نامه‌های حوزوی


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


دین، حوزه و روحانیت
@Rezataran ارتباط با من
نامه های حوزوی یک کانال شخصی است

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


آیت الله مکارم شیرازی: تمام اختیار فضای مجازی در اختیاردیگران است و به تمام معنا انسان را برده خود می کنند،باید سالم سازی کرد،این که میگویند باز هم این فضا باز می شود مجددا عده ای فتنه گری خواهند کرد.


⚡️باید به نحوی انقلاب و توسعه را با هم جمع کرد.
⚡️در جهان توسعه نیافته، اگر حکومت اراده توسعه داشته باشد مردم همکاری می کنند

✔️به گزارش جماران، رضا داوری اردکانی در دیدار با اعضای انجمن اندیشه و قلم🔻

🔹در جهان توسعه‌نیافته، توسعه معمولاً از پایین شروع نمی‌شود، بلکه حکومت باید اراده توسعه داشته باشد و اگر این اراده باشد، مردم همکاری می‌کنند و چه بسا که در این همراهی و همکاری بعضی پراکندگی‌ها به وفاق تبدیل می‌شود. باید توجه داشت که توسعه امری همه‌جانبه و به اصطلاح پایدار است و باید در همه زمینه‌ها اعم از فرهنگ و آموزش و پژوهش و اقتصاد و مدیریت با هماهنگی صورت گیرد. پیداست که یک حکومت انقلابی نمی‌تواند تمام همّ خود را صرف توسعه کند، ولی وقتی اعراض از توسعه یا بی‌اعتنایی به آن، منشأ مفاسد و گرفتاری‌ها می‌شود.

🔹باید به نحوی انقلاب و توسعه را با هم جمع کرد. بخصوص که مقابله با فساد اداری و مالی و اخلاقی و روحی نه فقط با انقلاب منافات ندارد، بلکه باید از لوازم آن باشد. در مورد انقلاب و توسعه، مشکل، مشکلِ اولویت است. باید این هر دو را در عرض هم قرار داد. به نظر می‌رسد ما هنوز تکلیف و نسبت خود را با این امر مهم روشن نکرده‌ایم و حداقل اولویت مسائل در نظرمان روشن نیست. بی‌اعتنایی به توسعه و برنامه آن منجر به بروز مشکلات بسیار برای مردم و کشور می‌شود. البته تدوین برنامه توسعه هم کار آسانی نیست و ما هنوز توانایی خود را در این راه نیازموده‌ایم.


🔹بحران آب، آلودگی هوا، فقر و فساد را جز با برنامه‌ریزی دقیق نمی‌توان تعدیل کرد، اما چه کنیم که به این مسائل حیاتی اعتنا نمی‌شود. ما مسائل اجتماعی و فرهنگی را هم بد مطرح می‌کنیم. در مورد زنان، گروهی صرفاً به حجاب توجه دارند و گروه دیگر می‌گویند زنان باید وزیر شوند. البته وزیر شوند اما صرف وزیرشدن کافی نیست، چنانکه حجاب هم به فرض اینکه محقق شود، کفایت نمی‌کند. طبیعی است اگر این اولویت‌ها مشخص نشود، نمی‌توان با مسائل مواجهه‌ای اندیشمندانه داشت. اگر آن مقدار که بعضی دست‌اندرکاران به مسائلی چون حجاب یا فلان طرح عادی سازمان ملل و یونسکو حساسیت نشان می‌دهند، به فساد بزرگ موجود و منتشر در همه جا حساس می‌شدند، وضع حجاب و آموزش و پرورش هم تا حدودی بهبود می‌یافت.
@namehayehawzavi


🔺پرویز داودی رئیس دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید سفر درمانی آیت الله هاشمی شاهرودی به آلمان به توصیه موکد پزشکان و برخلاف میل آیت الله هاشمی شاهرودی انجام شده است.

@namehayehawzavi


🔺صادق نیکو نوشته است که امام جمعه تبریز به او زنگ زده و تشکر کرده است. نیکو تصویری از آل هاشم را منتشر کرده بود که مانند مردم عادی سوار اتوبوس شده است.
@namehayehawzavi


✔️چه قرابتی میان "استاد ملکیان" و "آیت الله سیدان" وجود دارد؟🔻

🔸مهدی صدفی

🔹کسی که با این دو بزرگوار آشنایی مختصری داشته باشد و از نزدیک آنها را دیده باشد، می‌تواند درجه‌‌ قابل قبولی از صدق گفتار و نفس سلیم را در آنها بیابد. هر دو در فضای عنکبوت‌گرفته پیرامونشان منادی منش تروتازه‌ای هستند. اما آنچه آن دو را از وجهه درونی‌تری بهم پیوند می‌زند، ضدیت با روح فلسفه و تمسک به چیزی است که در فضای ساده‌اندیشی امروز خریدار بسیار دارد. چیزی که کف جامعه بهتر با آن ارتباط برقرار می‌کند، کفی که از بافته‌های خیل عظیمی از بظاهر نخبگان خسته شده‌. ملکیان زمانی نابغه حوزه علمیه بود و در جمع محدود و نخبگانی مصباح زبانزد. کسی که امتحان علمی ورود به حلقه مصباح را برگزار می‌کرد و به زبان انگلیسی و فلسفه غرب آشنایی خوبی داشت. متأسفانه ایشان با پشتکار ستودنی فلسفه غرب را مطالعه کرده بود و حوزه علمیه که نیازمند دانستن افکار جدید بود از کانال ایشان با غرب آشنا می‌شد.

🔹افست تاریخ فلسفه ۴ جلدی ایشان هنوز هم در کتابفروشی ‌های قم پیدا می‌شود. نبوغ او توانسته بود نکات زیبایی را از فلسفه استخراج کند و با بیان زیبای ایشان قوت متن را دوچندان کند. اما از بد حادثه در فلسفه نبوغ و پشتکار شاید شرط لازم باشد اما مسلما کافی نیست. در فلسفه آن هم فلسفه غرب استاد نیاز است، وگرنه انسان ره به مقصود نخواهد برد و در سطح آن خواهد ماند. امروزه برای هر کسی که دستی بر آتش فلسفه غرب داشته باشد، واضح است که ملکیان دل در گرو فلسفه نداشته است و هر روز بیش از دیروز در روان‌شناسی فرو می‌رود.

🔹او که زمانی استاد بلامنازع فلسفه غرب و پرچم‌دار آن در حوزه علمیه قم بود، مذاق فلسفه تحلیلی را بر صدر پژوهش‌های حوزوی نشاند. گرچه با عبور از دوره غول‌های فلسفه اسلامی، صورت نوپدید منطقی فلسفه اسلامی به فلسفه تحلیلی پهلو می‌زند، اما تا فلسفه قاره‌ای غرب درست در حوزه‌های علمیه جا نیفتد، سخن گفتن از شناخت ماهیت غرب و علوم انسانی برآمده از این هویت بی‌معنا خواهد بود و فلسفه روز به روز تحلیل خواهد رفت و نگاه‌های تفکیکی برصدر معارف آن خواهد نشست. ملکیان هر چند حوالت حوزه را در تقویت مکتب می‌بیند و البته خود را جدا از آن می‌داند، هنوز نپذیرفته است که خود بیش از هر کسی با تبیین نادرست از فلسفه به این امر دامان زده است.

@namehayehawzavi


⚡️فقه باید نیازهای انسان معاصر را دریابد

✔️احمد مبلغی🔻

🔹فقه باید انسان معاصر و نیازهای اساسی جامعه اسلامی را درک و به آن‌ها نزدیک شود. ما باید قابلیت‌های نهفته در فقه موجود را درک کنیم و به آن‌ها فعلیت ببخشیم. فقه باید انسان معاصر را دریابد که نیازهای متعدد و جدیدی در جامعه خاصی دارد، اگر فقه بخواهد حالت ایستایی باشد، نمی‌تواند از پس‌ نیازهای انسان معاصر برآید یا اگر پاسخ‌های آن قابلیت فعلیت نداشته باشد، انسان به سراغ جاهای دیگر می‌رود که بتواند نیازهای خود را برطرف کند.

🔹ابواب انسان معاصر بیشتر از ابواب کنونی فقه است، تحولات پرشتاب جوامع، نهادها، مناسبات اجتماعی فقه را نیازمند تحرک در فقه‌های اجتماعی که اکنون مفقود است می‌کند، در بسیاری از موارد فقه باب آن موجود نیست و حوزه باید پرکارتر شود و بر ابواب نامطرح متمرکز شود، فقه موجود باید مسئله شناسی کند و از تمرکز بر ابواب کنونی فقه پرهیز کند.

🔹فقه موجود جامعه را به‌مثابه یک شبکه مطالعه نمی‌کند بنابراین فتواهای اجتماعی فقه موجود ممکن است مخدوش باشد، فقه باید نقشی اطمینان‌بخش، نظم بخش و هماهنگ‌کننده بین ابعاد مختلف انسان در زندگی چندضلعی اجتماعی کنونی ایفا کند و در غیر این صورت، منزوی می‌شود.

@namehayehawzavi


✔️احکام خداوند ظالمانه نیست اما دلیل نمی شود فهم و برداشت از دین ظالمانه نباشد🔻

🔹ابوالقاسم فنایی

🔹ما می دانیم که احکام خداوند ظالمانه نیست، اما این علم موجب نمی شود که فهم و برداشت ما از متون ظالمانه نباشد. ممکن است ما خطا کنیم و از دل متون دینی حکم ظالمانه ای را استنباط کنیم و به خدا نسبت بدهیم. برای جلوگیری از این خطا ما موظفیم برداشت خود از متون دینی را با معیار عدالت بسنجیم و موزون کنیم. حکمی که در صدر اسلام و دنیای قدیم عادلانه بوده، لزوما در همه دنیاها عادلانه نیست. علم غیب ِخداوند نمی تواند«عدلِ زمانه» را به «عدل فراتاریخی» تبدیل کند. تشریع دین کار خداوند است و ساحت مقدس او از خطا منزه است، اما فهم دین کار انسانهای جایزالخطایی است که برای تصحیح خطاهای معرفتی خود نیازمند معیارهای پسینی هستند

🔸ابوالقاسم فنائی،اخلاق دین شناسی، ص479.

@namehayehawzavi


✔️توضیح عباس رفعتی سخنگوی مدیریت حوزه علمیه درباره یک خبر🔻

🔸ضمن تشکر از بازتاب مناسب نشست خبری اینجانب درخصوص شفاف سازی کامل بودجه های حوزی بوده و اینکه مراجع معظم تقلید حفظهم الله و اساتید محترم سطوح عالی و آزاد حوزه و طلاب عزیز سطوح از این محل بهره مند نمی شوند، ولی در زمان اعلام بودجه ها این طبقه گرامی مورد هجوم هستند. باید باستحضار برسانم:

🔹بودجه کمکی دولت را مراجع معظم تقلید دریافت نمی نمایند و در خصوص کتابخانه ها به ویژه کتابخانه مسجد اعظم برخی رسانه ها و بتبع برخی افراد طور دیگری برداشت کردند، از این رو لازم به توضیح است:

🔹امر بازسازی کتابخانه مسجداعظم در جریان طرح توسعه حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) انجام شد. بازسازی کتابخانه مسجداعظم بر اساس تقاضای مسؤولین محترم مرتبط با طرح توسعه اطراف حرم مطهر اعم از تولیت وقت آستان مقدس، وزیر وقت کشور، استاندار وقت قم، وزارت مسکن و بنیاد مسکن کشور از آیت الله علوی بروجردی شکل گرفت.

🔹که در مقابل تخریب ساختمان سابق کتابخانه(موقوفه) مسجداعظم و ضلع غربی مسجد برای ایجاد نمای مناسب در طرح توسعه و نیز بهینه سازی مسیر تردد توسط مسؤولین امر، انجام شد و بودجه ای از حوزه علمیه قم در این خصوص نشد و از محل بودجه توسعه اطراف حرم مطهر بوده است و آیت الله علوی چون معتقد هستند که در برنامه های طرح توسعه حرم و اطراف آن و برنامه های آستان مقدس نباید اخلال ایجاد شود موافقت فرمودند.

🔹البته مسؤولین برای ساختن و جایگزینی کتابخانه، آمادگی داشتند با اختصاص زمینی در نقطه ای دیگر از شهر اقدام کنند که حضرت آیت الله علوی فرمودند که داخل محدوده مسجد اقدام به ساخت شود.

🔹لازم بذکراست؛ پس از ساخت و تکمیل و تحویل کتابخانه جدید از سوی دولت وقت پیشنهاد شد که همانند بسیاری از مراکز علمی و دینی برای مسجداعظم و کتابخانه و مجموعه علمی مرتبط با مرحوم حضرت آیت الله العظمی بروجردی هم ردیف بودجه ای تخصیص بدهند که این مهم نیز علیرغم نیاز شدید و ضرورت، به دلیل اینکه مجموعه از اشراف حوزه علمیه خارج نشده و به دولت وابسته نباشد، با مخالفت حضرت آیت الله علوی مواجه شد.

🔹تاکید می گردد که هزینه های تعمیر و نگهداری و عمرانی مسجد از محل کمکهای مردم مؤمن و خیرین عزیز تأمین و پرداخت میگردد.

@namehayehawzavi


2✔️تبلیغ ما در عرصه بین الملل از جنس قمپوز درکردن است؟!🔻

🔸قسمت دوم
🔸سیدمحمد ذوالفقاری

🔹عمده فعالیت‌‌های ما در عرصه بین‌‌الملل از جنس قمپوز است. به مدد گزارش‌‌های اداری مسئول‌‌پسند و سایت‌‌های خبری حریص از کاه کوه می‌‌س.ازیم و هنرمان این است که دیگران را از فعالیت انجام نداده بترسانیم.

🔷 فعالیت در عرصه‌‌ی بین الملل حداقل نیازمند دو سطح از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری است که ما در هر دو ضعف جدی داریم. در حقیقت امکانات سخت افزاری تبلیغی ما در عرصه بین الملل برخلاف تبلیغات دروغین دشمن معاند و دوستان ناآگاهِ بدتر از دشمن، آنچنان محدود است که در مقایسه با رقیبان در حد صفر است. اگر گاهی گوشه کناری موفقیتی حاصل می‌‌شود به مدد مجاهدت و فداکاری مبلغان بی ادعایی است که با قدرت ایمان کار می‌‌کنند.

🔷درد آورتر از مباحث سخت افزاری موضوع توان نرم افزاری است. وضعیت تولید فکر، اندیشه، ایده و خلاقیت تبلیغی ما چگونه است؟ پس از سال‌‌ها مجموع کتب ترجمه شده و منتشر شده ما به زبان‌‌های مهم دنیا چه مقدار است؟ توان توزیع کتب ما در بین الملل چه میزان است؟ توان ما در عرصه سایبری و تبلیغ در فضای مجازی در عرصه بین الملل چیست؟ چه تعداد از فیلم‌‌های تبلیغی و مذهبی ما امکان پخش و تعامل با مخاطب در عرصه بین الملل را دارد؟ اصلا یک مبلغ به چه مقدار از فیلم های مذهبی تولید صدا و سیما یا سینمای ایران دسترسی دارد؟

🔷تجربه تلخ خود من برای به دست آوردن چند فیلم مذهبی مانند یوسف پیامبر با دوبله یا زیرنویس فرانسوی قصه پر غصه ای از بی همتی، تنبلی، بی عرضگی و بی‌‌خیالی عده‌‌ای حراف است که زحمات و پیگیری های عده‌‌ای دلسوز را نابود و بی‌‌ثمر می‌‌کند. یادم نخواهد رفت خودم و همکارم در روابط عمومی المصطفی برای به دست آوردن چند فیلم چقدر در قم و تهران از این اداره به آن اداره و از این آدم به آن آدم پاس داده شدیم وآخر هیچ.

🔷مقدار فهم ما از اقتضائات جهانی و فهم ما از زبان دنیا چیست؟ با مردم دنیا با زبان و ادبیات خودشان باید سخن گفت. ادبیات موجود در قم علی رغم تمام قوتها و توانمندیش ادبیات مناسبی برای ارتباط با دنیا نیست. برخی از مبلغان ما فکر می کنند تبلیغ در بین الملل مانند سخنرانی در هیئتی در تهران است. در حالی که تبلیغ در بین الملل کمترین سهمش سخنرانی است و شیوه های دیگر تبلیغی کاربرد بیشتر و موثرتری دارد.

🔷متاسفانه بعد از این همه سال هنوز یک فرهنگ کلمات کاربردی ویژه تبلیغ نداریم! اشکال کار اینجا است که انتقال مفاهیم آن‌‌گونه که شاسیته است اتفاق نمی افتد پیام منتقل نمی شود مخاطب مشتاق و نیازمند پیام را ناقص و با زبانی نامفهوم دریافت میکند. ما نیازمند فهم زبان بین الملل هستیم. مقصود من از زبان فرایندی است که در آن معنا شکل میگیرد و منتقل میشود.

@namehayehawzavi

https://goo.gl/MhNjRH


1✔️تبلیغ ما در عرصه بین الملل از جنس قمپوز درکردن است؟!🔻

🔸(قسمت اول)
🔸سیدمحمد ذوالفقاری

🔹مدتها بود که می خواستم مطلبی در خصوص تبلیغ در بین الملل بنویسم اما از ترس برخی از مدعیان این عرصه جرئت دست به قلم بردن نداشتم، (حالا چرا ترس بماند.) تا اینکه چند روز پیش میهمانی داشتم از سوئد، حرف های و داستان زندگی او انگیزه ای شد برای نوشتن.

🔷به واسطه ی مفتی اهل سنت در کینشاسا که رابطه برادرانه و خوبی با او دارم با فیلیپ آشنا میشوم. فیلیپ خودش را این گونه معرفی می کند: من مومنی هستم که به خداوند معتقدم اما به دینی اعتقاد ندارد در واقع دین مشخصی ندارم، من مومنی هستم در مسیر شدن.

🔹حرف تازهای نبود این نوع از خدا باوری و معنویت گرایی را قبلا هم دیده بودم و می شناختم؛ لذا جهد بی حاصل برای به اصطلاح هدایتش نکردم. مساله خود فیلیپ نبود موضوع پسرش مالکو بود. فیلیپ پسری دارد به نام مالکو که تازه مسلمان شده و اکنون ساکن مراکش است. امسال حاجی هم شده است. فیلیپ عکسی از مالکو با لباس احرام در کنار کعبه را نشانم می دهد و می گوید این پسر عزیزم مالکو است، به همراه دوستش سمیر که الجزایری است.

🔹فیلیپ چند دقیقه با شور و اشتیاق از اعتقاد به خدا و ایمان صحبت می کند و می گوید من یهودی، مسیحی و مسلمان هستم؛ من خدا را باور دارم، اما در بند هیچ نسک و مسلکی که مرا از دیگر موحدان جدا کند نیستم. به تجربه دریافته ام الان وقت ورود به بحث و استدلال نیست او فعلا باید حرف بزند باید به انتهای حرفهایش برسد باید صبر کرد و گوش کرد، باید اعتماد کند که تو او را میفهمی و و با او همدلی میکنی.

🔹در این میان به مناسبتی لحن و موضوع حرفهایش تغییر می کند، با کنجکاوی و تردید از مذاهب و فرق اسلامی و اختلافات آنها سوال می کند. در میان حرفهایش ترس از سلفی ها موج می زند و این ترس را از تن صدا و بریده بریده صحبت کردنش میفهمم. در پاسخ به سوالش کلیاتی از جنس کلیات ابوالبقا در مورد سلفیت می گویم و موضوع را خیلی جدی نمی گیرم.

🔹بی خبر از داستان مالکو شماره مالکو را از او می گیرم و خوشحال از یافتن یک مسلمان جویای حقیقت از طریق واتس آپ به همراه تصویری از پدرش یک پیام محبت آمیز برایش میفرستم. در همان اولین پیام با اینکه فرانسوی با او صحبت می کنم با عربی شکسته بسته ای پاسخ میدهد «من تو را از تصویر پروفایلت شناختم و فهمیدم که رافضی هستی و من بحمدالله سلفی و از اتباع سلف هستم و لطفا دیگر به من پیامی نده.» فیلیپ از شنیدن آنچه میان من و مالکو گذشته خیلی ناراحت است. چند روز است مدام پیام می دهد و با بهانه عذر خواهی از برخورد پسرش تلاش میکند از سلفیگری و زوایای آن اطلاعات بیشتری کسب کند، با حوصله تلاش می کنم سوالاتش را دقیق و قابل فهم پاسخ دهم. از من کتاب می خواهد جز یکی دو جزوه کتاب خاصی ندارم! از من فیلم می خواهد و من ندارم! از من مستند میخواهد و من ندارم! از من استادی طلب م یکند که بر مباحث جریان شناسی و سلفیت و.... مسلط باشد و زبان فرانسه را خوب بداند و من نمیشناسم! از من سایتی میخواهد که مطالب متقن و مستدلی در خصوص موضوع به زبان فرانسوی ارائه دهد و من نمیشناسم!

🔹امروز در انتهای بحث جمله ای گفت که سخت مرا به فکر فرو برد. گفت وقتی پسر مسیحی من قرآن می خواند و می خواست مسلمان شود تو و دوستانت کجا بودید؟ چرا باید پسر من در مسیری برود که تو مدعی هستی غلط است؟ پس مسئولیت شما روحانیون و مبلغان در قبال او و صدها مثل او چه بود و چیست؟ بعد خودش جواب داد البته با این دستهای خالی اگر بودید هم کار چندانی نمی توانستید بکنید.

🔹ناخود آگاه یاد داستان توپ قمپوز افتادم. قمپز نام توپی بوده که عثمانی‌ها در سلسله جنگ‌هایی که با ایرانیان داشته‌اند مورد استفاده قرار می‌دادند. این توپ اثر تخریبی نداشته است؛ چرا که در آن از گلوله استفاده نمی‌شده و فقط از باروت و پارچه‌های کهنه که با فشار درون لوله توپ جای می‌دادند برای ایجاد رعب و وحشت در بین لشگریان استفاده می کردند. در جنگ‌های اولیه بین ایران و عثمانی، این توپ نقش اساسی در تضعیف روحیه سربازان ایرانی داشت ولی بعدها که دست آنها رو شد، دیگر فاقد اثر اولیه بود و هر گاه صدای دلخراش این توپ به صدا در می‌آمد، لشکریان می‌گفتند: " نترسید، قمپز در کردند!" عمده فعالیتهای ما در عرصه بین الملل از جنس قمپوز است.

@namehayehawzavi

🔸تصویر ذوالفقاری، فلیپ و عبدالله

https://goo.gl/37Whg7
🔸ادامه در پست بعدی👇


⚡️اگر حکمی با عزت انسانی مغایرت داشته باشد نمی توان آن را به اسلام نسبت داد
⚡️متاسفانه در مجالس بجای علوم اهلبیت (ع) مسایل جناحی و کرامات مطرح می شود
⚡️کتابهای کرامات زیادی منتشر می شود که این یک هشدار جدی برای بنیادهای اعتقادی است

✔️آیت الله یثربی🔻

🔹متاسفانه امروزه در مجالس، به جای اینکه از علوم و معارف اهل بیت علیهم السلام سخن گفته شود، مسایلی از قبیل امور سیاسی جناحی و ذکر کرامات افراد مطرح می‌شود و این امر چنان رونق یافته که حتی آمار کتاب‌های منتشر شده درباره کرامات اشخاص، نسبت به کتاب‌هایی که درباره بعضی از ائمه معصومین علیهم السلام نوشته شده، فزونی یافته است. این هشدار جدی برای بنیان‌های اعتقادی است که تمایل مردم به سمت خرافه‌گویی و سطحی‌نگری در امور باشد و مسائل اعتقادی و اخلاقی در چشم مردم کمرنگ گردد.

🔹رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در طول حیات‌شان همواره مردم را به اقامه عدل که غرض اصلی از بعثت انبیاء است، هدایت می‌نمودند. مبارزه با ظلم و احیای حقوق مردم و ارزش دادن به کرامت و عزت انسانی، سیره و منش آشکار حضرت است، لذا احکام شرعی تحت عنوان عزت انسانی قرار می‌گیرد و اگر حکمی با این عنوان مغایرت داشت، نمی‌توان آن را به اسلام نسبت داد.

🔹ظلم انواع مختلفی دارد؛ گاهی به وسیله‌ی انسان‌ها ظالم است و گاه با زبان و نیش و کنایه زدن و افشاگری و گاه با حرام خواری و تعدی به حقوق مردم. این‌ها اموری است که اگر در جامعه تداوم یافت، موجب خشم خداوند و عدم استجابت دعا می‌گردد.

🔹اگر قانون الهی و ارزش‌های انسانی زیرپاگذاشته شود، تفاوتی در محدوده آن نیست؛ به همین دلیل است که خداوند در قرآن مجید تصریح می‌فرماید که اگر انسانی به ناحق کشته شود، گویا تمام انسان‌های عالَم کشته شده‌اند. اگر ظلم و ستم جایگزین عدل و عدالت شود، دیگر نمی‌شود به پرورش حالات معنوی همراه با صلح و آرامش امیدوار بود.

@namehayehawzavi


⚡️حمایت موسس حوزه علمیه قم از میرزا حسن رشدیه (نکته مغفول مدرنیزاسیون آموزشی در ایران)

✔️علی اشرف فتحی در مباحثات نوشت🔻

🔹چندی پیش به بهانه هفتاد و سومین سالگرد درگذشت میرزا حسن رشدیه (بنیانگذار نظام آموزش ابتدایی جدید ایران) مطالب مختلفی در رسانه‌ها منتشر شد که وجه مشترک اغلب آن‌ها تقبیح روش‌های حذفی مخالفان مذهبی و سنتی رشدیه در تفسیق و تکفیر وی بود؛ این‌که برخی روحانیون تبریز و تهران وی را به بابی‌گری و خروج از دین متهم کردند و مدارس وی را ویران ساختند.

🔹در درستی این گزاره‌ها تردیدی نیست، اما این‌ها تمامی واقعیت هم نیستند. رشدیه پس از آن‌که مورد هجمه قرار گرفت، بیش از یک دهه از اواخر عمر ۹۳ ساله خود را در قم گذراند و با حمایت آیت‌الله‌العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی، احیاگر حوزه علمیه قم و بزرگ‌ترین مرجع تقلید ایران به فعالیت آموزشی در قم پرداخت که هم پسرش شمس‌الدین و هم نوه مرحوم حائری یزدی به این مقطع از زندگی وی اشاره کرده‌اند.

🔹شمس‌الدین رشدیه مهاجرت پدرش به قم را در کتاب «سوانح عمر» چنین گزارش داده است: اوقاتی که شادروان حاج شیخ عبدالکریم حائری در قم ریاست و مرجعیت روحانی داشتند رشدیه رخت به قم کشید و خانواده را به آن‌جا برد و مرتباً به مجلس درس شیخ حاضر می‌شد و تنها طلبه کلاهی شیخ بود. در قم مدرسه رشدیه را مجاور تکیه ملامحمود دائر کرد و اطفالی را که اکثراً فقیر و بی‌بضاعت بودند دعوت کرده، مطابق میل دبستانی به‌پا داشته بود. علاوه بر مدیریت، کلاس اول را خود اداره می‌کرد. در قم در همان مدرسه کلاس مخصوصی هم برای کوران گشود. با طرز خاصی ایشان را تعلیم می‌کرد که نوشتن را فراگرفته بودند و در حضور حاکم و رئیس فرهنگ امتحان شایانی داد.

🔹آیت‌الله دکتر مصطفی محقق داماد؛ نوه آیت‌الله‌العظمی حائری یزدی نیز در گفت‌وگویی که با وی داشتم و در شماره ۹ مجله شهر قانون منتشر شد، به حمایت جدش از مرحوم رشدیه اشاره کرد و گفت: همه جای ایران به مدارس وی حمله شد و تخریب شدند و گفتند که زنگ این مدارس همان ناقوس کلیساست؛ اما میرزا حسن رشدیه در قم موفق شد با حمایت حاج شیخ مدرسه تأسیس کند و هیچ‌کس هم نتوانست اعتراضی بکند و تا پایان عمرش در قم زندگی کرد. در هر صورت ایشان از این منورالفکری‌ها داشت.

🔹رشدیه هشت سال پس از وفات آقای حائری هم در قم زندگی و فعالیت کرد و ۲۱ آذر ۱۳۲۳ درگذشت و در قبرستان نو که مرحوم حائری یزدی بنا نهاده بود به خاک سپرده شد. حمایت شیخ مؤسس و دیگر مراجع قم از رشدیه را باید نکته مغفول تاریخ تأسیس نظام آموزشی نوین ایران دانست. همزمان با ایران، تأسیس مدارس جدید در نجف با واکنش منفی میرزای نائینی و برخی علمای نجف مواجه شده بود. اگرچه آیت‌الله‌العظمی سید ابوالحسن اصفهانی رویکرد منفی اتخاذ نکرد، ولی نائینی مشروطه‌خواه در دوره مرجعیت خود رویکردی مشابه شیخ فضل‌الله نوری در قبال مدارس جدید داشت. فضای منفی نجف در مواجهه با مدارس جدید به قدری سنگین بود که آیت‌الله‌ محمدکاظم شیرازی از فقهای درجه اول نجف در اوایل سلطنت محمدرضاشاه به دلیل فرستادن فرزندانش به مدارس جدید به شدت در انزوا قرارگرفت. اما این اتفاق در قم نیافتاد و این شهر به محیط امنی برای میرزا حسن رشدیه بدل شد.

@namehayehawzavi


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🔺آیت الله مکارم شیرازی: یک ریال از دولت پول نگرفته ام و نخواهم گرفت معتقد به استقلال حوزه هستم.

@namehayehawzavi


⚡نمی دانم پشت سر این نهضت پرورش طلبه چه مساله ای وجود دارد
⚡ خانه روحانیت فرهنگ است نه سیاست
⚡ روحانیت در قدرت و روحانیت بیرون از قدرت پروژه فکری مشخصی برای انسجام اجتماعی ندارند

✔محمدامین قانعی راد عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در گفتگو با شفقنا🔻

🔹در مناطق مختلف، حوزه علمیه تأسیس می شود و بچه های نسبتاً نوجوان را در این حوزه ها به عنوان طلبه به کار می گیرند که نمی دانم پشت سر این نهضت پرورش طلبه چه مساله ای وجود دارد؛ من در سفری که به یکی از روستاها داشتم دیدم که حوزه علمیه ای تأسیس کردند، این حوزه علمیه یک ساختمان چند طبقه بود، حیات و منابع مالی داشت، طلبه جذب می کرد و یک نوع آموزش خاصی داشتند که لبه سیاسی این آموزش قوی بود و در کنار آن آموزش بسیجی هم طی می کردند گویا سیستم در حال ساخت نیرو برای خود است؛ در کنار آن مدرسه هم تشکیل می شود که چندین مدرس در این مدارس مشغول تدریس می شوند و حقوق دریافت می کنند و یک اقتصاد طلبگی شکل پیدا می کند که این اقتصاد طلبگی با اقتصاد طلبگی که به صورت خودجوش و مردمی در ۵۰ تا ۷۰ سال پیش وجود داشت، متفاوت است. در حقیقت این منابع مالی است که هدایت می شود و برنامه ریزی صورت می گیرد و مبتنی بر یکسری اهداف است که بخشی از آن اهداف، اهداف سیستم است نه اهداف فرهنگ. یعنی سیستم برای افزایش ایمنی خود، برای ساخت نیروی انسانی مورد نیاز خود نیروهایی را پرورش می دهد تا آنها در آینده به پیشبرد اهداف سیستم کمک کنند.

🔹تحول دیگر اینکه فعالیت دینی با فعالیت های اقتصادی ارتباط پیدا کرده است. قبلا حوزه و مدرسه در کنار بازار تشکیل می شد و بین مدرسه و بازار یک ارتباط پولی وجود داشت، بازاری ها خمس، زکات و سهم امام را می دادند و شخصیت مذهبی که در مدرسه دینی بودند، از این پول ها برای طلبه ها استفاده می کردند و هزینه طلبه ها، مدرسین و خرج مدرسه را می دادند، در این مدارس پول غلبه نداشت و حرف اصلی را نمی زد بلکه درس و طلبه بودن بود که در مدرسه جریان پیدا می کرد و در عین حال مخارجی هم بود که باید از طریق بازار تأمین می شد. در حال حاضر در بسیاری از موارد دیدیم که یکسری مجتمع های دینی – تجاری ایجاد شده است، مجتمع های دینی – تجاری جایی است که یک مسجد ساختند و دور تا دور آن واحد های تجاری است و این واحدهای تجاری هم در اختیار مسجد هستند و با نرخ های بسیار بالا اجاره داده می شوند و در آن لوکس ترین کالاها از پیتزا گرفته تا محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات سامسونگ و پاناسونیک به فروش می رسد و مدرسه و مسجد یک نقش اقتصادی پر رنگی در این مجموعه دارد.

🔹دیگر کسی نیست که به او پول دهد در حالی که در نظام قبلی بازار به مدرسه پول می داد، اما در حال حاضر نمونه هایی می بینیم که مدرسه از مردم پول می گیرد و گاهی هم به زور و تهدید نرخ را تغییر و افزایش می دهد و جابه جا می کند به بیان دیگر کاسب شده است، این در حالی است که در گذشته نقش کاسب را ایفا نمی کرد و کسی بود که با احترام دست او را می بوسیدند و به او پول می دادند، اما اکنون در این نمونه ها باید در یک چانه زنی پول ها را بگیرد و خرج کند؛ در این میان ممکن است که فضای درسی هم فراهم شده باشد. به نظرم این مساله تجاری شدن فعالیت های دینی را به همراه می آورد یعنی در این موقعیت مسجد یک سرمایه گذار، کار آفرین و هدایت کننده منابع مالی است و هدف او کسب سود بیشتر است یعنی یک بنگاه اقتصادی است منتها در این بنگاه اقتصادی فعالیت های دیگری هم صورت می گیرد.

🔹نداشتن یک پروژه فکری مشخص نه در بین روحانیتِ در قدرت بلکه حتی در بین بسیاری روحانیت منتقد را هم شاهد هستیم، آنان یک پروژه فکری مشخصی ندارند که بتوانند سامان اجتماعی ما را از حیث اخلاقی و مناسبات اجتماعی مردم با یکدیگر بهبود ببخشند. در حال حاضر مناسبات اجتماعی فقیر شده، زندگی اجتماعی؛ مادی شده، آدم ها از یکدیگر در حال فاصله گرفتن هستند، اخلاق در مناسبات اجتماعی در حال فراموشی است، ولی کجا هستند گروه های روحانی که برای تغییر این مسایل در جامعه دارای پروژه های فکری باشند؟ در حال حاضر برخی از گروه های روحانیون در مواردی منسجم شدند و یک شبه گروه سیاسی تشکیل دادند که در عرصه سیاست حرف بزنند، روحانیت مثل اینکه خانه اصلی خود را فراموش کرده، خانه اصلی او فرهنگ است نه سیاست.

@namehayehawzavi


⚡روحانیان شأن روحانیت را حفظ کنند

✔ آیت الله سبحانی🔻

🔹هر کس در هر مقامی اعم از مدرس، امام جماعت، طالب علم و امام جمعه باید مقام و موقعیت خود را حفظ کند. نباید به دلیل این که در جامعه چنین و چنان بگویند یک روحانی کاری را انجام دهد که دون شأن او باشد، همواره مقام، موقعیت و کرامت را حفظ و بر اساس دستورات الهی عمل کرد. مرحوم آیت الله بروجردی حتی در زمانی که در بستر بیماری بودند به محفوظ ماندن شئون مرجعیت و زعامت حوزه اهتمام داشتند.

@namehayehawzavi


🔺مراسم جشن میلاد در مسجد امام حسن عسکری(ع) قم.
🔹از چپ حضرات آیات: علوی گرگانی، نوری همدانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و دوستی زنجانی.

@namehayehawzavi


⚡️فلسفه غرب توانسته خود را در وجوه مختلف زندگی وارد کند اما فلسفه اسلامی وارد مسائل عینی نشده است

✔️سیدمحمدتقی موحد ابطحی عضو گروه فلسفه علوم انسانی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با مهر🔻

🔹در حوزه فلسفه غرب، فلسفه علم، فلسفه سیاست، فلسفه اخلاق و... را داریم و در همه این فلسفه‌ها، فلسفه غرب به صورت جدی حضور پیدا کرده‌است. حتی فلسفه فوتبال هم دارند. یعنی در هر حوزه‌ای که فکرش را بکنید فلسفه غرب حضور دارد. به همین دلیل اگر جریان فلسفه غرب را بررسی کنید، در همه تحلیل مسایل روز موضع‌گیری دارند ولی متأسفانه در فلسفه اسلامی، این مشکل را داریم که نتوانسته به مسایل عینی در حل مشکلات اجتماعی و مسایل روز ورود پیدا کند.

🔹سوق دادن فلسفه اسلامی به سمت مسایل روز، شدنی نیست مگر اینکه عمق لازم را داشته باشد، اگر این عمق را نداشته باشد، ممکن است با برداشت‌هایی از فلسفه‌های مضافی که غربی‌ها داشتند در فلسفه اسلامی یک معجون ناهمگونی درست شود. ما در حوزه‌های علمیه افراد زیادی را داریم که در فلسفه اسلامی متبحر هستند ولی گام دوم عینیت یافتن است که متأسفانه هنوز برداشته نشده است.

🔹پاسخ سئوال‌های دیروز را فلاسفه دیروز داده‌اند و فلاسفه امروز باید سئوال‌های امروز را پاسخ دهند. به عنوان مثال ما اکنون فلسفه فوتبال داریم و به هیچ عنوان در غرب، موضوعی را پیدا نمی کنید که فلسفه و تحلیل فلسفی در آن حضور نداشته باشد.

🔹اکنون کسانی که در فلسفه اسلامی فعالیت می‌کنند، مدعی هستند که فلسفه اسلامی هم مانند فلسفه غرب این ظرفیت را دارد ولی اکنون چون ورود جدی به این موضوع پیدا نکرده‌ایم، فقط در حد ادعاست. ولی به هر حال باید تکلیف این قضیه روشن شود و بکوشند که به تحلیل مسایل روز بپردازند و اگر هم به این نتیجه رسیدند که فلسفه اسلامی ظرفیت برای تحلیل مسایل روز را ندارد، دیگر خیالمان راحت باشد.

@namehayehawzavi


✔️چرا امام موسی صدر در جذب افراد به دین موفق است؟🔻

🔸محسن اسماعیلی عضو حقوقدان شورای نگهبان در نشست کرامت ذاتی بشر در اندیشه امام موسی صدر:

🔹امام صدر به دلیل آنکه هیچگاه به شعور دیگران توهین نکرد و اجباری را در پذیرفتن دین به کار نبرد، در جذب به دین موفق شد و امروزه نیز محبوب همه است. او می‌گوید که بر اساس قرآن حق انتخاب در ذات انسان است. راز کرامت و جایگاه انسان در آگاهی و اختیار اوست.

🔹برای آنکه ارزش انسان به قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری‌اش است، بنابراین رأی انسان نیز ارزش و تقدس پیدا می‌کند، چرا که ثمره کرامت انسان رأی اوست. اینکه انسان به طور ذاتی قدرت انتخاب دارد باید به او اجازه داد آنچه را که انتخاب کرده ابراز کند، حتی اگر انتخابش مخالف ما باشد و در ادامه هم باید اجازه داد تا او آگاهانه از رأی خود برگردد، نه اینکه او را مجبور به برگشتن کنند.

🔹به باور امام صدر حتی احکام فقهی و حقوقی نیز بر مبنای استقلال انسان طرح شده‌اند. سوال اینجاست که چرا حکم و حلال و حرام از آنِ خداست؟ چون حقوق انسان‌ها آنقدر محترم است که فقط خدا می‌تواند قوانین و حد و مرز برای آن تعیین کند نه انسان‌های دیگر.

🔹امام صدر همچنین اعتقاد دارد که ما ادیان نداشته و فقط یک دین داریم. معنای این جمله قرآن که هیچ دینی نزد خدا بجز اسلام پذیرفته نیست، تسلیم بودن به حق است. یعنی کرامت خود را فراموش نکرده و فقط تسلیم خدا باشید، نه اینکه با زیرپا گذاشتن کرامت خود از انسان‌ها پیروی کنید.

🔹از نظر امام صدر گفتن «ادیان» از روی تسامح است و باید حتما جمله‌ در خدمت انسان بودن، به آن اضافه شود. امام صدر حتی فراتر از این می‌گوید که دیانت به معنای انسانیت است و هر جایی که کرامت انسان زیر سوال برود، دیانت وجود ندارد. به باور امام صدر «رسالت همه انبیا یکی است و اختلاف آنها صرفا به ادوار زندگی بسته است».

🔹دلیل موفقیت امام صدر در اعتقاد راسخ او به کرامت و حرمت انسان است. او به هیچ بهانه‌ای به خود اجازه نمی‌داد تا کرامت را زیر پا بگذارد. به باور امام صدر تنها راه دعوت به دین هم حفظ کرامت ذاتی انسان‌هاست. این آموزه‌ای که امروزه برای ما کارآیی و برکات بسیار به همراه دارد. جذابیت اندیشه‌های امام صدر نیز در همین نکته نهفته است. شما که امروز در این جلسه حضور دارید همگی در سال‌های پس از ربودن او به دنیا آمده‌اید، اما به اندیشه‌های او علاقه نشان داده‌اید. اندیشه‌هایی که سازگاری با کرامت و حرمت انسان دارد. به شما توصیه می‌کنم که کتاب‌های امام صدر را بخوانید. این کتاب‌ها ترجمه‌های روانی دارند و به همت موسسه امام صدر در دسترس همگان قرار گرفته‌ است.

@namehayehawzavi


⚡️یک بار برای همیشه باید موضوع ورود زنان به ورزشگاه حل شود

✔️سیدحسین موسوی تبریزی در گفت‌و‌گو با ایران🔻

🔹منتقدان باید بدانند در ورزشگاه‌ها از آن فاصله دور خانم‌ها و آقایان بدون دوربین نمی توانند همدیگر را ببینند. خانه 12 متری که نیست. امکان دارد که خانم‌ها در یک طرف ورزشگاه و آقایان در طرف دیگر که فاصله زیادی هم دارد بنشینند و حجاب را هم مثل بیرون ورزشگاه رعایت کنند. هیجان ورزش هم با توجه به دوری موقعیت های خانم‌ها و آقایان مشکلی ایجاد نمی‌کند. مثل سینماها و اجتماعات خیابانی و دانشگاه و شاید بهتر.

🔹در سینما جدا کردن نیست؛ در تئاتر هم نیست. باید یک بار نظر حاکمیت اعلام شود در این صورت همه حرف‌ها و بگومگو‌ها تمام می‌شود. خلاف در مسجد هم می‌تواند باشد؛ در حسینیه هم می‌تواند باشد؛ بین مداحان و قاریان هم می‌تواند باشد. پس باید بگوییم قاریان قرآن بد هستند؟ خب نمی شود گفت؛ در رابطه با ورود به ورزشگاه هم همین طور. چیزی را که می‌شود راحت حل کرد خیلی برای خودمان مشکل کردیم.

@namehayehawzavi


🔺سخنان رفعتی سخنگوی مرکز مدیریت حوزه علمیه تیتر امروز روزنامه شرق شد. او گفته است کمک هایی که به حوزه اختصاص داده شده است نصف بودجه یک دانشگاه بزرگ کشور نیست.

@namehayehawzavi

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

7 741

obunachilar
Kanal statistikasi