💠زكاتِ اسلامی، نظامی نوین
✅زكات معروف اسلامی، چیزی بالاتر از نیكی و انفاق به مفهوم كلی آن است و چیزی بالاتر از زكاتیست که بهطور مطلق قبل از هجرت، تشریع شده بود، و نیز بالاتر از زكاتیست كه در ادیان سابق معمول بوده است؛ زكاتیكه در مدینه و پس از هجرت تشریع و مقرر گردید، در هیچ دین آسمانی و نظام زمینی سابقه نداشته است.
✅زكات، فریضۀ واجبیست كه انكارش منجر به كفر و جلوگیری از آن، مستلزم فسق است و كسی كه با تركِ آن با جماعت مسلمانان مقابله نماید، سركوب میگردد. برای اثبات این موضوع، همین كافیست كه خلیفۀ اول، حضرت ابوبكر رضیاللهعنه برای كارزار با كسانیكه از دادن زكات خودداری میكردند، یازده پرچم برافراشت و سخن معروف خود را بر زبان آورد و فرمود: «به خدا قسم، با كسیكه نماز و زكات را از هم جدا كند میجنگم، به خدا اگر عِقالی را كه به پیامبر میدادند، از من دریغ كنند، برای گرفتن آن خواهم جنگید.»
✅زكات در اسلام، یك «بخشش بزرگواری» نیست كه ثروتمند بهوسیلۀ آن بر فقیری منت نهد یا فرد دارایی به فرد نداری احسان كند، بلكه عمیقتر و وسیعتر از این چیزهاست.
زكات، بخشی از نظام اقتصادی اسلام است، نظام یگانهای كه مسئلۀ فقر یا مسئلۀ ثروت را بهطور كلی پیش از آنکه هیچ نظامی در دنیا، به علاج آن توجه كند، حل نموده است.
اسلام، اموالی را كه زكات بر آنها واجب است و نیز پایینترین حد دارایی را كه مشمول زكات میگردد و همچنین زمان وجوب و مقدار آن را معین كرده است.
✅حكمت تفاوت مقادیر تعیین شده در زكات، این است كه هرچه تلاش انسان در كسب مال، كمتر باشد، مقدار واجب، بیشتر میشود.
امام ابنقیم، به این موضوع توجه نموده و در كتاب «زاد المعاد» خود با اشاره بدان گفته است: مقدار زكات مال، برحسب اندازۀ كوشش صاحبان مال در بهدست آوردن آن و بر حسب سهولت یا سختی آن متفاوت میشود.
بنابراین، در مواردی كه انسان به مجموعۀ آمادهای از اموال، بهصورت گنج، یا معدن، دست مییابد یكپنجم قرار داده شده است و گذشت سال در مورد آن شرط نیست، بلكه هرگاه بهدست آمد، دادن یكپنجم آن واجب میشود.
در چیزهایی مانند محصولات كشاورزی كه زحمت كسب و دشواری و رنج بهدست آوردنش بیشتر است، نصف این مقدار تعیین گردیده (یعنی یکدهم) و این درصورتیست كه آدمی فقط شخم زمین و بذرافشانی آن را برعهده داشته باشد و آبیاری آن، بهطور طبیعی و از طرف خدا انجام گیرد. اما در مواردی كه زحمت و هزینۀ آبیاری از قبیل هزینۀ برق و غیره برعهدۀ شخص قرار میگیرد، نصف یكدهم یعنی یكبیستم واجب گردیده است.
در مورد كارهایی هم كه تحصیل درآمد، مستلزم فعالیت مداوم صاحب مال بوده و حركت و اداره و مراقبت همیشگی لازم دارد، نصف یكبیستم، یعنی یكچهلم تعیین شده است.
✅اسلام، دارایی اندك را از مالیات زكات معاف كرده و برای هر نوع مالی، حد نصاب معینی قرار داده است كه در صورت رسیدن بدان حد صاحبش مشمول زكات خواهد بود. البته اسلام حد نصاب را آنقدر بالا قرار نداده است كه زكات، بر كسی غیر از افراد خیلی ثروتمند واجب نگردد، بلكه طوری قرار داده است كه اكثر مسلمانان، فرصت و امكان سهیم شدن در تأمین احتیاجات جامعه و یاری نیازمندان و كمك به مصالح عمومی مسلمین را داشته باشند.
نوشتۀ دکتر یوسف قرضاوی ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)
#ویژه_رمضان
https://t.me/nedayeislammagazine1379