نام کتاب : عکاسی در باستان شناسی
نام کامل : عکاسی در باستان شناسی و نگاهی به عکاسی مردم نگاری
مولف: ندا حسین طهرانی
مورد بررسی : نشر پازینه ، چاپ اول 1394 ، جلد گالینکور با چاپ تحریر تمام رنگی مصور ، قیمت 45هزار تومان
📌گفته می شود چیزی به نام "عکاسی واحد " نداریم و آنچه هست " انواع عکاسی " هست ، در این انواع اما عده ای هم به تقسیم ناپذیر بودن شاخه های عکاسی معتقدند (مثل بارت ) با این حال در پاره ای موارد تخصصی نیاز به منابع خاص هست هرچند مشترکاتی با انواع دیگر نیز داشته باشد (مثلا در این کتاب عکاسی ماکرو و میکرو و هوایی و ... ناچارن گنجانده شده )
همانطور که از عنوان کتاب بر می آید مخاطبین این کتاب عکاسان سایت باستانی و مرمت گران آثار و بناهای تاریخی می باشند . اما سایر عکاسان هم میتوانند از آن بهره ببرنند
این کتاب اولین در نوع خود نیست و قبلا پروژه پایان نامه ای در خصوص عکاسی مرمت تبدیل به کتاب شده است منتهی نه به قوت و اقتدار این کتاب .
فصل اول از 20 فصل کتاب به تاریخچه کوتاهی از ایران و جهان و سپس تاریخچه عکاسی باستان شناسی ایران و جهان می پردازد .
فصل دوم تا هفتم مطالب عمومی و پایه عکاسی از شناخت و تقسیم بندی انواع دوربین و نحوه نگه داری و ملزومات و کارکرد دوربین می باشد . خوشحال خواهید شد که قسمت کار با دوربین به دوربین دیجیتال اختصاص یافته البته با منو دوربین نیکون !
فصل های بعدی وارد تخصص می شوند عکاسی از سایت های باستانی ، اشیا باستانی (بزرگ ، ماکرو و میکرو ) ، کپی برداری از نسخه های دو بعدی مثل کاغذ و نقاشی و عکاسی نقش برجسته و عکاسی زیر آب و هوایی .
در تمام این فصل ها مراحل به صورت خود آموز و مرحله به مرحله با تصاویر و دیاگرام های گویا و متنی روان ، پیش می روند .
فصل 19 به آشنایی مقدماتی با فتوشاپ پرداخته و فصل 20 همین کار را در مورد نرم افزار کورل دراو انجام داده است .
نحوه عکاسی با اشل و ژالن و چارت رنگی و همچنین مراحل کار در نرم افزار های گرافیکی را هم خواهید یافت .
ویراستاری کتاب بی نقص هست ( جز در بخش یادداشت ها که مواردی چون firm بجای frame یا استروپوسکوپی بجای استرئوسکوپی و چند مورد دیگر )
برای اینکه کتاب حال هوای خشک تخصصی به خود نگیرد فصلی به نام مردم نگاری هم گنجانده شده که خواندنش خالی از لطف نخواهد بود .
در موارد تخصصی عکاسی این 4 قلم شایان ذکر است که نبودش یا ناقص بودنش آزار دهنده است
1) نبود بخش عکاسی uv و عدم معرفی فیلتر uv و اکتفا به معرفی فیلتر بلاک کننده uv ( دو نوع فیلتر موسوم به uv داریم )
عکاسی ماورا بنفش جز مهمی از عکاسی در مرمت اشیا خصوصن نقاشی هست و با توجه به اینکه در بخش هایی از عکاسی دوبعدی و نقاشی سخن به میان آمده بهتر بود فصلی به عکاسی یو وی اختصاص داده می شود .
2) در فصل عکاسی مادون قرمز ، نحوه عکاسی فقط به صورت متن در یک صفحه به صورت کلی بدون دیاگرام و تصویر ذکر شده و نیاز داشت بحث کاملا باز می شد .
همچنین در ادامه از شبیه سازی نرم افزاری در فتوشاپ برای عکاسی مادون قرمز حرف زده شده که این شبیه سازی صرفا در موارد هنری به کار میرود و به هیج وجه در عکاسی مادون قرمز از اشیا کارساز نیست . و متاسفانه این مورد نه تنها کامل بهش پرداخته شده که حتی مورد تایید هم قرار گرفته است.
3) در بخش عکاسی ماکرو ، بهتر بود اعداد و ارقام و محاسبات کار با لوله های گسترش و فیلترهای کلوزاپ به طور مبسوط ذکر می شد و صرفا به معرفی بسنده نمی شد .
4) در بخش ترکیب بندی همان اشتباه بسیاری از کتاب های عکاسی تکرار شده و آن اولویت دادن به ترکیب بندی یک سوم و متاسفانه یکی دانستن ترکیب بندی یک سوم با نقاط طلایی است . که برای کتابی تخصصی و وزین مثل این میتواند نقطه عطف منفی تلقی گردد . (در خصوص این اشتباه رجوع کنید به فرهنگ عکاسی اسماعیل عباسی )
........
🗒8.75/10
..........
کارگروه نقد مستقل
برای دیدن سایر نقد ها به کانال زیر مراجعه کنید
@BookReview1