✅تغییر ساختواژی (صرفی)
این تغییر در ساختار واژههای زبان دگرگونی ایجاد میکند و سبب میشود واژگان زبان، ساختار جدیدی پیدا کنند. در تغییر ساختواژی بررسی میکنیم که ساختار درونی کنونی واژه با ساختار پیشین آن، چه فرقی کرده است.
برای مثال واژه «شوربا» در حال حاضر یک واژه ساده یا بسیط به شمار میآید؛ در حالیکه این واژه پیشتر یک واژه مرکب بوده که از ترکیب واژههای «شور» و «با» تشکیل شده بوده است. لازم به ذکر است که «با» در برخی از گویشهای خراسانی به معنی «آش» است. اما این واژه که در گذشته یک واژه مرکب بوده، در حال حاضر یک واژه ساده تلقی میشود . در این واژه مرز میان تکواژهای «شور» و «با» دچار تیرگی شده و یک تغییر یا دگرگونی ساختواژی پدید آمده است.
#تغییر_ساختواژی
نمونه دیگر تغییرات ساختواژی، از بین رفتن پایانههای صرفی فارسی باستان در دورههای فارسی میانه و فارسی نو است. برای مثال مقوله «اسم» در فارسی باستان دارای سه جنس مذکر، مؤنث و خنثی بوده که در دستگاه شمار مفرد، مثنی و جمع و در هشت حالت دستوری فاعلی، مفعولی، اضافی، ازی، بهای، باای، دری و ندایی صرف میشده است.
اما در دوره فارسی میانه و به دنبال آن در فارسی نو، ما این پایانهها را نمیبینیم.
دلیل حذف این پایانهها، تغییر در جایگاه تکیه در پایان واژه بوده که سبب ضعیفتر شدن این پایانهها و مستعد شدن آنها برای حذف شدن بوده است.
بنمایه:
۱.نغزگوی کهن، مهرداد (۱۳۹۳). فرهنگ توصیفی زبانشناسی تاریخی. علمی. تهران
2. Andersen, H., (1980). Morphological change: Towards a Typology. In: Recent Developments in Historical Morphology. The Hague: Mouton
3.Trask, R. L., Historical Linguistics. Arnold. London. 1996
✍🏻خورشید صبوری
@iranianlanguageshistory