نوشتـارهای دینی از دین پژوهـان


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


🔘کانالی جهت آشنایی ونشرنوشتارهای دین‌پژوهان، نویسندگان و اندیشمندانی دین

https://t.me/Dinpazhuhan

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


بازگشت بە توبە

وقتی انسان در جریان زندگی دنیائیش دچار معصیت یا انحراف کلی می شود، مسلما این انحراف او به این معنی است که او در راهی سیر می کند که راه خدایی نیست و این راه او را به خدا نزدیک نخواهد کرد و طبعا پیمودن راه های دیگر هر لحظه او را از دور و دورتر می گرداند. حال اگر این انسان عاصی با هشدار و انذاری متوجه انحراف خود شد و به مسیر خدا برگشت و از راهی که رفته بود پشیمان شد و بعد تصمیم گرفت که دیگر دچار انحراف نشود، آن دور شدن و فاصله ای که از مسیر خدا و خداوند داشته است پایان می پذیرد، این حالت برگشت را توبه می گویند.

▪️منبع: اسما حسنی
✍نویسندە:استاد ناصر سبحانی

https://t.me/Dinpazhuhan


▫️نمایندگان واقعی انسانیت

تا زمانیکه از دل انسان چشمه محبت نجوشد، و تا وقتی که در دل ایثار و ازخودگذشتگی پیدا نشود، انسانیت اصلاح نخواهد گردید. پیامبران انسان را چنان تربیت می نمایند که در او احساس ایثار و برداشت کردن رنج و مشقت برای دیگری بوجود آید. آنان فقط به وسیله قانون انسان را درمان نمی کنند؛ بلکه آنان در انسان، انسانیت حقیقی و جوهر انسانیت پدید می آورند. آنان چنان انسانهایی بوجود می آورند که انسانیت واقعی را به نمایش بگذارند و ثابت نمایند که برده معده و شکم نیستند. انسانهایی که به زبان حال اعلان می کنند که شکم پرست، مال پرست، سلطنت پرست، نفس پرست و اهل و عیال پرست نیستند. مادام که چنین انسانهایی بوجود نیایند، انسانیت اصلاح نخواهد گردید. اگر کشوری چنین انسانهایی بوجود آیند که به همه نفع برسانند و خود را فراموش نمایند، چنین کسانی قادر به اصلاح انسانیت خواهند بود.


🔘مولف: سید ابوالحسن ندوی
https://t.me/Dinpazhuhan


📌ولایت و رابطە ولایت

چون انسان دارای علم و اراده است و خداوند با در نظر گرفتن این خصوصیات با او رابطه برقرار می کند و اگر شکر نعمت های بخشیده شده به خود را به جا آورده و آن گونه که خدا می خواهد عمل کرد و در زندگی مسیری غیر از مسیر خدا را انتخاب نکرد، خداوند نیز با او رابطه¬ای ویژه که همان رابطه " ولایت" است برقرار می کند؛ اما اگر شکر نعمت های بخشیده شده را به جای نیاورد و مسیر دیگری را در زندگی انتخاب کرد، خداوند نیز با او همان گونه برخورد خواهد کرد که او با خدا و نعمت¬هایش برخورد می کند؛ یعنی دیگر به او توجه ای نخواهد کرد و رابطه ای که باید انسان با خدا داشته باشد (رابطه ولایت) دیگر مطرح نخواهد بود و تا زمانی که انسان به سوی خدا بر گردد این حالت ادامه دارد.


▪️منبع: اسما حسنی
✍نویسندە: استادناصر سبحانی

https://t.me/Dinpazhuhan


📌 افراط دینی یا غیردینی؟!

افراط گرایی دینی فکر می کند کە دین چیز سادە‌ای است و تنها با ردیف کردن دو آیە و حدیث می توان دین را عرضە کرد. افراط گرایی غیردینی هم مقصر است کە فکر می کند دین همانی است کە افراط گرایی دینی عرضە می کند.
✍مـحسـن نیکخواە

https://t.me/Dinpazhuhan


✅زبان ابلاغ پیام خدا و نحوه ابلاغ آن

اینکه می فرماید: بعد از پیامبران حجتی نیست، به این معنا نیست که برای نمونه، پیامبر (ص) هزار و چهارصدسال قبل بوده است، برای مردم آفریقا آنهایی که هنوز زندگی اجتماعی را فرا نگرفته اند، حجت است، بعد خداوند آنها را عذاب می دهد و می فرماید من پیامبر فرستاده ام. خیر، برای هر گروه و فردی، وقتی به حجت می رسد که برنامه اش به آنها برسد. سرانجام بعد از خود علمایان مسلمان جانشین او هستند و آنها هم حجت می شوند، البته وقتی به درجه حجت می رسند که وظیفه خود را انجام بدن، برای مردم روشن کنند و آن را بیان کنند. به نحوه ای برنامه خدا را به آنها ابلاغ کنند که به مانند این باشد که پیامبر (ص) در میانشان بوده است. اگر اینگونه دعوت را پیش بردند، آن وقت آنان هم حجت هستند و با بودن اینان دیگر نمی توانند انتقاد کنند، اگر براستی عالمان وظیفه خود را ادا کنند و با زبان خود و به روز، حق را برای مردم روشن کنند، همانطوری که در آیه ای می فرماید: " هر پیامبری را با زبان خود برای طایفه خود فرستاده ایم تا برایشان روشن کند." پس وقتی کسی به حجت مردم تبدیل خواهد شد که با زبان آن روز حق را برایشان روشن کند و برنامه خدا را به آنها ابلاغ نماید. پس وقتی کسی به حجت مردم می رسد که با زبان آن روز حق را برایشان روشن کند و برنامه خدا را به آنها ابلاغ کند. پس به زبان آن روز نه تنها برای نمونه بگویی به کُردی برای کُردها سخن بگوید، زبان آن روز یعنی چ راه و اصولی آن مردم را هدایت می کند و به دردشان می خورد را انتخاب کند. برای نمونه در این وقت هم حتی مردم در پذیرا بودن حقایق هم دور می شوند، مشغول درست کردن حکایت (خرس و مار و این ها باشد) که در کتاب های قدیمی وجود دارند، اینگونه بخواهد مردم را به راه بیاورد.
پس حجت ها بعد از پیامبران به عالمان آن مسیر تبدیل می شوند که آنها بر آن رفته اند، ولی در اینکه کسی بیاید و نام خود را به (حجت الاسلام) تغییر دهد، دیگر نامشروع است، چون اینکه به آن می گوییم (حجت الاسلام) یعنی تماما وظیفه خود را انجام داده است، تزکیه آن کسی است که مردم از ان تعریف می کنند، خداوند می فرماید: (ولاَ تُزَکُّوا أنفُسَکُم)، شما از خود تعریف نکنید، حق ندارید خودتان را ستایش کنید (بَل اللهُ یُزَکِّی مَن یَشاءُ) یعنی: فقط خداوند می داند که چه کسی بهتر است و چه کسی هم خراب، خود هرکسی را که خواست ستایش می کند و هرکسی را که نخواست ستایش نمی کند.

▪️منبع: سیستم سیاسی اسلام
▪️نویسنده: ناصر سبحانی
▪️صفحه: 139-140
▪️این متن از زبان کُردی به فارسی ترجمه شده است.

https://t.me/Dinpazhuhan


▪️برشی از درس گفتاریهای " حجیت سنت" از محسن نیکخواە
📌زندگی و موقعیت رهبران دینی و جایگاە اقشار دیگر جامعە

خداوند متعال به پیامبر دستور می فرماید که به همسرانت بگو که اگر زندگی و زینت و رفاه حیات دنیا را می خواهند، از او جداشوند، خداوند در سوره احزاب آیە ۲۸می فرماید: به همسرانت بگو اگر شما حیات و زینت دنیا را می خواهید بیایید تا شما را بهره-مند کنم و حقم را ادا کنم و به زیبایی از شما جدا شوم، این نه تنها برای پیامبر بلکه برای تمام رهبران جامعه هم دارای قاعده‌ای عام است. به این خاطر است که مرحوم کاک (احــمــد مــفـتی زاده) هم بسیار با دقت آن را فهمیده است که می فرماید: حیات رهبر باید در پایین متوسط جامعه باشد؛ چرا که پایین ترین فرد جامعه هم در برابر رهبر احساس راحتی و آرامش داشته باشد و قشر مستمند دچار چنین احساسی نشود که وقتی رهبر خود را می بیند، احساس حقارت و ضعیفی کند و فکر کند که او در طبقه فقیر و نیازمند جامعه قرار دارد. رهبر باید همیشه در چنین سطحی رفتار و زندگی کند، ولی حال رهبران جامعه اسلامی و بسیاری از علمایان دین، فاصله طبقاتی فاحشی را به نسبت قشر ضعیف جامعه درست کرده اند. این حیات برخلاف چنین حیات و زندگی است که قرآن برای رهبران تعیین کرده است. در این جا است که مرحوم کاک احمد حقیقتا در این زمینه بی مانند بوده است و تا به حال چنین چیزی را در حال و گذشته ندیده‌ایم که چنین بی تمایلاتی را به نسبت دنیا داشته باشد.

https://t.me/Dinpazhuhan


❇️موضع کلیسا در برابر علم

ترس از جایگاه خود در دل مردم. چون آن جایگاه مبتنی بر مجموعه ای خرافه بود که کلیسا در عقل مردم می افشاند و به آنان می گفت: در دین اسراری وجود دارد که تنها افراد دین گزار (رجال دین) آنها را می دانند و مردم باید به صورت کورکورانه تسیلم رجال دین شوند، درباره آن اسرار سوال نکنند. بلکه صرفا با اطاعت از رجال دین در همه دستورات، خواستار برکت می شود. رجال دین نیز با این اطاعت، متکفل نزدیک کردن آنها به خداوند برای آمرزش گناهان آنها هستند.
کلیسا می ترسید که اگر علم گسترش یابد، چشم مردم نسبت به آن خرافه و امثال آن باز شود، و در نتیجه جایگاه رجال دین در جان مردم از بین برود و نزد توده مردم، آن قدرت مقدس برای کلیسا باقی نماند!

🔷منبع: بنیادهای ایمان
🔷نویسنده: محمد قطب
https://t.me/Dinpazhuhan


🔷برشی از درس گفتاریهای "حجیت سنت"از محسن نیکخواە

📌آزادی فکر و بیان

اگر تو اذعان کنی دارای آزادی فکر هستی ولی آزادی بیان را نداری، این به چه معناست؟ آیا آزادی فکر بدون آزادی بیان امکان پذیر است؟ اصلا چنین چیزی معنا ندارد. زمانی تو آزاد هستی که بتوانی به افکارت عمل کنی، عمل به فکر هم بخشی از آن عمل است و بخش دیگر آن سخن است و بایستی که در مورد آن حرف بزنی، وقتی که تو دهان مردم را ببندی و بگویی که در خانه خود و در دل خود بی دین باش، این چگونه امکان پذیر است، این خلاف یکی از آن رسالتی است که پیامبران ( علیهم السلام الصلاه) داشته اند.
https://t.me/Dinpazhuhan


🔰پیامبران وسائل ایجاد نمی کنند اهداف می دهند


کار پیامبران علیهم السلام- این نیست که در عصر و زمان خود، اسباب و وسائل جدید و ابزار و آلات نوین فراهم نمایند؛ بلکه آنان انسانهایی بوجود می آورند که، مصنوعات و وسائل را برای اهداف نیک و درست و به طریقه صحیح به کار بگیرند.

اروپا، وسائل ایجاد می کند، و پیغمبر اهداف عطا می نماید. پیامبران علیهم السلام، ماشین نساختند، انسان ساختند. اروپا ماشین می سازد، اما چه کسی از آن استفاده می کند؟ انسان درنده صفت! امروز تمام مصیبت این است که وسائل بسیار است، ابزار و آلات فراوان اند، اما انسانی که به طریقه صحیح انها را به کار بگیرد نایاب است.


✍ سید ابوالحسن ندوی

https://t.me/Dinpazhuhan


📌برای کسانی که در این زمان هم معتقدند که قرآن سخن پیامبر(ص) است.

✍ برشی از درس گفتارهایی از " حجیت سنت" محسن نیکخواە

برای کسانی که در این زمان هم معتقدند که قرآن سخن پیامبر(ص) است. من فکر می کنم هیچ کس تا قیامت به اندازه مخاطبان زمان پیامبر خداوند (ص) عمق این را درک نمی کنند که این سخن، سخن پیامبر نیست. چون زبان خودشان بود و این زبان هم از لحاظ ادبی در اوج قرار داشت، خیلی خوب می دانستند که شعر یعنی چی و شعر خوب را تمییز دهند، و نیک می دانستند که شعر خوب را چه کسی می تواند بسراید.
و خوب می دانستند که این شعر توسط این مرد سروده نشده است. چرا؟ چون پیامبر خدا قبل از اینکه به دنیا بیاید، پدرش فوت کرد و بعد از سه چهار سال دیگر هم مادرش فوت نمود. پدربزرگش فوت کرد و هیچ کسی را نداشت که بتواند آن را آموزش دهد و هیچ فردی هم قبل از این یک بیت شعر را هم از او نشنیده بود.
وقتی که در یک لحظه چنین سخنی را به زبان می آورد و تمام آنها مات و مبهوت می شوند، این وصله نمی چسپد که بگویند این سخن خود است. این برای آن دسته از افرادی که معتقدند قرآن سخن پیامبر است، بسیار جالب است، اگر قرار باشد کسی نیازی به آن داشته باشد که بگوید قرآن سخن پیامبر است، هیچ کسی به اندازه عرب های عربستان به آن نیازمند نبودند و برای بی اعتبار کردن آن راحت ترین راه ممکن بود.
انسانی آمده است و می گوید که من پیامبر هستم و معجزه هم ندارد و آن را از او می خواهند که بسان پیامبران دیگر معجزه‌ای داشته باشد ، ولی پیامبر معجزه کَونی و مادی ندارد، پیام و معجزه او هم کتاب است و چه چیزی بهتر از این بود که بگویند قرآن سخن خود اوست، این قاطع ترین جوابی است برای کسانی که می گویند قرآن سخن محمد است.

https://t.me/Dinpazhuhan


✅بدون تغییر کیفیت دل، زندگی تغییر نخواهد کرد

دوستان! راه حل مسائل و مشکلات انسانیت نه در یکی کردن لباس و زبان و فرهنگ است، نه پیشرفت علم و ثروت، نه ایجاد سازمان و تشکیلات، نه وحدت ملک و وطن و نه کثرت اسباب و وسائل. در هیچکدام از اینها این قدرت و توانایی نیست که در دنیا تحول و دگرگونی پدید آورد. مادام که دنیای دل تغییر ننموده است، دنیای بیرون تغییر نخواهد کرد. زمام تمام دنیا به دست دل است. تمام فساد زندگی، از فساد دل شروع شده است. انسان از دل است که می گندد. از این جاست که فساد شروع می شود و به تمام زندگی سرایت می نماید.

▪️منبع: بازسازی شخصیت انسان
▪️مولف: سید ابوالحسن ندوی


🆔 @Dinpazhuhan


🔷وجود عبودی مومن

حقیقت این است که وجود مومن عبارت است از وجود عبودی او و چون عبودیتش در دست طاغوت قرار نمی گیرد، پس مومن هرگز از طرف طاغوت دچار لطمه نشده و هرگز مغلوب آنها نخواهد شد. او همیشه سرافراز است و معنای عزت نیز همین است. اگر انسان مومن به چنین حالتی نرسد حق اسم "مُعِزّ" خداوند را ادا نکرده است و آن گونه که شایسته است، در ارتباط با این اسم، "عالِم" به معنای قرانی نشده است و در این صورت نمی تواند بگوید حق عبودیت را ادا کرده ام.

🔘منبع: اسماء حسنی
🔘مولف:استاد ناصر سبحانی

🆔 @Dinpazhuhan


📌خداوند لطیف و خبیر است

خداوند لطیف است یعنی خود به بطن امور و آفریده ها پی می برد و خبیر است یعنی لحظه لحظه گزارش های جهان آفرینش به او می رسند؛ بنابراین خداوند نه تنها خود، همه چیز را می داند، بلکه آفریده ها را هم به گونه ای آفریده است که هر آفریده لحظه به لحظه گزارش وضعیت خود را به او می دهد؛ یعنی آفریده ها را طوری نیافریده که استعداد پنهان کردن امری از امور را از خداوند داشته باشند.


✅استادناصر سبحانی

🆔 @Dinpazhuhan


مرحله_تازه_چالش_جنبش_اسلامی_میانه.pdf
453.8Кб
📌مرحله تازه چالش جنبش اسلامی میانه‌رو و علمانیت تندرو

✍نویسندە: دکتر عمرعبدالعزیز

🔷این متن از زبان کوردی بە فارسی ترجمە شدە است.

🆔 @Dinpazhuhan


‍ پیروی کورکورانه از عقاید و رسم و رسومات گذشتگان این معنی را تداعی نخواهد کرد که آنها زنده اند!

بلکه بدان معناست که زنده های آن جامعه در واقع مرده اند!!

✍نویسندە:- ابن خلدون
🔰منبع: درس گفتارهایی وثاقت و حجیت سنت
ارائـە دهنـدە: مـحسن نیـکخـواە


🆔 @Dinpazhuhan


✅بدون تغییر کیفیت دل، زندگی تغییر نخواهد کرد

دوستان! راه حل مسائل و مشکلات انسانیت نه در یکی کردن لباس و زبان و فرهنگ است، نه پیشرفت علم و ثروت، نه ایجاد سازمان و تشکیلات، نه وحدت ملک و وطن و نه کثرت اسباب و وسائل. در هیچکدام از اینها این قدرت و توانایی نیست که در دنیا تحول و دگرگونی پدید آورد. مادام که دنیای دل تغییر ننموده است، دنیای بیرون تغییر نخواهد کرد. زمام تمام دنیا به دست دل است. تمام فساد زندگی، از فساد دل شروع شده است. انسان از دل است که می گندد. از این جاست که فساد شروع می شود و به تمام زندگی سرایت می نماید.

✍سید ابوالحسن ندوی


🆔 @Dinpazhuhan


📌وظایف داعی

داعی موظف است که در کار دعوت دو چیز اساسی را رعایت کند: یکی داشتن نصح به معنای واقعی (خیرخواهی نسبت به مردم) و دیگری داشتن توکل است.

▫️منبع: اسماء حسنی
▫️مولف: ناصر سبحانی

🆔 @Dinpazhuhan


شهید سیدقطب:

تعداد خیلی کمی هستند که عقیده صحیح دارند، و تعداد کمی از این تعداد کم این عقیده را تبلیغ می کنند، و بازهم تعداد کمی از این تعداد کم هستند که حاضرند جان و مالشان را در راه این ارزش ها بدهند؛ پس این افراد کم های کم های کم ها هستند!

🆔@Dinpazhuhan


📌"مُعِزّ"

خداوند با این عزتش است که انسان های شایسته را "عزت" می بخشد در نتیجه به آنها "مُعِزّ" است. شایستگان این عزت هم افرادی هستند که عزت خداوند را شناخته و در برابرش موضع گیری مطلوب داشته باشند و این شایستگان کسانی جز مومنان نیستند: "وَلِلَّهِ العِزَّهُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلمُؤمِنِنَ"
این که خداوند به انسان مومن عزت می بخشد امری بس مهم است. انسان مومن در عین این که در برابر تمام نیروهای مادی جاهی قرار می گیرد و حتی جسمش در اختیار و زیر دستان طواغیت می افتد و انواع شکنجه ها و حتی کشتن را نسبت به او اعمال می کنند؛ اما از آنجایی که او با خداوند ارتباط دارد و از این ارتباط عزت گرفته است، هرگز نمی توانند بر وجود او مسلط شوند؛ زیرا وجود او عبارت است از همان شخصیت ایمانی او نه جسم و معلقات آن. و شخصیت ایمانی او هرگز در دست طواغیت قرار نمی گیرد؛ پس در عین مغلوب بودن ظاهری چون با خداوند ارتباط دارد، در اوج عزت قرار دارد و همیشه بالاتر از طواغیت به سر می برد؛ چرا که نهایت قدرت طواغیت نسبت به او این است که جسدش را تکه تکه کنند یا بسوزانند؛ اما قدرت ضربه زدن به شخصیت او که همان شخصیت ایمانی است را نخواهند داشت.
چنین مسئله ای همانند این است که دزدانی لباس فردی را بدزدند. دزدیدن لباس این فرد هرگز به معنی ذلیل و تسلیم شدن شخصیت او در برابر دزدان نیست. قرار گرفتن جسم مومن در دست طاغوت نه به معنی ذلیل شدن او در برابر آنهاست و نه به معنی تسلیم شدن.

🔷منبع: اسماء حسنی
🔷مولف: ناصرسبحانی

🆔 @Dinpazhuhan


یکی از بدترین صفت یک انسان اینست که روز قیامت را فراموش کند یعنی نسبت به امر قیامت بي توجه باشد و براي آن کاري نکند، انگار که در چنين روزي حاضر نخواهد شد برای همین در آن روز بدترین عذاب ها از آن چنین انسانهایی است الله متعال در سوره جاثیه می فرماید: وَقِيلَ الْيَوْمَ نَنسَاكُمْ كَمَا نَسِيتُمْ لِقَاءَ يَوْمِكُمْ هَذَا و گفته شود: امروز شما را فراموش مى كنيم. چنان كه [شما] اين روزتان را فراموش كرديد... وَمَأْوَاكُمُ النَّارُ و آتش [دوزخ] جايگاه شماست... وَمَا لَكُم مِّن نَّاصِرِينَ (34) و شما هيچ ياورى نداريد ذَلِكُم بِأَنَّكُمُ اتَّخَذْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ هُزُوًا اين از آن است كه شما آيات خدا را به ريشخند گرفتيد وَغَرَّتْكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا و زندگانى دنيا شما را فريفت فَالْيَوْمَ لَا يُخْرَجُونَ مِنْهَا پس امروز از آن (دوزخ) بيرون آورده نمى شوند وَلَا هُمْ يُسْتَعْتَبُونَ (35) و از آنان پوزش پذيرفته نمى شود

🆔@Dinpazhuhan

Показано 20 последних публикаций.

225

подписчиков
Статистика канала