🔴 کتاب «فرهنگ نامجاهای همدان تا سال ۱۳۵۰»، تألیف میرهاشم میری منتشر شد.
📚 فرهنگ نامجاهای همدان تا سال ۱۳۵۰
🔸 میرهاشم میری
🔸 نشر طلایی (ناشر فرهنگنامههای طلایی)/ حوزه هنری استان همدان
🔸 قیمت: ۳۸۰۰۰ تومان
🔻 کتاب «فرهنگ نامجاهای همدان تا سال ۱۳۵۰»، تألیف میرهاشم میری، توسط نشر طلایی (ناشر فرهنگنامههای طلایی)/ حوزه هنری استان همدان از مجموعه «دانشنامهی استان همدان» منتشر شد.
این کتاب در سه فصل با سرفصلهای: مداخل نامجاهای همدان، فهرست تطبیقی، تصاویر و نیز دیباچه، مقدمه و درآمد تنظیم شده است. مقدمهی اثر به قلم دکتر پرویز اذکائی است؛ ایشان در بخشی از مقدمه نوشتهاند:
💬 «تألیف فرهنگ «نامجایهای» شهر همدان _که متضمن اسامی امکنه و محلات است_ فعلاً در مرحلهی تجمیع مواد صورت فرجام یافته، اینک نبایستی که تحلیل لغوی یا ریشهشناسی علمی اسامی از این کار چشم داشت؛ هر چند که مؤلف ادیب و فاضل این دفتر، جابهجا حسب مورد و یا اطلاع بعضاً بدین امر هم پرداخته است؛ لیکن کار و اثر وی بهطور عمده و اساساً از نظر «مردمشناسی» محلی و یا «فرهنگ مردمانه»ی این شهر اهمیت دارد؛ خصوصاً مشاهده و تفهم تحولات و دگرگشتهای شتابناک جامعهی مدنی و ساختار و بافتهای شهری طی دهههای اخیر که شاید _به عللی معین_ چندان هم خوشایند و دلپذیر میهندوستان نباشد.
▪️مهاجرپذیری و هجوم روستاییان به این شهر که تا پیش از انقلاب (۱۳۵۷) هم بدین لحاظ در صدر بلاد کشور قرار داشت؛ مسائل لاینحل «جمعیتشناسی» (دموگرافیک)، تغییر و بل تخریب «بافت» کهن شهری، در پی توسعهی بیرویهی بهاصطلاح عمرانی و عوارض چنین فرایندی _که تاکنون هم ادامه دارد_ تقریباً تمامی محلات (کوی و برزنهای) قدیمی همدان را با اسامی کهن آنها یکباره دستخوش دگرگونی نمود. آن شهر زیبای سرسبز «بهشت بازیافته» (به قول جان میلتون) و بهصورت یک «رَبْع و اَطلال و دَمَن» (به قول عربها) درآمد که بایستی هم بر آن «زاری و گریه کرد».
▪️باری، بیش از نود درصد نامجایها جدید است؛ یعنی کاملاً پیداست که مربوط به سه چهار دههی اخیرند. از آن دَه درصد باقی هم حدود هفت درصد نامهای امکان مربوط به دورهی قاجاریهاند، شاید که دو درصد هم از دورههای صفویه و زندیه باشد، یک درصد باقی را مشکل بتوان از ادوار ماقبل صفوی به شمار آورد؛ مگر معدودی که مؤلف یا نویسندگان دیگر از لابهلای کتابها و از بعضی اسنادِ قدیم بیروننویسی کردهاند» (ص ۱۹_۲۰).
🔹نویسندهی مقدمه در ادامه به نام بعضی از محلات قدیم همدان ازجمله: ورمزیار، کبابیان، کولانج/ کولانه، بُن بازار، میلچری، چاپارخانه و... اشاره و ریشهشناسی کرده است.
▫️▫️▫️▫️
🔹 لازم به ذکر است بخش تصاویر کتاب مفصل و منحصر بفرد است.
🆔
@mahdi_book_hamedan💠 مرکز پخش: سرپل یخچال، کوچه حمام عبدل (شهید محمدی)، کتاب مهدی (م. بهخیال).
تلفن: ۳۲۵۱۳۶۱۴_۰۸۱ و ۰۹۱۸۵۴۵۵۰۲۴
▫️▫️▫️▫️
#همدان
#پرویز_اذکائی
#فرهنگ_نامجاهای_همدان
#میرهاشم_میری
#کتاب_مهدی
▫️▫️▫️▫️▫️