افسانه فولکلور و ادبیات حماسی


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


هدف از ایجاد این رخنامه جمع آوری کاملترین مجموعه کتب و مقالات موجود روی فضای مجازی در حوزه افسانه حماسه فرهنگ عامه،اساطیر و پژوهش های آئینی ،نماد شناسی وسایر زمینه های مرتبط برای آشنایی با سیر تکوین اندیشه
بشری طی قرون و اعصار است
@Tpksink :ارتباطات

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri




💢تجسیم و انسان وارگی خداوند در مینیاتور های معراج نامه ، ماحصل برهمنکش فرهنگی در عصر تسامح دینی 💢


❇️نکته بسیار جالب توجه دیگری که در این مینیاتور ها جلب توجه میکنه، پیروی نگارگران مسلمان از نگاره هایی به سبک نقاشان نئوکلاسیک اروپا هست که حاوی مضامین مذهبی آئین کاتولیک هستند .
در این نگاره ها عمدتا شمایل خداوند بصورت عاقله مرد و پیری خردمند و حکیم با محاسن سپید که چوبدست پادشاهی به دست دارد و بر اریکه خود بر فراز ابرها در حال نظاره وقایع جهان و مردمان فانی، مصور شده، در حالی که گاها مسیح را در هیات جوانی نیکو منظر با عصایی بشکل صلیب، در کنار خود دارد و همچنین گاهی روح القدس در هیات کبوتری سپید و درخشان این دو را همراهی میکند ، در اغلب نگاره های نئوکلاسیک غربی با مضامین مذهبی شمایل اینان در حالی که فرشتگان احاطه شان کرده اند مشاهده میشود .

❇️این سه عنصر یعنی پروردگار عالم در قالب خدای پدر ، مسیح مصلوب در قالب خدای پسر و روح القدس در هیات کبوتر با هم بصورت نمادین ،اقانیم ثلاثه ( ترینیتی ) یا تلثیث مقدس در آئین کاتولیک رومی را تشکیل میدهند و در برخی از نگاره ها مریم باکره ، مادر عیسی ناصری جای پیرمردی که سمبل اقنوم اعظم یا خدای پدر میباشد را در کنار مسیح میگیرد .

❇️ این شیوه و سیاق شمایل نگاری و تندیس گری در کاتولیسیسم امری رایج بوده و هست و مورد تایید پاپ ها و کلیسای مقدس که در درازنای تاریخ مغرب زمین اصلی ترین حامیان نقاشی و تندیسگری نئوکلاسیک بشمار میرفته اند .

❇️با این وجود چنین سنتی نه تنها در اسلام و هیچ کدام از مذاهب زیر مجموعه آن وجود ندارد بلکه به لحاظ فقهی قائل بودن به تجسیم و انسان وارگی خداوند بشدت در این آئین نهی شده و حتی در مواردی قائلین به مساله تجسیم خداوند به تکفیر و تبعید و حبس و تعذیب گرفتار آمده اند که برای نمونه ، از جمله بزرگانی که با این اتهام ( جسم پنداری خداوند) روبرو بوده اند میتوان ابن تیمیه حرانی عالم مشهور حنبلی مذهب و پدر سلفی گری (پیرایشگری مذهبی) و فوندامنتالیسم (بنیادگرایی) اسلامی یاد کرد .

❇️با این حال عجیب است که چگونه اینچنین ایده هایی در جهان اسلام امکان به تصویر کشیده شدن یافته ، این امر نمایانگر تسامح و رواداری مذهبی و عدم سختگیری برخی خلفای مسلمان در حوزه هایی چون فلسفه ادبیات و هنرها در ادواری از روزگار سیطره دودمانهای اسلامی میتواند باشد که نمونه درخشان آن را میتوان در عهد امرای اموی اندلس و قرطبه و اشبیلیه مشاهده نمود ، این مقطع که به دوره طلایی تمدن اسلامی موسوم گشته ، مثالی شگفت آور از اوج تعامل فرهنگی بین پیروان ادیان گوناگون در مناطق تحت حاکمیت ایشان یعنی اسپانیای اسلامی بشمار میاید.

❇️از ثمرات عظیم رواداری در این دوران که معاصر با تحجر مسیحیت قرون وسطی ای در تاریک ترین سده های اروپا بود برقرای ارتباط میان اندیشمندان پیرو مذاهب مختلف با یکدیگر و تضارب اندیشه در محیطی آزاد و متکثر و بی هراس از تفتیش عقاید هولناک رایج در اروپا بود و نتایج این تعاملات آزاد در حوزه های گوناگون از فلسفه گرفته تا ادبیات و هنر و علوم دقیقه و تکثر گرایی در قالب آثاری درخشان به منصه ظهور رسید که بخشی از آن امروزه در دسترس ماست و نشانه ای از رواداری مذهبی در مترقی تربن شکل آن پیش از آغاز عصر خردگرایی و مدرنیسم در غرب .

❇️پبدایش نگاره هایی از این دست را هم میتوان حاصل همین پلورالیسم دانست که به هم افزایی و برهمکنش و سنتز فرهنگی در میان آرا و عقاید و ایده های باورمندان به ائین های گوناگون رایج در آن عهد انجامیده چرا که در آن اعصار اغلب هنرمندان و ادبا ،بی حمایت حکام امکان خلق اثر نمیداشته اند و کتب مصور نیز همچون سایر زمینه های ادبی و هنری اغلب به سفارش یکی از امرا بدست هنرمند نگارگر، خلق و به همان حاکم و دولتمرد نیز تقدیم میشد

#پلورالیسم_دینی
#وامگیری_فرهنگی
#نماد_شناختی_هنری

@legendfolkepic


💢تجسیم خداوند در نگارگری اسلامی💢

❇️چند مینیاتور از داستان معراج محمد پیامبر اسلام در حالی که خداوند به سنت نقاشان مسیحی ، در هیاتی انسان واره در نگاره ها تصویر شده ، امری نامتعارف ، ناهمگون با جهانبینی اسلامی که محصول دوران تسامح و رواداری دینیِ حاکمان در بخشی از قلمرو حکومت اسلامیست.

#پلورالیسم_دینی
#وامگیری_فرهنگی
#نماد_شناختی_هنری

@legendfolkepic


💢استحاله مفهومی نماد طاووس در نگاره های مذهبی!؟💢


❇️نگاره سمت راست نماد شیطان در آئین ایزدی که به ملک تاووس موسوم است و وجودی است در خور احترام و ستایش و بهمین جهت برخی ، ایزدی ها را شیطان پرست قلمداد میکنند .
این نگاره نمادبن که سمبل کیش ایزدی میباشد و برای ایشان حکم خاج را در میان ترسایان و ماه و ستاره را در میان مسلمین دارد، بشکل نره طاووسی از روبرو با دم برافراشته ترسیم میشود .

❇️ نگاره سمت چپ براق مرکب اساطیری پیامبر اسلام در سفر معراج در حالی که بجای وی طاووسی پشت مرکب نشسته و خود پیامبر در تصویر نیست!
آیا طاووس در این نگاره مطابق نظر برخی استعاره ایست از جبرئیل ( ویژگی های ظاهری جبرئیل در مآخذ روایی مسلمین از قول صحابه و ائمه توصیف شده و از آنجمله اینکه وی دارای بالهایی است با فزون از ششصد پر) یا به مفهوم خدا (تئوس!) دلالت میکند یا تفسیر دیگری دارد؟ اما اگر نماد طاووس براستی در ادیان سامی تمثیلی از خداوند باشد استحاله سمبولیک آندر آئین ایزدی ها از مفهوم پروردگار به مفهومی درست در تضاد با آن یعنی شیطان،بسیار جالب توجه خواهد بود !

#تفسیر_نمادشناختی_نگارگری

@legendfolkepic


💢براق مرکب اساطیری و پیوند آن با طاووس در نگاره های نمادین اسلامی💢

❇️در بسیاری از نگاره های دوره اسلامی و مینیاتورهای موجود در نسخه های مصور معراج نامه ها ،براق مرکب اساطیری محمد پیامبر اسلام بصورت سنتی در هیات جانوری چارپا با صورت انسانی و دمی همانند طاووس مصور شده . این سنت در ترسیم این مرکب اسطوره ای ، اختصاص به یک دوره یا مکتب نقاشی خاص ندارد و مابه ازاهای آن در ادوار مختلف تاریخی در مکاتب گوناگون از شرق تا غرب جغرافیای جهان اسلام مشاهده میشود ، از آثار مسلمانان شبه قاره هند گرفته تا نگاره هایی که ایرانیان و ترکان و اعراب اندلس ، در مینیاتور های منضم بر نُسخ خطی معراج نامه ها پدید آورده اند..نمونه های متعددی از تصویر براق با ویژگی های مذکور ( سر انسانی و دم طاووس)مشاهده میشود که البته تعمیم ندارد و در برخی از نگاره ها هم این دم موجود بصورت های دیگر تصویر شده.

❇️ اما اخیرا با نگاره عجیبی برخورد کردم متعلق به قرن پانزدهم میلادی و اثر ترکان عثمانی که در این اثر، مرکب افسانه ای داستان معراج بدون آنکه محمد بر پشت وی سوار باشد در معیت فرشتگان تصویر شده و بجای پیامبر، یک طاووس بر پشت آن قرار دارد! ،در اینجا بیشتر کنجکاوی من به نماد طاووس و دلیل قرابتش با براق جلب شد .
در محفلی این رو مطرح کردم و دوستی اعتقاد داشت که طاووس نماد جبرئیل هست و خود واژه هم با تئوس یونانی که به مفهوم خداست از منظر اتیمولوژی هم ریشه است ، اما از نظر من چنین برداشتی استبعاد داره و دلیلی برای اینکه این نام این مرغ با نام خدا در زبان هلنی هم ریشه باشد نمیتوان یافت بخصوص که اصلا طاووس بومی آن خطه جغرافیایی هم نیست ، اما نکته ای که سخن دوستمان به بیادم انداخت آمد این بود که از قضا طاووس در میتولوژی کیش ایزدی هم نماد ابلیس یا شیطان هست و یکی از ارکان اساسی این آئین نیز بشمار میرود ( در برابر نظر دوستی که واژه طاووس رو با مفهوم خدا هم ریشه میدانست!!) بهر رو اگر دوستان در این باره اطلاعات بیشتری دارن ممنون میشم به آیدی مندرج در بیوی کانال نظرشون رو در این باره برای من بزارن

#نماد_شناسی
#نگارگری_اسلامی
#تفسیر_نماد_شناختی_هنر_نگارگری

@legendfolkepic
🔻🔻 (تصاویر مورد اشاره در فرسته بعدی)🔻🔻


💢براق مرکب اساطیری و پیوند آن با طاووس در نگاره های نمادین اسلامی💢

❇️چند نگاره از بُراق مرکب اساطیری محمد پیامبر اسلام در سفر معراج، که با دم طاووس تصویر شده این نگاره ها متعلق به بخش های مختلفی از جهان اسلام از هند تا اندلس و در مقاطع زمانی مختلف هستند که نشان میدهد سنت ترسیم این جانور افسانه ای با دم طاووس مانند در نمادشناختی اسلامی عمومیت داشته و مسبوق به جنبه ای تمثیلی و نمادین که بر جلوه های بصری مرحج بوده و از تصویر این جانور به این شمایل مقصود معینی را در نظر میداشته اند ، اما اینکه دم طاووس مانند این مخلوق ذهنی فرانمون چه بوده گمانه زنی ها مختلف است .

#نماد_شناسی #نگارگری_اسلامی

@legendfolkepic


💢آغاز فرسته های امشب
(بخش پایانی مبحث موتیف سفر قهرمان و سفر نویسنده معرفی نمونه های شاخص این گونه ادبی)

#کهن_الگو #سفر_قهرمان #سفر_نویسنده #کریستوفر_ووگلر

@legendfolkepic


💢چند نگاره تکان دهنده از دوزخ اثر هیرونیموس بوش نقاش نابغه هلندی که چند قرن پیش از تولد سورئالیسم آثاری به این سبک خلق میکرد ،این امر در عهد او از غرایب به شمار میرفت و میتوان گفت هنرمندی بود بسیار پیشتر از زمانه خویش

#سوررئالیسم #نگارگری_ساختارشکنانه
#دوزخ

@legendfolkepic



9 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

589

obunachilar
Kanal statistikasi