امیر مازیار


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


@amirmaziar1
هنر ، دین و فلسفه
در دوره اسلامی تاریخ ایران

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter


توان ادراک فاجعه

امیر مازیار

از فضیحت‌های فاجعه بزرگ آبادان اینکه  از همان نخستین لحظات همه، از مردم عادی گرفته تا مسئولان و حاکمان، می‌دانستند در این ساختمان چه مشکلی پیش آمده و می‌دانستند که وضعیت این ساختمان و فسادها و کوتاهی‌ها ، و به قول مسئول مربوطه،" جنایت"‌های انجام گرفته در آن همان است که در جامعه بزرگتر می‌بینند و با آن رو‌به‌رو اند گرچه در اینجا فساد متمرکز شده و  فاجعه " ملموس" شده و جان‌‌‌های عزیزی از میان رفته و داغ زنده‌تر است ! دقیقا آوار تباه‌کاری یک جامعه بود که  در متروپل فرود آمد!
اما نکته عجیب  اینجاست که سازنده این بنا هم در زمان فروپاشی در آن قرار داشت.* او که بیش از همه می‌دانست  در این ساختمان چه‌کرده و چگونه قوانین را دور زده و آدمها را خریده نه تنها در آن ساکن بود بلکه هیچ کدام از هشدارها و تلنگرها را حتی در روز واقعه قبول نکرد و مشکلات مشهود ساختمان و حتی لرزه‌های محسوس آن را درک نمی‌کرد و ظاهرا نمی‌دانست آنچه در آن ساکن است واقعا در حال فروپاشی است و این وضعیت نه تنها برای انسان‌‌های بی‌گناه دیگر بلکه برای خود او نیز تهدید جانی دارد. شگفتا که  مشکل سازنده و حافظ این بنا منحصر به او نبود و نیست . ظاهرا حاکمان ما نیز  ،در این بنای بزرگتر ، به همین بلا مبتلا شده‌اند و هیچ نشانه‌ای آنها را متوجه نمی‌کند که بنایی در حال ویران شدن است و این ویرانی همه را با هم به زیر آوار فرو خواهد برد .شادی مستمر از پیروزی در انتخاب‌های یک‌نفره ، تقاضای مدام برای محدود کردن چشم‌های ناظر و نهادهای مدنی، بی‌اثر بودن انواع یاس‌گیت‌ها و سیسمونی‌گیت‌های هر روزه، ایراد خطابه‌های محیر‌العقول در جایگاه‌های رسمی ، تدوام و گسترش تعرض به حقوق افراد و جامعه ، ایجاد جریانهایی عجیبی همچون " سلام فرمانده" در حین فاجعه  بیش از همه نشانه‌ از دست رفتن این توان ادراکی است. چه‌کنیم که همه فریادها ظاهرا بی‌اثر است.

* بر اساس آنچه دوربین‌ها ثبت کرده‌اند مشخص است که او در ساختمان بوده گرچه مرگ او دیده نمی‌شود.
#متروپل
#سلام_فرمانده

#آبادان
#سیسمونی_گیت

@amirmaziar1


ابن‌تیمیه و " نبوت" فیلسوفان

امیر مازیار

ابن‌تیمیه در کتاب النبوات بحثهای مفصلی درباره دیدگاه‌های متنوع مربوط به نبوت در جهان اسلام و اجزای گوناگون این دیدگاه‌ها دارد. از جمله این دیدگاه‌ها رای فیلسوفان درباره نبوت است که جابه‌جا در کتاب او طرح و طبیعتا به سختی نقد و رد می‌شوند .اما گزارش او از این آراء نسبتا دقیق است و  تفاوت آرای فیلسوفان با هم را به خوبی می‌شناسد .فقره‌ای از این کتاب:

دورترین ایشان از [فهم] نبوت متفلسفه ،باطنیه و ملاحده اند. ایشان نبوت را صرفا از جهت قدر مشترکش بین ابنای بشر می‌شناسند یعنی رویا . در کلام ارسطو و پیروانش سخنی درباره نبوت نیست و فارابی آن را یکسر از جنس رویاها قرار داد و بدین سان او و امثال او فیلسوف را برتر از نبی نشاندند. ابن‌سینا نبوت را بیش از این تجلیل کرد و برای نبی سه ویژگی قایل شد:
نخست، او بدون تعلیم به علم دست می‌یابد و این ویژگی را قوه قدسی نامید که نزد او همان قوه حدس است .
دوم، او آنچه را می‌داند در نفس خود متخیل می‌سازد و در نفس خود صوری نورانی می‌بیند و اصواتی می‌شنود همان‌گونه که رویابین در رویایش صوری می‌بیند که با او تکلم می‌کنند و کلامشان را می‌شنود و این پدیده در نفس او است و نه در خارج و به همین سان است نزد ایشان آنچه اختصاص به نبی دارد در دیدن و شنیدن که حاضران در آن راه ندارند  او آنها را در نفسش می‌بیند و می‌شنود و ممرور هم از نظر ایشان چنین است.
و سوم، برای او قوتی است که بدان با ایجاد امور غریب در ماده عالم تصرف می‌کند و این امور نزد ایشان معجزات انبیاست...

متن عربی: ( چاپ المطبعة السلفيه ،١٩٨٦ ،ج ۱، ١٧٩)

وأبعد هؤلاء عن النبوة المتفلسفة والباطنية والملاحدة فإن هؤلاء لم يعرفوا النبوة الا من جهة القدر المشترك بين بني آدم وهو المنام وليس في كلام أرسطو وأتباعه كلام في النبوة والفارابي جعلها من جنس المنامات فقط ولهذا يفضل هو وأمثاله الفيلسوف على النبي وابن سينا عظمها أكثر من ذلك فجعل للنبي ثلاث خصائص أحدها أن ينال العلم بلا تعلم ويسميها القوة القدسية وهي القوة الحدسية عنده والثاني أن يتخيل في نفسه ما يعلمه فيرى في نفسه صورا نورانية ويسمع في نفسه أصواتا كما يرى النائم في نومه صورا تكلمه ويسمع كلامهم وذلك موجود في نفسه لا في الخارج فهكذا عند هؤلاء جميع ما يختص به النبي مما يراه ويسمعه دون الحاضرين انما يراه في نفسه ويسمعه في نفسه وكذلك الممرور عندهم والثالث أن يكون له قوة يتصرف بها في هيولي العالم باحداث أمور غريبة وهي عندهم آيات الانبياء


@amirmaziar1


ابن‌سینا و زبان تمثیلی و تشبیهی دین

امیر مازیار

ابن‌سینا رساله الاضحویه را برای حل مساله معاد در قرآن نوشت. معادی که در قرآن و متون دینی تصویر شده‌است معادی جسمانی است اما ابن سینا عالم آخرت را غیرمادی و بنابراین معاد جسمانی را عقلا ناممکن می‌دانست. او برای حل این تعارض مساله را بسیار گسترده‌تر می‌کند و می‌گوید نه تنها در معاد بلکه در همه امور اعتقادی بیان دقیق و عقلی مطابق با واقع در قرآن نیامده‌است و بحث توحید را گواه می‌آورد که رکن رکین باورهای دینی است و می‌گوید در قرآن هیچ سخنی از توحید حقیقی نیست ! پس در باب دیگر امور اعتقادی از جمله معاد چه انتظاری می‌توان داشت. از دیدگاه ابن سینا دلیل این امر آن است که دین برای عموم مردم آمده و حقایق عقلی را آن‌گونه که هستند نمی‌توان با عموم مردم مطرح کرد . پس متون دینی باید بیانی تشبیهی و تمثیلی داشته‌باشند تا با متخیل کردن حقایق عقلی مردم را به فهم آنها " نزدیک " کنند. ابن‌سینا این مدعا را در مواضع دیگر آثارش به خصوص مقاله دهم الهیات شفاء( تصحیح حسن‌زاده، ۴۸۹-۴۹۰) تکرار کرده‌است. برای توضیح مفصل تر بنگرید به فصل چهارم کتاب رویا، استعاره و زبان دین.


اضحویه، تصحیح حسن عاصی ،صص ۹۷ ،۹۸ و ۱۰۲ :

"در باب شرع قانونی را باید دانست و آن این است که مقصود از شرع و مللی که بر زبان اَحَدی از انبیا جاری شده‌است خطاب قرار دادن عموم مردم بوده‌ و کاملا آشکار است که تحقیقی را که شایسته‌است در مساله توحید به آن مراجعه‌شود ، ممکن نیست به عموم مردم القاء کرد و اگر آن به این شکل به عرب عاربه یا عبرانیان و اجلاف القاء می‌شد در عناد می‌شتافتند و متفق می‌شدند که ایمانی که بدان خوانده‌شده‌اند ایمان باطلی است. و به این دلیل تمام تورات تشبیهی است ‌ و در قرآن هم در اشاره به این امر مهم( توحید)  هیچ مطلبی نیامده‌است و در آنچه در توحید به بیان مفصل آن  بسیار حاجت بود سخنی نیامده‌است بلکه آنچه آمده‌است برخی بر سبیل تشبیه‌ است و برخی بر سبیل تنزیه مطلق و کلی که تخصیص و تفسیری ندارد و اخبار تشبیهی بیش از آنند که به شمار آیند ولی مردم آنها را می‌پذیرند.
حال اگر امر در توحید این چنین است در دیگر امور اعتقادی که بعد از آن قرار می‌گیرند چگونه است!
.
...و از این همه آشکار است که شرایع برای خطاب قراردادن عموم مردم با آنچه می‌فهمند آمده‌اند و آنچه را نمی‌فهمند با تشبیه و تمثیل به فهم آنها نزدیک می‌کنند .و اگر غیر از این بود شرایع به کار نمی‌آمدند . پس چگونه ظاهر شرایع در این موضوع ( حقایق امور) حجت باشد؟"


متن عربی:
أما أمر الشرع فينبغي أن يعلم فيه قانون واحد و هو أن الشرع و الملل‌ الآتية على لسان نبي من الأنبياء يرام بها خطاب الجمهور كافة. ثم من المعلوم الواضح أن التحقيق- الذي ينبغي أن يرجع إليه في صحة التوحيد...ممتنع القاؤه إلى الجمهور. و لو ألقي هذا على الصورة الى العرب العاربة أو العبرانيين و الأجلاف، لتسارعوا الى العناد و اتفقوا على أن الإيمان المدعو إليه ايمان معدوم أصلا. و لهذا ورد التوراة تشبيها كله، ثم‌ لم يرد في القرآن‌ من الاشارة الى هذا الأمر المهم شي‌ء، و لا أتى بصريح ما يحتاج إليه من التوحيد بيان مفصل، بل أتى بعضه على سبيل التشبيه‌ في الظاهر، و بعضه تنزيها مطلقا عاما  جدا لا تخصيص و لا تفسير له. و أما أخبار التشبيه‌ فأكثر من أن تحصى، و لكن القوم‌  يقبلوها .
و اذا كان الأمر في التوحيد هكذا، فكيف فيما هو بعده من الأمور الاعتقادية
فظاهر من هذا كله أن الشرائع واردة لخطاب الجمهور بما يفهمون، مقربا ما لا يفهمون الى أفهامهم‌ بالتشبيه و التمثيل‌. و لو كان غير ذلك لما أغنت الشرائع البتة ؛ فكيف‌يكون ظاهر الشرائع‌  حجة في هذا الباب.

@amirmaziar1


بررسی کتاب رویا ، استعاره و زبان دین

امیر مازیار
سروش دباغ
محمدمهدی مجاهدی
حسین کاجی
حسین کمالی

و...

کلاب حلقه دیدگاه نو

24 اردیبهشت 1401


انتشار با ذکر منبع بلامانع است.

کانال سخنرانی ها، درس گفتارها و گفت و گوها:

https://t.me/Vortrags


Forward from: اینستای کرگدن
🎊📚 نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران (حضوری و مجازی)
۲۱ تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، غرفۀ نشر کرگدن
شبستان (روبه‌روی در شمارهٔ ۶۳)، راهرو ۲۱، غرفهٔ ۱۲
لینک خرید از غرفۀ مجازی:
https://book.icfi.ir/book?exhibitorId=367&publisher-name=%DA%A9%D8%B1%DA%AF%D8%AF%D9%86

#نشر_کرگدن
#نمایشگاه_کتاب_تهران
#با_کرگدن_سفر_کن






فایل‌های صوتی درس "حقیقت و روش" گادامر
بخش نخست : هنر و حقیقت
امیر مازیار

ارائه شده در کلاب‌هاوس حلقه دیدگاه نو، زمستان ۱۴۰۰و بهار۱۴۰۱
نه جلسه

جلسه نخست :
در معرفی گادامر و کتاب حقیقت و روش و بخش نخست آن
https://t.me/amirmaziar1/144


جلسه دوم:
مساله روش در علوم انسانی
https://t.me/amirmaziar1/157


جلسه سوم:
مفاهیم راهبر اومانیستی: فرهنگ و حس مشترک( عقل سلیم)
https://t.me/amirmaziar1/161
جلسه چهارم:
مفاهیم راهبر اومانیستی: حکم و ذوق
https://t.me/amirmaziar1/164
جلسه پنجم:
نقد زیبایی‌شناسی کانت
https://t.me/amirmaziar1/167

جلسه ششم:
زیبایی‌شناسی مبتنی بر نبوغ و مفهوم تجربه زیسته
https://t.me/amirmaziar1/175
جلسه هفتم:
وجودشناسی اثر هنری: نحوه وجود بازی
https://t.me/amirmaziar1/185

جلسه هشتم:
اثر هنری ،محاکات و حقیقت
https://t.me/amirmaziar1/192
جلسه نهم :
زمانمندی امر زیبا
https://t.me/amirmaziar1/198

@amirmaziar1


▶️ فایل صوتی
درسگفتارهای حلقه دیدگاه نو
خوانش و تحلیل کتاب” حقیقت ‌و روش“ جلسه نهم و پایانی
مدرس: امیر مازیار

زمانمندی امر زیبا

۲۰ آوریل ۲۰۲۲
🔹 @didgahenochannel
@amirmaziar1


وحی در فلسفه اسلامی

#وحی
#فلسفه_دین
#فلسفه_اسلامی


فیلسوفان مسلمان، مانند برخی دیگر از جریانهای فکری در عالم اسلام ،" تکلم خدا" را در معنایی ظاهری فهم نمی‌کردند و انتقال " الفاظ " از جانب خدا یا هر موجود غیرمادی دیگر به انسانی از میان انسانها را محال می‌دانستند. بر این اساس آنها ( به ویژه فارابی و ابن‌سینا) تجربه وحیانی را نوعی تجربه رویایی می‌دانستند و صورت سمعی و بصری تجربه وحیانی را حاصل مداخله نفس صاحب تجربه در این تجربه تلقی می‌کردند .در این سه جلسه گفت‌وگو با "دین‌آن‌لاین " نظریه وحی فیلسوفان مسلمان را توضیح داده‌ام. این بحث موضوع چند فصل از کتاب " رویا، استعاره و زبان دین" من نیز هست. فایل صوتی این جلسات را می‌توانید از پیوندهای مشخص شده دریافت کنید.

جلسه نخست : متافیزیک وحی از دیدگاه فیلسوفان مسلمان


جلسه دوم : زبان دین از دیدگاه فیلسوفان مسلمان

جلسه سوم: گفت‌و گو درباره بشری یا الهی بودن وحی از منظر فارابی و ابن عربی ( با آقای دکتر مظاهری)



@amirmaziar1


"قدر وحی"

/مناظره

🔻وحی، در دو سوی صعود خیال رسول و نزول کلام رب

🔹بحث و گفت‌وگو: امیر مازیار و عبدالرضا مظاهری

به میزبانی نورا نوری صفت

🕙 زمان برگزاری: ۲۶ فروردین

@amirmaziar1


▶️ فایل صوتی
درسگفتارهای حلقه دیدگاه نو
خوانش و تحلیل کتاب” حقیقت ‌و روش“ جلسه هشتم
امیر مازیار

در این جلسه درباره نسبت " محاکات"( میمسیس) با اثر هنری و شان حقیقت‌نمایی هنر بحث شده‌است.
۱۳ آوریل ۲۰۲۲
@amirmaziar1


🔻دومین نشست از سلسله برنامه‌های اینستاگرامی "قدرِ وحی"

✔️گفت‌وگو با امیرمازیار
استادیار دانشگاه هنر تهران

با موضوع: نظریه وحیِ فیلسوفان مسلمان
میزبان: نورا نوری صفت

در این جلسه به بحث زبان خیالین دین از دیدگاه فیلسوفان مسلمان پرداخته‌شد.

زمان برگزاری: دوشنبه بیست و دوم فروردین ۱۴۰۱

@dinonline

@amirmaziar1


🔻فایل صوتی اولین نشست از سلسله برنامه‌های اینستاگرامی "قدرِ وحی"

✔️گفت‌وگو با امیرمازیار
استادیار دانشگاه هنر تهران

با موضوع: نظریه وحیِ فیلسوفان مسلمان
میزبان: نورا نوری صفت
در این جلسه به بحث از متافیزیک وحی از دیدگاه فیلسوفان مسلمان پرداخته ‌شد.
تاریخ : شنبه بیستم فروردین ۱۴۰۱

http://www.instagram.com/dinonline

@dinonline
@amirmaziar1


▶️ فایل صوتی
درسگفتارهای حلقه دیدگاه نو خوانش و تحلیل کتاب” حقیقت ‌و روش“ جلسه هفتم
امیر مازیار
۶ آوریل ۲۰۲۲
حقیقت و روش گادامر (۷)

گادامر در فصل " وجودشناسی اثر هنری" نحوه وجود "بازی" را راهنمای تبیین نحوه وجود اثر هنری می‌داند و آن را مقدمه اصلی‌اش در شرح نسبت هنر و حقیقت قرار می‌دهد. در این جلسه به ابعاد گوناگون نحوه وجود بازی از منظر گادامر پرداخته شده‌است.

@amirmaziar1


Forward from: مرکز فرهنگی شهرکتاب
لذت بخش ترین کتابهایی که درسال ۱۴۰۰
خوانده ام

حمیدرضا توکلی

 ۱-رویا، استعاره و زبان دینی: متن دینی چونان متن هنری، امیر مازیار، نشر کرگدن

پژوهشی راه­گشا و جذاب که از نسبت تجربه دینی و وحیانی با تلقی از رویا و مکاشفه در فلسفه اسلامی می­آغازد و به ویژگی­های زبان رویا می­ پردازد. کتاب بی­ گمان پرتو تازه­ ای بر میراث فلسفی ما در این زمینه می­ افکند؛ قلمرویی که بیش­تر با سنت عرفانی و اشراقی پیوند داده می­ شود. تامل نگارنده از چشم­ انداز زیباشناختی در سنت فلسفی ما و تبیین نسبت این سنت جمال­ شناسی با قرائت و فهم متن به­ ویژه متن مقدس بسی ارزشمند است و درخور درنگ.

 ۲-پوست در برابر پوست: خوانش جنایت و مکافات، امیر نصری، نشر چرخ (چشمه)

نگارش رساله مفرده درباره یک متن خارجی آن هم رمانی چنین پرآوازه و آوردن گفتار و نگاه تازه، کاری دشوار است و کتاب به شیوه­ ای شگرف و ستودنی از عهده این امر خطیر برآمده. نگارنده از چشم­ اندازی فلسفی به شاه­کار داستایوسکی روی­آور شده؛ اما فهم اثر از منظر ادبی و داستانی در این تامل همه­ جانبه فرو گذاشته نمی­ شود. کتاب از منابع فرنگی گسترده­ ای بهره یافته؛ با این همه اصالت نگاه ویژه مولف در سراپای کار پدیدار است. امید می­بریم چنین پژوهش­های ممتاز و کم­یابی، مژده­ بخش تولد نسل تازه­ ای از تحقیقات متن­ پژوهی و معرفی آثار کلاسیک و جاودان باشد؛ آثاری که همواره باید خواند و کشف کرد.

 ۳-آدمی: یک تاریخ نویدبخش، روتخر برخمان، ترجمه مزدا موحد، نشر نو

قرائتی متفاوت از شرارت­ها و بی­ اخلاقی­ها و بدی­ های آدمی  و بازخوانی چشم­ اندازی که تکامل و فرگشت بر کارنامه اخلاقی آدمی می­ گشاید. کتاب این نگاه فراگیر و آشنا را به چالش می­ کشد که بنیان جامعه و تمدن انسانی بر تنازع بقا و جنگ­ افروزی و خودخواهی و آدمی­ سوزی است. به یک معنا کتاب نگاه هابزی را نقد می­ کند و نگاه روسویی را می­ ستاید.
۴-خیام نیشابوری: زندگی افکار و رباعیات، حسین دانش و رضا توفیق، ترجمه و توضیح شیخ ابراهیم زنجانی، تصحیح و تدوین مسعود جعفری جزی، انتشارات نیلوفر

کتاب، مواجهه با خیام در عصر ما را نشان می­ دهد؛ در ترکیه و ایران؛ در زمانه­ای حساس که نسیم تجدد در دو سرزمین وزان است و کشاکش­ های گسترده­ ای میان دیروز و امروز در گرفته است. بخش مهمی از تاملات درازدامن مولفان، درآویختن به نقد زمانه و جامعه از رهگذر و به بهانه خیام است.

 ۵-اسکندر کبیر از قورباغه خوشش می­آمد؟: کلّه­ گنده­ ها جواب می­ دهند، جما الوین هریس، ترجمه فاطمه شمسی، نشر پرتقال

کتابی فوق­ العاده جذاب برای بچه­ ها و بزرگسالان! مجموعه­ ای از پرسش­ های هزاران کودک بین چهار تا دوازده ساله را گردآوری کرده­ اند  و گلچینی از آن­ها  را به متخصصان تراز اول داده­ اند تا پاسخ دهند. پرسش­ ها گاه ساده و گاه پیچیده و زمانی بسیار بازی­گوشانه است؛ اما همگی بسی تامل­ برانگیزند و به­ ویژه از سوی پاسخ­ دهندگان بسیار جدی گرفته شده­ اند: چرا آب خیس است؟ چرا عاشق می­ شویم؟ خوبی از کجا می­ آید؟ چرا همیشه با برادر و خواهرم دعوا می­ کنم؟
در میان پاسخ­گویان به نوآم چامسکی، الن دو باتن، ریچارد داوکینز و متخصصان قلمروهای گوناگون می­ رسیم. برخی پرسش­ ها را چند نفر پاسخ داده­ اند. توضیحات فنی و عالمانه با بیانی روشن و ساده و گاه با لحنی شوخ­ طبعانه نوشته شده؛ بسی مختصر و مفید. در کنار آن همه چیز که می­ توان از کتاب آموخت، این نکته از همه درخشان­تر است که پرسش­ های کودکان را جدی بگیریم. و این گفتار مولانا را در خاطر آوریم: هم سوال از علم خیزد هم جواب.­
@Bookcitycc


کتاب‌های در حال ترجمه

عمده سال ۱۴۰۰ به کار بر روی دو ترجمه گذشت :

۱.خودآگاهی نزد هگل، میل و مرگ در پدیدارشناسی روح (۲۰۱۱)
نوشته رابرت پیپین

نوشته نسبتا مختصر اما بسیار مفید و راه‌گشایی است برای درک کلی فلسفه هگل و به طور خاص پدیدارشناسی روح. پیپین که فیلسوف و هگل‌شناس بلند مرتبه‌ای است بر فصل چهارم پدیدارشناسی تمرکز می‌کند؛ جایی که در آن می‌توان، به تعبیر او ، سرآغاز افتراقِ معاصر بین فلسفه اروپایی و فلسفه تحلیلی را یافت ،جایی که در آن تفسیر خاص هگل از خودآگاهی از تلقی کانتی آن جدا می‌شود، بحث معرفت‌شناسانه کانت حیث عملی پیدا می‌کند و ماهیت جمعی و تاریخی شناخت در فلسفه هگل رخ می‌‌گشاید . کل نوشته پیپین معطوف شرح  این موضوع   بر اساس دو عبارت اساسی هگل است: " خودآگاهی همان میل است" و خودآگاهی ارضای خود را صرفا در خودآگاهی دیگر می‌یابد" . ترجمه را سال پیش به پایان رساندم اما دقت و ظرافت فلسفیِ اثر بازنگریِ ترجمه را طولانی کرد و حوادث ارضی و سماوی هم مانع تحویل کار به ناشر شد. این کار تمام است و نشر لگا آن را منتشر خواهد کرد.

۲.تغییر شکل شیء معمولی( ۱۹۸۱)
نوشته آرتور دانتو

آرتور دانتو ( ۱۹۲۴- ۲۰۱۳) ،از بزرگ‌ترین نظریه‌پردازان و فیلسوفان هنر  معاصر ، به جهت شهرت و اهمیتش و به لطف ترجمه برخی از آثارش به فارسی برای مخاطبان فارسی زبان و اهل هنر کاملا آشناست. کتاب "تغییر شکل* شیء معمولی" اثر اصلی او و کتابی کلاسیک در عرصه هنر‌پژوهی و فلسفه‌هنر است. پرسش اصلی کتاب همان پرسش کهن است که "هنر چیست" اما دانتو این پرسش را در زمینه تحولات غریب هنر معاصر طرح می‌کند ؛جایی که میان شیئی معمولی و اثری هنری ظاهرا "هیچ" تفاوتی نیست و در عین حال از میان این دو یکی " به راستی " اثر هنری است و دیگری شیئی معمولی!
دانتو برای شرح این تفاوت جست‌‌وجویی اعجاب‌برانگیز را در کتاب انجام می‌دهد و در دل تاریخ و فلسفه‌هنر و حتی فلسفه ذهن و دین و زبان سفر می‌کند ،مثالهایی شگفت و متعدد از تاریخ هنر و ادبیات را به بحث می‌گذارد و آن‌تعداد آزمایشهای نظری خیالین پیش می‌کشد که این کتاب را باید به همان میزان که اثری فلسفی است اثری خلاقه و  هنری نیز به حساب آورد.
دانتو در این کتاب به خوبی نشان می‌دهد که نگاه استتیکی و فرمالیستی به هنر برای فهم آن کاملا نابسنده است و در عین حال به نظریه‌های جامعه‌شناختی معاصر درباب هنر هم تن نمی‌دهد.
ترجمه این کتاب  را به تشویق امیر نصری از زمستان سال گذشته(۱۳۹۹) آغاز کردم و خوشبختانه صرفا ترجمه یک فصل از هفت فصل کتاب باقی مانده‌است. کتاب را نشر گیلگمش ( چشمه) منتشر خواهد کرد.

*از دشواری‌های این ترجمه یکی هم یافتن معادلی مناسب برای واژه چند معنای transfiguration در عنوان است.آنچه برگزیده‌ام بر اساس نوع کاربرد این واژه در متن کتاب است.

@amirmaziar1


▶️ فایل صوتی
درسگفتارهای حلقه دیدگاه نو خوانش و تحلیل کتاب” حقیقت ‌و روش“ جلسه ششم
امیر مازیار

در این جلسه به ادامه بحث گادامر از روند سوبژکتیو شدن زیبایی‌شناسی پرداخته‌شده‌است و گسترش یافتن زیبایی‌شناسی مبتنی بر نبوغ بعد از کانت ، مفهوم تجربه‌زیسته ( erlebnis) و کاربرد آن در حوزه تاریخ‌نگاری و زیبایی‌شناسی ، و جایگاه سمبل و تمثیل ( allegory)در مقام نمونه‌ای نمایانگر غلبه تلقی استتیکی در این رویکرد توضیح داده‌شده‌است.
۹ ‌مارس۲۰۲۲
@amirmaziar1




Forward from: غبار: مطالعات هنر اسلامی | Ghubar: Islamic Art Studies
بیانیه غبـــار به قلم امیر مازیار

پس از دهه‌ها پژوهش در تاریخ هنر گذشته‌ی ما این حوزه همچنان در وضعیتی نامناسب قرار دارد و بسیاری از مبادی لازم برای تاریخ‌نگاری این هنر فراهم نیست . غبارِ تاریخ همچنان آثار هنری و تاریخ آنها را از چشم ما دور نگاه ‌داشته ‌است. برخی از کلیشه‌های رایج در تحلیل و تفسیر این آثار مانع از آن است که پیوند آثار هنری با جامعه و زمانه‌شان در همه وجوه پویای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به شکلی قابل قبول کاویده ‌شود. پژوهش در هنر گذشته‌ی ما هم نیاز به داده‌کاوی‌های جدی دارد و هم کاربست رویکردها و روش‌های جدید.
از دیگر سو «دوره‌ی اسلامی» دوره‌ای طولانی از تاریخ ایران است با ماجراها و کشمکش‌های بسیار که تنوع و تحولاتی قابل توجه در دل خود دارد و روزگار کنونی ما را به نحو موثری شکل داده ‌است. «مطالعات اسلامی» در جهان امروز حوزه‌ای است پویا و گسترده و بسیار فراتر از نوشته‌های اعتقادی و تصویرسازی‌های ایدئولوژیکی که از آن عرضه می‌شود.
«غبار» می‌خواهد قدمی باشد در راه کشف و فهم هنر ایران در دوران اسلامی با نگاهی تازه و دوری از کلیشه‌های مرسوم. «غبار» می‌خواهد پیونده‌دهنده‌ی پژوهش‌های داخلی با مطالعات آکادمیک باشد و اطلاعات و آثار منتشره جدید و مهم این حوزه را انتقال دهد. «غبار» می‌خواهد عرصه‌ای باشد برای ایده‌پردازی‌ و طرح نگاه‌های نو.
در این راه طولانی و دشوار که عزم پیمودن آن را به قدر توان خویش داریم دست همه پژوهشگران و نویسندگان را به گرمی می‌فشاریم. بنا داریم مجالی فراهم آوریم برای طرح همه دیدگاه‌های عالمانه در قالب‌هایی گوناگون که امکان انتشار آنها در این صفحه فراهم آمده ‌است.

«غبار» نام خطی ظریف و دقیق بوده‌ است در تاریخ کتابت و خوشنویسی ایرانی: خطی با ابعادی کوچک اما استوار و دل‌نواز. این«غبار» هم می‌خواهد گام‌هایی کوچک اما استوار در چهره‌گشایی از تاریخ هنر گذشته ما بردارد.

20 last posts shown.

1 019

subscribers
Channel statistics