Ahad Ghorbani Dehnari احد قربانی دهناری


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


Ahad Ghorbani Dehnari's works آثار احد قربانی
دهناری
تماس با من:
@ahaddehnari
ahad.ghorbani@gmail.com
0046728565582
http://ahad-ghorbani.com

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Answers_to_Twelve_Objections_2022_07_11.pdf
163.3Кб
پاسخ به دوازده ایراد به مواضع شورای ملی تصمیم
______________________________________________________________
پس از اعلام موجودیت شورای ملی تصمیم در میانه‌ی امیدها، شادمانی‌ها و شادباش‌های فراوان، دیدم عده‌ای نیز مواضع شورارا نقد کرده‌اند. من می‌خواهم از هر دو گروه سپاسگزاری کنم، زیرا هر دو نگاه دغدغه‌ی آزادی مردم رنج‌کشیده ما از حکومت تمامیت‌خواه فاشیست بنیادگرای قرون وسطایی جمهوری اسلامی دارند.
یکی از مبارزان سرشناس نبرد برای براندازی جمهوری اسلامی سیاهه‌ای از دوازده ایراد بر شورای ملی تصمیم منتشر کرده‌اند، من ضمن سپاسگزاری از دغدغه، دقت و توجه ایشان سعی می‌کنم به عنوان یکی از اعضای شورای ملی تصمیم، به تک‌تک ایرادها پاسخ دهم.
با نگاه کلی به این ایرادها می‌توان آنها به سه دسته تقسیم کرد:
الف) ایرادهایی که وارد است. ما ضمن قدردانی در نخستین فرصت ممکن تصحیح می‌کنیم.
ب) برخی سوء تفاهم است، من می‌کوشم روشن‌تر بیان کنم.
پ) برخی تحریف است، من می‌کوشم موضع راستین ما را بیان کنم.
بقیه‌ی مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.


Newsboy.pdf
241.6Кб
امروز سالگرد مهاجرت من از ایران است.
برای یادآوری این روز بریده‌ای از زندگینامه خودم را منتشر می‌کنم.
________________________________________
روزنامه‌رسان – بریده‌ی فشرده‌شده از زندگینامه
________________________________________
صدای روزنامه‌ای که از شکاف پست، توی آپارتمان می‌افتد و پس از آن صدای پای روزنامه‌پخش‌کن که به‌سرعت از پله‌ها پائین می‌رود مرا از خواب بیدار می‌کند. خوشحالم که جای او نیستم و دوباره در رختخواب گرم و نرم بخواب می‌روم.
من روز سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۶۵ (۱۱/۱۱/۱۹۸۶) وارد سوئد شدم. دو سال در اردوگاه پناهندگان در دالس اد منتظر شدم تا در شهر گوتنبرگ ساکن شوم. اولین کاری که در سوئد شروع کردم، توزیع روزنامه بود. از تاریخ ۱۵/۷/۱۳۸۸ تا ۱۹/۳/۱۹۹۵ به عنوان توزیع‌کننده روزنامه صبح شهر گوتنبرگ کار کردم. این دورانی بود که زبان سوئدی و بعد مهندسی می‌خواندم. دوران تحصیل کمک هزینه تحصیلی پرداخت می‌شد و وام تحصیلی هم می‌گرفتم، ولی نمی‌خواستم خانواده من، به‌ویژه دختر خردسال من زندگی دانشجوئی داشته باشد.
آن سال‌های دراز و آن روزها مثل فیلم از مقابل چشمانم می‌گذرد. ...
بقیه را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.


Репост из: Ahad احد Ghorbani Dehnari قربانی دهناری
Answers_to_some_doubts.pdf
95.2Кб
پاسخ به چند شبهه در باره مواضع شورای ملی تصمیم
____________________________________________
پس از اعلام موجودیت شورای ملی تصمیم در میانه‌ی امیدها، شادمانی‌ها و شادباش‌های فراوان، عده‌ای نیز نقد کرده‌اند. من می‌خواهم از هر دو گروه سپاسگزاری کنم، زیرا هر دو نگاه دغدغه‌ی آزادی مردم رنج‌کشیده ما از حکومت ویرانگر جمهوری اسلامی دارند. صحنه سیاسی صحنه‌ی تئوری و عمل است و هر سیاستمداری در میدان عمل نیاز به بازخورد دارد تا از اشتباه‌ها بکاهد. ما در رفع نارسایی در مواضع و کنش‌هایمان با سپاسگزاری از منتقدان دلسوز می‌کوشیم. به عنوان یکی از اعضای شورای ملی تصمیم می‌کوشم به یکی از این انتقادها پاسخ دهم.
متن کامل مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.


Answers_to_some_doubts.pdf
95.2Кб
پاسخ به چند شبهه در باره مواضع شورای ملی تصمیم
پس از اعلام موجودیت شورای ملی تصمیم در میانه‌ی امیدها، شادمانی‌ها و شادباش‌های فراوان، عده‌ای نیز نقد کرده‌اند. من می‌خواهم از هر دو گروه سپاسگزاری کنم، زیرا هر دو نگاه دغدغه‌ی آزادی مردم رنج‌کشیده ما از حکومت ویرانگر جمهوری اسلامی دارند. صحنه سیاسی صحنه‌ی تئوری و عمل است و هر سیاستمداری در میدان عمل نیاز به بازخورد دارد تا از اشتباه‌ها بکاهد. ما در رفع نارسایی در مواضع و کنش‌هایمان با سپاسگزاری از منتقدان دلسوز می‌کوشیم. به عنوان یکی از اعضای شورای ملی تصمیم می‌کوشم به یکی از این انتقادها پاسخ دهم.
نوشته‌ام را با برشی از بیانیه اعلام موجودیت شورای ملی تصمیم شروع می‌کنم:
شورای ملی تصمیم همراه و همگام با مردم آگاه ایران، برای تحقق خواسته‌های زیر تلاش و مبارزه می‌کند:

۱) گذار کامل از جمهوری اسلامی با تکیه به جنبش‌های اعتراضی مردم (گذار خشونت پرهیز با حفظ حق دفاع مشروع)
۲) حفظ تمامیت ارضی کشور با تاکید بر نظام غیرمتمرکز
۳) جدایی دین از حکومت
۴) فراخوان عمومی برای تشکیل مجلس مؤسسان
....

بقیه مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.


02_The_Theory_of_SD_2022_07_07.pdf
202.7Кб
سوسیال دموکراسی و دولت ِ رفاه همگانی


تئوری سوسیال دموکراسی وظایف و مسئولیتی بیش از ارائه‌ی نظریه‌ای برای دولت رفاه همگانی دارد. این تئوری باید این پرسش را مطرح کند که تامین اجتماعی، عدالت اجتماعی و مشارکت همگانی چه کمک‌هایی به بهبود کیفیت دموکراسی در یک جامعه‌ی ویژه می‌کنند. همچنین باید ساختارهای گسترش دموکراسی اجتماعی را که خارج از سیستم رسمی تامین اجتماعی عمل می‌کنند را برجسته کند. یکی از معیارهای تعیین‌کننده برای ارزیابی نظام سیاسی و در واقع کل تامین اجتماعی این است که آیا اتخاذکنندگان تصمیمات سیاسی همان افرادی هستند که باید از آنها پیروی کنند؟ بر این اساس، نظریه سوسیال دموکراسی باید پژوهش‌های خود را فراتر از دولت رفاه همگانی گسترش دهد و در عین حال از نتایج پژوهش‌های آن استفاده کند.
زیرسیستم‌های گوناگونِ جامعه باید در نظریه سوسیال دموکراسی گنجانده و پرداخته شوند، زیرا آنها به برخورداری کامل شهروندان از حقوق بشر در عمل و در واقعیت کمک می کنند. برخی از این زیرسیستم‌ها عبارتند از:
۱ نظام سیاسی
۲ نظام حقوق بنیادی
۳ سپهر عمومی سیاسی
۴ فرهنگ سیاسی ....
بقیه‌ی مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.
🌹🌹🌹🌹🌹


Репост из: کانال شورای ملی تصمیم
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🅾 انتشار بیانیه اعلام موجودیت
#شورای_ملی_تصمیم
با صدای
#دیانا_بیگلری



#شورای_ملی_تصمیم

ایمیل:
shoramti@gmail.com

اینستاگرام:
https://instagram.com/shora.melli.tasmim?igshid=YmMyMTA2M2Y=



@shoraiemeli22


Three_incredible_shamelessness–on_three_levels.pdf
164.9Кб
سه بی‌شرمی باور نکردنی – در سه سطح
خامنه‌ای در دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه در ۷ تیرماه ۱۴۰۱ با بی‌شرمی باورنکردنی گفت:
علت سربلندی و پیروزی حیرت‌آور ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی در برابر حوادث بزرگ و تلخ سال ۱۳۶۰، ایستادگی و تلاش و نهراسیدن از دشمنان بود و این سنت الهی در همه دورانها قابل تکرار است و باید بدانیم خداوند سال ۱۴۰۱ همان خداوند سال ۱۳۶۰ است.
معنی این اظهارت این است، تظاهرات گسترده مردم خواب دیکتاتور را آشفته کرده است. مردم معترض دشمن هستند. آنها مثل ۱۳۶۰ به تظاهرات آرام میلیونی شلیک می‌کنند. جوانان و نوجوانان را به جوخه‌های اعدام می‌سپارند.
۲
حسین طیبی‌فر، جانشین نماینده خامنه‌ای در سپاه پاسداران در ۱۱ تیرماه ۱۴۰۱ بی‌شرمانه گفت که سپاه «باید دست روی ماشه» داشته باشد:
باید نیروهایی تربیت پیدا کنند تا بدون ترس و واهمه دست روی ماشه داشته باشند تا از دستاوردهای انقلاب اسلامی و مبانی ارزشی و اعتقادی دفاع کنند.
بقیه‌ی مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹


1بیانیه اعلام موجودیت -متن نهایی.pdf
226.0Кб
بیانیه اعلام موجودیت " شورای ملی تصمیم"


ملت شریف ایران!
اراده و عزم راسخ برای تاسیس "شورای ملی تصمیم" از سوی تعدادی از اعضای بیانیه ۱۴ و مبارزان داخل و خارج از کشور، پیامد این واقعیت است که رژیم جمهوری اسلامی بعد از ۴۳ سال تحمیل استبداد همه جانبه‌ بر میهن عزیزمان ایران و تخریب منابع طبیعی، اقتصادی و علمی، گسترش فقر و بی خانمانی و نادیده گرفتن حقوق زنان، سرکوب و کشتار مخالفان و دگراندیشان و پایمال کردن آزادی‌های فردی و اجتماعی، دیرزمانی ست مشروعیت خود را از دست داده است.
هموطنان ما در طی این سال‌ها نشان داده‌اند که شایستگی دارند، با روش و منِش دموکراتیک و با همبستگی و مبارزه‌ی جمعی، ضمن سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی به آزادی، برابری و رفاه دست یابند و در پرتو همکاری همه‌ی نیروهای سیاسی و شخصیت‌های اجتماعی، فرهنگی و علمی، یک نظام دمکراتیک را جايگزين رژیم جمهوری اسلامی کنند و ساختاری مدرن، مرفه و آباد بنا کنند.

شورای ملی تصمیم همراه و همگام با مردم آگاه ایران، برای تحقق خواسته‌های زیر تلاش و مبارزه می‌کند:

بقیه‌ی بیانیه را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.


Historical_development_of_secularism.pdf
473.2Кб
تطور تاریخی مفهوم سکولاریسم و سکولار کردن
هنگامی که دانشمندان شروع به توضیح چگونگی کارکرد جهان، جامعه و انسان کرده بودند، راه را برای علم و سکولاریسم هموار کردند.
هر چند از جمهوری اسلامی تا طالبان، از محافظه کاران تا لیبرال‌های امریکایی به سکولاریسم حمله می‌کنند و آنرا جنگی با مذهب توده‌ها و نوعی زوال اخلاقیات در دوران معاصر می‌شمارند اما بیشتر تاریخنگاران هم‌نظر هستند که سکولاریسم و که سکولاریزاسیون در دوره ای به وجود آمد که به عنوان «دوران جدید آغازین» شناخته می شود - دورانی بین سال های ۱۵۰۰ و ۱۷۵۰، زمانی که علم، سرمایه‌داری، بحران مذهبی و رشد دولت‌های متمرکز برای تغییر شکل آگاهی غربی با هم متحد شدند.
مفاهیم سکولاریسم اغلب آگاهانه و موذیانه به اشتباه تعبیر می‌شوند. سکولاریسم و سکولاریزاسیون، هرگز به معنای بی‌خدایی نبود و نیست. در بیشتر موارد، اروپاییان «دوران جدید آغازین» که برای سکولاریسم مبارزه می‌کردند، عمیقاً مسیحی بودند. ولی برای آنها مرز بین امور دینی و دنیوی بیشتر از پیش مشخص شد. سپهر پوشش دین کوچک‌تر شد، ....
بقیه مقاله را در پ.د.اف. پیوست بخوانید.
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹


رواداری پاره هجدهم: بشر حافی - زیارت کعبه‌ی دل بجای طواف کعبه‌ی خلیل

رواداری - مروری بر تسامح، تساهل و مدارا در فرهنگ و ادب ایران
Bishr the Barefoot

بشر حافی (۲۲۷ - ۱۵۰ ه. ق.) عارف، صوفی و مُحدّث اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم هجری در یکی از روستاهای مرو به دنیا آمد. او به توانمندان سفارش می‌کند به جای تماشا حج رفتن، اگر برای رضای خدا می‎‌روند، وام وامداری را بپردازند، یا به یتیمی سیر کنند، یا به مرد تهیدستی کمک نمایند. زیرا راحت به دل انسانی رساندن، از صد حج اسلام پسندیده‌‌تر است.

به گفتار من درباره‌ی بشر حافی در پیوست گوش کنید.
#رواداری_در_فرهنگ_و_ادب_ایران_احد_قربانی_دهناری

ترانه پایان گفتار:
Bread and Roses, James Oppenheim
https://www.youtube.com/watch?v=94mSln34ZwA


Necessity_of_Unity.pdf
154.9Кб
ضرورت و شرایط همبستگی ملی نیروهای مبارز برانداز
گذار از جمهوری اسلامی به نظامی دموکراتیک و سکولار از مرحله‌های گوناگون می‌گذرد. در تمام این مراحل اصلی‌ترین شرط پیروزی، همبستگی و اتحاد عمل همه‌ی نیروهای برانداز است.
یک سری پیش‌زمینه‌های عام در تمام مراحل ضرورت دارد و هر دوره نیز ویژگی برجسته‌ی خودش را دارد.
همبستگی ملی و عدم توسل به‌زور در بین نیروهای مردمی باید هم استرتژی و هم تاکتیک ما باشد. در همه‌ی دوران مبارزه: هم امروز در مبارزه برای سرنگونی جمهوری اسلامی و هم فردا برای ساختن ایرانی آزاد، سکولار و مرفه.

شرایط عام
شرط اساسی حکومت دموکراتیک آزادی بیان، باورها و تشکل‌ها است. ابزار اصلی ایجاد ثبات و پایداری در دموکراسی، آزادی احزاب و همزیستی مسالمت‌آمیز احزاب، دوری از قهر و خشونت، اتهام‌زنی، انگیزه‌تراشی و حل اختلافات سیاسی و حقوقی از دریچه‌ی قانون و رای مردم می‌گذرد. آزادی تشکل‌های سیاسی، صنفی، مدنی و حفظ محیط زیست بخش جدائی‌ناپذیر دموکراسی است.
ما زمانی قادر به ایجاد نظام دموکرسی با این ویژگی در ایران آینده هستیم، که اکنون که برای گرفتن قدرت مبارزه می‌کنیم آنرا به
بقیه را در پ.د.اف. پیوست مطالعه کنید.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
«شکارچی ت لَس هاده، ش خد نفس هاده
باهار ماه نشو شِکار، آهو هَسه وَره مار»
بزهای کوهی بلندهای دهنار
حیات وحش زیبا را از گزند شکارچیان بی‌مسئولیت و بی‌احساس در امان بداریم.






ندا جان،
تو در قلب همه‌ی فامیل، همه‌ی مردم آزاده دهنار و همه‌ی مردم آزاده ایران هستی و الهام‌بخش همه‌ی ما تا رسیدن به ایرانی آباد، آزاد، صلح‌جو و فرهنگ‌دوست که آرزوی قلبی تو بود.


01_The_Theory_of_SD_2022_06_19.pdf
314.3Кб
دموکراسی و حقوق بشر بنیان‌های نظری سوسیال دموکراسی
مبانی نظری سوسیال دموکراسی شرایط اجتماعی لازم که به دموکراسی مدرن مشروعیت می‌بخشد را توصیف می‌کند و توضیح می‌دهد. پیوند شرایط اجتماعی با حقوق بنیادی همگانی و اهمیت آنها برای کارایی و ثبات نظام دموکراتیک را نشان می‌دهد. پژوهشگران آمریکایی مانند سیمور لیپست و روبرت دال نشان داده‌اند که سیاست‌ها و عملکردهای سوسیال دموکراتیک، کارکرد و ثبات دولت‌های دموکراتیک را بهبود می‌بخشد. تا مادامی که نابرابری‌های واقعی در جامعه با برابری سیاسی رسمی و اعلام شده همخوانی نداشته باشند و شهروندان احساس عدالت اجتماعی نکنند، بنیان‌های دموکراسی ضعیف و ناپایدار است. اگر دموکراسی تنها به عنوان مجموعه‌ای از نهادهای مدیریت جامعه، یعنی بدون در نظر گرفتن مشارکت مدنی و مسئولیت‌پذیری شهروندان در نظر گرفته شود، در درازمدت جایگاه خود را از دست خواهد داد. دموکراسی فقط اختیارسِپار و «شهروندان منفعل» نمودهای دموکراسی آسیب‌دیده است که مشروعیت نظام دموکراتیک را از میان می‌برد.
سوسیال دموکراسی هم نظریه است و هم علم. به عنوان یک نظریه، روابط متقابل و پیچیده‌ی میان
بقیه در پ.د.اف. پیوست.
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹


رواداری پاره هفدهم: اسحاق موصلی - ستایشگر آواز
رواداری - مروری بر تسامح، تساهل و مدارا در فرهنگ و ادب ایران
اسحاق موصلی (۲۳۵ - ۱۵۰ ه. ق.) شاعر، راوی، موسیقی‌دان، نوازنده و خواننده معروف دربار هارون الرشید، مأمون و واثق بود. او خود را وارث و پیرو باربد - شاعر، نوازنده، موسیقی‌دان، بربت‌نواز و ترانه‌سرای بلندآوازه‌ی ایرانی در دربار شاهنشاه خسرو پرویز - می‌‎دانست.
اسحاق موصلی با ایجاد نظامی نوآورانه برای نوشتن نغمه و تقسیم و طبقه‌بندی کامل آوازها و پرده‌ها و با نوشتن حدود ۴۰ اثر در حفظ و گسترش موسیقی ایرانی نقشی بزرگ داشت.

به گفتار من درباره‌ی اسحاق موصلی در پیوست گوش کنید.
#رواداری_در_فرهنگ_و_ادب_ایران_احد_قربانی_دهناری




دبیر رودگری.pdf
148.5Кб
یادی از دبیر علی رودگری
درک معنای شعر فارسی و احساساتی که القاء می کند تا حدود زیادی به شیوه و نحوء خواندن آنها بر می گردد. دبیر رودگری شعر را با چنان احساس و با چنان صدای گیرائی می خواند که احساسات یک ارکستر موسیقی را ایجاد می کرد. با او من به لایه های دیگر از شعر فارسی راه یافتم. لایه های ژرفتر از رویه شاد یا غمگین شعر، فن و نوع شعر، شهد و تلخی احساس شاعر و عظمت روح انسان عصیانگر در برابر بیداد و شقاوت انسان و طبیعت.
هنوز پس از سی سال وقتی طنین صدای دبیر رودگری که «ایوان مداین» خاقانی، «یکی از بزرگان اهل تمیز» سعدی، «الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها» حافظ، «آی آدمهای» نیما، «آرش کمانگیر» کسرائی، «از زخم قلب آمان جان» شاملو، «زمستان» اخوان . . . . در گوش ذهنم می پیچد، رعشه بر اندام می افتد.
دبیران ما همدیگر را تکمیل می کردند. اگر انوشه شعر را می شکافت و عناصر آنرا نشان می داد، اشارات سیاسی و اجتماعی آنرا آشکار می ساخت و احسات و زیبائی آنرا هویدا می کرد، رودگری با صدای گرم و دکلمه پراحساسش، تمامی احساس و روح شعر را در صحن کلاس درس می آورد و در روح و جان ما رسوب می داد.
بقیه در پ.د. اف. پیوست
🌹🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🌹🌿🌹


Репост из: نشر افکار
کتاب «رواداری در تاریخ فرهنگی ایران» در اپلیکیشن کتابراه منتشر شد.

«رواداری در تاریخ فرهنگی ایران» (جلد اول: تاریخ پیش و پس از اسلام) تلاشی است برای بررسی جایگاه مدارا و تساهل در فرهنگ و ادب کشورمان که به کوشش احد قربانی دهناری تالیف شده است.
این اثر خواندنی با جستجو در اشعار و داستانی‌های فارسی، روحیه انسان دوستی و آزادمنش ایرانیان را به نمایش می‌گذارد و ما را با جنبه‌هایی کمتر شناخته شده از این تمدن کهن آشنا می‌کند.

در مقدمه اثر آمده است:
قبل از پیدایش کشورهای معاصر، دنیا از چند تمدن تشکیل شده بود که چین، روم و ایران بزرگ‌ترین آن‌ها بودند. هر کدام از این سرزمین‌ها دارای دانش و گنجینه‌ای از ادبیات و هنر بودند که نسل به نسل، به آیندگان منتقل شده و جهانی که امروز می‌شناسیم را شکل دادند. اما احد قربانی دهناری، نویسنده کتاب رواداری در تاریخ فرهنگی ایران معتقد است که گذشتگان ما، جایگاه متفاوتی در ساخت تمدن بشری داشتند. زمانی که بقیه تمدن‌ها در راه گسترش مرزهای خود فجایعی بزرگ در تاریخ ثبت کردند، شاهانی مانند کوروش به سرزمین‌های مغلوب اجازه می‌داند تا با دین، سنت و عرف خودشان زندگی کنند. آزادسازی یهودیان بابل تنها یک نمونه از تفکر رواداری و آزادمنشانه ایرانیان باستان است که در تاریخ باستان، همانندی برای آن وجود ندارد.
این نگاه انسانی به دوره‌ای خاص محدود نیست. با وجود گذشتن سلسله‌ها و به قدرت رسیدن پادشاهان جدید، فرهنگ تسامح و مدارا همچنان ادامه یافت و پای خود را به ادبیات فارسی باز کرد. رواداری در تاریخ فرهنگی ایران، با هدف مرور و بررسی داستان‌ها و اشعار هنرمدان ایرانی نوشته شده و با نگاهی ریزبینانه، جنبه‌هایی پنهان از ادبیات را به ما نشان می‌دهد که احتمالا بسیاری از ما تا امروز متوجه آن‌ها نشده بودیم.

این کتاب ارزشمند با نگاهی نو به آثار ادبی کشورمان دارد و مطالعه آن تجربه جالب و آموزنده‌ای برای شما به ارمغان می‌آورد.

خرید نسخه الکترونیک و دانلود کتاب از کتابراه:
https://www.ketabrah.ir/%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%d8%b1%d9%88%d8%a7%d8%af%d8%a7%d8%b1%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%aa%d8%a7%d8%b1%db%8c%d8%ae-%d9%81%d8%b1%d9%87%d9%86%da%af%db%8c-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86-%d8%ac%d9%84%d8%af-%d8%a7%d9%88%d9%84/book/67024

Показано 20 последних публикаций.

189

подписчиков
Статистика канала