در اقدام جالبی، کمیته نوبل تصمیم گرفت جایزه فیزیک امسال رو به جان هاپفیلد و جفری هینتون بده چون اینها پایههای یادگیری ماشین رو در دل فیزیک بنا کردن. جزئیات بیشتر به زبان ساده رو میتونید
اینجا بخونید.
برای خیلیها ممکنه این خبر هیجانانگیز باشه. اما این اقدام از چند جهت برای من جالبه:
اول اینکه این جایزه هیچ موقع این مقدار به افرادی خارج از جریان اصلی فیزیک اهدا نشده بود. با اهدای این جایزه، به طور خاص به جف هینتون (که خودشم بعیده بگه من فیزیکدونم)، میشه برداشت کرد که در آینده، هر شخص دیگهای خارج از قاطبه فیزیکدونا هم ممکنه این جایزه رو از آن خود کنه. این به خودی خود چیز بدی نیست البته.
میشه هم کوتاه اومد و تعبیر کرد که کمیته نوبل با اهدای این جایزه این موضوع رو به رسمیت شناخته که فیزیک سنگ بنای رایانشه. به عبارتی، رسما یادگیری ماشین #ML رو بخشی از فیزیک حساب کردن و این شاخه رو زدن به اسم فیزیک. من با این مشکلی ندارم. چون اولا هزینه این جایزه از جیب من پرداخت نشده و دوم اینکه چرا که نه! گلی به جمال فیزیک. با این وجود، میتونم ناراحت بشم که چرا اینقدر دیر این تصمیم گرفته شده. خیلی حیفه که با این رویه، این جایزه به افرادی مثل والتر پیتز، شنون یا تورینگ داده نشده.
دوم اینکه از الان به بعد، احتمالا فیزیکیها در تدوین پژوهانههایی (گرنت) که دوست دارن بگیرن به شدت دستاویز این خبر میشن. به عبارتی، تبعات اجتماعی و اقتصادی این جایزه روی جامعه فیزیک، شاید خیلی بیشتر از ارزش علمیش باشه. لابد از فردا هم توی جشن معارفه دانشجوهای جدید فیزیک، اشاره میکنن که فیزیک خیلی خوبه چون مادر هوش مصنوعیه، ولی فعلا درسای این ترمتون رو بخونید چون اول F=ma. با این مورد اما، به نظرم مشکل دارم کمی. باید دید.
----------------------------------------------
@sitpor |
sitpor.orginstagram.com/sitpor_media #سیتپـــــور به خاطر روایتگری در علم