زرتشت و مزدیسنان


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


آشنایی با بینش زرتشت و باور زرتشتیان
گزینش و نگرش موبد کورش نیکنام
مزدا: دانش وآگاهی، خدا
یسنا: درود وستایش
مزدیسنان: جویندگان دانش، زرتشتیان

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


زرتشت و مزدیسنان dan repost
☆پرستش سو (:قبله) زرتشتیان☆

هر یک از دینداران برای پرستش خدای یکتا قبله  یا پرستش سویی معین کرده تا در هنگام نیایش با خداوند رو به سوی آن کنند تا اولا هنگام  نماز گروهی قانون و ترتیب خاصی باشد . ثانیا با نگاه کردن به یک سمت و یک نقطه تمام قوای فکری پرستش کننده یکجا متمرکز شده و بدینوسیله بتواند بر خیالات نفسانی غلبه نماید .
تعیین قبله از سوی پیامبران به همین منظور بوده در حالی همه میدانیم خداوند یکتا همه جا حاضر بوده و در هر زمان در کنار ما است .
پرستش سوی زرتشتیان نور می باشد،خواه این نور از خورشید و ماه باشد یا از شعله آتش و یا چراغ فروزان.

زرتشتیان چهار آخشیج را که عبارت از آتش و آب و باد و خاک است گرامی میدارند.پس از انصاف به دور است که زرتشتیان آتش پرست خوانده شوند ، زیرا تنها اهورامزدای یکتا را سزاوار و شایسته پرستش می دانند .
از سوی دیگر در بینش اشو زرتشت٬ خداوند را باید در روشنایی جستجو کرد. پس هر زرتشتی به هنگام نیایش رو به سوی روشنایی می کند،  هرگونه روشنایی در نماز تفاوتی ندارد . نور خورشید ، ماه ، چراغ یا آتش .همچنین ایرانیان، آتش را نماد باشندگی خود و نمادی از هویت ملیشان می دانستند و به آن میبالیدند. زیرا آتش از بین برنده ناپاکی ها و روشن کننده تاریکی ها  است ، گرما و انرژی آتش چرخ های صنعت و پیشرفت را به چرخش می آورد و آتش درونی انسان اندیشه او را به خـردِ  بی پایان اهورایی پیوند میدهد.
فردوسی بزرگ در اینباره میگوید:
نگوئی که آتش پرستان بدند/پرستنده پاک یزدان بدند

زرتشت با انتخاب آتش به عنوان نماد کیش زرتشت از پیروان خویش خواسته است که:
۱ـ همچون آتش پاک و درخشنده باشند
۲ـ همانگونه که پیوسته شعله های آتش رو به بالا میرود پیروان وی نیز به سوی بالا یعنی به طرف روحانیت و انسانیت و ترقی و تعالی عروج یابند
۳ـ آتش با هرچه برخورد کند آنرا نیز چون خود درخشان میسازد به همین گونه زرتشتی نیز باید پی از برخورداری از فروغ دانش و بینش دیگر آنرا از فروغ نیکی اشا بهره مند گرداند

۴ـزبانه های آتش هیچگاه به سوی پایین میل نمیکنند آنها نیز بکوشند تا مجذوب خواهش های نفسانی نشوند و پیوسته آمال بزرگ و معنوی را مدنظر داشته باشند
۵ـ همانطور که آتش چیزهای نا پاک را پاک می کند و خود آلوده نمی شود آنها نیز با بدی بستیزند بی آنکه خود را به ان بیالایند
۶ـ آتش منبع زیبایی و اساس حیات فعال و بیقرار است و تا بازپسین لحظه حیات از کوشش باز نمی ایستد انسان نیز باید به مانند آتش باشد.
برگرفته از تارنمای کورش نیکنام
🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


@AxNegarBot dan repost
پرسش : 

موبد نیکنام درود، در مورد شر و خوبی فرمودید، خداوند سراسر خوبی است و کارهای بد توسط انسان صورت می گیرد و خداوند در آن سهمی ندارد. پس"این تمایل به شر یا اندیشه بد" را که در انسان گذاشته؟ آیا خودش این را خلق نموده؟ یا به دلیل پدیدار شدن در این دنیا مثل روشنایی و تاریکی می باشد، جایی که خوبی نباشد شر می آید؟ یا شاید درست این باشد که خود انسان این اندیشه بد را آفریده  است که اگر اینگونه باشد، گاتها چرا می گوید؟ : آن هنگام که آن دو در اندیشه ها در آغاز گیتی ظاهر شدند که در همه چیز با هم ضد بودند آن یکی خوبی و آن یکی بد بودند.


پاسخ : 
درود، دوست گرامی چرا باید تاریکی را پدیده ای بد بدانیم! بیگمان آگاهید که برخی از پروانه ها، خفاش، کرمِ خاکی، جوجه تیغی، جغد و بسیاری دیگر، روز خود را به امیدِ تاریکی شب پشت سرمی گذارند تا درتاریکی به جنبش درآمده و به دنبال خوراک بروند. آشکار است که درختان سبز درتاریکی شب بهتر نفس می کشند، در آن هنگام اکسیژن را از هوا می گیرند.

چرا باید سردی را بد بدانیم! وگرما راخوبی یا دگرگون(:برعکس) آن؛ کسانی که درسرمای قطب زندگی می کنند آرزوی داشتن گرمای آتش را دارند ولی آنانکه در بیابان داغ عربستان از گرمای شدید آفتاب نیم سوخته شده بودند در باور خود، آتش را به جهنم نسبت دادند. گرمای آتش، سردی قطب، روشنایی وتاریکی همه آفریده شده خردِ اهورایی و همه نیک می باشند.

اگراز باور رویایی خود چنین انگاریم(:تصور کنیم)! تا همه مَرتوگان(:بشر) راکه درکره زمین زندگی می کنند برای چند روزی به سیاره دیگری کوچ دهیم، آنگاه درمی یابیم که همه چیز برای موجودات دیگر در جهان، بدون باشندگی مَرتو (:انسان) بر روی زمین، نیکو سازگار خواهد شد. زلزله، سیلاب وآتشفشان همچنان روی خواهد داد ولی کسی نیست که از آسیب های آن ناله کرده، هراسان گردد واین پدیده ها را بد(:شر) بداند.
هنگامی که دوباره مَرتو(:انسان) بر سرزمین ها قدم می گذارد آنچه را که بیش از اندازه باشد برایش ناراحت کننده خواهد بود و به باورش بدی ها آفریده خواهد شد. گرمای سوزاننده، سرمای شدید، تاریکی پیوسته، همه بد خواهند بود... وقتی پیام و فلسفه زرتشت را بررسی می کنیم که شما نیز به آن اشاره کرده اید. به دو گوهر همزاد و ناهمگون(:متضاد) اشاره شده که در آغازِ پدیدار شدن هستی بوده و تا پایان نیز پویا خواهد بود. این دو نیرو رامی توان مثبت ومنفی، کشش و رانش، تز وآنتی تز، دردانش امروزی نامید. اگر نیروی کشش خورشید با نیروی فرار سیاره ها از گرمای خورشید نباشد. هستی نابود خواهد شد به ویژه در کره زمین! این نیروهای همراه ولی ناهمگون را نیز نمی توان "بد" دانست بلکه همه خوبند که هستی به آنها نیاز دارد. اشاره بینش زرتشت این است که هرگاه این دوگوهر (نیروهای مثبت و منفی= هردو خوب) چنانچه در اندیشه مَرتو(:انسان) به ریخت در آیند(:شکل بگیرند). شخص دانا که از دانش و آگاهی بهره برده است آن را به «سپنتامینو» (:منش سازنده) دگرگون خواهد کرد و شخص ناآگاه و بی دانش تراوش اندیشه خود را به «انگره مینو» یا منش ویران کننده (:اهریمنی) بروز خواهد داد. اثر اندیشه اهریمنی در هازمان مرتوگانی(جامعه انسانی) و هستیدار(:موجودات) دیگر آسیب هایی را فراهم خواهد کرد که با هنجار هستی سازگار نیست. آشکار است که اندیشه اهریمنی مرتوهای نادان، بدی را به وجود آورده است!! آلوده کردن آب دریاها و رودخانه ها، ویران کردن خاک و جنگل و سرسبزی، آلوده کردن هوا در زیستگاه، جنگ و خونریزی بین تیره های مرتوگانی(:اقوام بشری)، دروغ، دزدی، غارت، نژادپرستی و همانند آن، هیچیک به خواسته واراده "خداوند" انجام نمی گیرد، مَرتو (:انسان) بداندیش آنها را پدید می آورد؛ پس خداوند سراسر نیکی و داد است. مرتو نیز می تواند سراسر خوبی باشد ولی اگر تمایل به ویرانی داشته باشد نیز توانایی دارد تا با «دوگوهر همزاد» که هردو نیک آفریده شده اند در اختیار اوست تا با جان مایه «نادانی» (:بی دانشی) در نهاد او در آمیزد و آنگاه مرتو پدیدآورنده بدی هاباشد.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


تاریخ ایران dan repost
شهر سارد در ترکیه امروزی ثروتمندترین شهر دنیای باستان بود
در زمان هخامنشیان شهر سارد به پایتخت مالی و اقتصادی امپراتوری هخامنشی معروف بود


#شاهنامه 📚
گزیده داستان هشتاد و دوم
#گیو_در_توران_در_جستجوی_کیخسرو

آن رودخانه مرز ایران و توران بود. چون افراسیاب به آنجا رسید اندیشه کرد تا با همان سواران کیخسرو را در خاک ایران دنبال کند ولی هومان پیش رفت و او را از این کار بازداشت.

وقتی کیخسرو از آب جیحون گذشت،
خبر شد به گیتی که فرزند شاه،
جهانجوی کیخسرو و آمد زراه.
گیو نامه ای به گودرز نوشت و شرح آمدن فرنگیس و کیخسرو را بیان کرد.
گودرز از نوادگان کاوه آهنگر وپایتختش اسپهان بود. آنگاه که بزرگان ایران از آمدن کیخسرو آگاهی یافتند همه به سوی اسپهان آمدند. هنگامی که چشم گودرز به کیخسرو افتاد، از اسب پیاده شد او را در بر گرفت و گفت: ای شهریار ایران زمین،
زتو چشم بدخواه تو دور باد،
روان سیاوش پر از نور باد.
جهاندار یزدان گواه منست،
که دیدار تو جان فزای منست.

ببودند یک هفته با می بدست
بیاراسته بزمگاه و نشست

نامه ای به کاوس و رستم نوشتند و سرانجام کیخسرو روانه شهر استخر، پایتخت کاوس شد. مردم استخر جشن گرفتند.

چون آمد به درگاه کاوس شاه
زشادی خروش آمد از بارگاه

کاوس از دیدن کیخسرو اشک از چشم فرو ریخت. گیو را پیش خواند، بوسید و پیشکشی داد. فرنگیس را بانوی بانوان نام نهاد. کاخ استخر را با تخت شاهی به کیخسرو واگذار کرد. جهان پهلوان رستم چون از آمدن کیخسرو آگاه شد، درویشان را یاری کرد و آنچه شایسته کیخسرو بود فراهم آورد و همراه بانو روانه استخر شد. چون کیخسرو در استخر ساکن شد کاوس شاهی را به او سپرد. همه پهلوانان از کیخسرو پشتیبانی کردند مگر توس فرزند نوذر که کیخسرو را شایسته شاهی نمی دانست. چونکه او از مادر تورانی زاده شده بود. ازکاوس درخواست داشت تا فرزند دیگر خود، فریبرز را به پادشاهی برگزیند. چون گیو نتوانست توس را به همراهی با کیخسرو خشنود کند، گودرز با دوازده هزار سپاه روانه جنگ با توس شد. ولی توس با او نجنگید و چون خبر به کاوس رسید آنها را نزد خود خواست گفت:
فرزندان من هردو برایم برابر هستند، هر دو را دوست دارم، اگر شاهی را به یکی ببخشم دیگری کینه او را به دل خواهد گرفت. بهتر است آنها را آزمایش کنم، آنکه شایستگی بیشتری دارد برگزیده خواهد شد. سپس افزود در شهر اردبیل دژی شگفت انگیز است به نام دژ بهمن،که جایگاه دیوان و اهریمنان شده است. هرکدام از این دو تن دژ بهمن را گرفتند، شاهی از آن ایشان خواهد بود. توس سپاهی فراوان را همراه فریبرز به اردبیل برد.

چو نزدیک بهمن دژ اندر رسید
زمین همچو آتش همی بردمید

بن مایه: شاهنامه فردوسی
     🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


Ashkan Khosropour dan repost
روز ارد و ماه دی ٣٧٥٥ مزدايي
سه‌شنبه ۱۹ دی ‌ماه ١٣٩٦خورشیدی
۹ ژانویه ۲۰۱۸ ترسایی
🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت ومزديسنان
گزینش ونگرش:موبدکورش نیکنام
‏🏵 @zoroaster33🏵م


@AxNegarBot dan repost
نشان #فروهر از نمادهای کهن ایرانی میباشد. واژه فروهر به معنای #پیش_برنده و بالا برنده میباشد که به شکل پیرمردی کهنسال با بالهایی در سه ردیف و حلقه ای در دست نشان داده میشود.

در باور زرتشتی، فروهر ذره ای از وجود #اهورامزداست که در همه انسانها وجود دارد. فروهر نیرویی در وجود انسان است که موجب میشود انسان بسوی راستی و انتخاب درست حرکت کند و از نادرستی و کژی دوری جوید.

هر بخش از نشان فروهر معنای خاصی دارد:

1. پیر مرد سالخورده نشان از دانش و تجربه است و به ما می آموزد که از تجربه پیران خردمند بهره جوییم.

2. بال فروهر که سه ردیف دارد، نشان اندیشه و گفتار و کردار نیک است و به ما می آموزد که با این سه اصل مهم میتوانیم به پیشرفت برسیم.

3. دست راست فروهر به حالت نیایش اهورامزدا بالا میباشد.

4. دست چپ فروهر حلقه ای میباشد. حلقه در فرهنگ ایران، نماد عهد و پیمان و پایبندی به آن میباشد. این رسم رد و بدل کردن حلقه در پیوند زناشویی از فرهنگ ایران به همه جای دنیا رفته است.

5. حلقه دور کمر فروهر نشان ازلی و ابدی بودن این جهان و بازگشت نیکی ها و بدی ها به خود انسان میباشد.

6. قسمت زیر بال فروهر که سه ردیف دارد نشان اندیشه و گفتار و کردار بد است که باید انسان به زیر پا افکند.

7. دو رشته آویخته در پایین، نشان منش پاک و منش پلید است که انسان باید منش پاک را در جلوی راه خود و منش بد را در پشت سر خود قرار دهد.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


@AxNegarBot dan repost
پرسش : 

درود، آقای نیکنام اگربه زرتشت وَحی نشده است. چگونه زرتشت اسرار خلقت مانند وجود بهشت و جهنم و روز رستاخيز و چيزهای گوناگون ديگر رادريافته است و چگونه می توان آن را قبول کرد؟


پاسخ : 
فروزه «وحی» برای زرتشت در کار نبوده بلکه چنانکه پیش از این نیز اشاره شده است برخلاف پدیده وحی برای پیامبران ابراهیمی؛ زرتشت با «الهام»، (دل آگاهی و پیغام سروش) به راز هستی پی برده است و در سروده های خود آنها رابیان کرده است. در پذیرفتن وگزینش گفته هایش کسی را ناگزیر (:مجبور) نکرده بلکه به هرکس توانش (:اختیار) داده تا خود نیز به ژرفی اندیشه کنند سپس با خردمندی بهترین گفته ها را پذیرا باشند.

بهشت و جهنمی که زرتشت به آن باور داشته و بیان کرده است جنبه مادی ندارد. خداونداز پیش آن را نساخته تا آماده برای پذیرش مرتو(:انسان) پس از مرگ باشد که لذت های مادی را به نیکوکاران در بهشت پیشکش(:هدیه) کند. دربرابرآن سوختن و شکنجه (:عذاب) را برای گناهکاران در دوزخ داشته باشد، بلکه بهشت و دوزخ اندیشه زرتشت جایگاهی مینوی است که شادی روان و یا افسرگی آن را در این جهان در پی داشته و ادامه آن برای روان پس از درگذشت نیز ادامه خواهد داشت و چنین حالت هایی را هرکس می تواند با کردار نیک برای خود فراهم سازد نه اینکه از سوی موبد یا پیشوای دینی او اندوخته گردد. اینگونه رویکردها نیازی به درک وفهمیدن از راه « وحی» نبوده است، دراین استا هرکس خواستار باشد آن را گزینش خواهد کرد و گرنه زرتشت از نپذیرفتن آن آشفته و خشمگین نخواهد شد تا اشتباه  دیگران را برای پاداش وکیفر به جایگاهی بالا تر از خود گزارش دهد.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


Ashkan Khosropour dan repost
روز دین و ماه دی ٣٧٥٥ مزدايي
دوشنبه ۱۸ دی ‌ماه ١٣٩٦خورشیدی
۸ ژانویه ۲۰۱۸ ترسایی
🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت ومزديسنان
گزینش ونگرش:موبدکورش نیکنام
‏🏵 @zoroaster33🏵


زرتشت و مزدیسنان dan repost
☆گات ها، نسک دینی زرتشتیان ☆

هنگامی كه از پیروان ادیان الهی درباره سخنانِ پیامبرشان پرسش می شود هر یك كتاب ویژه ای را معرفی می كنند كه دربرگیرنده وحی و الهام خداوندی به آن پیامبر است. به همین روی مسلمانان قرآن، یهودیان و مسیحیان به ترتیب تورات و انجیل را نام می برند. 
پیش تر از آن، آیین یكتاپرستی در ایران باستان شكل گرفته و زرتشت، پیام آوری است كه در گویش آن زمان، گفتارش را به اوستایی بیان كرده است. بدین سببدهر جا سخن از نسک(:كتاب) دینی زرتشتیان باشد، در پاسخ از اوستا یاد می شود. این پاسخ از یك سو درست است. زیرا این نسک به زبان اوستایی است ولی هنگامی كه همه بخش های اوستا بررسی شود با نگرش به جستار(:موضوع) هر بخش از اوستا و چگونگی نگارش هر سرود ونیایش از گنجینه اوستا، نتیجه این است كه همه بخش های اوستا گفته های اشوزرتشت نیست و تنها سروده هایی از اوستا كه در بخشی از یسنا جای گرفته است ، گفتار وبینش پیام آور ایران است که این بخش گات ها نام دارد. 

باید باور داشته باشیم كه تاریخِ تمدن، در سرزمین ایران بسیار فراتر از برخی كشورهای دیگر است. همچنین بپذیریم كه ایرانیان، پیش از دوره یكتاپرستی در این سرزمین، درباورهای استوره یی خود بسیاری از آداب و رسوم ، پندار و گفته ها داشته اند و درباره آخرین نتیجه هایی كه در پی هر رویداد زاستاری (:طبیعی) می گرفتند. باور، دستور وآیینی تازه را در همبودگاه (:اجتماع) خود گسترش می دادند. از آنجا كه زبان گفت و گوی مردم در روزگاران باستانی ایران، زبان اوستایی بوده تمام این سرودها، نیایش ها و دستورها به اوستا نام آور گشته اند.
كتاب اوستا گنجینه یی گسترده وارزشمند است كه سرودن بخشی از آن به سده هایی پیش از اشوزرتشت برمی گردد، پیش از آغازیكتاپرستی درایران باستان است که به زبان مادری آن روزگار سروده شده است.
درگنجینه اوستا، سرودها و گفته هایی آمده كه درباره باورهای دینی، تاریخی، گاه شماری، بهداشتی، دادگری و دانش های دیگر آن دوران است. به همین روی گنجینه اوستا كه در گاهداد (:تاریخ) وادبیات از آن یاد شده از پنج بخش تشكیل شده است. یسنا، یشت ها، ویسپرد، وندیداد و خرده اوستا. 

خرده اوستا از همه بخش ها جوان تر است، گزیده بخش هایی از یشت های كهن با سرودهای جدید است. نمازهایی روزانه و سرودهایی درباره برگزاری تراداد(:مراسم) آیینی و درگذشتگان در آن گنجانده شده است. 

وندیداد كه بخش دیگر است، به گویش اوستا" وی دَئِو داتَه" یعنی قانون ضد دیو است. دیو در باور مرتوگان (:مردم) پیش از دوره یكتا پرستی، خدایان پنداری ویران كننده بودند كه می بایست برای آنان قربانی و فدیه انجام شود تا از خشمِ آنان كاسته شود. در این نسک و به گویش اوستایی سفارش هایی درباره پاكیزگی و دستورها (:احكام) پرهیز از مردار به شیوه زمان باستانی ایران بیان شده است كه دردانش آن روزگار ارزشمند بوده و بیانگر نگرش مرتوگان در ایران باستان به یافته های پزشكی، بهداشت و هنجاهای هازمانی بوده است. 

ویسپرد، یكی از بخش های اوستا است كه وابسته به نمازها و نیایش های آیین گاهنبار است. این جشن، شش چهره (:مرحله) در سال برگزار می شود كه در آغاز به مناسبت های گوناگون پیشه كشاورزی پدیدار شده و اكنون با برپایی نیایش های همگانی به داد و دهش و پذیرایی پرداخته می شود. 

یشت ها، سرودها و گفته های بسیار كهن است و درحماسه هایی به ریخت (:صورت) نثر در ستایش ایزدان است كه از مهمترین آنها؛ اورمزد یشت، ورهرام یشت، اردیبهشت یشت، مهر یشت، هوم یشت و سروش یشت است كه بخش دیگری از اوستا را تشكیل می دهد. 

یسنا، نیایش هایی درستایش پروردگار وآفریده های نیك اوست. سرودهای یسنا، 72 بخش هستند كه هر یك را "یسن" یا "هات" می گویند. یسنا مهمترین بخش گنجینه اوستا نام گرفته، زیرا سخنان وپیام اشو زرتشت دراین بخش جای دارد.
گات ها درمجموع 17 هات از یسنا را تشكیل می دهد كه خود نیز شامل پنج بخش به نام های اَهنود، اُشتَوُد، سپنته مد، وهوخشتر، وَهیشتوایش است. 

سرودهای گات ها ، اندیشه برانگیز و آموزنده است. این پیام، دانش فراگیری اخلاق نیك و ارزش های مرتوگانی (:انسانی) است واز روش درست زیستن و رستگار شدن سخن می گوید. 
پیام گات ها برای پیشرفت كار جهان است. در این بینش سستی، تنبلی و بیكاری روا نیست. نوسازی و تازه گردانیدن جهان هستی خویشکاری (:وظیفه) مرتوگان است.
گات ها، كسانی را كه با دانش و بینش خود در كار، جهان را به پیش می برند و تازه می گردانند، سوشیانت می گویند.
در پیام اشوزرتشت زن و مرد جایگاهی برابر و یكسان دارند. او باور دارد كه هر دو از فروزه منش نیك برخوردارند، پس باید ازخرد رسا بهره مند شوند وبه سوی دانایی گام بردارند.
برگرفته از تارنمای موبد نیکنام
www.kniknam.com
🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


*گل* dan repost
🌟🌟🌟

کشف شهر باستانی هخامنشی

✍آثار بجای مانده از امپراطوری هخامنشی و تمدن بابل در کنار شهر ماردین در ترکیه است.به گفته کارشناسان با کشف این آثار برگ جدیدی از تاریخ هخامنشی ورق خورد.


#شاهنامه 📚
گزیده داستان هشتاد و یکم
#گیو_در_توران_در_جستجوی_کیخسرو

از آنسو به افراسیاب نیز آگهی رسید که چه نشسته ای که گیو، پور گودرز کشوادگان یک تنه بر شش هزار سوار و چندین سردار پیروز شده است. سپس کیخسرو و فرنگیس را از آب رودخانه گذر داده به سوی ایرانشهر پیش می روند.
افراسیاب چون آن رویداد را شنید، آفتاب در نگاهش تاریک شد، سپاه را آماده کرد. باشتاب دو منزل یکی را پشت سرگذاشت. نخست به لشکر  گلباد رسید. سپاه را پراکنده دید وکسی با افراسیاب جز سپهرم سخن نگفت. رنگ رخ افراسیاب زرد شد وگفت: آنچه می بینم همان است که دانایان گفته بودند. همچنان در اندیشه وسخن بود که سپهدار پیران را با سر و روی پر از خون دید که پیش از همه با اسب می آمد. چنین پنداشت کرد پیران گیو را دستگیر کرده ولی هنگامی که خوب نگاه کرد، پیران را که دو دستش از پشت بسته بود اسیر کمند دید. پیران فریاد برآورد آن کس را که من دیدم، از درنده گرگ واز ببر بیابان، درکارزار پیش تر است. چون آهنگ کشتن مرا کرد، فرنگیس بخشش مرا از او خواست. آنگاه گوش مرا سوراخ کرد و از من خواست تا گره این کمند را جز همسرم گلشهر، کسی نگشاید. پیران وسواران همراهش خسته و غمگین از افراسیاب جدا شده و به سوی ختن رهسپار شدند.

افراسیاب به هومان دستور داد تا سپاه را به کنار جیحون بکشد و گفت:

که چون گیو و خسرو ز جیحون گذشت
غم و رنج ما باز گردد به دشت

هنگامی که گیو با کیخسرو و فرنگیس به کنار جیحون رسیدند، برآن شدند تا یک کشتی فراهم کنند، مردی که کشتی داشت اندکی آنها را تماشا کرد و سرنجام گفت در برابر دادن کشتی چیزی می خواهد؛ یا زرهی را که گیو بر تن داری بدهد، یا اسب آن جوان کیخسرو را، یا آن بانوی زیبا را براوببخشد. گیو که دریافت آنچه این مرد در ازای دادن کشتی کوچکی می خواهد، شدنی نیست. به یاد آورد که بارها پهلوانان ایرانی وخاندانش با اسب از اینگونه رودخانه ها گذشته اند.

بدو گفت گیو ار تو کیخسروی
نبینی ازین آب جز نیکوٸی

فریدون که بگذاشت اروند رود
فرستاد تخت مهی را درود

بدو گفت کیخسرو که اینست و بس
پناهیم به یزدان فریاد رس

به آب اندر افکند خسرو سیاه
چو کشتی همی راند تا باژگاه

پس از او فرنگیس و گیو دلیر
نترسد ز جیحون و زان آب شیر

بن مایه: شاهنامه فردوسی
     🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


Ashkan Khosropour dan repost
روز دی‌بدین و ماه دی ٣٧٥٥ مزدايي
یکشنبه ۱۷ دی ‌ماه ١٣٩٦خورشیدی
۷ ژانویه ۲۰۱۸ ترسایی
🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت ومزديسنان
گزینش ونگرش:موبدکورش نیکنام
‏🏵 @zoroaster33🏵


@AxNegarBot dan repost
پرسش : 

مي گويند دين ها همديگر را كامل كرده اند ولی ما همچنان در دين خود مانده ايم، آقای موبد نیکنام چرا همه دنيا به كاملترين دين روی نمی آورند؟


پاسخ : 
چه کسی می گوید دین ها هم دیگر را پرمایه (:کامل) کرده است؟ شاید آماج (:منظور) از رساتر(:تکمیل) فرازآمدن دستورها(:احکام) و داد(:قانون) باشد که در دین های سامی وابراهیمی آمده است که بسیاری از آنها به هم شباهت داشته ودنبال هم بیان کرده اند.

گروهی براین باورند که خداوند پس از هرهنگامی گفته پیشین خود را رساتر(:کاملتر) کرده باشد، قرآن به نکته دیگری نیز اشاره کرده و می فرماید: «و ما اَرسَلنا مِن رَسولَا اِلا بِه لِسانی قُومَا» به چِمار (معنی)، «و نفرستادیم پیامبری را مگر به زبان قوم خویش». بنابراین پیام آوری به گویش پارسی باستان داشتیم، دیگری با زبان عبری آمده و رسولی نیز به زبان عربی با مرتوهای(:مردم) هر روزگار سخن گفته است. وبیگمان هریک نسبت به باور شهریگری(:تمدن)  تیره(:قوم) خویش که درآن پدیدار شده وبیگمان برای مرتوهای همان سامان کامل ورسا بوده است.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


@AxNegarBot dan repost
دژ(:قلعه) رودخان دژی استوار است که بر فراز بلندای جنگلی شهرستان فومن در روستای زیبای رودخان در استان گیلان قرار دارد. این دژ یکی از استوارترین دژها برای پایداری ایران در برابر یورش دشمنان به روزگار ساسانی بوده است. این دژ 65 برج و باروی استوار، و دیواری به درازای (:طول) 500 متر داشته و پایگاه های مبارزه ایرانیان آن سامان دربرابر یورش تازیان بوده است.

از آنجا که این دژ تاریخی در کنار رودخانه‌ای بنا شده است. همانند واژه باستانی «دژ رودگان» یا «روگان» (دژی که در کنار رود باشد) وبا دگرگونی اندکی به نام دژ(:قلعه)ٔ رودخان خوانده می‌شود. این دژ به زبان اهالی آن سامان(:منطقه)که تالشی سخن می گویند، "قله رخون" نام دارد.

قلعه رودخان از دو بخش ارگ (بخش مسکونی) و غورخانه (جایگاه کوشش های جنگی) ساخته شده است. ارگ در بخش باختری این بنا در دو اشکوب (:طبقه) بوده و از آجربنا شده است. قراول‌خانه‌ها در بخش خاوری در دو اشکوب با چندین نورگیر و روزنه‌، چشم اندازی بر پیرامون دارد. آب از چشمه‌ای درمیان دژ و گودترین جای آن می جوشد.

بخش خاوری دژ دوازده ورودی دارد. زندان، در اضطراری، گرمابه و آبریزگاه نیز درآنجاست. بخش باختری نیز دوازده ورودی دارد که در آن چشمه، استخر، آب‌انبار، سردخانه، گرمابه، آبریزگاه، شاه‌نشین و چند خانه است وپیرامون آنجا را برج و بارو فراگرفته است. 40برج دیده‌بانی دور تا دور دژ رافراگرفته که اتاق‌های هشت بر(:هشت ضلعی) آن باگنبد هایی پوشانده شده است. دور تا دور دیوارها و برج‌ها روزنه‌هایی شیب‌دار دیده می‌شود که برای ریختن چیزهایی داغ و تیراندازی به دشمن بوده است گفتنی است که هیچ‌گاه دشمنی به این دژ دست نیافته و نتوانسته آن را از دلیران گیلانی پس بگیرد.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


#شاهنامه 📚
گزیده داستان هشتاد
#گیو_در_توران_در_جستجوی_کیخسرو

گیو دلاور جامه پیران را پوشید آنگاه براسبش نشست، درفش پیران را به دست گرفت. و به آنسوی آب رفت. سپاه توران که درفش پیران را دیدند به پیشواز رفته وکرنا زدند. گیو گرز بر کف گرفت و به تورانیان یورش آورد. چندی نگذشت که لشکر توران را بهم پیچید. همه کشته یا فراری شدند.

پس از فراری شدن سپاه تورانیان، گیو به نزد پیران برگشت. می خواست او را نیز از پای درآورد ولی درنگ کرد و او را کشان کشان به پیش کیخسرو برد. پیران به همراه نیایش از خسرو بخشش خواست. فرنگیس نیزگفت: ای گیو، این پیر پهلوان، روزگاری ما را یاری کرده است. او را به ما ببخش.
گیو پاسخ داد: بانوی بزرگوار؛ من به ماه سوگند خورده ام که خونش را بر زمین بریزم. کیخسرو ادامه داد : سوگندی را که خورده ای هرگز مشکن. با خنجر خود گوشهای پیران را سوراخ کن  تا از خنجر تو خون بر زمین چکد و سوگندت شکسته نشود.
گیو چون علاقه کیخسرو و فرنگیس را به سلامت پیران دید همان کار را کرد. آنگاه پیران را بر اسبش سوار کرده، دستش را با کمند بست و به او سوگند داد که تنها گلشهر، بانوی پیران آن را بگشاید.

سپس گیو با فرنگیس و کیخسرو به پیران دوستانه بدرود گفته وبا آرامش به سوی سرزمین ایران روانه شدند.

بن مایه: شاهنامه فردوسی
     🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


kourosh niknam dan repost
گرامی
چون به روزگارکنونی بسیاری درپی پژوهش وبررسی اندیشه اشوزرتشت برآمده اند و پرسش هایی دارند.
چه نیک خواهد بود تا نشانی کانال "زرتشت ومزدیسنان" را که من پیوسته جستارهای فرهنگی ودینی بر آن می گزارم را برای همه دوستان، همکیشان وخواستاران برسانیم تا از پاسخ های درست بهره گرفته و آشنا گردند.

مهر ورزیده ونشانی بالا را پس از هموندی برای همه دوستان وخویشان در لیست تلگرام گوشی خود نیز "فوروارد" کنید تا مبادا آموزگار بداندیش وناآگاه درباره فرهنگ نیاکان بدآموزی داشته باشد. سپاسمند.کورش نیکنام


@AxNegarBot dan repost
☆ دوستان، ☆
☆ همراهان ☆
☆ ودوستداران فرهنگ ایران،
آیین ها وجشن های ایران باستان☆

برای آشنایی وشناخت بیشتر با بینش زرتشت، باور زرتشتیان وشکوه تمدن ایران همراه با ما باشید.

نخست هموند درگاه(:کانال) زرتشت ومزدیسنان با پشتیبانی وگزینش موبد کورش نیکنام شده، سپس نشانی این درگاه را برای دوستان و خواستاران نیز فوروارد کنیم تا آنان نیز از آموزه های اشوزرتشت، فرهنگ و تمدن، جشن ها وآیین نیک نیاکانمان آشنا شوند.

https://t.me/joinchat/AAAAAEEXKYXT87PpFJC1Kg


@AxNegarBot dan repost
قلعه_ضحاک (آژدهاک) یا داش قلعه در شهرستان هشترود، دهستان علی آباد، بنا شده است. دژ(:قلعه) ضحاک با پیشینه(:قدمت) بیش از 3000 سال، بر فراز کوهی یگانه، از پایگاه های اساسی دوران اشکانی (پارت ها) و ساسانی بوده است. بلندای کوه نزدیک به 2300 متر از پایه دریا می باشد. در گویش بومی (:محلی) به این دژ قیز قلعه سی، داش قلعه سی، باروآس، رویی دژ و قلعه گویی نیز گفته می شود. مهرازی (:معماری) و کنده کاری (:حجاری) های بنا به دوره اشکانی باز می گردد ولی سفال هایی از سده ششم تا یازدهم هجری نیز از دل خاک آنجا به دست آمده است.

این دژ کاربری پدافند(:دفاع) را داشته است. ویژگی این دژ بگونه ای است که رسیدن دشمن به آن دشوار است. سه سوی دژ به پرتگاه می رسد و تنها یک برج دیده بانی وپاتکی دارد. در دژ آژی دهاک، انبار سنگ، آب_انبار، آسیاب، تالار گفتگو، گرمابه و چندبخش دیگر یافت می شود که زندگی در آن میسر بوده است. افزون‌ بر اینها، آب‌ چشمه ‌ای‌ که‌ در دامنه‌ کوه‌ روبروی آن است. از لوله‌هایی‌ که‌ در زمین‌ کار گذاشته‌ شده به دژ می رسیده که دژنشینان از آن بهره می گرفته اند.

در پایین کوه‌ گورستانی نیز به یادگار مانده که‌ در آن‌ تندیس(:مجسمه)‌ سنگی‌ قوچی‌ قرار داشته است. در کنار مزار‌، روستایی‌ به‌ نام‌ ینگجه‌ واقع‌ است که در دیوار یکی‌ از خانه‌های این روستا، قوچ‌ سنگی‌ آرامگاهی کار گذاشته‌ شده است.

درگاه(کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش و نگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


☆پارسی شده برخی واژگان بیگانه☆

حامله:آبستن. باردار.
رقیق:آبکی. آبناک.
هدف:آماج. آرمان.
اهداف:آماجها. آرمانها.
مجموعه:انبوهه.
فرضیه:انگاره.
عسل:انگبین.
خطا:بزه.
مرور:بازخوانی.
تفسیر:بازنمود.
دفاع:پدافند. پادافند. ایستادگی.
بالغ:برنا. پخته.
بلوغ:برنایی. پختگی.
اصیل:بهگوهر. نژاده. نیاور.
اصالت:بهگوهری. نژادگی.نیاوری.
حفاظت:پاسبانی.
محافظ:پاسبان.
نرمال:بهنجار.
والدین:پدرومادر. مادروپدر.
فعال:کوشا. پرکار. پرکوش. پویا.
ماکروفر:تندپز.
پتانسیل:توانش. توان. توانایی. زمینه. بستر.
متوالی:پیاپی. پی درپی. پشت هم.
حلقه:چنبر. چنبره.
غلظت:چگالی.
غلیظ:چگال. پرچگال.
نبض:رگجست.
درجه:زینه.
درجات:زینه ها.
تولیدمثل:زادآوری.
آناتومی:کالبد.
مرکز:کانون.
تکامل:فرگشت.
مدیریت:گردانش. گردانندگی. فرنشینی.
مدیر:گرداننده. فرنشین.
رییس:فرنشین.
مخاط:لیزابه. لغزابه.

     🔥🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵


تاریخ ایران dan repost
 لوحهایی مربوط به ٧ هزار سال پیش در جیرفت کشف شده که سالها قدیمیتر از خط میخی(قديمیترين خط جهان) است اما تاکنون بدليل منحصر بفرد بودن اين خط موفقيتى در رمزگشايى آن حاصل نشده

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

2 604

obunachilar
Kanal statistikasi