❗️❗️❗️ Dragoș Galbur:
Statutul MoldovaGaz prevede că nici o tranzacție majoră nu poate fi efectuată fără aprobarea Adunării Generale. Contrar acestei prevederi, CSE decide împrumutul către MoldovaGaz a unui 1 miliard de lei, cu rata de dobândă de 21% și punerea în gaj a rețelei de transport gaze a MoldovaGaz.
Aparent sună rentabil pentru Moldova. 200 milioane lunar profit din dobândă până în mai 2023, iar dacă MoldovaGaz, adică Gazprom nu ne aprovizionează cu gaze, le luăm rețeaua de transport.
Doar că:
Aceste 200 milioane pe care MG trebuie să le plătească lunar către Energocom (stat), din contul cui vor fi plătite? Doar vedem că lunar se plâng că nu au bani. Nu înseamnă oare acest lucru că MG va cere ANRE o majorare drastică a prețului pentru gaz pentru consumatorul final, ca să-și acopere aceste cheltuieli în plus? Desigur că da.
Mai departe, încălcarea prevederii statutului MoldovaGaz în această tranzacție este periculoasă. Gazprom va mânca Republica Moldova în orice instanță internațională, astfel nu vom vedea nici miliardul, nici dobânda, nici rețeaua de transport și nu este exclus nici gazul. Îi doare la bască pe ruși de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău.
În caz că MoldovaGaz nu restituie acest miliard și nici rata dobânzii lunare de 21%, statul poate da în judecată MoldovaGaz, doar că, conform legii, gajul (rețeaua de transport) nu poate fi preluat în totalitate de Energocom (stat). Acesta poate fi doar vândut și creditorul, adică statul își poate recupera doar suma creditului inițial, adică acest miliard împrumutat acum. Fără dobânzi. Deci există riscul să rămânem și fără 1.4 miliarde de lei din profitul estimat din dobânzi, și fără rețeaua de transport pusă în gaj de MG, dacă rușii decid să nu ne livreze gazul.
Mi se pare extrem de periculoasă această tranzacție și decizie la limita legii și aparent păguboasă pentru buzunarul cetățeanului de rând.
O spun eu, care sunt tentat în general de a naționaliza MoldovaGaz și de a-i trimite la plimbare pe ruși. Doar că realizez că există totuși legi și că indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, Europa își va relua legăturile cu Rusia, prin urmare curțile europene de arbitraj ar putea da dreptate Gazpromului împotriva Republicii Moldova.
Desigur că înțeleg că e o tentativă de a-i rade pe ruși și de a ne asigura că dacă ei ne închid gazul, noi le luăm țevile, pompele și ce mai e acolo. Numai că deja știm prea bine cu ce se termină dominările de acest gen ale domnului ministru Andrei Spînu.