concrete&steel book


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


پرسش و پاسخ در زمينه كتاب طراحي سازه هاي بتني و فولادي، سلطان ابادي و جعفري
پشتيباني از محصولات اموزش ايتبس سايت آي سيويل
ارتباط با ما:
@rsoltanabadi

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


ETABS16-Lic26072019.zip
5.9Mb
کرک معتبر ETABS2016.2.1

تا تاریخ: 07/2019
[@costbook]


سلام بر شما
سقفی که در تصویر به آن اشاره کردید همان دال بتنی متکی بر تیر است و یک سیستم ثقلی بسیار خوب می باشد، خصوصا برای کاربری هایی که بار زنده زیاد دارند مثل فروشگاه ها و پاریکنگ ها،

از تیرهای فرعی برای کاهش تغییر شکل دال و همچنین کاهش ضخامت دال استفاده می کنند که یک روش بسیار کارآمد می باشد.

در نرم افزار ایتبس حتما باید تیرهای فرعی را مدل سازی و طراحی برای سطح نهایی انجام داد اما این تیرها لرزه ای نیستند و نیازی نیست برای آنها ضوابط قاب خمشی را رعایت کرد. فقط رعایت
ضوابط عمومی کفایت میکند.

[@costbook]

در طراحی خود دال در نرم افزار safe هم باید همین تیرهای فرعی را مدل سازی کرد تا اثرات سختی آنها در تحلیل دال منظور گردد.

در حالت معمول نرم افزار ایتبس ضوابط قاب خمشی متوسط یا ویژه را برای این تیرها منظور میکند اما میتوانید برای انها در نرم افزار قاب خمشی معمولی را انتخاب کنید تا ضوابط سختگیرانه قاب خمشی متوسط یا ویژه اعمال نگردد.


نکته آخر اینست که استفاده از این سیستم برای کاربری های مسکونی که بار زنده قابل توجه و دهانه های بلند ندارند خیلی توصیه نمی شود.

[@costbook]


MØHĄMMĄĐ dan repost
سازه بتنی قاب خمشی
نوع سقف جز کدوم دسته از سقف هاست ؟؟؟ ( یک سری تیرهای فرعی بتنی در چشمه ها قرار گرفته بین تیرهای اصلی)

جز کدام دسته سقف هستن ؟
نحوه طراحیش به چه صورته؟
ایا لازمه در etabs مدل بشوند ؟ و اثراتش دیده بشه بر روی تیرهای اصلی ؟ اگر جواب مثبت است نکات لازم رو بیزحمت راهنمایی بفرمایید

همچنین ممنون میشم که نکات لازم رو در طراحی در safe رو هم راهنمایی بفرمایید

نکات ایین نامه ای ؟ مثل حداقل ابعاد تیر و درصد ارماتور و ....
ایا این موارد رو نرم افزار کنترل میکند ؟

با تشکر از زحمات و الطاف بیکران شما


MØHĄMMĄĐ dan repost


آی سیویل/icivil.ir dan repost
✍️ بسته جامع آموزش انواع پی با نرم افزار safe
〰〰〰〰

🎞 آموزش ویدئویی (12ساعت) شامل:

1️⃣ آموزش کامل طراحی پی های نواری

2️⃣ آموزش کامل طراحی پی های گسترده

3️⃣ آموزش کامل طراحی پی نواری برای یک سازه فولادی

👨‍🏫 تدریس اختصاصی مهندس سلطان آبادی

👌 کیفیت آموزشی گروه آی سیویل

👨‍🎓 آی دی مشاوره رایگان خرید
@rsoltanabadi

🔺کانال پشتیبانی محصولات ایتس و سیف آی سیویل

@costbook

👈 نمونه و جزییات بیشتر در لینک زیر 👇

👇👇
http://icivil.ir/p/12p
〰〰〰〰〰〰




📣 قابل توجه مهندسین محاسب 📣

🔴 کنترل فشردگی و فشردگی لرزه ای المان های فولادی نرم افزار ETABS در کلیه ورژن ها برای مقاطع باکس با اشکال همراه است. البته خوشبختانه این اشکال در جهت اطمینان است! اما برای سیستم های ویژه که نسبت عرض به ضخامت (b/t) ستون های باکس بسیار مهم و حساس است، ممکن است نرم افزار شما را مجاب به افزایش ضخامت مقطع باکس کند. اما توجه کنید که ایتبس این کنترل را محافظه کارانه و بدون آنکه هدف آیین نامه ها باشد انجام می دهد.
@costbook
🔺 مطابق آیین نامه AISC 341 و مبحث دهم مقررات ملی ساختمان برای مقاطع باکس (Box Shape) عرض بال b، از عرض داخل به داخل مقطع باکس باید اندازه گیری شود. (در شکل 1 نمایش داده شده است).
🔺 اما نرم افزار برای برداشت b از عرض پشت تا پشت استفاده میکند (شکل 2) که همین مسئله ممکن است شما را مجاب به افزایش ضخامت مقطع باکس نماید!

✅ توصیه می شود در خارج از نرم افزار ابتدا تمامی مقاطع باکس را به صورت دستی کنترل نمایید و در صورت فشرده و فشرده لرزه ای بودن (بر حسب نیاز فشردگی لرزه ای متوسط یا فشردگی لرزه ای ویژه) آنها را با روش معادل سازی در ایتبس های ورژن جدید اصلاح نمایید تا نرم افزار مقاطع را غیرفشرده نکند.

☑️انشاالله سر فرصت در مورد نحوه رفع این مشکل نرم افزار آموزشی قرار خواهم داد.
@costbook


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
نحوه اصلاح بارهای تکیه گاهی در نرم افزار سیف برای مدل سازه اصلاح شده
@costbook


Modified Model of Foundation in SAFE Software.rar
22.8Mb
نحوه اصلاح بارهای تکیه گاهی در نرم افزار سیف برای مدل سازه اصلاح شده


@costbook


با سلام، بله اینکار به راحتی قابل انجام است. در ویدوی زیر مراحل کار نمایش داده شده است.

روش اصلاح واکنش های تکیه گاهی در مدل سیف

احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که یک فونداسیون را کامل طراحی میکنید اما بعدش لازمه که تغییراتی در مدل سازه در نرم افزار ETABS ایجاد کنید که همین امر سبب تغییر واکنش های تکیه گاهی می شود. به جای اینکه مجددا مدل فونداسیون را بسازید، از طریق این آموزش میتوانید همان مدل قدیمی SAFE را اصلاح کنید.
@costbook


Seyed Meysam dan repost
سلام مهندس خوبید من سازم یه بار رفته نظام برگشته حالا یه ایرادات کوچیک گرفتن و گفتن باید دوباره پی طراحی بشه با نتایج جدید سازه راه حلی هست تو این جور موارد صرفا نیروهارو جایگزین نیروهای قبلی پای ستونا کنیم با سرعت بیشتر مثل ایمپورت و اکسپورت کردن؟


Fig.3 @costbook


Fig.2 @costbook


Fig.1 @costbook


📣 نکته مهم در مورد طراحی آرماتور پانچ در پی های نواری 📣

🔴 در طراحی پی های نواری یکی از کنترل های الزامی، کنترل برش پانچ می باشد. نرم افزار SAFE نیز قابلیت انجام این کنترل را دارد. در بعضی مواقع این کنترل جوابگوی تلاش های وارده نبوده و برای رفع آن می توان یکی از موارد زیر را در نظر گرفت:

✔️ افزایش ضخامت پی
✔️ افزایش مقاومت فشاری بتن مصرفی
✔️ استفاده از آرماتور برش پانچ

در ببین سه روش فوق، برخی استفاده از آرماتور برش پانچ را در اولویت اول قرار میدهند. البته برای استفاده از این روش محدودیت هایی نیز توسط آیین نامه ACI318-14 مقرر گردیده است که هدف این پست نمی باشد. اما در صورت تمایل می توانید به کتاب سیف 2016 نوشته شده توسط ما مراجعه کنید.
@costbook

🔴 وقتی آرماتور برشی در پی نواری توسط مهندس محاسب طراحی می شود باید به این نکته توجه کافی داشته باشد که محیط بحرانی برش پانچ جدید (خط قرمز در شکل 1 ) در داخل محدوده پی قرار گیرد. در این صورت طرح آرماتور برش پانچ مناسب و عملکرد مد نظر آیین نامه به خوبی اقناع می گردد.
🔴 اما چنانچه طول شاخه های آرماتور برش پانچ زیاد باشد، احتمالا محیط برش بحرانی جدید در محدودیت پی قرار نگیرد. این مورد در شکل 2 نمایش داده شده است. این طرح صحیح نیست و باید حتماً در طرح بازنگری صورت گیرد.

☑️ چنانچه طول شاخه های آرماتور برش پانچ زیاد باشد مشکل گفته شده همانند شکل 2 به وجود خواهد آمد و اجازه استفاده از این حالت را نخواهیم داشت. برای رفع این مشکل یا باید عرض نوارهای پی را افزایش داده که خط قرمز موجود در شکل های زیر در محدوده پی قرار گیرد (که این روش اصلا به صرفه نیست) و یا اینکه به صورت موضعی همانند شکل 3 عرض پی نواری را افزایش داده تا خط قرمز در محدوده داخل پی قرار گیرد.

مهندسین محاسب در صورت استفاده از این روش باید حتماً به این نکته بسیار مهم توجه نمایند. متاسفانه برخی بدون توجه به این نکته طرح آرماتور برش پانچ ارائه می دهند که صحیح نیست.

@costbook

پ.ن: نحوه طراحی آرماتورهای برش پانچ به صورت دستی و یا به کمک خود نرم افزار SAFE در کتاب سیف نوشته شده توسط بنده و همکارم تشریح شده است.
https://t.me/costbook/563


re s dan repost
Fig.2 @costbook


re s dan repost
Fig.1 @costbook


re s dan repost
سلام بر شما
برای محاسبه برش ناحیه اتصال در ابتدا باید برش موجود در ستون را محاسبه کرد که در شکل (1) نمایش داده شده است. در این محاسبه باید در تیرها لنگر محتمل Mpr مورد استفاده قرار گیرد (مقدار ضریب تقلیل مساوی یک و تنش تسلیم برابر 1.25fy) و همچنین برش در تیرها نیز باید بر اساس همین لنگر بدست آمده باشد.

متاسفانه نرم افزار ایتبس قادر به محاسبه نیروی های برشی در تیرها مطابق شکل (1) نیست! اما این مورد در جهت اطمینان است و مکشلی برای طراحی به وجود نمی آورد.

در نهایت نرم افزار مطابق شکل (2) نیروی برشی در گره اتصال را محاسبه خواهد کرد.


توجه کنید که مطابق آیین نامه زمانی می توان روی محصوریت تیرها در گره اتصال حساب باز کرد که عرض تیرها حداقل 75 درصد بعد ستون متصل به آن باشد. این مورد را نرم افزار چک نمیکند و باید خود کاربر به این مسئله مهم توجه داشته باشد. چراکه اگر این مورد رعایت نشود نرم افزار مقدار ضریب لاندا در شکل (2) را اشتباه محاسبه می نماید.

@costbook


M Nicknejad dan repost
با سلام و احترام
سوالی داشتم در این مورد که محاسبه برش چشمه اتصال joint shear ratio در نرم افزار ایتبز ۲۰۱۶ برای قاب ویژه بتنی به چه صورت هست؟
مقدار Mup تیرها برای محاسبه برش نهایی از چه طریق محاسبه می شود؟
( از نتایج تحلیل تیر یا از فرمول خاصی استفاده می شود؟)


منوال ایتبس ۲۰۱۶ برای برش قاب خمشی متوسط

@costbook

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

1 716

obunachilar
Kanal statistikasi