Zona de Securitate 🔥


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


Acest canal aparține platformei www.zonadesecuritate.md și a fost creat cu scopul de a informa publicul cât mai rapid despre situația din regiunea transnistreană și zona de securitate a Republici Moldova

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


PE SURSE despre criza energetică din regiune (foarte rar facem așa postări, dar pentru că avem informații confirmate din mai multe surse le facem publice)

💸Maningul nu e stopat - vedeți aici detalii. Tiraspolul ar continua să facă criptovaluta, nu la capacitățile maxime, dar nu s-au oprit. Informație confirmată inclusiv de un inginer de la TECHNOPARK.

Pe ce la sigur economisește regimul sunt clădirile sociale și infrastructura publică. 

🏭MMZ - Uzina Metalurgică lucrează, da, are doar un program restrâns: începând cu ziua de vineri, seara, sâmbătă noaptea și duminică noaptea până 7 dimineața. Și nu neapărat că nu ar avea energie și gaz, dar pentru că nu este materie primă. Agenția de Mediu nu a oferit autorizație la importul de deșeuri metale în noiembrie. (Faptul că aceasta funcționează a scris și fostul deputat Alexandr Slusari). Lipsa autorizației a cam stricat planurile și celor de la BPM, principalii aliați ai uzinei pe malul drept, aceștia nu mai cumpără deșeuri metale. (aproximativ de pe 6-7 noiembrie, ei afișau online prețurile, platforma nu mai funcționează, ne-au confirmat și la telefon că nu mai primesc metal uzat)

Reieșind din procesul tehnic, Uzina are nevoie de lumină de tensiune înaltă care nu o poate primi fără a avea aranjamente cu conducerea 🇲🇩 și 🇺🇦


Cât ține de Uzina de Ciment tot din Râbnița, aceasta funcționează noaptea în zilele cand nu lucrează MMZ. Și dacă e să vorbim, la fel, despre procesul tehnic și acesta are nevoie de lumină de tensiune înaltă și gaz. În nordul regiunii gazul vine prin conducta Șoldănești (malul drept). Guvernul are multe probe ca să demonstreze că unele din învinuirile privind criza provocată la Tiraspol sunt falsuri, însă nu o face…

❗❗❗Gazul pentru aceste „văcuțe” dătătoare de „lapte” pentru bugetul separatist este folosit din contul economiei făcută pe măsurile aplicate direct oamenilor: apă caldă doar pe ore, transportul electric, la fel, pe ore, școlile două săptămâni au fost total deconectate, iar la revenire au temperaturi joase în clase. În regiune practic toate instituțiile educaționale și multe din clădirile sociale sunt gazificate.

„Criza umanitară” invocată de Tiraspol este creată tot de… Tiraspol și afectează populația de rând. (aici găsiți un vox despre criză, din inima Tiraspolului)

*Dacă vă par utile astfel de inside-uri pe regiune, dați-ne de știre, (poate facem sâmbăta o tradiție) dacă credeți că nu e ok și obiectiv să publicăm astfel informații, tot dați-ne un semn.😈


Revine energia în rețea în localitățile deconectate! Varnița are lumină 💡


Precizările lui Andrei Spânu după deconectări:


După atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina din această seară sunt semnalizate mai multe deconectari la energie și în Moldova printre care satul Varnița ce depinde de electricitate din Tighina/ Bender. În unele localități din regiunea transnistreană de asemenea nu ar exista curent electric: în Parcani, Ternovca, raionul nordic al Tighinei (ce este despărțit de Varnița), unele raioane din Tiraspol și Tighina, la fel.




VOX. Datoria Tiraspoltransgaz (malul stâng) este aproape de 9 miliarde de dolari.


🎯Bătrână de 80 de ani, ce beneficiază de pensie din Federația Rusă, dar locuiește în regiune:

„Nu știu cu acest gaz ce va fi, noi plătim, cu reducere, dar plătim, însă întreprinderile nu lucrează. Uzina de Ciment și cea de Metal din Râbnița nu lucrează, înțelegeți că bugetul va sărăci.”


😈Am vrut să le facem celor de la ambasada rusă din centrul Chișinăului un mic reminder despre prezența ilegală a trupelor ruse în Moldova...vedeți în video răspunsul lor.


🔥„Cadoul” ce l-am pregătit pentru ei era vinul „Cicatrice” - unicul pe contraetichetă căruia apare harta Republicii Moldova, iar în dreptul regiunii transnistrene este indicat că e ocupată de Federația Rusă. Linia „Cicatrice” a fost lansată în cinstea eroilor ce au luptat în 1992 pentru Independența și Integritatea Republicii Moldova. - https://bit.ly/VINcicatrice

🥳După cum știți, platforma media Zona de Securitate a împlinit recent doi ani de la fondare și a oferit în dar acest vin unic în Moldova, împreună cu torbele create cu această ocazie, partenerilor și patronilor redacției. Cadoul refuzat de ambasadă poate fi al vostru cu o donație singulară pe PayPal sau donații lunare pe Patreon❤
https://bit.ly/ZonaPatreon
https://www.paypal.com/paypalme/ZonadeSecuritate


🤔„Misiunea de Pacificare”, între rolul ei de bază și zecile de vagoane de coniac

Funcționalitatea acestei misiuni se limitează doar la avantaje pentru contingentul rus, prin remunerare consierabilă, asigurarea vacanțelor familiilor militarilor ruși și alte facilități. Despre asta a declarat Eduard Bumbac, fost membru al Comisiei Unifcare de Control din partea Chișinăului, în cadrul unui podcast marca Zona de Securitate.

🇷🇺Referindu-se la condițiile în care componenta rusă își desfășoară misiunea în cadrul acestei structuri, fostul membru al CUC delcară că aceasta a benificat și beneficiază, în continuare, de diverse facilități. De la vacanțe pe malul Nistrului pentru toți membrii familiilor militarilor ruși, până la salarii și bonusuri financiare considerabile.

❗Bumbac a mai explicat și faptul că o bună parte din armamentul de la Cobasna a fost retrasă, a fost vândută în alte părți, luând în considerație că au fost acțiuni militare în Cuacazul de Nord și în alte regiuni, și au fost folosite acolo acest armament;


🥳Unicul vin din Republica Moldova dedicat eroilor ce au luptat în războiul din 1992 are deja și o contraeticheta unică. „Cicatrice” făcut din strugurii ce cresc pe Platoul Cocieri, ce a fost în 1992 scena celor mai sângeroase lupte pentru independența și integritatea Republicii Moldova, are indicat pe sticlă teritoriul din stânga Nistrului ce nu este controlat de autoritățile constituționale.

🍷Lilian Moldovanu, fondatorul vinăriei Casa Moldovanu ce a lansat linia Cicatrice: „Vreau să vă comunic că o etichetă de vin poate vorbi și transmite un mesaj în orice loc al lumii, contraeticheta CICATRICE conține mesaj de protest față de ocupația Federație Ruse a teritoriului din stânga Nistrului deja de 30 de ani.”


Săptămânile trecute era 🔥 subiectul formatului 5+2, noi am decis să explicăm ce e cu el, de ce nu ar fi eficient și care e scopul lui.

📌Platforma de dialog a fost instituită în februarie 2002, iar denumirea prescurtată vine de la numărul părților componente ce participă la conferință.

🇲🇩Republica Moldova și Tiraspolul, desemnate drept părți, însă nu unele egale. Tiraspolul nefiind considerată entitate separată de Moldova. Federația Rusă🇷🇺 + Ucraina🇺🇦 + OSCE sunt considerate mediatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Ulterior s-au mai adăugat alți doi actori cu statut de observator. Este vorba de Uniunea Europeană 🇪🇺 și Statele Unite ale Americii 🇺🇸

Opinie
Exact acest format le-a dat exponenților regimului de la Tiraspol statut de negociator la nivel internațional. O parte din societatea civilă de la Chișinău a considerat că aducerea lor la masa de negocieri de așa nivel a fost o doză de recunoaștere a legitimității acestora. Cert este faptul că aceștia nu au fost aleși în mod democratic de către locuitorii regiunii transnistrene, apărea întrebarea: în ce mod ei sunt reprezentanți ai regiunii și nu ai propriilor interese❓❓❓


❗Vacanța scurtă de toamnă este prelungită în regiune cu o săptămână, în contextul crizei energetice


🔥În regiunea transnistreană apa caldă în locuințe se va furniza după grafic: dimineața timp de 3 ore. Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf!

Pretinsul ministru al economice din regiune: Suntem în pragul unei crize umanitare.

„Volumele de gaze care ajung în regiune de la 1 noiembrie nu vor fi suficiente nu numai pentru industrie, ci chiar și pentru populație și facilități sociale”.

📌Cei mai mari consumatori de gaze au fost opriți, MMZ, Uzina de Ciment stau pe loc, Tirotex, o fabrică de cărămidă și alte întreprinderi la fel vor fi oprite.

„Îi vom lăsa cu energie electrică pe cei care asigură securitatea alimentară - brutării, ferme și așa mai departe.Puterea electrică pentru iluminatul orașului și departamentele de troleibuz din Tiraspol și Bender a fost serios redusă.Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf”, a spus pretinsul ministru

Casele de cultură vor opri încălzirea, obiectele nesemnificative din punct de vedere social la fel.

❗Toate restricțiile vor intra în vigoare de mâine


Reacția Moldovagaz - Vadim Ceban

SA „Moldovagaz” nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către Tiraspoltransgaz a condițiilor contractuale.


🔥Potrivit șefului centralei de la Cicurgani nu există probleme cu furnizarea de energie electrică în interiorul regiunii transnistrene. În prezent, funcționează o unitate de alimentare, care acoperă nevoia internă de electricitate și oferă, de asemenea, căldură locuitorilor din Dnestrovsk. În cazul încetării complete a furnizării de gaze naturale către MGRES, întreprinderea a constituit o rezervă de cărbune de 75.000 de tone, care va asigura cu energie electrică pentru mai mult de două luni.

La Tiraspol a fost convocat pretinsul lor Consiliul de Securitate

🇷🇺După decizia de ieri a Chișinăului de a oferii regiunii 2.3 mln m3 de gaz pe zi Vadim Krasnoselski pregătește noi apeluri către Președintele Federației Ruse, Administrația președintelui Federației Ruse, Duma de Stat, Consiliul Federației și Gazprom.

În cadrul ședinței, s-a concretizat că pentru consumul intern al populației, asigurarea infrastructurii sociale și a industriei, este nevoie de aproximativ o sută de milioane de metri cubi de gaz pentru o lună. În noiembrie au fost anunțați că vor primi 69 de milioane de metri cubi pe lună.

Tiraspolul a învinuit Chișinăul că prin acțiunile lor au încălcat în mod grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 de milioane de metri cubi de gaze furnizați Republicii Moldova, 118 milioane ar trebui trimise către regiune.

⚡Aceștia au calificat astfel de acțiuni „restrictive unilaterale ale Moldovei ca fiind fără precedent și perfide, subliniind că în acest fel sunt puse în pericol întreaga industrie a Transnistriei și bunăstarea ei economică”.

⌛Starea de urgență pe teritoriul regiunii a fost propus să fie prelungită până la 1 decembrie.


⭕Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan - Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin gaz decât în luna octombrie.

Mâine e 1 noimebrie, iar ministrul Andrei Spânu a anunțat cu câteva minute în urmă evoluția situației energetice din țară. SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:

1️⃣ S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh;
2️⃣ S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh;
3️⃣ Pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM;
4️⃣ Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES;
În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh.


În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln m3.


Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🚂Patrimoniul feroviar de milioane, furat de regimul separatist și (re)legalizat de regimul Filat

O anchetă despre cum a fost deposedată Calea Ferată a Moldovei de proprietăți în valoare de peste 173 de milioane de lei și nimeni nu a încercat să le întoarcă sau negocieze
❓Cum a reușit să supraviețuiască un regim separatist în inima Europei? Întrebare la care se caută răspuns deja de mai bine de 30 ani. Pretinsa rmn există, nefiind recunoscută de niciun stat în lume, dar exportând bunuri de milioane. În materialul video veți afla detalii despre unul dintre pilonii de existență a regimului - Calea Ferată.

Vor urma anchete și despre alți piloni - cum ar fi gazul și Uzina Metalurgică


„Republica Moldova trebuie inclusă în sistemul de „apărare colectivă” – un concept ce presupune implicarea vecinilor, România sau Ucraina, să fi într-o alianță te ajută în caz de necesitate.”
📍Aceasta a fost opinia generalului în rezervă Vitalie Stoian pentru zonadesecuritate.md într-un podcast realizat după ce pe 10 octombrie trei rachete de croazieră rusești contra Ucrainei au violat spațiul aerian al R. Moldova.
‼️Au trecut 21 de zile de atunci și o rachetă rusească a căzut pe teritoriul R. Moldova


📍După 3 ore de discuții în formatul 1+1, Chișinăul și Tiraspolul NU au ajuns la niciun rezultat pe problema energetică

⭕️ În schimb, Tiraspolul insistă asupra unui tratament preferențial și diferențiat la importul de medicamente;

🛑 Tot Tiraspolul a accentuat despre autorizația de mediu la Uzina Metalurgică din Râbnița și un sistem bancar special ce ar permite convertirea leilor moldovenești achitați pentru palta energiei electrice cu scopul de a achiziționa produse de primă necesitate;


https://zonadesecuritate.md/oleg-serebrian-chisinaul-si-tiraspolul-nu-au-ajuns-la-un-numitor-comun-pe-problema-energetica/


Până aflăm mai multe despre ce se discută acum la Tiraspol, primim felcitări, astăzi împlinim doi ani.

🥳Pe 28 octombrie 2020, a fost publicat primul articol pe Zona de Securitate, de atunci pe platforma media specializată pe regiunea transnistreană și zona de securitate a Republicii Moldova au apărut sute de știri, zeci de reportaje, mini documentare și anchete jurnalistice. La doi ani distanță de la lansare, trăim momente de insecuritate regională ce ne demonstrează importanța și mai sporită în existența unei platforme specializate în mediatizarea negocierilor din procesul de reîntregire a țării, a încălcării drepturilor omului și a prezenței militare ilegale ruse în stânga Nistrului. După 24 februarie, am conștientizat cu adevărat, noi și publicul nostru, cât de important e să existe presă specializată pe un subiect atât de sensibil.

💞Mulțumim că ne sunteți alături, dorim și-n continuare să fiți aproape, pentru că împreună putem deveni o forță, iar de ziua noastră vă invităm să ne susține-ți cu o donație pe Patreon sau PayPal.


Biroul politici de reintegrare dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
În aceste clipe a început întrevederea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în formatul „1+1”

В эти моменты началась встреча политических представителей в переговорном процессе по приднестровскому урегулированию, в формате «1+1»

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

1 625

obunachilar
Kanal statistikasi