گام نخست به سوی نوآوری باز
✅امروزه دوره پژوهش و توسعه متمرکز و درونسازمانی در بسياري از صنايع به پايان رسيده است. دانش مفيد در بسياري صنايع فراگير است و بايد ايدهها را زود به کار گرفت مبادا که از دست بروند. در چنين شرايطی، رويکرد نوآوری باز راه جديدی برای ارزشآفرينی و برتری در بازار گشوده است. اما گذار به نوآوری باز برای شرکتهايي که در تمام عمر خود بسته کار کردهاند دشوار است. طبيعی است که اين شرکتها که به #نوآوری_بسته خو کردهاند، از باز شدن مرزهای سازمان هراس داشته باشند.بنابراين اولين گام آنها به سمت نوآوری باز خيلی مهم است. آنها در اولين قدم چه بايد بکنند که در ادامه بتوانند فرآيند گذار را با خطرات کمتری پشت سر بگذارند؟ در ادامه این گام نخست را برایتان تشريح خواهم کرد.
⭕️نخستين گام در راه گذار به #نوآوری_باز، آگاهی از تازهترين نوآوريها در درون شرکت خودتان و ديگر شرکتهاي صنعت است. هنگام کشيدن اين نقشه،بايد از خود بپرسيد:
🔺ايدههاي مهم شرکت و صنعتتان در پنج سال گذشته از کجا آمدهاند؟ آيا با مدل کسبوکار شما سازگاری داشتهاند؟
🔺نقش شرکتهاي کوچک و نوپا چه بوده است؟ آيا توانستهاند به بازار راه يابند و سهمی از آن به دست آورند؟ ايدههاي آنها از کجا سرچشمه گرفتهاند؟ مدل کسبوکار آنها چيست؟
🔺نقش سرمايهگذاران خطرپذير و ديگر سرمايهگذاران خصوصي در صنعت شما چه بوده است؟ آيا نقشی برجسته دارند؟ چه چيزی خطرپذيري آنها را توجيه ميکند؟ کار آنها را چگونه با کارکرد شرکت خودتان مقايسه میکنيد؟
🔺نقش دانشگاهها در انتقال دانش به شرکت و صنعتتان چگونه بوده است؟ همپوشانی پژوهش دانشگاهها با اولويتهای کاری شرکت شما چه اندازه است؟ برترين استادان در اين حوزه چه کساني هستند؟
📌پرسش نخست به دنبال شناسايي منابع نوآوري صنعت است. بيشتر وقتها، نوآوريهاي بسيار مهم که صنعت را دگرگون کردهاند از جاهايي آمدهاند که به هيچوجه انتظار نمیرفته است. همچنين بيشتر پژوهشگران شرکتهای بزرگ آنقدر درگير اهداف کوتاه مدت و نوآوريهاي تدريجي هستند که نمیتوانند سهم زيادی در نوآوريهاي انقلابی داشته باشند.
📌يكي ديگر از كارهاي مهم كه بايد انجام شود، تعريف #مدل_كسب_و_كار است. بازار هدف شما كجاست؟ گزارههاي ارزش كليدي شما براي آن بازار كداماند؟ پرداخت به شما چگونه انجام ميشود؟ شما چگونه ارزش میآفرينيد و تصاحب ميکنيد؟ بازيگران اصلی زنجيره ارزش چه كساني هستند؟ بسياري شركتها پاسخی روشن براي اين پرسشها ندارند. تعريف مدل كسبوكار و اطلاعرسانی گسترده آن در درون شركت بسيار با ارزش است.
📌پس از تعريف مدل كسبوكار خود، شركتهايي را بررسي كنيد که به تازگی در صنعتتان پاگرفتهاند. آيا از اين تازهواردان، کسی موفق شده است؟ اگر بله، چرا؟ مدل كسبوكار آنها چيست و با مدل كسبوكار شما چه تفاوتي دارد؟ اين شركتهاي نوپا دست به آزمودن مدلهاي كسبوكار، فناوريها و بازارهايي میزنند كه شركتهاي جاافتاده آنها را ناديده میگيرند. بسياري از شركتهاي بزرگ کار شركتهاي نوپا را زير نظر ندارند و آنها را جدي نميگيرند. ناديده گرفتن شركتهاي نوپا در دنياي نوآوري باز، اشتباه و يادگيري از تجارب آنها دستمايه پيروزی است.
📌ديگر كاري كه بايد انجام دهيد، ديدار با يك #سرمايه_گذار_خطرپذير است. اين كار سختتر از آن است كه مینمايد. بسياري از سرمايه گذاران خطرپذير درگيری كاري فراوان دارند و تنظيم وقت ديدار با آنها بسيار دشوار است. نگاه بسياري از آنها با مديران شرکتی به تمامی متفاوت است. بنابراين خود را برای واكنشهای انتقادی آنها آماده کنيد. اما همين سرمايهگذاران گرفتار اگر بدانند اطلاعاتی درباره فناوري و بازار در زمينه کاریشان از شما دريافت میکنند، بیشک زمانی را به شما اختصاص خواهند داد. اگر با آنها به گفتگو بنشينيد، درخواهيد يافت که اطلاعات و تحليلهای آنها پخته و آگاهانه است. اگر ديدگاههای آنان با شما متفاوت بود، شگفتزده نشويد و بر ديدگاههاي خود پافشاری نکنيد. به جای آن به آنان گوش فرا دهيد و در ديدگاههای آنان در پی نكات ارزشمند باشيد.
📌دست آخر بايد پيوند شركت خود را با دانشگاههايي كه استادان آنها در زمينههای جذاب صنعتتان پژوهش میکنند ارزيابي كنيد. پيوند خوب با دانشگاه بسيار فراتر از كمك مالی به دانشگاه است؛ بايد پيوندهای شخصي بين كاركنان فني خود و اعضاي هيئت علمي و دانشجويان آنها برقرار كنيد. دادوستد اطلاعات، ايدهها، موفقيتها و شكستها به سودتان خواهد بود. خود را براي يادگيري از آنها نيز آماده كنيد.
🔖برگرفته از کتاب "نوآوری باز: پارادايم نوين آفرينش و تجاری سازی فناوری"، نوشته هنری چسبرو، برگردان سيد کامران باقری و مرضيه شاوردی
✍🏻سید کامران باقری
@hamafarini