مشکلات قدیمی رو به ارث بذاره نمی تونه مثل سنگاپور رشد کنه!!!

✔️۳. تصمیم گیری سیاسی و اقتصادی کشور در دست نظامیان:

🔸 آقای‌ آن یو در توضیح سومین دلیل عدم رشد کشورهای جهان سوم گفته: نظامی ها بر اساس یک خط فکری خاص و بدون انعطاف حرکت می کنند. این روش برای جنگ و پاسداری از حریم کشور مناسبه اما در تصمیم گیری ها ی سیاسی و اقتصادی نیازمند خطوط فکری متفاوت و انعطاف پذیری بسیار زیادیم. هیچ کشوری رو پیدا نمی کنید که سیاست و اقتصاد در دست نظامیان اون کشور باشه،‌و اون کشور رشد قابل توجهی داشته باشه!!!.
@ardestanialii
🌿🍂🌺🌿🍂🌺🌿🍂🌺


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
راز جاودانگی ایران از دید پیتر چلکوفسکی استاد دانشگاه نیویورک
@ardestanialii


نيچه، زرتشت و ایران.pdf
418.8Kb
نیچه، زرتشت و ایران
نویسنده: داریوش آشوری
توضیح: اصلِ اين مقاله به زبانِ انگليسی، با عنوانِ Nietzsche and Persia برایِ Encyclopedia Iranica نوشته شده است.
@ardestanialii


#یادبود
امروز پنجم دیماه مصادف باشهادت زرتشت پیامبر بزرگ ایرانی است.به گفته نیچه،پيامِ او اين است:«به زمين وفادار باشيدوباور نداريدآنانی راکه باشما از اميدهایِ اَبَرزمينی سخن می‌گويند.»
@ardestanialii

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

491

obunachilar
Kanal statistikasi