لذت بخش ترین کتابهایی که درسال ۱۴۰۰
خوانده ام
حمیدرضا توکلی
۱-رویا، استعاره و زبان دینی: متن دینی چونان متن هنری، امیر مازیار، نشر کرگدن
پژوهشی راهگشا و جذاب که از نسبت تجربه دینی و وحیانی با تلقی از رویا و مکاشفه در فلسفه اسلامی میآغازد و به ویژگیهای زبان رویا می پردازد. کتاب بی گمان پرتو تازه ای بر میراث فلسفی ما در این زمینه می افکند؛ قلمرویی که بیشتر با سنت عرفانی و اشراقی پیوند داده می شود. تامل نگارنده از چشم انداز زیباشناختی در سنت فلسفی ما و تبیین نسبت این سنت جمال شناسی با قرائت و فهم متن به ویژه متن مقدس بسی ارزشمند است و درخور درنگ.
۲-پوست در برابر پوست: خوانش جنایت و مکافات، امیر نصری، نشر چرخ (چشمه)
نگارش رساله مفرده درباره یک متن خارجی آن هم رمانی چنین پرآوازه و آوردن گفتار و نگاه تازه، کاری دشوار است و کتاب به شیوه ای شگرف و ستودنی از عهده این امر خطیر برآمده. نگارنده از چشم اندازی فلسفی به شاهکار داستایوسکی رویآور شده؛ اما فهم اثر از منظر ادبی و داستانی در این تامل همه جانبه فرو گذاشته نمی شود. کتاب از منابع فرنگی گسترده ای بهره یافته؛ با این همه اصالت نگاه ویژه مولف در سراپای کار پدیدار است. امید میبریم چنین پژوهشهای ممتاز و کمیابی، مژده بخش تولد نسل تازه ای از تحقیقات متن پژوهی و معرفی آثار کلاسیک و جاودان باشد؛ آثاری که همواره باید خواند و کشف کرد.
۳-آدمی: یک تاریخ نویدبخش، روتخر برخمان، ترجمه مزدا موحد، نشر نو
قرائتی متفاوت از شرارتها و بی اخلاقیها و بدی های آدمی و بازخوانی چشم اندازی که تکامل و فرگشت بر کارنامه اخلاقی آدمی می گشاید. کتاب این نگاه فراگیر و آشنا را به چالش می کشد که بنیان جامعه و تمدن انسانی بر تنازع بقا و جنگ افروزی و خودخواهی و آدمی سوزی است. به یک معنا کتاب نگاه هابزی را نقد می کند و نگاه روسویی را می ستاید.
۴-خیام نیشابوری: زندگی افکار و رباعیات، حسین دانش و رضا توفیق، ترجمه و توضیح شیخ ابراهیم زنجانی، تصحیح و تدوین مسعود جعفری جزی، انتشارات نیلوفر
کتاب، مواجهه با خیام در عصر ما را نشان می دهد؛ در ترکیه و ایران؛ در زمانهای حساس که نسیم تجدد در دو سرزمین وزان است و کشاکش های گسترده ای میان دیروز و امروز در گرفته است. بخش مهمی از تاملات درازدامن مولفان، درآویختن به نقد زمانه و جامعه از رهگذر و به بهانه خیام است.
۵-اسکندر کبیر از قورباغه خوشش میآمد؟: کلّه گنده ها جواب می دهند، جما الوین هریس، ترجمه فاطمه شمسی، نشر پرتقال
کتابی فوق العاده جذاب برای بچه ها و بزرگسالان! مجموعه ای از پرسش های هزاران کودک بین چهار تا دوازده ساله را گردآوری کرده اند و گلچینی از آنها را به متخصصان تراز اول داده اند تا پاسخ دهند. پرسش ها گاه ساده و گاه پیچیده و زمانی بسیار بازیگوشانه است؛ اما همگی بسی تامل برانگیزند و به ویژه از سوی پاسخ دهندگان بسیار جدی گرفته شده اند: چرا آب خیس است؟ چرا عاشق می شویم؟ خوبی از کجا می آید؟ چرا همیشه با برادر و خواهرم دعوا می کنم؟
در میان پاسخگویان به نوآم چامسکی، الن دو باتن، ریچارد داوکینز و متخصصان قلمروهای گوناگون می رسیم. برخی پرسش ها را چند نفر پاسخ داده اند. توضیحات فنی و عالمانه با بیانی روشن و ساده و گاه با لحنی شوخ طبعانه نوشته شده؛ بسی مختصر و مفید. در کنار آن همه چیز که می توان از کتاب آموخت، این نکته از همه درخشانتر است که پرسش های کودکان را جدی بگیریم. و این گفتار مولانا را در خاطر آوریم: هم سوال از علم خیزد هم جواب.
@Bookcitycc