بخشي از كتاب كتاب طرحواره درماني زوجين (self help) انتشارات هامون
ترجمه:دكتر ماندانا شعبان
(مربي رسمي و عضو انجمن بين المللي طرحواره درماني)
«فرار بزرگ»
درک ذهنیتهای مقابلهای
ذهنیتهای مقابلهای از یک دستور پیروی میکنند: احساس نکنید! این ذهنیتها محافظتکننده و شبیه چیزی هستند که فروید آنها را «مکانیسمهای دفاعی» و استیون هیز «اجتناب تجربی» مینامد. ذهنیتهای مقابلهای از احساسات بد جلوگیری میکنند اما باعث میشوند ما در الگوهای قدیمی زندگی به دام افتاده و مانع از یادگیری راهبردهای جدید برای حل مسئله میشوند. در این فصل شایعترین ذهنیتهای مقابلهای به همراه برخی راهبردهای مدیریتی مورد بررسی قرار میگیرند.
تأمل کنید: گیتا یاکوب خاطر نشان ساخت که ذهنیتهای مقابلهای با یک نقص به شکلی افراطی برخورد میکنند.
ذهنیتهای مقابلهای تماماً مخصوص انسانها نیستند. شما میتوانید شکل ابتدایی آنها را در میان حیوانات هم مشاهده کنید. آنها نشاندهندۀ واکنشهای رفتاری مبتنی بر غریزه بین گونههایی هستند که در حال مبارزهاند. انسانها فقط آنها را با اشکال پیچیدهتری به کار میبرند. در زیر طبقهبندیهای گستردهای از ذهنیتهای مقابلهای از نظر جنگ، گریز، میخکوب شدن و تسلیم، آن طور که در رفتار حیوان نیز دیده شده، ارائه شده است:
1. جنگ در ذهنیتهای جبران افراطی از جمله ذهنیت خود بزرگبین، کنترلکنندۀ افراطی، تهدید و حمله یا سایر ذهنیتهای ضداجتماعی
2. گریز به صورت ذهنیت اجتناب فعال خود آرامشبخش بیتفاوت
3. میخکوب شدن به صورت اجتناب منفعل ذهنیت محافظ بیتفاوت
4. تسلیم همراه با تسلیم مطیع (cf. اتکینسون، 2012).
شما میتوانید این راهبردها را در تعاملات اجتماعی خود شناسایی کنید. به ناچار، شما در یکی (یا بین دو تا از آنها) قرار دارید. آنها پیوستاری را توصیف میکنند که از یک طرف بین اطاعت (برای بدست آوردن دلبستگی) و از طرف دیگر تلاش برای جبران افراطی به منظور کنترل یا تسلط تشکیل شده است.
اطاعت کردن معنا دارد. شما میبازید اما بخشی از بقاء خود را حفظ میکنید. به همین دلیل کودکان معمولاً مجبور به تسلیم هستند.
اگر اطاعت منجر به درد پایدار شود و شما هم برای جنگیدن بسیار ضعیف هستید، گزینۀ بعدی اجتناب کردن است. خود آرامشبخش فعال روش جدید ما برای فرار کردن است- ما به سمت عملی که حواس ما را منحرف میکند فرار میکنیم.
اما اگر نمیتوانید فرار کنید، گزینهای که باقی میماند میخکوب شدن است. به خاطر داشته باشید: خرگوشی که میخکوب میشود تسلیم نمیشود اما نمیخواهد دیده شود. کودکی که به در حالت گسست است و از او سوء استفاده شده تسلیم نمیشود حتی اگر از خود دفاع نکند. سوء استفاده کننده ممکن است فرض کند که رفتار منفعل او نشان دهندۀ رضایت است، اما اینطور نیست: کودک سعی میکند به طور درونی فرار کند.
براي مشاهده معرفي نامه دكتر ماندانا شعبان به عنوان عضو رسمي انجمن بين المللي طرحواره درماني،وارد لينك زير بشويد:
https://www.schematherapysociety.org/Hot-Topics-Session-4شروع دوره طرحواره درماني:٢ مرداد
ثبت نام و اطلاعات بيشتر از طريق تلگرام:
@Tarhinow1009901185710
02188322630
@TarhinowChannel