#ادامهتفسیرنحلآیات61_63👇👇
﴿وَلَوۡ يُؤَاخِذُ ٱللَّهُ ٱلنَّاسَ بِظُلۡمِهِم مَّا تَرَكَ عَلَيۡهَا مِن دَآبَّةٖ وَلَٰكِن يُؤَخِّرُهُمۡ إِلَىٰٓ أَجَلٖ مُّسَمّٗىۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمۡ لَا يَسۡتَٔۡخِرُونَ سَاعَةٗ وَلَا يَسۡتَقۡدِمُونَ٦١﴾ [النحل: ۶۱].
«و اگر خداوند مردم را به سبب ستم آنان گرفتار میکرد» مراد از مردم در اینجا، کفار یا تمام گنهکارانند. از جمله ستم کفار، یکی هم این ادعایشان است که بتان دختران خدایند. آری! اگر خدای سبحان مردم را به سبب ستمشان مؤاخذه میکرد: «هیچ جنبندهای بر روی زمین باقی نمیگذاشت» قتاده میگوید: «خدای سبحان در زمان نوح ع چنین کرد و تمام جاندارانی را که در روی زمین بودند ـ جز آنچه در کشتی حمل شده بود ـ همه را هلاک ساخت». بیهقی نقل میکند: «ابوهریره رض از مردی شنید که میگوید؛ ستمگر جز به خودش زیان نمیرساند. پس در رد قول وی فرمود: به خدا ج سوگند چنان نیست که تو میگویی بلکه حتی مرغان در آشیانههای خود به سبب ظلم ظالم میمیرند». درحدیث شریف آمده است: «چون خداوند ج به قومی عذاب را اراده کند، به همه کسانی که در میان آن قوم هستند (اعم از بدکار و نیکوکار) عذاب درمیرسد، لیکن پس از آن، آنان براساس نیت یا بر وفق اعمال خود برانگیخته میشوند».
دلیل اینکه حق تعالی ظالم و غیر وی و هیچ جنبنده دیگری را بر روی زمین باقی نمیگذاشت، درحالیکه ستم فقط از بعضی صادر میشود نه از همه؛ این است که: ظالم با گرفتار شدن در چنبره انتقام و دیگران هم از شومی ظلمش نابود میشوند؛ به وسیله خشکسالی یا غیر آن از بلایا و کوبندهها.
«لیکن» کیفر «آنان را تا وقتی معین» که وقت انتهای حیات و به سررسیدن عمرشان، یا میعاد سررسیدن عذابشان، یا روز قیامت است «بازپس میاندازد پس چون اجلشان فرارسد، نه ساعتی پس و نه ساعتی پیش افتند» تفسیر نظیر اینجمله، در (آیه۳۴) از سوره «اعراف» گذشت.
در حدیث شریف آمده است: «خداوند ج عمر چیزی را که اجلش فرارسد، به تأخیر نمیاندازد و جز این نیست که افزودن بر عمر، به وسیله فرزندان شایستهای است که خداوند ج آنان را به بندهاش ارزانی میدارد زیرا آنان بعد از مرگش برایش دعا میکنند و دعایشان در حق وی، در قبرش به وی میپیوندد. پس این است معنی افزودن در عمر».
﴿وَيَجۡعَلُونَ لِلَّهِ مَا يَكۡرَهُونَۚ وَتَصِفُ أَلۡسِنَتُهُمُ ٱلۡكَذِبَ أَنَّ لَهُمُ ٱلۡحُسۡنَىٰۚ لَا جَرَمَ أَنَّ لَهُمُ ٱلنَّارَ وَأَنَّهُم مُّفۡرَطُونَ٦٢﴾ [النحل: ۶۲].
«و چیزی را که خوش نمیدارند» نسبت دادن آن را بهسوی خود «برای خدا قرار میدهند» یعنی: دختران را که محل نفرتشان است به خدای سبحان نسبت میدهند، داشتن شریک در ملک و مال را که برای خود ناپسند میدارند، بهخدای سبحان نسبت میدهند و اگر کسی به فرستاده آنها اهانت کند، ناخشنود میشوند درحالیکه به فرستادگان خدای سبحان اهانت روا میدارند «و زبانشان دروغ پردازی میکند که نیکویی از آن ایشان است» یعنی: به دروغ میپندارند که خصلت نیک ـ که به ظنشان اولاد ذکور است ـ یا پاداش نیک بهشت، از آن ایشان است «شکی نیست که آتش برای آنان است» و این است چیزی که شایسته آنهاست نه آنچه که پنداشتهاند «و آنان در این راه رها شدگانند» یعنی: آنها در دوزخ رها و فراموش میشوند. قتاده در معنی (مفرطون) میگوید: «آنها بهسوی آتش دوزخ پیشتازند و در وارد شدن به آن شتاب میکنند».
﴿تَٱللَّهِ لَقَدۡ أَرۡسَلۡنَآ إِلَىٰٓ أُمَمٖ مِّن قَبۡلِكَ فَزَيَّنَ لَهُمُ ٱلشَّيۡطَٰنُ أَعۡمَٰلَهُمۡ فَهُوَ وَلِيُّهُمُ ٱلۡيَوۡمَ وَلَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٞ٦٣﴾ [النحل: ۶۳].
«سوگند به خدا که همانا پیامبران را بهسوی امتهای پیش از تو فرستادیم پس شیطان کردارهای» پلید «شان را برایشان آراست» مانند کفر و تکذیب و استهزا را «پس امروز هم همو یار این کافران است» یعنی: شیطان در حال حاضر نیز قرین و همدمشان است. بهقولی: مراد این است که شیطان در روز قیامت و در دوزخ نیز یار و یاورشان است. پس اگر یارای یاری دادن را دارد، باید از او یاری بخواهند!! «و برایشان عذابی دردناک است» در روز قیامت.
@nedaieghoran