♦️نگاهی کوتاه به ریسک های پیشرو
✍️علیرضا رضوانی
به طور خلاصه هم اکنون پنج عامل با امکان ایجاد محدودیت در انگیزه رشد بازار به چشم میخورند. این عوامل عبارتند از:
1. ریسک قیمت گذاری دستوری: با توجه به روحیات تیم فعلی اقتصادی دولت ، با وجود تمامی گفت و شنود ها و وعده های داده شده در زمینه عدم قیمت گذاری دستوری ، کماکان این عامل یکی از ریسک های مهم بازار به شمار میرود. این موضوع در نگاهی کوتاه به فاصله قیمتی بیش از 20 درصدی ایجاد شده بین نرخ دلار نیما با دلار بازار آزاد (که نهایتا سعی شده نرخ نیما پایین نگه داشته شود) کاملا مشهود است.
2. ریسک انتشار اوراق و رشد نرخ بهره: این عامل را به همراه جزئیات اجرایی آن ، طی پست "هشداری برای اهالی بازار سرمایه" که در بالا اشاره شده است ، به طور مفصل بررسی کردیم.
3. ریسک سهام عدالت: نهایتا هر چقدر هم این مجموعه سهام را به طور غیر مستقیم و از طریق معاملات بلوک واگذار کنند ، باز این ریسک وجود دارد که مالک ثانویه ، شروع به فروش این مجموعه داخل بازار کرده و به همین جهت ، فشار عرضه ای را بر بازار وارد کند.
4. ریسک رشد قیمت تمام شده شرکت ها: در این بخش نیز با توجه به کسری بودجه شدید دولت این احتمال میرود که نهایتا به دلایل مختلف دولت دست در جیب شرکت ها و صنایع کرده و تحت عناوین کاهش یارانه انرژی ، حقوق بهره برداری از معادن ، برداشت از درآمد شرکت های زیر مجموعه و ... به تامین منابع مورد نیاز خود بپردازد. در این بخش ریسک رشد نرخ تکانه های انرژی بیشتر از سایرین در کمین بازار است.
5. ریسک توافق و ایجاد انتظارات ضد تورمی: با وجود اینکه بار ها به این مسئله پرداخته و مشخص شد ، دیگر بازگشت برجام عملا محال است ، اما بازار کماکان به اخبار برجامی و گفت و شنود های مرتبط با آن وزن داده و در نهایت واکنش نشان میدهد. بنابراین ، به عنوان عاملی هر چند با درجه اعتبار پایین تر نسبت به سایر عوامل ، این مورد نیز جزئی از ریسک های بازار به شمار میرود.
🆔
@Rezvani_AR