کمونیسم برای نوآموزان


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan



Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


فاشیسم،_پیش‌زمینه‌ها،_عناصر_ایدئولوژیک_و_پیامدهای_آن،_حسن_معارفی‌پور.pdf
4.6Mb
بعد از مدتهای طولانی کار و تحقیق در شاخه ها و رشته های مختلف دانشگاهی و نوشتن مقالات آکادمیک و سیاسی غیرآکادمیک، بعد از کلنجاررفتن‌های فراوان با خودم و تلاش برای رقیق‌تر کردن افکار و اندیشه‌هایم در حوزة مارکسیسم و سوسیالیسم علمی، بعد از بررسی انواع مختلف مکاتب مارکسیستی و غیر مارکسیستی بالاخره به این نتیجه رسیدم که این سلسله مقالات را که در فواصل زمانی بین سال 2013 تا 2023 هرکدام با اهداف مشخصی نوشته شده‌اند، را مطابق با متن اولیه بازنویسی و ادیت و برای چاپ آماده کنم. نگارندة این سطور هرگز ادعا ندارد که تمام این سطور از لحاظ فرم و محتوا به‌عنوان کاری "علمی" و آکادمیک باید نگاه شوند. به خاطر شکست دیوار اختناق سانسور دولتی و کالایی شدن کتاب این مجموعه مقالات که بخشی از آن اینجا و آنجا به شکل دیگری منتشر شده اند را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهم. امید است این تحقیق بتواند در توهم زدایی حتی تعداد اندکی به فاشیسم کمک کند.




Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
پیش‌گفتار
     بازخوانی‌ایی که من انجام می‌دهم برخلاف بازخوانی‌های غیرسیاسی و آکادمیک که به بررسی تاریخی خود اثر و نه مناسبات و شرایط اجتماعی‌ایی که این اثر مهم در آن شکل گرفته است، می‌پردازند، یک بازخوانی کاملا سیاسی است و علاوه بر اهدافی همچون انتقال اندیشه و پاسخ به سوالات ذهنی و آکادمیک مخاطبان هدف بسیار مهمی دارد و آن در واقع استفاده از سرمایه‌ی مارکس به عنوان یک اثر انتقادی رادیکال و یک اسلحه‌ی تئوریک برای افشای ماهیت نظام‌های طبقاتی و ابزاری برای تغییر این نظا‌م‌هاست. بنابراین باید آشکارا اعلام کنم، که نگارنده کوچکترین سمپاتی‌ایی به مکاتب غیرسیاسی‌ و آکادمیکی که همچون خوره‌ به جان کتاب می‌افتند، ندارد. من خود را پیرو فلسفه‌ی پراکسیس می‌دانم و فلسفه‌ی پراکسیس ضمن بهره‌گیری از فلسفه‌ی کلاسیک تلاش می‌کند ماهیت طبقاتی نظام سرمایه‌داری و شکل‌گیری جایگاه طبقه‌ی کارگر در طول تاریخ را روش و به انسان کارگر دانش انضمامی طبقاتی و نه دانش فرمال بدهد، که بتواند برای نابودی این وضع وارونه‌ی موجود خود را از لحاظ ذهنی و مادی مسلح کند(vgl. Gramsci, 1967, p. 129ff/181ff). بنابراین کاپیتال برای من اسلحه‌ی تئوریک پرولتاریاست که باید در میان توده‌های کارگر جایگاه عینی پیدا کند، تا بتواند این وضع غیرانسانی و وارونه را به نفع ستمکشان و انسان کارگر تغییر دهد. تئوری ابزار قهر مادی است. این قهر مادی می‌تواند به شکل انقلابی و پرودکتیو علیه استثمارگران و ستمگران به کار گرفته شود و یا از طرف ظالمان و فاشیست‌ها علیه طبقه‌ی کارگر و ستمکش جامعه استفاده شود. مارکسیسم تئوری قهر مادی انقلابی در دست ستمکشان علیه ستمگران است و این مساله را باید هر روز بیان کرد. کاپیتال مارکس به ویلهلم ولف، رفیق وفادار مارکس و از مبارزان اولیه‌ی طبقه‌ی کارگر که در سال 1884 در منچستر در تبعید چشم از جهان فرو بست، تقدیم است و اینکه مارکس کاپیتال را به داروین تقدیم کرده است، دروغی بیش نیست(vgl. Marx, 1978, p. Vorseite).
         در ورژن نوشتاری این درس‌گفتارها تلاش می‌شود حتی‌الامکان زبان نوشتاری جایگزین زبان گفتاری شود و برخی از مسائل تکراری به کلی حذف شوند و یا تغییر داده شوند. از طرف دیگر تلاش می‌شود که برخی از مطالب جابجا شوند، تا از لحاظ منطقی برای خواننده قابل فهم تر شوند. امیدوارم این درس‌گفتارها گره کوچکی برای رفقا و علاقه‌مندان به مارکس و مارکسیسم باز کند. از رفیق محمد کریمی که در ویرایش و دسته‌بندی این درس‌گفتارها با من همکاری کرده اند و همچین از رفیق شیوا مغان که در درس‌گفتار اول به عنوان مدارتور در کلاب‌هاوس همکاری کرد و تمام رفقای دیگری که با پیام‌های رفیقانه و پیشنهاداتشان از ادامه‌ی این پروژه حمایت کرده‌اند صمیمانه تشکر می‌کنم.
هایدلبرگ آلمان
10.12.2024


Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
رئال_پولیتیک_انقلابی،_حسن_معارفی_پور.pdf
6.5Mb
مارکسیسم و رئال‌پولیتیک انقلابی
از مبارزه‌ی انقلابی توده‌های به ستوه آمده تا کاراناوال ابتذال اپوزیسیون بورژوا-لیبرال و محافل فاشیستی

متن کامل را به خاطر مقابله با ترور سانسور به صورت پی‌دی‌اف در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهم. از سه رفیق عزیز برای ادیت این کار بینهایت ممنونم و همینطور از رفیق صمد وکیلی از انتشارات‌ اینترنتی کتابخانه‌ی گرایش مارکسی

حسن معارفی‌پور
ناشر: کتابخانه‌ی گرایش مارکسی
ماه مه ۲۰۲۴


فمینیسم_پتی‌بورژوایی_و_ورشکستگی_سیاسی،_حسن_معارفی‌پور.pdf
406.1Kb
خواستگاه فمینیسم بورژوا لیبرال همچون تمام جنبش‌های بورژوایی دیگر، جامعه‌ی بورژوایی است و ایدئال این جنبش‌ها بورژوازی امپریالیستی است. به همین‌خاطر است که این فمینیسم هرگز وضعیت متفاوتی از جامعه‌ی بورژوایی را متصور نمی‌شود و دقیقا به همین خاطر است که زیر نام رهایی زن یا دفاع از حقوق زن، عملا بازتولید سلب حقوق زنان را به صورت ایدئولوژیک تبلیغ می‌کند و به صورت عملی تحقق می‌بخشد. از آن‌جایی که تمام نظام‌های بورژوایی در سراسر جهان بر بنیاد استثمار انسان بر انسان، بر بنیاد بالابردن حداکثری ارزش افزوده‌، بر بنیاد رابطه‌ی سوژگی ابژگی بین انسان و انسان، بین کارگر و سرمایه‌دار، بین زن و مرد، بین مهاجر و بومی، بین سفید و غیرسفید قائل هستند و عملا این مناسبات غیرانسانی و هیرارشیک را تولید و بازتولید می‌کنند و به همین خاطر تمامی نظام‌های سرمایه‌داری در سراسر کره‌ی زمین چه از شکل لیبرالی آن و چه در ورژن فاشیستی‌شان ضدزن، سکسیستی، استثمارگر، عامل ویرانی محیط زیست انسان، جنگ‌طلب و حامی بالابردن ارزش اضافی‌نسبی و مطلق هستند.










Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
با عرض سلام خدمت دنبال‌کنندگان کلاس‌های بازخوانی کاپیتال، کلاس‌های بازخوانی کاپیتال را از هفته‌ی آینده پنج‌شنبه از سر خواهیم گرفت و جلسات هر دو هفته‌ به جای ساعت 9 شب به وقت اروپای مرکزی ساعت 7 شب شروع می‌شود. در جلسه‌ی چهارم به بررسی دیباچه‌ی کارل کٌرش بر کاپیتال و یک مجموعه مقالات که در قالب کتابی به اسم "پیامدهای یک تئوری، مقالاتی در باب داس کاپیتال مارکس" انتشارات زورکمپ که در سال 1967 منتشر شده است، می‌پردازم. این مجموعه مقالات را به صورت جزئی مثل دیباچه‌ی کٌرش برررسی نمی‌کنم، بلکه تنها قسمت‌هایی از این آن مقاله را که در ارتباط مستقیم با سرمایه‌ی مارکس و جلسه‌ی آتی هست بررسی خواهم کرد. در جلسه‌ی بعدی قسمتی از کتاب اخلاق نیکوماخوس ارسطو را بررسی می‌کنم تا نشان دهم که برخلاف یاوه‌گویی‌های یک سری مارکسولوژ مارکس تا چه اندازه در کاپیتال، از ارسطو بهره گرفته است. در هفته‌های بعدتر هم به بررسی بخشی از کتاب "ثروت ملل" از آدام سمیث در ارتباط با تقسیم کار اجتماعی و بعد از آن قسمتی از کتاب "مبانی فلسفه‌ی حق" هگل در ارتباط با مالکیت و جامعه‌ی بورژوایی را بررسی خواهم کرد و بعد به سراغ فصل اول اثر سترگ کارل مارکس یعنی داس کاپیتال خواهیم رفت و فصل به فصل این عظیم را بررسی خواهیم کرد. از همراهی تاکنونی‌تان صمیمانه متشکرم. لازم به ذکر است که جلسات علاوه بر کلاب‌هاوس به صورت مستقیم از کانال یوتیوب شخصی خودم هم پخش می‌شود. امیدوارم امکانی فراهم شود که جلسات قبلی در یوتیوب قرار داده شوند.


Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
https://youtu.be/7gfF4cj0Nq0?si=6yF1103O_r_kIA_4

به آیندگان

راستی که در دوره تیره و تاری زندگی می‌کنم
امروزه فقط حرف‌های احمقانه بی‌خطرند
گره بر ابرو نداشتن، از بی‌احساسی خبر می‌دهد،
و آنکه می‌خندد، هنوز خبر هولناک را نشنیده است.
این چه زمانه ایست که
حرف زدن از درختان عین جنایت است
وقتی از این همه تباهی چیزی نگفته باشیم!
کسی که آرام به راه خود می‌رود گناهکار است
زیرا دوستانی که در تنگنا هستند
دیگر به او دسترسی ندارند.
این درست است: من هنوز رزق و روزی دارم
اما باور کنید: این تنها از روی تصادف است
هیچ قرار نیست از کاری که می‌کنم نان و آبی برسد
اگر بخت و اقبال پشت کند، کارم ساخته است.
به من می‌گویند: بخور، بنوش و از آنچه داری شاد باش
اما چطور می‌توان خورد و نوشید
وقتی خوراکم را از چنگ گرسنه‌ای بیرون کشیده‌ام
و به جام آبم تشنه‌ای مستحق‌تر است.
اما باز هم می‌خورم و می‌نوشم
من هم دلم می‌خواهد که خردمند باشم
در کتاب‌های قدیمی، آدمِ خردمند را چنین تعریف کرده‌اند:
از آشوب زمانه دوری گرفتن و این عمر کوتاه را بی‌وحشت سپری کردن،
بدی را با نیکی پاسخ دادن،
آرزوها را یکایک به نسیان سپردن،
این است خردمندی.
اما این کارها بر نمی‌آید از من.
راستی که در دوره تیره و تاری زندگی می‌کنم.
در دوران آشوب به شهرها آمدم
زمانی که گرسنگی بیداد می‌کرد.
در زمان شورش به میان مردم آمدم
و به همراهشان فریاد زدم.
عمری که مرا داده شده بود
بر زمین چنین گذشت.
خوراکم را میان معرکه‌ها خوردم
خوابم را کنار قاتل‌ها خفتم
عشق را جدی نگرفتم
و به طبیعت دل ندادم
عمری که مرا داده شده بود
بر زمین چنین گذشت.
در روزگار من، همه راه‌ها به مرداب ختم می‌شدند
زبانم مرا به جلادان لو می‌داد
زورم زیاد نبود، اما امید داشتم
که برای زمامداران دردسر فراهم کنم!
عمری که مرا داده شده بود
بر زمین چنین گذشت.
توش و توان ما زیاد نبود
مقصد در دوردست بود
از دور دیده می‌شد اما
من آن را در دسترس نمی‌دیدم.
عمری که مرا داده شده بود
بر زمین چنین گذشت.
آهای آیندگان، شما که از دل توفانی بیرون می‌جهید
که ما را بلعیده است.
وقتی از ضعف‌های ما حرف می‌زنید
یادتان باشد
از زمانه سخت ما هم چیزی بگویید.
به یاد آورید که ما بیش از کفش‌هامان کشور عوض کردیم.
و نومیدانه میدان‌های جنگ را پشت سر گذاشتیم،
آنجا که ستم بود و اعتراضی نبود.
این را خوب می‌دانیم:
حتی نفرت از حقارت نیز
آدم را سنگدل می‌کند.
حتی خشم بر نابرابری هم
صدا را خشن می‌کند.
آخ، ما که خواستیم زمین را برای مهربانی مهیا کنیم
خود نتوانستیم مهربان باشیم.
اما شما وقتی به روزی رسیدید
که انسان یاور انسان بود
درباره ما
با رأفت داوری کنید!
 
برتولت برشت
ترجمه از علی امینی نجفی
این شعر زمان تبعید برتولت برشت در دانمارک در سال ۱۹۳۹ سروده شده است.


03 خوانش مدخل‌های دانش‌نامه‌ی تاریخی-انتقادی مارکسیسم- ضداستعمار

ارایه دهنده: محمدرضا کریمی

#ماتریالیسم_تاریخی #سوسیالیسم #مارکسیسم #ضداستعمار

@RUZNAME_2




روشنفکر_ارگانیک_و_انقلابی_حرفه‌یی،_حسن_معارفی‌پور_2024.pdf
735.7Kb
در مورد موضوع پیش رو بارها در جاهای مختلفی صحبت‌های پراکنده‌ای را چه در قالب گفتارهای شفاهی در کلاب‌هاوس و چه در چارچوب مقالات پراکنده و کوتاه مطرح کرده‌ام؛ اما اکنون تصمیم گرفته‌ام هر مطلب را به شکل سیستماتیک و منسجم‌تر از گذشته مورد بازبینی مجدد قرار دهم و فراتر از آن، به مطالب و مقالاتم شکل سیستماتیک‌تر و آکادمیک‌تری بدهم تا بتوانند به عنوان منابع مطالعه و تحقیق از جانب محققیقن و فعالین سیاسی به عنوان منابعی قابل رجوع قابل استفاده باشند. بنابراین، تلاش خواهم نمود تا از این به بعد هر مطلب علمی را به شکل کاملا آکادمیک، با ارایه‌ی منابع و در فرمی کاملا قابل رجوع به صورت پی‌دی‌اف در اختیار علاقه‌مندان به مارکسیسم و فلسفه قرار دهم. از رفیق محمد کریمی که این مطلب و دیگر مطالب صاحب این قلم را بازخوانی و ویرایش کرده است و همواره نکات بسیار مثبت و قابل‌ملاحظه‌ای را برای بهتر شدن مطالب و مقالاتم پیشنهاد کرده است، صمیمانه تشکر می‌کنم. امید است که این مقالات و نوشته‌های پراکنده‌ی نگارنده، کمکی ولو کوچک در پاسخ دادن به نیازهای تئوریک علاقه‌مندان به مارکسیسم و فلسفه‌ی مارکسیستی باشند. https://t.me/communismforbeginers


Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
بازخوانی کاپیتال مارکس با حسن معارفی‌پور. هر دو هفته یک بار پنج‌شنبه‌های فرد، ساعت 9 به وقت اروپای مرکزی جلسه‌ی سوم ادامه‌ی مقدمه‌ها روز 12.12.2024. در صورت جابجایی روز جلسات از قبل از طریق همین کانال تلگرامی شما را در جریان می‌گذاریم. با تشکر از پیگیری و علاقه‌ی رفقا به بحث‌ها

https://t.me/Communismfornow/2379


Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
دوستان گرامی، رفقا و علاقمندان به کلاس‌های بازخوانی کاپیتال‌، بدینوسیله به اطلاع می‌رسانیم، که کلاس‌های کاپیتال تا پایان تعطیلات سال‌نو میلادی برگزار نمی‌شوند. از همراهی تمامی شما ممنونم. بازخوانی‌هایی که تاکنون‌ صورت گرفته شده‌اند به صورت نوشتاری در قالب‌های مختلف در اختیار شما قرار می‌گیرند. سال جدید پر از موفقیت و شادمانی را برایتان آرزو دارم. حسن معارفی‌پور


Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
انقلابی‌حرفه‌یی در تقابل با مشاغل‌کارمندی (به زودی یک مقاله‌ی مفصل در این زمینه منتشر می‌کنم)
مفهوم "انقلابی حرفه یی" برای اولین بار از جانب لنین در "چه باید کرد؟" مطرح می شود. مساله‌ی انقلابی حرفه‌‍‌یی نزد لنین در ارتباط با تشکل انقلابی مفهوم پیدا می‌کند. در بین سال‌های 1890 تا 1902 لنین یک سری مقالات علیه جریانات پوپولیست، اکونومیست و اتحادیه‌گرا منتشر می‌کند که در نهایت در نهایت این مجموعه مقالات در چارچوب کتاب چه باید کرد؟ جمع‌آوری و منتشر می‌شوند. کتاب چه باید کرد را بسیاری از جایگاه اهمیت نظری و سیاسی با کتاب شهریار ماکیاولی مقایسه‌ می‌کنند(vgl. Lenin, 1958, p. 386ff).
انقلابی‌حرفه‌یی برای لنین برخلاف سیاستمداران پارلمانتاریست بورژوا از راست افراطی گرفته تا سوسیال‌دمکرات و لیبرال هیچ ربطی به انقلابی حرفه‌یی ندارند. چون انقلابی حرفه‌یی شخصی است که پیشبرد امر انقلاب را به هدف جوهری تبدیل می‌کند(vgl. Lenin, 1958, p. 455ff; Mackenbach, 1995, p. 167ff).
بحث لنین در مورد انقلابی حرفه‌یی بحث نوعی بازاندیشی دیالکتیک سازمان و توده‌ی مردم است. لنین در راستای تز کائوتسکی در مورد وارد کردن آگاهی از بیرون طبقه‌ی کارگر به درون طبقه‌ی کارگر به این نتیجه‌ می‌رسد که باید گروهی از انقلابیون حرفه‌ی را در قالب یک سازمان انقلابی متشکل کرد، که هدفشان گسترش آگاهی طبقاتی و سوسیالیستی به مثابه‌ی شکلی از آگاهی طبقاتی انضمامی در میان توده هاست، چون او می‌نویسد که آگاهی "سوسیال‌دمکراتیک" . این گروه از فعالین حرفه‌یی برخلاف اتحادیه‌هایی کارگری که به مبارزات روزمره‌ی کارگران برای بهبود وضع معیشت و دسمتزد می‌پردازند به عنوان یک پشت جبهه‌ی طبقه‌ی کارگر مشغول آژیتاسیون، آگاهگری، روشنگری ایدئولوژیک و کار مخفی و نیمه علنی علیه بورژوازی و استبداد هستند و به دنبال آن هستند که مبارزات طبقه‌ی کارگر از مبارزات روزمره برای بهبود وضع زندگی در چارچوب سرمایه‌داری به مبارزاتی سیاسی و انقلابی برای تسخیر قدرت سیاسی از جانب طبقه‌ی کارگر بیانجامد. بنابراین باید گفت که هدف لنین شکل دادن به یک تشکیلات و سازمان انقلابی است که همچون موتوری کوچک موتور بزرگ‌تر را به حرکت در می‌آورد و مبارزات خودبخودی و اتحادیه‌یی را از می‌کشد و به سمت انقلاب هدایت می‌کند. برای لنین سازمان انقلابی در ارتباط با کانسپت او از حزب کمونیستی که در واقع حزبی که با لنین زاییده شد معنی پیدا می‌کند، حزبی که لوکاچ بعدها آن را حزب کادرها خواند(vgl. Lukács, 1970, p. 452ff).


فایل صوتی جلسه سوم گروندریسه و کاپیتال
ارایه دهنده: حسن معارفی‌پور


@communismforbeginers || کانال کمونیسم برای نوآموزان




Hassan Maarfi Pour حسن معارفی پور dan repost
درباره_ی اتوریته، فریدریش انگلس.pdf
393.1Kb
لازم به ذکر است که چه لنین در دوران نوشتن "دو تاکتیک سوسیال دمکراسی در انقلاب دمکراتیک در انقلاب دمکراتیک"، چه جورج لوکاچ در تزهایش موسوم به تزهای بلوم و چه مارکسیست‌های برجسته‌ی دیگری در طول تاریخ این موضع را نمایندگی کرده اند (vgl. Lenin, 1957, p. 3ff; Lukács, 1973, p. 219ff). من شخصا به مفهومی به اسم انقلاب دمکراتیک و گذار دمکراتیک و غیره کوچکترین باوری ندارم. همانطور که انلگس در جزوه‌یی کوتاه "درباره‌ی اتوریته" می‌نویسد انقلاب را قهرآمیزترین و اتوریته‌گراترین شکل پیشبرد اقتدار است که می‌تواند در تاریخ وجود داشته باشد. بنابراین صحبت کردن از انقلاب دمکراتیک به نظر من نادرست است و انقلابات بورژوایی انقلاب به معنی دمکراتیک یعنی انتقال قدرت به شکلی غیرقهرآمیز نبوده اند و هر جا یک نیروی اجتماعی انقلابی نتوانسته است به اندازه‌ی لازم و ضروری قهرآمیز عمل کند، توسط ضدانقلاب با وحشیانه‌ترین شکل ممکن سرکوب شده است. تمام نیمه‌انقلابات قرن بیستم این حقانیت را برای ما روشن می‌کنند، که از درون این نیمه‌انقلابات اقتدارگراترین اشکال ضدانقلاب از بناپارتیسم گرفته تا فاشیسم زاییده شده اند.

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

217

obunachilar
Kanal statistikasi