🔺 هروی یکی از اندیشمندانی است که آراء بدیعی دارد و نکات ظریفی در آثار خود دارد و نسبت به بسیاری از مبانی گذشتگان خود انتقاداتی را دارد. برای نمونه در بحث چیستی صدق (truth) در نقد مبنای مشهور، بین دو نوع مطابقت فرق می گذارد : «مطابقت بحسب اعتقاد» و «مطابقت بحسب واقع»
🔹 صرفا به چند بحث مشهور که در این حاشیه مطرح شده اشاره می کنم، برای مثال وی ارجاع گزاره های شرطیه به حملیه یا حملیه به شرطیه را صحیح نمی داند [دقت داشته باشید هم ارزی غیر از عینیت است)
🌀 برخی مانند شیخ اشراق، گزاره های شرطیه را به حملیه بر می گردانند، دقیقا خلاف چیزی که در منطق محمولات کلاسیک شاهد هستیم که گزاره های حملیه را به شرطیه (به تعبیر دیگر مشروطة المحمول) بر می گردانند.
یعنی جمله هر انسان حیوان است به شکل زیر صورت سازی می شود :
(Ax)(Bx --> Hx)
🔶 در همین حاشیه بحث از اتحاد عاقل و معقول در علم حضوری را داریم، بحث از مشکل وجود ذهنی، ماهیت تکذیب و انکار (ظاهرا آن را تصدیق نمی داند)، وجود محمولی و...
♻️ وی تصدیق را فعلی از افعال نفس نمی داند، ما بحثی را حول چیستی تصدیق داریم، اینکه اولا از چه مقوله ای است (انفعال، کیف، اضافه) و ثانیا مرکب است یا بسیط و ثالثا متعلق آن چیست و...
💠 امثال شریف جرجانی و قطب در شرح مطالع تصدیق را فعلی از افعال نفس نمی دانند بلکه می گویند برخی از اندیشمندان دچار یک مغالطه زبانی شده اند و چون افعالی که راجع به حکم داریم مانند اذعان و اسناد و... مصدر و حدث هستند، گمان کرده اند تصدیق فعلی از افعال نفس است.( این بحث خود نیازمند یک بحث جدایی است، همین بحث منجر به تعاریف گوناگون از علم می شود، الصورة الحاصلة، حصول الصورة، انتقاش صورت یا ...)
🔹 دوستانی که حول حکمت اسلامی و فلسفه اسلامی کار می کنند، بارها گفته ام فقط در ساختار فکری که الان شایع است، فلسفه اسلامی را نبینید (حاکمیت کتبی مانند بدایه، نهایه، کتب آقای مصباح یزدی و عدم آشنایی اشخاص با منابع اصیل این سنت حتی در حد آشنایی کلی)، کتاب زیر یکی از همین منابعی است که باید بررسی کنید.
خدابنده لو
____________یادداشت های یک طلبه
@mohammad_khodabandeluمرداد 99