🍀ایران با یادگارهایی از دنیای کهن، تا کنون ۲۳ اثر تاریخی_طبیعی خود را در فهرست یونسکو به ثبت رسانده است. پیش از ادامه این نوشتار بهتر آن است که نگاهی به این مکان های باستانی که هم اکنون به عنوان میراث جهانی از آنان محافظت می شود بیندازیم:
۱_میدان نقش جهان در شهر اصفهان
۲_تخت جمشید در استان فارس
۳_تخت سلیمان در تکاب آذربایجان غربی
۴_بم و چشمانداز تاریخی آن در کرمان
۵_پاسارگاد در فارس
۶_گنبد سلطانیه در استان زنجان
۷_بیستون در کرمانشاه
۸_مجموعه کلیساهای ارامنه در استان های آذربایجان شرقی و غربی
۹_سازههای تاریخی و آبی شوشتر در خوزستان
۱۰_بازار تبریز
۱۱_بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی در اردبیل
۱۲_باغ های ایرانی شامل: اکبریه در بیرجند، فین در کاشان، شازده در ماهان، ارم در شیراز، عباسآباد در بهشهر، چهلستون در اصفهان، دولتآباد در یزد، پاسارگاد در استان فراس، پهلوانپور در شهر مهریز از استان یزد
۱۳_برج گنبد قابوس در استان گلستان
۱۴_مسجد جامع اصفهان
۱۵_کاخ گلستان در استان تهران
۱۶_شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان
۱۷_محوطه تاریخی شوش در خوزستان
۱۸_منظر فرهنگی میمند در کرمان
۱۹_قنات ایرانی
۲۰_شهر تاریخی یزد
۲۱_قلعه دختر فارس
۲۲_کویر لوت
۲۳_چغازنبیل در شوش خوزستان
تاکنون بیش از ۱۰۹۲ میراث شامل همه آثار Cultural, Natural, In Danger, Mix از ۱۶۳ کشور و مجموعه عضو “کنوانسیون میراث جهانی” به ثبت رسیده است.
در طول ۵ سال گذشته، ۱۵ عضو به کنوانسیون اضافه شدهاند (به طور متوسط هر سال ۳ عضو) و همچنین ۱۴۱ اثر به ثبت رسیده (به طور متوسط هر سال ۲۸ اثر)
بد نیست بدانید که در سال ۲۰۰۰ بیشترین آثار به فهرست یونسکو اضافه شدند. در این سال ۶۷ اثر ثبت شدند. دیگر هرگز از سال ۱۹۷۸ تاکنون این اتفاق تکرار نشده است.
اما از ۱۰۹۲ اثری که تاکنون ثبت شده، ۵۸ میراث در خطر، ۸۳۲ میراث فرهنگی و ۱۹۷ میراث طبیعی و ۳۷ میراث مختلط (Mix) دیده میشود. این بدان معنی است که:
تعداد میراث فرهنگی جهانی نسبت به میراث طبیعی جهانی بیش از ۴ برابر است.
کشورهای دارای “میراث در خطر” عبارتند از: افغانستان، بلیز، بولیوی، جمهوری آفریقای مرکزی، شیلی، ساحل عاج، کنگو، مصر، اتیوپی، گرجستان، گینه، هندوراس، اندونزی، عراق، اورشلیم، ماداگاسکار، مالی، نیجر، فلسطین، پاناما، پرو، سنگال، صربستان، جزایر سلیمان، سوریه (۶ میراث در خطر)، تانزانیا، اوگاندا، بریتانیا و ایرلند شمالی، آمریکا، ونزوئلا و یمن.
همانطور که مشاهده میکنید از کشورهای توسعه یافته فقط آمریکا و انگلیس “میراث در خطر” دارند. بقیه میراثهای در خطر متعلق به کشورهای فقیر و جهان سوم است.
سوریه قبلا “میراث در خطر” نداشت، اما هم اکنون به خاطر جنگ داخلی هر ۶ میراث جهانیاش در خطر هستند.
ایران هم اکنون دارای ۲۳ میراث جهانی است و از لحاظ تعداد آثار ثبتی، با کمال افتخار جزو ده کشور نخست جهان است.پس از ایران، کشورهای آمریکا، استرالیا، برزیل و ژاپن با ۱۹ میراث جهانی قرار دارند. ایتالیا با ۵۱، چین با ۴۸ و اسپانیا با ۴۴ اثر در ردههای اول تا سوم قرار گرفتهاند. همچنین کشورهای فرانسه، آلمان، مکزیک، هند، انگلستان، روسیه در ردههای چهارم تا نهم قرار گرفتهاند.
ایران در چند سال گذشته همیشه وضعیت خود را ارتقا داده است. تا سال قبل و به صورت تقریبی، ایران یک شصتم میراث جهانی را در خود جای داده بود، اما با آمار امسال، یک پنجاهم کل میراث جهانی در ایران واقع شده است که آماری بسیار دلگرم کننده و درخشان است.
کشور عزیزمان «ایران» به راحتی اما با تلاش و مدیریت دقیق این توانایی را دارد تا از نظر صنعت توریسم و در اختیار داشتن جاذبه های تاریخی/طبیعی و میراث ملموس و ناملموس فرهنگی بیشمار، بسیار زودتر از موعد مقرر معمول جزو سه کشور نخست دنیا قرار گیرد.
به امید روزهای درخشان تر و پرافتخارتر فردا
"زنده باد ایران و ایرانی"🌹
@renaissancetranslate