☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۲۳ تیر سالروز درگذشت منصور نریمان
( زاده ۲۰ اسفند سال ۱۳۱۴ مشهد -- درگذشته ۲۳ تیر ۱۳۹۴ تهران ) آهنگساز، پژوهشگر موسیقی و نوازنده بربط
اسکندر ابراهیمی زنجانی که بعدها نام هنریاش را به منصور نریمان تغییر داد، پدرش سه تار
و تار و نی را به خوبی مینواخت و او منصور را از همان دوران کودکی تحت آموزش خود گرفت و وی را با ردیفها و گوشههای موسیقی ایرانی آشنا کرد و نواختن سه تار را به او آموخت.
روز به روز علاقه منصور به ساز عود بیشتر شد تا جایی که این ساز را به سهتار مقدم دانست و وقت بیشتری را صرف این ساز اصیل ایرانی کرد.
نریمان حدود ۱۴ سالگی همکاری خود را با رادیو مشهد به عنوان تکنواز موسیقی آغاز کرد و پس از تسلط کافی بر شیوه نوازندگی عود، در بعضی برنامهها به اجرای موسیقی با این ساز پرداخت.
پس از مدتی همکاری با رادیو مشهد، به شیراز رفت و به مدت ۴ سال فعالیت و همکاری خود را در زمینه موسیقی و اجرا با رادیو شیراز ادامه داد.
از همان رادیو شیراز بود که صدای ساز نریمان به گوش استادان موسیقی وقت در تهران رسید و از وی برای همکاری با رادیو تهران دعوت شد.
تسلط وی به نوازندگی این ساز، استادان موسیقی آن زمان را متعجب ساخته بود. زیرا تا آن زمان کسی فکر نمیکرد که با ساز عود هم بتوان تمام ردیفهای موسیقی ایرانی را اجرا کرد. اما او با اجراهای موفق خود ثابت کرد که چنین نیست و ساختمان و صدادهندگی این ساز هیچ مغایرتی با موسیقی اصیل ایرانی ندارد و این مساله به شیوه و سبک نوازندگی هر ساز بستگی دارد.
سپس به عنوان تکنواز رسمی رادیو در کنار استادان دیگر نظیر جلیل شهناز، فرهنگ شریف، پرویز یاحقی و دیگر تک نوازان آن دوره به فعالیت خود در رادیو تهران ادامه داد.
در سال ۱۳۴۱ از او برای تدریس تخصصی ساز عود در هنرستان موسیقی دعوت به عمل آمد. از همان سال شاگردانی به طور تخصصی به یادگیری عود پرداختند و با زحمات او به بهترین نحو و با تسلط کامل دوره هنرستان را به پایان رساندند و وارد عرصه موسیقی شدند.
در خلال همین تدریس بود که به کمبود یک متد خاص در شیوه نوازندگی عود پی برد و تصمیم به نگاشتن کتابی برای تدریس این ساز گرفت و کم کم تمرینها و آهنگهای مناسب این کتاب را نوشت و هم زمان به شاگردان خود تدریس کرد.
نامبرده همکاری خود را در برنامه گلها همراه با خوانندگانی چون: محمودی خوانساری، اکبرگلپایگانی، حسین قوامی، محمد رضا شجریان، ایرج، نادر گلچین و غیره شروع و در تلویزیون در برنامه بشنو از نی به سرپرستی و تهیهکنندگی بهمن بوستان و با همکاری اصغر بهاری، مجید نجاحی، رضا شفیعیان، عباس زندی، محمد موسوی، امیر ناصر افتتاح و فرهمند بافی اجرا میکرد و هفتهای یکبار به مدت یک ربع همراه با ضرب جهانگیر ملک در تلویزیون برنامه داشت و در تکنوازی رادیو، همراه با علی بهاری، همایون خرم، اسداله ملک، حبیب اله بدیعی، پرویز یاحقی، کامران داروغه، منصور صارمی، جواد معروفی، مجید نجاحی، سیاوش زندگانی، رضا ورزنده، محمد موسوی، عماد رام، جهانگیر ملک و امیر ناصر افتتاح شرکت داشت و در برنامه سنگین و خوبی که در فرستنده FM به رهبری همایون خرم اجرا میشد تکنواز عود آن برنامه بود.
منصور نریمان سالها قبل بنا به دعوت علی رهبری و وزارت فرهنگ و هنر سابق، در هنرستان عالی موسیقی ملی و دانشکده موسیقی به سمت استاد عود تدریس و همکاری اش تا پایان سال ۱۳۵۸ ادامه داشت. وی علاوه بر آشنایی با نواختن تار و سه تار، از خطی خوش و نقاشی و نت نویسی بهره کافی داشت.
از دیگرهنرهای نریمان میتوان به شعر، خطاطی، عکاسی، آهنگسازی، ساز سازی و آوازخوانی اشاره کرد.
منصور نریمان در ۸۰ سالگی درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
🆔
@bargi_az_tarikh#برگی_از_تقویم_تاریخ
☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘