De Bezem


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


"Omdat het land wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken!"
Historische documentatie en archief van fascistische bewegingen, mensen en publicaties in de Lage Landen.
Contact/eigen materiaal aanleveren: @Je_memetiendrai
@ChannelCollection

Related channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


Storm Afdeling van de Algemene Nederlandse Fascisten Bond, onder bevel van ‘opperbevelhebber’ Jan Baars. (1932)

De Algemene Nederlandse Fascisten Bond was een afscheiding van de vereniging De Bezem. De ANFB was een partij van de daad, die zich voornamelijk onderscheidde door ordeverstoringen. Vergaderingen van de ANFB ontaarden niet zelden in ‘zaalgevechten’ met communisten en socialisten, en de knokploegen van de ANFB vielen ook regelmatig bijeenkomsten van hun rivalen binnen.

De ANFB verwierp het antisemitisme en het binnenlands nationaalsocialisme. De houding van de partij ten opzichte van het Duitse nationaalsocialisme is ambigu; enerzijds was zij erop tegen wegens het antisemitisme, anderzijds zag men het toch als een voorbeeld en stelde zij dat ieder land zijn eigen fascisme nodig had dat rekening zou houden met de situatie in dat land en de aard van het volk.

@DeBezem


Arnold Meijer poseert bij een schilderij van een VOC-schip en de leus "dispereert niet", Oisterwijk (1937)

Deze leus komt van de twee eerste woorden van de lijfspreuk van J.P.Coen, 1587-1629. ("Dispereert niet en ontziet uw vijanden niet, want God is met ons"). Bredero,1585-1618, leeftijdgenoot van J.P. Coen, schreef boven zijn gedichten: "Ende dispereert niet". Minister President H. Colijn noemde zijn voordracht bij de 350e geboortedag van J.P.Coen op 1 februari 1937 "Dispereert niet".
Ook Koningin Wilhelmina eindigde vanuit Engeland, op 14 mei 1940, haar toespraak aan het Nederlandse volk met deze twee woorden. Zodoende staat ook Arnold Meijer bij deze twee woorden, die symbool staan voor de weerbaarheid van het Nederlandse volk.


Een selectie van de publicaties van Dr. Robert van Genechten is hieronder uitgekozen als naslagwerk;

Wat Willen De Vlamingen (1925) - Een uiteenzetting van de toenmalige Vlaamse Beweging, haar leden en haar doeleinden.

Een Beroep op het Gezond Verstand (1941) - Waarin van Genechten het nationaalsocialistische gedachtegoed voorlegt aan een reeds bezet Nederland.

Een Jong Nederland in een Jong Europa (1941) - een boek op dezelfde strekking als het voorgaande, waarin deze keer van Genechten het humanisme hekelt.


Dr. Robert van Genechten (1895-1945); Vlaams activist, Nederlands wetenschapsman en nationaalsocialistisch denker

In 1916-1918 studeerde Van Genechten rechtswetenschap aan de door de Duitse bezetters gestichte Vlaamse universiteit te Gent en nam hij ijverig deel aan de 'activistische' beweging voor samenwerking met de Duitsers. Na de Eerste Wereldoorlog zette van Genechten zijn studie in Nederland voort en in 1930 naturaliseerde hij. In Nederland bleef Van Genechten ijveren voor de zaak van de Vlaamse autonomie en diverse publicaties van zijn hand zijn aan de Vlaamse kwestie gewijd. In januari 1936 werd hij opgenomen in de redactie van het theoretisch orgaan van de NSB: Nieuw Nederland: maandblad voor economie, staatkunde en cultuur. Hoofdzaak in zijn geschriften werd de bestrijding van rationalisme en humanisme. In 1939 kon van Genechten zich inzetten voor de vorming van de hele Nederlandse beweging toen hij daarvoor door Mussert als functionaris werd aangesteld.


Forward from: Wodanistische Omroep
Vanaf dit moment, de dageraad van 20 maart, dagen de eerste dagen van de lente. Rond deze periode vierden onze voorouders het feest van Oostere ter ere van de Dietse godin van de dageraad en lente. Dit feest werd zoals vele andere feesten gevierd met vreugdevuren en met vele gemeenschapsactiviteiten waarvan delen vandaag de dag nog steeds te bemerken zijn in de viering van pasen.

Wij wensen daarom al onze lezers een goede lente en gezien de recente omstandigheden, ook een goede gezondheid toe.


Emile Verviers (1886-1968) – Eerste Nederlandse fascist

Emile Gerard Hubert Verviers was een gepromoveerd econoom, geïnspireerd door het cultuurpessimisme van Oswald Spengler en vervuld van afkeer van socialisme, liberalisme, democratie en parlementarisme. Rond de jaarwisseling 1922-1923 sprak Verviers onomwonden zijn waardering uit voor het werk der Italiaanse fascisten die dat jaar een koninklijk kabinet hadden gevormd en hij merkte daarna op dat een soortgelijke oplossing ook voor Nederland was aan te raden. In november 1923 publiceerde Emile Verviers in zijn tijdschrift Katholieke Staatkunde een ‘Open Brief aan Hare Majesteit de Koningin’ waarin hij de vorstin adviseerde zich te omringen met een regering in de vorm van een dergelijk Koninklijk Kabinet, dat buiten het parlement tot stand zou moeten komen. In 1940 werd Verviers lid van mede-Oisterwijker Arnold Meijer zijn Nationaal Front.

@DeBezem


Zwijg, konijn


Cornelis van Zwartwerken en veel anderen van de NSB-top waren ZWART. Verdiep je in de ECHTE geschiedenis van de bezetting op

https://libertywritersafrica.com/

@DeBezem




Video is unavailable for watching
Show in Telegram
@DeBezem


Fons van den Boogaard voor zijn huis in Oisterwijk, gedecoreerd met posters van het Nationaal Front, 1941

@DeBezem


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
Deel 2 van "De nieuwe Orde" - in dit deel, genaamd "Onverfranst? Onverduitst?" worden de Vlaamse vooroorlogse fascistische bewegingen besproken, met name het Verdinaso en het VNV.

@DeBezem


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
Hier het eerste deel van "De nieuwe Orde" - een grootschalig historisch onderzoek naar België tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd door Maurice de Wilde.

@DeBezem


@DeBezem Rede in het Frans uitgesproken door van Severen in het Belgische parlement.

Absolute legende


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
Een documentaire uit 2000 van de VRT: "Histories - uit onze Zwarte Vijvers". Deze aflevering is een portret van Joris van Severen, de leider van het Verdinaso.

@DeBezem


Maurice De Wilde (Gent, 1923 – Jette, 1998) (Hier gefotografeerd naast Léon Degrelle) was een Vlaams onderzoeksjournalist en nieuwslezer. Hij is vooral bekend vanwege zijn reeksen over het Belgische collaboratieverleden van de Tweede Wereldoorlog, "De Nieuwe Orde" getiteld.

In de zeventien-delige serie (waarvan elke afzondelijke aflevering zo'n anderhalf uur duurde) interviewde hij vele oud-leden van onder andere het Verdinaso en het VNV, en prominente figuren zoals Léon Degrelle.

De Wilde was naar eigen zeggen op zoek naar de waarheid, en niets dan de waarheid; "Vooral vanwege het feit dat er tussen het vele zwart en wit, er zo ongelofelijk veel grijs zat".

De komende weken zal een aantal delen van de serie hier geplaatst worden.

@DeBezem




Video is unavailable for watching
Show in Telegram
Verdinaso landdag 1936, vergezeld van commentaar

@DeBezem


Forward from: De Stormlamp
Fijne Vlaamse Feestdag!



20 last posts shown.

13

subscribers
Channel statistics