«آموزش بستن و تعویض پانسمان» قبل از هر چیز ما باید بدونیم چه آسیبهایی نیاز به پانسمان دارند.
👈 هر جایی از بدن که سطح پوست به هر دلیلی از بین رفته باشه نیاز به پانسمان داره و هدف از اینکار جلوگیری از ورود آلودگی به محل آسیبه.
👈 آسیب به چند شکل میتونه ایجاد شه:
- سوختگی
- سایش
- و در ایران اصابت ساچمه و گلوله (که در مورد اقدامات اولیهی اونها صحبت کردیم)
🟠 به صورت کلی تعویض پانسمان زخمهای تمیز یک روز در میان
🟠 تعویض پانسمان زخم های نسبتا آلوده بصورت روزانه
🟠 و در زخمهای آلوده تعویض پانسمان روزی دو بار باید انجام بشه
🟠 اگر پانسمان به هر علتی خیس شد (ترشح زخم، عفونت ، خونریزی و یا ریختن مایعی مانند آب بر روی پانسمان) باید پانسمان رو بلافاصله تعویض کنیم
👈 برای انجام مراحل پانسمان حتما از دستکش مخصوص پزشکی (لاتکس) استفاده کنید و اگر در دسترس نبود دستهاتون رو با آب و صابون خوب بشورید و بعد با الکل ضدعفونی کنید.
👈 اگر در مکانی هستید که دسترسی به موارد پانسمانی نیست محل زخم را شستشو داده با پارچه تمیز ببندید تا به محل امن برسید ولی اگر شرایط مناسب بود مراحل زیر رو انجام بدید:
🟠 روش صحیح پانسمان زخم باز:
👈 مرحله اول تمیز کردن محل آسیب دیده است و جدا کردن آلودگی یا اجسامی که قابل رویت و روی سطح زخم هستند.
[برای اینکار میشه از سرم شست و شو یا آب جوشیدهای که خنک شده استفاده کرد]
نکته: به هیچ وجه خودتان شخصا اقدام به خروج اجسامی که عمیقا در بدن مجروح رفتهاند نفرمایید. خونریزی زیاد و از بین رفتن بافت آسیب دیده از نتایج این کاره.
👈 در صورتی که زخم خونریزی داره برای مهار بهتر خونریزی، لبههای زخم را بهم نزدیک و با گاز استریل یا دستمال تمیز، خونریزی را بهوسیله فشاردادن کنترل کنید.
وقتی خونریزی کنترل شد، اطراف زخم رابا پنبه آغشته به محلول ضدعفونیکننده (بتادین و یا الکل) از دور زخم به خارج تاحدود ۵ سانتیمتر تمیز کنید.
مهم: [عکس این کار و حرکت رفت و برگشت پارچه روی زخم موجب میشود که آلودگی اطراف زخم به داخل آن نفوذ و زخم را عفونی کند].
مهم: نه بتادین و نه پنبه نباید با زخم تماسی داشته باشن.
از چسبهای مخصوص پانسمان (کاغذی 3M پهن) استفاده کنیم.
👈 پس از استریل کامل زخم، سه قطعه گاز استریل روی زخم بگذارید. به طوری که روی زخم و اطراف آن را کاملا بپوشاند. پانسمان را دقیقا روی زخم قراردهید و هرگز آن را جابهجا نکنید.
[در صورت جابهجا شدن پانسمان آن راعوض کنید، حرکت پانسمان میتواند میکروبهای سطح پوست را به سمت زخم هدایت کند].
نکته مهم: در صورتی که خون به پانسمان نفوذ کرد، هرگز پوشش روی زخم را برندارید. برای بند آوردن خونریزی، گاز یا دستمال بیشتری روی پوشش قبلی زخم قرار دهید.
* گاز استریل را در ۴ طرف با چسب روی پوست ثابت و سپس با استفاده از باند نخی بانداژ کنید.
[دقت کنید چسب زدن در عین حال که پانسمان رو فیکس میکنه نباید باعث جلوگیری از ورود هوا به زخم بشه]
نکتههای مهم:👈 از نفوذ بتادین به داخل زخم باز خودداری کنید، چراکه به دلیل داشتن املاح ید ممکن است موجب حساسیت در افراد بشه. ضدعفونی با بتادین فقط باید در سطح اطراف زخم باشه.
👈 اگر محلول ضدعفونیکننده در دسترس نبود، برای تمیزکردن زخم از آب و صابون استفاده کنید.
👈 از کندن دَلَمه زخم اجتناب کنید، چرا که ترمیم را مختل میکند و خطر عفونت را افزایش میدهد (اطرافیان در این زمینه تذکر بدهند).
👈 اگر از آخرین واکسن کزاز مجروح ۵ سال گذشته بود باید حتما دوباره واکسن بزنه و اگر فرد بیهوش بود باید اون رو واکسن نزده در نظر بگیریم.
👈 در جراحتهای گلوله ی جنگی، ابزار برنده ی کثیف و یا برخورد زخم با خاک و آب جوی و... باید درخواست واکسن توکسویید کزاز (تتابولین) رو هم بدیم.
👈 بانداژ نباید سفت بسته شود چون میتواند بر روی عروق و اعصاب اندام فشار وارد کرده و به آنها آسیب برساند. در این صورت بعد از چند دقیقه قسمتی از اندام که پایینتر از آن است متورم، کبود یا رنگ پریده میشود. در این صورت باید بانداژ باز شده و مجددا شلتر بسته شود.
🟠
عفونت زخم:با توجه به متفاوت بودن سیستم ایمنی هر شخص و میزان جراحتش ما نمیتونیم تجویز دقیقی در مورد مصرف آنتیبیوتیک بدیم.
بنا بر این در مرحلهی اول توصیه میکنیم در صورت امکان توسط پزشک ویزیت بشید و اگر به هر دلیلی نتونستید بعد از به وجود اومدن این علائم دیگه سلامتی شما از امنیتتون مهمتر میشه و به هر شکل باید توسط پزشک معاینه بشید، علائم به این شکل هستن:
🟠 مهمترین و قویترین علامت عفونت زخم و احتمالا اولین علامت عفونت، درده. وقتی درد محل زخم، بدون دلیل افزایش پیدا کنه اولین تشخیص عفونته.
🟠 تب و لرز
🟠 تورم و قرمزیای که گستردهتر شده
🟠 خروج چرک و ترشح از محل زخم
🟠 عدم بهبود زخم به صورت روزانه
•
آموزش تصویری@Meidan_100