گفتمان نخبگان علوم انسانی


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


کانال طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
آدرس سایت : http://gnoe.ir
ربات تلگرامی : @Goftemane96_Bot
اینستاگرام : http://instagram.com/gnoe_ir
ارتباط با ادمین کانال : @gnoe_admin
شماره دبیرخانه : 02532136559

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


#حسین_کچویان
#انسان_جدید
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


♦️#جریان_شناسی مقوله ای چند ضلعی است و ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، معرفتی و حتی ابعاد روش شناختی دارد.

🔻جریان شناسی چند کارکرد اساسی در حوزه مطالعات #علوم_انسانی می تواند داشته باشد.

🔸نکته اول این است که ما را با مبانی دانش های انسانی و علوم اسلامی آشنا می کند. هنگامی که به مطالعه و بررسی علوم می پردازیم می بینیم که بسیاری از آنها شکل انتزاعی دارد و گویا ما فقط با مجموعه هایی از گزاره های علمی سرو کار داریم. مباحثی که در کتابخانه ها و آزمایشگاه ها مطرح است. بحث های جریان شناسی ما را وارد ریشه های دانش ها می کند و دانش های ما را با واقعیت های اجتماعی پیوند می زند .به تعبیر دیگر جریان شناسی برای یک دانشجو، محقق و دانش پژوه از این جهت می تواند مهم باشد که جایگاه دانش و معرفت خودش را در منظومه معارف و در کاربرد های او باز شناسی کند.

🔹نکته دوم این است که جریان شناسی ها ما را با ماهیت حرکت های اجتماعی و حرکت های فکری معاصر آشنا می کند.اشاره شد جریان شناسی یک مقوله تاریخی به معنای مصطلح نیست‌. مربوط به گذشته نیست بلکه مربوط به آن چیزی است که در آن زندگی می کنیم و با آن ارتباط داریم.جریان شناسی ها مربوط به اموری هستند که امروز تاثیر گذاری می کنند. پس بنابراین بحث جریان شناسی ما را وارد زوایای درونی و داخلی تحولات اجتماعی می کند. گاه ما بدون جریان شناسی، درگیری های اجتماعی را درست نمی فهمیم و گاهی اوقات بد می فهمیم.با یک نگاه جریان شناسانه معلوم می شود که خطوط اساسی درگیری و مباحث جدی مربوط به جامعه و معرفت کجاست.

🔸نکته سوم این است که #جریان_شناسی سرآغاز یک حرکت توصیه ای است و جریان شناسی نباید صرفا در حوزه توصیف و تحلیل باقی بماند. به تعبیر دیگر جریان شناسی می تواند یک کاربرد عملی و عینی در حرکت های اجتماعی و سازنده داشته باشد. این است که کسانی که بخصوص به حوزه مطالعات تمدنی علاقه مند هستند و مباحث علوم انسانی را از این نگاه دنبال می کنند، حتما باید بحث های جریان شناسی را داشته باشند. یک زمان سخن ما این بود که حتی برای مسئولان فرهنگی و غیر فرهنگی و حتی سیاسی، بحث جریان شناسی بسیار مهم است. کسانی که می خواهند الگوهای تحول آینده را بدهند باید از عمق تحولات و تغییرات موجود آشنا باشند. با این ملاحظات معلوم می شود که جریان شناسی پیش نیاز هر حرکت فکری و اجتماعی و هر کنش گری اجتماعی و سیاسی است. هم کسانی که دغدغه های معرفتی دارند و هم کسانی که دغدغه های اجتماعی و کنش گری های اجتماعی دارند باید به مسئله جریان شناسی بپردازند. اما جریان شناسی با نگاهی که ما دنبال می کنیم، جریان شناسی سیاسی صرف نیست، جریان شناسی اجتماعی صرف هم نیست، بلکه جریان های اجتماعی را در متن بحث های معرفتی دنبال می کنیم. این نحوه جریان شناسی یک پیش نیاز اساسی دارد و آن آشنایی با بنیان های معرفتی و اسلامی آنچه که هویت علمی و فکری جامعه امروز ما را می سازد، است. به تعبیر دیگری هر جریان شناسی امروزی باید بداند که ریشه های تفکر اجتماعی نخبگان ما از چه بستری برخاسته و عقبه ی تاریخی این تفکر کجا بوده است. بدون شناخت این بن مایه های اساسی فکری و معرفتی، بحث های جریان شناسانه چندان روشن و سودبخش نیست. این است که توصیه اول ما در بحث های جریان شناسی این است که دوستان حتما به عرصه های فکری و معرفتی گروه های موجود نگاه کنند. سابقه های فکری و نظری را در علوم اسلامی باید دنبال کنند.

#محمدتقی_سبحانی
#جریان_شناسی_فکری
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
#تابستان95
@gnoe_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️جوهر #مدرنیته، نشاندن انسان به جای خداست.

#محمد_رجبی
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


آن شب که تو در کنار مایی روزست
و آن روز که با تو می رود نوروزست
دی رفت و به انتظار فردا منشین
دریاب که حاصل حیات امروزست
رباعیات سعدی
@gnoe_ir


♦️چالشی جدي‌ که دنياي اسلام در دوران معاصر با آن مواجه هست و ما نباید نسبت به آن بي‌تفاوت باشيم، چالش با #تمدن_غرب است و اين مهمترين چالش است؛ يعني اگر بخواهیم ادامه جبهه باطل و حجاب ظلماني‌اي که مانع ظهور حقيقت در اين عالم هست را در دوران خودمان توضيح بدهيم، مهمترینش حجاب تجدد و #مدرنيته است. در مقابل اين تمدني که نرم‌افزارها و سخت‌افزارهاي خود را توليد کرده و مدعي تشکیل جامعه جهاني هم هست، دنياي اسلام چه بايد بکند؟ اين صورت مسئله‌اي است که شايد بيش از يکي دو قرن از آغازش مي‌گذرد؛ از آن زمان که اين تمدن جديد از جغرافياي خودش عبور کرده و وارد جهان‌های فرهنگي ديگر و به‌خصوص وارد دنياي اسلام شده، اين مسئله به جدّ مطرح بوده که ما در مقابل اين تمدن چه بايد بکنيم؟

#محمدمهدی_میرباقری
#تمدن_غرب
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


🔴تاملی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

🔹الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت که از نوآوري‌هاي رهبري است، ملهم و متأثر از معارف و ارزش‌هاي اسلامي است. بنابراين نقطه شروع حرکت ما اين است که زيربنا «معارف و ارزش‌هاي اسلامي» است.

🔸الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت نظر به «#نظام_‌سازي» دارد و تحليل صرف نظري و بحث تئوريک نيست. چون الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت نظر به نظام‌سازي دارد، بنابراين از مقولات کاربردي است.

🔹وقتي مي‌گوييد الگو- که ترجمه «مدل» است و يا نزديک به مفهوم مدل است- در واقع اولين چيزي که به ذهن متبادر مي‌شود يک «نقشه راه براي تحقق هدفي خاص» است. به نظر مي‌رسد که الگو بدون هدف، ناقص باشد. الگو نقشه راه است اما هر راهي سمت و سوي معيني دارد. راه بدون جهت و سمت تعريف شده نيست.

🔸در الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت جهات اقتصادي، اجتماعي، سياسي، فرهنگي مدّنظر است. پيشرفت در اينجا صرفاً محدود به پيشرفت اقتصادي نيست بلکه معناي اعم از پيشرفت مدّ نظر است. پس ما از الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت، نه فقط پيشرفت اقتصادي را مراد مي‌کنيم بلکه اين الگو کلان‌تر از جنبه صرفاً اقتصادی است. از اين منظر که نگاه کنيم الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت بدل به چهارچوب کلان اقتصاد مقاومتي مي‌شود. اقتصاد مقاومتي در چهارچوب اين الگو شکل مي‌گيرد و تعريف مي‌شود، چرا که الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت با رويکرد نظام‌سازي است.

🔹در #علوم _انساني با پديده‌هايي مواجه هستيم که پويا بوده و مرتباً در حال تغيير هستند. بنابراين در علوم انساني وقتي مي‌خواهيم الگوسازي کنيم نيازمند شناخت اين پويايي‌ها و «قوانين تغيير و حرکت» حاکم بر آنها هستيم و بايستي چرايي اين تغييرات و حرکت‌ها را درک کنيم. مادامي که اين چرايي‌ها را نفهميم يعني قوانين حاکم بر تغيير و حرکت را درک نکنيم در واقع «سازوکار نظام‌سازي» را نخواهيم فهميد، زيرا اين الگوها بايستي با رعايت قواعد نظام‌سازي پي‌ريزي شوند.

🔸شرط لازم براي درک صحيح از هر پديده اين است که ما نظام ارزشي خودمان را در شناخت خود پديده به کار نگيريم و پديده را آن‌گونه که هست ببينيم و بشناسيم. يعني بايستي در علوم از رويکرد _پوزيتيويستي يا اثباتي يا تحققي تبعيت نماييم. يعني آنچه که هست را ببينيم و قوانين تغيير و حرکتش را درک کنيم. سلول و ژن را آن‌گونه که هست و نه آن‌گونه که دوست داريم ببينيم. پديده‌ها اقتصادی از قبيل بانک، بورس، سرمايه‌گذاري خارجي، قراردادهاي نفتي و ... را آن‌گونه که هست ببينيم. علم يعني شرکت نفتي خارجي را آنگونه که هست ببينيم نه با غرض‌ورزي. در برخورد با مسائل علمي ما بايد واقعيت را ببينيم.

#مسعود_درخشان
#الگوی_اسلامی_ایرانی_پیشرفت
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
#تابستان95
@gnoe_ir


#حمید_طالب_زاده
#علم_مدرن
@gnoe_ir


🔹رویداد بسیار بزرگی در عالم مدرن رخ داده است که در اروپا به نام #انقلاب_علمی قرن هفدهم شناخته می شود که این رویداد بسیار بزرگ تا قرن بیستم در فکر و اندیشه و زیستن انسان غربی است.

🔸#نهضت_روشنفکری ماجرای بسیار مهمی است که متأثر از انقلاب علمی قرن هفدهم است؛ نهضت روشنفکری بنا را بر این گذاشت که با میراث گذشته، کلیسا و مسیحیت وداع کند و آغاز کارشان این بود که با تکیه بر عقل و تجربه، طرحی نو برای جامعه، سیاست، فرهنگ، انسان و دنیا در اندازند.

🔹این نهضت مولود قرن هجدهم است و ربطی به #رنسانس ندارد و متأثر از انقلاب علمی بود که با انگیزه فوق العاده ای که به انسان متفکر اروپایی داد او را بر آن داشت که این نوع نگاه به طبیعت را به عنوان طرحی نو در علوم انسانی و اجتماعی هم تسری بخشد؛ به عبارت دیگر این نوع نگاه، معرفت علمی را مجسمه عالی معرفت صادق و عقلانی کند. به این خاطر از قرن ۱۸ به تدریج این سؤال پیش آمد که این معرفت علمی که مفید و کارساز است، چگونه درست شده و چه مسیری را پیموده است که در نتیجه روش شناسی موضوعیت پیدا کرد.

🔸علمی که قرار بود نجات بخش شود و بهشت زمینی دروغین اعضای کلیسا را بیاورد، ابتدا با جنگ اروپایی اول رو به رو شد و به فاصله کمی جنگ اروپایی دوم نیز شروع شد که البته به اشتباه این جنگ ها به جنگ جهانی تعبیر شد، چرا که آفریقایی ها و آسیایی ها در این جنگ هیچ کاره بودند.

🔹بعد از جنگ اروپایی دوم و بحران های تمدنی که در مغرب زمین رخ داد، متفکران اروپایی به این فکر افتادند که اساسا ماهیت این فناوری و علم چیست و این نگرش که قرار بود روزی برای ما بهشت زمینی به ارمغان بیاورد نه تنها به وعده خود عمل نکرد بلکه توان کشتار و تخریب را در ما ایجاد کرد؛ این بازنگری از دو سو بر روی مطالعات معرفت شناختی و روش شناختی معرفت علمی تاثیر گزارد و امکان پرسش نسبت به ماهیت این علوم و پیش فرض های حاکم بر آن را فراهم نمود.

#سعید_زیباکلام
#فلسفه_علم
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gone_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️تمدن اسلامی تعریفی از علم داشته است که کاملا با تعریف 150 ساله اخیر متفاوت است.

♦️آیا علم در فرهنگ اسلامی یک دانش آزمون پذیر قرن نوزدهمی ست؟

#حمید_پارسانیا
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


🔸دانشمندان قبل از تکوین #علم_جدید دنبال دادنِ یک تصویر واحد از کل طبیعت بودند، یعنی همه چیز را با یک چشم می دیدند وبه یکجا برمی گردانند. طالس می خواهد همه چیز را به آب برگرداند، بعد بعضیها خواستند به چهار عنصر برگردانند. همه جا این وحدت جویی را می بینید.حتی #نیوتون هم این وحدت جویی را دنبال می کرد. چیزی که او دنبال می کرد یکسان سازی مکانیک سماوی و ارضی بود. ضمنا در شروع علم جدید مسئله جدایی علم از دین هم مطرح نبود.

🔹 در شروع علم جدید هم دقیقا برداشت نیوتون- که یک فرد موحد بود و به تثلیث هم اعتقاد نداشت- همین بود که علم و دین یکی است. او در واقع کار علمی اش را یک نوع عبادت تلقی می‌کرد. این وضعیت در ابتدای علم جدید بود. بعدها وقایعی اتفاق افتاد و علم جدید خیلی موفق از آب در آمد و بعضی فلاسفه غیر مؤمن جلو آمدند، امثال هیوم، و کم کم موفقیت علم چشم همه را خیره کرد و بسیاری فکر کردند که دیگر به غیر از علم به چیزی دیگر احتیاج ندارند. این بود که شان دین پایین آمد تا رسیدیم به نیمۀ اول قرن بیستم، که در آن نیز همین تفکر حاکم بود، به طوری که بعضی می گفتند که تا آخر قرن بیستم جایی برای دین نمی ماند.

#مهدی_گلشنی
#علم_جدید
@gnoe_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️تفکر، فرهنگ و تمدن

#عطالله_بیگدلی
#ما_مدرنیته
@gnoe_ir


#حمید_طالب_زاده
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


#شهریار_زرشناس
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


#عبدالحسین_کلانتری
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی
@gnoe_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️دانشگاه هم مانند هر پدیدار دیگری یک امر تاریخی است.

♦️آنجا که خرد در جمعیّت شکل می گیرد، دانشگاه ضرورت پیدا می کند.

#میثم_سفیدخوش
#ایده_دانشگاه
@gnoe_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️نهضت روشنفکری، مهد تاسیس علوم انسانی و اجتماعی است.

#سعید_زیباکلام
#علوم_انسانی
@gnoe_ir


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
♦️قرن 18 قرن خودآگاهی مدرنیته است. در این قرن، این خود آگاهی به وجود آمد که ما یک بشر جدید هستیم.
♦️ اولین نظریه های فلسفه تاریخ سکولار در قرن 18 بوجود آمد.

#حسین_کچویان
#فلسفه_تاریخ
@gnoe_ir


‍ 📌 نقش نخبگان در تغییرات بزرگ اجتماعی

🔹 یکی از زیرساخت های هر حرکت بزرگ اجتماعی، تغییرات فرهنگی است و تغییرات فرهنگی نیز از تغییر در ذهنیت نخبگان آغاز می شود.

🔹 اگر نگاه، بینش و گرایش نخبگان تغییر کند، فرهنگ اجتماعی به صورت تدریجی تحول پیدا می‏کند. با تغییر فرهنگ اجتماعی نیز بستر لازم برای دیگر تحولات اجتماعی فراهم می شود.

🔹 کاری که دوستان ما در این مجموعه انجام می دهند، از این جهت اهمیت دارد که مخاطبش نسل جوان دانشگاهی است و طبیعی است که این نگاه علمی و جهت گیری های فکری می تواند در آینده علمی و فرهنگی آن ها مؤثر باشد.

🖌 حجت الاسلام و المسلمین #محمدتقی_سبحانی، پژوهشگر و مدرس کلام و فلسفه
📖 مجله فرهنگ و علوم انسانی «#گفتمان_نامه»؛ ویژه نامه معرفی «طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی»؛ زمستان 1396

#نخبگان
#تغییرات_اجتماعی
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی

@gnoe_ir


📌 از موضع روشن در برابر تمدن غرب تا عبور از آن به سوی تمدن اسلامی

🔹 به نظر من این نوع برنامه‌هایی که شکل گرفته است، حتماً باید گسترش پیدا کند.

🔹 تصور من از خروجی این برنامه‌ها یک چیز بیشتر نیست و آن یک نسل فرهیخته و جوان است که موضع روشنی نسبت به تمدن غرب دارد و بر مبنای رویکردی که برگزیده است، الزامات آن را برای مواجهه با تمدن غرب و عبور از آن به سمت تمدن اسلامی درک می‌کند.

🔹 ان‏شاءالله این نسل، نسلی خواهد بود که با ظرفیت و انگیزه‌های جوانی و دینی، در خدمت تولید نرم‌افزاهای تمدن اسلامی قرار خواهد گرفت.

🖌 آیت الله #سیدمحمدمهدی_میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم
📖 مجله فرهنگ و علوم انسانی «#گفتمان_نامه»؛ ویژه نامه معرفی «طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی»؛ زمستان 1396

#تمدن_غرب
#تمدن_اسلامی
#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی

@gnoe_ir


🔷 آثار منتشرشده گفتمان:

1- درس گفتارهای اولین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی (تابستان 1394)
2- درس گفتارهای دومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی (تابستان 1395)


🔶 درسگفتارها و آثار در حال انتشار گفتمان:

1- درس گفتارهای سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی (تابستان 1396)
2- فلسفه اسلامی و علوم انسانی – جمعی از نویسندگان
3- جریان تأسیس و شکل گیری علوم اجتماعی – جمعی از نویسندگان
4- نسبت فقه و حقوق – جمعی از نویسندگان
5- فلسفه اسلامی و امتداد اجتماعی آن - حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا
6- طبقه بندی علوم - حجت الاسلام والمسلمین حمید حمید پارسانیا
7- دیرینه شناسی علوم انسانی – دکتر عبدالحسین کلانتری
8- تاریخ انتقادی تفکر حقوقی در غرب – دکتر عطاءالله بیگدلی
9- شرحی بر «روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» - حجت الاسلام والمسلمین حسین سوزنچی
10- بررسی تحلیلی و انتقادی جایگاه فقه در نظام حقوقی معاصر ایران – دکتر عبدالصالح شاهنوش
11- ظهور علم مدرن – دکتر محمدتقی طباطبایی
12- مدخل فلسفه اسلامی - حجت الاسلام والمسلمین علی امینی نژاد
13- حقیقت انسان، لایه ها و مراتب وجودی آن - حجت الاسلام والمسلمین علی امینی نژاد
14- رویکردهای تحلیلی در فلسفه اجتماعی معاصر – دکتر مهدی حسین زاده یزدی


#گفتمان_نخبگان_علوم_انسانی

@gnoe_ir

Показано 20 последних публикаций.

1 004

подписчиков
Статистика канала