#درسنامههای_فروید_تا_لکان
⭕️گناه نخستین
دو یافته حاصل از روانکاوی به مددم آمدند، یکی بررسی موفقیت آمیز یک کودک از جانب فرنتزی که این امکان را فراهم آورد تا بتوانیم از 《بازگشت توتم باوری در کودکان》 سخن بگوییم و دیگری تحليل هراس های زودهنگام از حیوانات در کودکان که در غالب موارد دلالت داشت بر این که حیوان جانشین پدر شده است، جانشینی که ترس از پدر، که در عقدة ادیپ ریشه دارد، به آن منتقل می شود.
🆔
@Freud2lacan همه چیز مهیای آن بود که نتیجه بگیرم کشتن پدر هسته توتم باوری و آغازگاهِ پیدایش دین است.
پس از آشنایی با کتاب "دین اقوام سامی"اثر و. رابرتسن اسمیت، آن حلقه مفقوده را بازیافتم. به زعم مؤلف آن اثر سورِ توتم یکی از مؤلفه های اصلی دین توتم باورانه است.
سالی یک بار حیوان توتم را، که در سایر اوقات موجودی مقدس به شمار می آمد، در قالب مراسمی در حضور تمامی اعضاء قبيله می کشتند، میخوردند و سپس به ماتم آن مینشستند.
🆔
@Freud2lacan در پی آن ماتم جشن و سروری عظيم بر پا می شد. آن گاه فرضیهی داروین در نظر آوردم که میگفت در ابتدا آدمیان در قالب رمههایی میزیستند که هر یک زیر سلطه نرینهای نیرومند و خشن و حسود بودند، و این همه مرا به بینشی دیگر رهنمون ساخت.
پدر رمه نخستین به سبب سلطه مطلقاش، همهی زنان را در اختیار داشت؛ پسران اش، که در مقام رقیب برای او خطر آفرین بودند، کشته یا تارانده می شدند. با همه این احوال، روزی پسران گردهم آمدند و به براندازی و کشتن و خوردن پدر، که هم دشمن آنها بود و هم آرمان شان، اتفاق کردند.
🆔
@Freud2lacan بعد آن بود که به سبب رقابت نتوانستند میراثشان را از آن خود کنند. بواسطه این ناکامی و ندامت، آموختند تا میان خود به توافق برسند، و بدین ترتیب با تکیه بر قوانین و مقتضیات توتم باوری در قالب طایفه ای از برادران گردهم آمدند، با این هدف که از تکرار چنین عملی بپرهیزند و به اتفاق متعهد شدند که از سودای تملک زنانی که انگیزه قتل پدر بودند دست بردارند.
از این رو بر آن شدند که خواستار زنان غریبه شوند و همین مبنایی شد برای برون همسری که با توتم باوری پیوندی تنگاتنگ دارد. سورِ توتم یادبود آن عمل هولناک بود که خاستگاهی شد برای احساس گناه آدمی "یا گناهِ
نخستین" و در عین حال آغاز گاهی برای سازمان اجتماعی و دین و قید و بندهای اخلاقی.
#زیگموند_فروید
#زندگی_علمی_من #پایان_کتاب
🆔
@Freud2lacan