باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


این کانال با هدف اطلاع رسانی فعالیت های باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری و ترویج مفاهیم و نظریات سیاستگذاری علم و فناوری ایجاد شده است.
راه های ارتباطی با ما:
Stipolicynetwork@gmail.com

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


gii-full-report-2019.pdf
17.5Mb
Emailing gii-full-report-2019.pdf


📚 گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۱۹ منتشر شد.

🖋 بر اساس این گزارش ایران با کسب رتبه ۶۱ توانسته است رتبه خود را ۴ پله ارتقا دهد. شواهد موجود در این گزارش گویای آن است که ایران توانسته در زیرشاخص های ورودی سرمایه انسانی و زیرساخت ها عملکرد خوب و متوسطی از خود نشان دهد، در حالی که همچون سال های گذشته در زیرشاخص های ورودی نهادها، پیچیدگی بازار و پیچیدگی کسب و کار وضعیت خوبی ندارد و همین عامل باعث می شود رتبه ایران در حد متوسط در میان ۱۲۹ کشور قرار گیرد. زیرا ایران توانسته در سال های اخیر زیرشاخص های خروجی یعنی خروجی های دانشی و فناورانه و خروجی های خلاق را بهبود دهد و در وضعیت متوسط به بالا قرار گیرد.
لازم به ذکر است در این رتبه بندی کشورهای سوئیس، سوئد و ایالات متحده آمریکا در جایگاه اول تا سوم قرار دارند. در میان کشورهای منطقه نیز ترکیه در رتبه ۴۹، عربستان سعودی در رتبه ۶۸، پاکستان در رتبه ۱۰۵، امارات در رتبه ۳۶ و ارمنستان در رتبه ۶۴ قرار گرفته اند.

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


شناخت دره سیلیکون.pdf
9.0Mb
Emailing شناخت دره سیلیکون.pdf


📚 کتاب شناخت دره سیلیکون

🖋 نویسندگان: یحیی تابش، محمد مروتی، محمد اکبرپور

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


📚باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری با همکاری انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار می کند:

🔵 اولین مدرسه تابستانه سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری

🌐 برنامه زمانی مدرسه تابستانه سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری شامل موضوعات و اساتید و صاحب نظران به شرح جدول فوق می باشد.

✅ از کلیه دانشجویان دکتری مدیریت فناوری و سیاستگذاری علم و فناوری کشور دعوت می شود برای حضور رایگان در این مدرسه آخرین رزومه علمی و اجرایی خود را تا تاریخ ۵ مرداد ماه به ایمیل زیر ارسال نمایید:

Stipolicynetwork@gmail.com

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


IPWNA-دیده‌بان سياستگذاری ایران dan repost
Street_Level_Bureaucrats_as_Policy.pdf
7.9Mb
‘بروکراسی سطح خیابان’

Street-Level Bureaucrats as Policy Makers
Classics of Public policy -Shafritz


#بروکراسی
#فساد
‏‌‎🇮🇷ديده بان سياستگذاري ايران🇮🇷
@ipwna


IPWNA-دیده‌بان سياستگذاری ایران dan repost
بروکراسی سطح خیابان’

لیپسکی کتابی دارد به نام Street-Level Bureaucrats as Policy Makers
(البته مقاله ای آن هم که در هندبوک Publuc policy منتشر کرده
است، در ادامه نشر می شود.)


منظور از بوروکراسي سطح خيابان آن است که ماموران رده پائيين دولتي که ارائه دهنده نهايي کالاهاي و خدمات دولتي هستند از قدرت زيادي براي تعيين چگونگي تخصيص منابع سازماني برخوردار هستند.

کارکنان بخش عمومي که مستقيماً با شهروندان در ارتباطند بوروکراتهاي سطح خيابان و سازمانهايي که تعداد زيادي از اين نيروها را جذب مي کنند را بوروکراسي هاي سطح خيابان ناميده مي شوند. بوروکراتهاي سطح خيابان معلمان، افسران پليس، پرسنل قوه قضائيه، قضات، کارکنان بخش بهداشت و سلامت و ساير کساني که به برنامه هاي دولتي دسترسي دارند و خدمات آنها را ارئه مي دهند.


شهروندي را فرض کنيد که در خانه هاي عمومي زندگي مي کند و به دنبال يک وکيل است تا از خدمات حقوقي وي بهره مند شود و پسرش را که به دليل بازداشتهاي مکرر از سوي پليس از مدرسه تعليق شده است را به مدرسه بازگرداند. او در بين شبکه اي از بوروکراتهاي سطح خيابان گرفتار شده است زيرا جهت گيري هاي آنها کاملا باهم متضاد است و همه آنها فکر مي کنند اقداماتشان به نفع آن شهروند و به طور کلي در جهت منافع عمومي است.
بوروکراتهاي سطح خيابان موضوعي قابل بحث است زيرا اگر مي خواهيد در خط مشي ها تغييري ايجاد کنيد بايد با آنها روبرو شويد. از طرف ديگر آنها بدون واسطه با شهروندان تعامل دارند و بر زندگي آنها تاثير گذارند.


زماني که دولت در زمينه هاي مختلف خط مشي وضع مي کنند، کارکنان بخش عمومي آن رابنا بر تفسير و به صلاحديد خود کار مي برند و ميزان دسترسي و شمول شهروندان در يک خط مشي خاص را نيز تعيين مي کنند.


تصميمات بوروکراتهاي سطح خيابان بيشتر در مورد توزيع مجدد و يا تخصيص است. آنها تعيين مي کنند که چه کساني واجد شرايط دريافت کالا و خدمات دولتي هستند. با افزايش و کاهش ميزان دسترسي افراد کم درآمد به منافع، به صورت ضمني ميزان توزيع مجدد درآمدها را تعيين مي کنند.


#فساد
#دولت

‏‌‎🇮🇷ديده بان سياستگذاري ايران🇮🇷
@ipwna


10-1108_JSTPM-09-2018-0090.pdf
696.3Kb
Emailing 10-1108_JSTPM-09-2018-0090.pdf


📚 مقاله پیشران های چندسطحی همپایی فناورانه در محصولات و سامانه های پیچیده: تجربه یک تولید کننده توربین های گازی در ایران

🖋 نویسندگان: مصطفی صفدری رنجبر؛ تیانگ پارک؛ سروش قاضی نوری و منوچهر منطقی

✅ این مقاله به ارائه یک چارچوب نظری سه سطحی (بنگاه، صنعت و ملی) برای بررسی تجربه یادگیری و همپایی فناورانه در شرکت توربوکمپرسور نفت پرداخته و در هر سطح تعدادی پیشران را شناسایی نموده است. بعلاوه، این مقاله الگوی انباشت قابلیت های فناورانه در این شرکت را به تصویر کشیده است.

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


📚 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری برگزار می کند:

✅ اولین مدرسه تابستانه سیاستگذاری علم و فناوری

🔵 از کلیه دانشجویان دکتری مدیریت فناوری و سیاستگذاری علم و فناوری کشور دعوت می شود برای حضور رایگان در این مدرسه آخرین رزومه علمی و اجرایی و یک توصیه نامه از استاد راهنمای خود را به آدرس زیر ایمیل نمایند:

Stipolicynetwork@gmail.com

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge




📚 مقاله رابطه بین دانش ضمنی و بومی سازی تکنولوژی در ایران

✅ این مقاله با تاکید بر اینکه تکنولوژی پدیده ای چند بعدی است و بعد نرم افزاری آن بویژه دانش ضمنی اهمیت بسیار بالایی دارد و از طرفی دانش ضمنی قابل انتقال نیست و از طریق یادگیری و به صورت انباشتی کسب می شود، راز عدم توفیق انتقال تکنولوژی در ایران را مورد واکاوی قرار می دهد. ضمنا این مقاله بر این نکته تاکید دارد که نوآوری های نهادی که تضمین کننده حقوق مالکیت و کاهش دهنده هزینه های مبادله باشند، همواره مقدم بر نوآوری های تکنولوژیک هستند و توسعه چیزی جز فهم این واقعیت نیست.

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


ShareNovate dan repost
⚛️اقتصاد نوآوری به سادگی والیبال نیست!

🖋امیر ناظمی

این روزها که تیم والیبال ایران امکان رفتن به مسابقات فینال جهانی را یافته است، و برایمان شادی همراه کرده دوباره کارهای پایه‌ای «محمدرضا داورزنی» و «یزدانی‌خرم» به ما یادآور می‌شود. آن‌ها با تشکیل کمیته‌های استعدادیابی و شناسایی دانش‌آموزان قدبلند و آموزش آن‌ها حداقل دو نسل از والیبالیست‌ها را تربیت کردند که به مرور رشد کردند، تا به فینال جهانی رسیدند. این یادداشت هشداری است برای آن‌که این مدل در حوزه نوآوری پاسخ نمی‌دهد!

⭕️سیاست‌گذاری خطی
سیاست توسعه نوآوری برای برخی یعنی انتخاب افراد خوب و سرمایه‌گذاری ویژه بر آن‌ها تا تبدیل به شرکت‌های بزرگ شوند! اما این سیاست که در دهه ۷۰-۱۹۶۰ طرفداران بسیار داشت، مدام شکست خورد تا پژوهشگران اسم آن را بگذارند «نگاه خطی به نوآوری»!

در نگاه خطی به نوآوری که از قضا دانشگاهیان خیلی آن را دوست دارند، تلاش می‌کنند تا تمامی همت خود را بر فرأیندهای انتخاب بهترین استعدادها و پس از آن بر حمایت ویژه بگذارند. از دید آن‌ها اگر چنین کنیم به راحتی و با حمایت اندکی می‌توانیم امیدوار باشیم که در روزها و سال‌های آینده با شرکت‌های موفقی روبه‌رو می‌شویم!

البته این دیدگاه در ایران امروز نیز طرفدران ویژه‌ای دارد، باقی ماندن کنکور و انتظارات فعلی از مدارس سمپاد و حتی بنیاد نخبگان، نمونه‌ای از این دیدگاه خطی به نوآوری است. در این دیدگاه دولت مسوول حمایت از افراد و گروه‌های ویژه‌ای است که استعداد خاص دارند.

در مقابل این دیدگاه، سیاست‌های «غیرخطی» یا «تکاملی» است. بر اساس سیاست تکاملی، نوآوری‌ها با نرخ بالایی شکست می‌خورند و به عوامل مختلفی بستگی دارند؛ عواملی که بسیار فراتر از ایده هستند. ایده‌های خوب و حتی استعدادهای درخشان ارائه‌دهنده آن ایده‌ها، می‌تواند به دلایلی مانند مهارت‌های نرم (مثل مهارت ارتباط و تعامل با دیگران) شکست بخورند؛ همانطور که عوامل کلانی مانند وضعیت اقتصادی یا پذیرش اجتماعی می‌تواند منجر به شکست‌های بزرگ شود.

در تاریخ نوآوری کم نبوده‌اند فناوری‌های بسیار برتری که در بازار شکست خورده‌اند؛ مانند شکست بتامکس در برابر VHS!

به این ترتیب نوآوری‌ها به رقابت با وضعیت فعلی و در رقابت با سایر نوآوری‌ها قرار می‌گیرند و مجموعه‌ای از عوامل نهایتا منجر به پیروزی‌ها یا شکست‌ها می‌شود.

هرچند نگاه خطی در برخی از ماموریت‌های خاص ممکن است تا حدی پاسخگو باشند (مانند فناوری‌های نظامی)؛ اما در کل ناکارآمد است. در حالی که بسیاری از سیاستمداران همچنان دل‌شیفته همان سیاست خطی هستند. سیاست ساده‌انگارانه‌ای که کافی است فرد مورد نظر را انتخاب کنی؛ کمیته استعدادیابی و سپس تمام!

آن‌ها الگوهایی که مرتبط با دنیاهای ساده‌تری مانند ورزش است را می‌خواهند بر نوآوری تعمیم دهند. همان‌طور که کمیته استعدادیابی در والیبال پاسخ داده است؛ آن‌ها خیال می‌کنند پس در نوآوری هم می‌شود افراد بااستعداد را شناسایی کرد، آموزش داد، تیم‌شان کرد و تمام!

⭕️چالش تغییر نگاه
اصلی‌ترین چالش در سیاست نوآوری کشور در همین تغییر نگاه از «سیاست‌گذاری خطی» به «سیاست‌گذاری غیرخطی» یا «تکاملی» است. سیاست‌گذارانی که این تفاوت را نمی‌دانند همواره در دام کسانی می‌افتند که در انتظار حمایت‌های دولتی کیسه‌های خود را دوخته‌اند. آن‌ها همواره در حال مجاب کردن سیاست‌گذاران برای ایجاد حمایت‌های ویژه هستند؛ حمایت‌هایی که ادعا می‌کنند اگر باشد ما پر می‌شویم از گوگل و آمازون!

اما در واقعیت نوآوری تاثیرپذیر از سیاست‌های کلان رقابت و عدالت است؛ تاثیرپذیر از روامداری!

نوآوری یعنی دادن فضای شکست و موفقیت به تیم‌ها و ایده‌ها! در این فضای رقابتی که تحمل خطاها و شکست‌ها را دارد، حالا ایده‌ها فرصت تحقق‌یافتن می‌یابند. آن‌ها می‌توانند برای رقابت آماده شوند. و در این رقابت برخی می‌توانند موفق شوند؛ و در همان حال موفق شدن، یاد بگیرند و بزرگ شوند. یاد بگیرند و ظرفیت توسعه خود را افزایش دهند.

در سیاست غیرخطی برخلاف سیاست‌های دیگری که تاکنون بوده و تلاش می‌کرده است تا با یک ارزیابی دقیق خوب‌ها را از بدها جدا کند؛ تنها و تنها تلاش می‌شود تا فضای بازی را برای نوآوران باز شود.

به عبارتی فرصت کودکی و بازی و شیطنت‌های کودکی را به تیم‌ها می‌دهد و ۳ سال و در سقف درآمد مشخصی (مثلا۵۰۰ میلیون تومانی) به شرکت اجازه می‌دهد تا به دور از خطرها و تهدیدهای بیمه و مالیات، دست به آزمون و خطاها بزنند.

آزمون‌وخطاهایی که برخی منجر به حذف برخی گروه‌ها و ایده‌ها می‌شود و برخی دیگر در خلال همان آزمون و خطاها یاد می‌گیرند و رشد می‌کنند. آن‌ها که حذف می‌شوند هزینه‌های گزاف پرداخت نمی‌کنند و آن‌ها که می‌آموزند و تصحیح می‌کنند، می‌توانند رشد کنند و پیش بروند.

آیین‌نامه نوآفرین همین تغییر نگاه است!

خلاصه‌ای از سرمقاله اعتماد:
yon.ir/kWrJA


سیاست_ملی_توسعه_مهارت_و_کارآفرینی.pdf
18.1Mb
Emailing سیاست ملی توسعه مهارت و کارآفرینی هند.pdf


📚 گزارش سیاست های ملی توسعه مهارت و کارآفرینی در هند

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


سیاست های صنعتی کره در بخش خودرو.pdf
1.3Mb
Emailing سیاست های صنعتی کره در بخش خودرو.pdf


📚 گزارش سیاست های صنعتی کره جنوبی در بخش خودرو

🔴 باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری:

@policychallenge


Catalogue - 98.04.15.pdf
7.4Mb
Emailing Catalogue - 98.04.15.pdf


📚 با باشگاه سیاست پژوهان علم و فناوری آشنا شوید.
@policychallenge



20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

327

obunachilar
Kanal statistikasi