Outis


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


In 2024 se decide soarta libertatii in Romania si in lume. Acum ori niciodata, pentru cit timp se poate intrezari viitorul... Ceasu-i tirziu, asadar, la treaba romani, fiecare partea sa.

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


*

Obiectiv: copiii de azi cind vor fi adulti, sa nu mai trebuiasca sa discute despre ciolaci...

SInt destul de batrin ca sa imi amintesc de vremurile cind, cu exceptia unei zile la fiecare doi ani, nimeni nu vorbea despre politicieni.

("I’m old enough to remember that, except for one day every other year, no one talking about politicians.")

(comentator Jeff E)

*

Telegrame https://t.me/unaltnimeni
Microblog https://teletype.in/@unaltnimeni


Re. Populism azi

*

2023.09.11-12

Varianta cu note suplimentare in Teletype.

Bazat pe comentariul publicat la Cotidianul, Petrișor Peiu, 'Cu românii ține cineva?', 10 septembrie 2023

Vox populi. De la opinca la vladica

Multumiri autorului pentru analiza extrem de utila. Apreciez in particular observatiile critice la adresa comentatorilor care repeta termeni ('multinationale') fara discernamint.

Dar, apoi, in aceeasi situatie este si 'statul esuat'. De ce PP foloseste un termen propagat de Iohannis, la sfatul vreunui consilier spalat pe creier sau, mai stii, vreun 'serviciu'? Traim un razboi semantic, si atentia la cuvinte e indreptatita (vezi Teletype, capitolul 'Imparatul e gol. Gavroche in cultura'). Statul roman nu e mai 'esuat' decit statele occidentale, falimentare (indatorare + 'asigurari sociale' Ponzi) si, din 2020, tot mai totalitare. 'Esuat' e modelul de stat de mare capacitate (George Schopflin) care de 150 de ani suge viata din societati, comunitati, familii, indivizi (vezi telegrama 'Cecitatea etatista'). Banuiesc ca PP inca traieste sub mirajul acelui model de stat, crezind ca daca doar ajung la putere oameni 'buni', il vor pune ei pe roate (AUR). Aceasta erore de perpectiva, necorectata, va face ca partidul sa piarda guvernarea iar romanii, ultima sansa de a opri trenul despotismului (vezi telegrama)...
Statul trebuie dat inapoi pe toate dimensiunile, nu doar ca 'numar de functionari': functiile educatiei, sanatatii, asigurarilor trebuiesc inapoiate comunitatilor, indivizilor, asocierilor voluntare ale acestora. Statul trebuie redus la functiile liberale clasice, lege, ordine, aparare si, azi, in vremea globalismului totalitar, identitate (vezi Teletype, 'Dezetatizarea natiunii', sectiunea V).

marin spune:
10 sept. 2023 la 10:20
pentru ca se plaica extremele capitalismului si ale socialismului. adica aceeasi cale FASCISTA! DOAR LIBERTATEA SI MUNCA LIBERA, IMBOGATESTE OMUL DE RAND, CARE POATE SUSTINE STATUL, CORECT SI DREPT CONSTITUIT! CINE NU IUBESTE POPORUL NU ARE TARA! CINE SPUNE CA ESTE PATRIOT ESTE UN MINCINOS PE CALE SA DEVINA DICTATOR! NU ITI IUBESTI TARA MAH! iubeste poporul si vei avea tara! pricepeti?
marin spune:
10 sept. 2023 la 14:13
[...] si da, recunosc. scriu gresit, pentru ca scriu la bazdaci. „speak my mind” cum ar spune ha-muriknii.

Multumiri si lui Marin, ortografia e secundara (mersi pentru cuvintul nou invatat, 'bazdac' = suparare 🙂). Stam bine cita vreme exista destui romani care sa inteleaga astfel de lucruri fundamentale: identitatea socialism=capitalism (de specificat aici, corporatist; vezi Teletype)=fascism; libertatea, munca libera (adica neimpozitata!), dreptul la prosperitate; necesitatea 'corectei constitutiri' a statului (vezi mai sus); primatul iubirii de popor, de oameni, nu 'patriotismul' abstract, masca a setei de putere. Asa ca multumiri pentru speranta. Cum tot zic, 'stat mic, popor puternic'.

Este posibil ca poporul sa aiba o intelegere mai buna asupra chestiunilor fundamentale? Da. Pozitionarea fata de probleme e determina de simtire, de sentiment. Cu cit mai putin acesta e pertubat de interese, de calcule (finaciare, de 'imagine', de reputatie, care or fi) si de emotiile care decurg din acestea (frici, ambitii, pofte), cu atit acesta e mai pertubat si distorsionat (disonant). Puterea de rationalizare si pasiunea autojustificativa fac restul...

Expertii si specialistii in piata publica trebuie sa invete sa descifreze poporul. Ei pot sa stie mult mai multe date, insa intelegerea lucrurilor fundamentale, pozitionarea curata, necompromisa in raport cu acestea, e altceva. Ea e o chestiune de simt comun, de bun simt (vezi 'Adio Elitei educate', 1).

Reputatia poporului, ruinata de misantropi elitisti (vezi 'Adio Elitei educate', 2), trebuie restabilita. Acesta e act de onoare, iar in pragul marii confruntari decisive din 2024 - un act de autoaparare. Daca le scapa mesajul si astfel pierd poporul, AUR-istii vor fi inghititi de statul adinc (telegrama).

*
Telegrame https://t.me/unaltnimeni
Microblog https://teletype.in/@unaltnimeni

*


Re. Elitismul si anulcultura (cancel culture)

*

2023.09.10

Adio elitei educate. Detoxifierea culturii

Rezumat. Materialul complet in Teletype.

Narcisismul diplomei, falsa autoritate a 'acreditarilor' (credentials), aerele, poze de suflet albastru, moftul stilistic, au dislocuit complet sobrietatea rationamentului, argumentatia, cautarea de cauze si mecanisme explicative pentru situatia de fapt ca si pentru cea istorica. Supraeducati si subaanalitici, practicanti de 'scatohermeutica' (interpretare birfitoare de motive si intentii), de la corifei pina la epigoni si emuli din noua generatie, etnomalitia 'elitei' a intoxicat cultura romana cu emanatiile rele din cutia Pandorei.

Elitismul e o disfunctie de caracter si o disfunctie politica in societate. Analiza 'productiilor' elitiste o revealeaza in intreaga ei splendoare grotesca. Elitistul este intr-o permanenta stare de disonanta cognitiva. 'Concluziile' sale nu deriva, nici prin conformitate sau consistenta, nici prin necesitate deductiva, din realitate. Ele sint un un vehicul arbitrar al auto-confirmarii propriei 'superioritati' prezumate asupra semenilor lui. Ar fi de-a dreptul comica urmarirea acestor opinteli de auto-reconfortare, in incercarea obsesiva de amutire a suspiciunii ca nu ar valoara mai nimic, daca elitismul nu ar antrena consecinte serioase asupra romanilor.

Folositi pe post de tap ispasitor, acestia se gasesc demoralizati, expusi, cu mindria terfelita, cu istoria ruinata si cu tara vinduta, aruncati sub buldozerul desfiintator al anulculturii toxice (cancel culture) si globalismului totalitar. Culturnicii ii priveaza pe romani de cultura care li se cuvine, de rezervorul de concepte, idei, argumente necesare ca ei sa isi poata articula identitatea comuna, simtul civic, aspiratiile de libertate, viata in care sa isi actualizeze potentialul daruit de natura sau de Dumnezeu.

Romanii trebuie sa isi reclame propria cultura inapoi de la cei care ii resping si au transformat-o intr-un monopol de breasla represiv.

Cultura romana trebuie de-elitizata.

Daca morbul elitist va incearca sau va dezputerniceste (si cine e scutit de el?...) poate veti socoti nimerita o raita prin material. Lectura cu folos.

*


*

'Fight for those who can't fight good'
(comentator archangel74b)

*


Re. Schimbarile de pozitie AUR

*

2023.08.31

Mutat in Teletype. Varianta scurta pentru Telegrama la final.
Variante si legaturi la Certitudinea 1, 2, Cotidianul 1, 2, R3Media, Coja, ActiveNews.

Pe urmele a doua analize anterioare (Schimbare de pozitie la AUR I & II), un postscript.

Politica in adevar

*


Re. AUR 2024. AUR si semitismul

*

2023.08.30

Schimbare de pozitie la AUR II. Sah la rege

Vezi in Teletype.

Legat in comentarii la Cotidianul, Certitudinea, 7 august, 30 august.

*


Re. Dezetatizarea. Educatia

*

2023.08.28

Adio elitei educate. Dezetatizarea educatiei

Vezi in Teletype comentariul complet cu legaturi justificative. Comentariu ocazionat ca reactie la o parte din articolul lui Adrian Gorun, Dezastrul in care baltim, Cotidianul, 28 august. Extras, in limita celor '2000 de caractere' impuse.

Adio elitei educate. Dezetatizare educatiei

Din nou, ingustimea unei priviri provinciale duce la balacarirea romanilor.

Criza educatiei nu are loc doar in Romania, ci peste tot in lumea occidentala, si dureaza de decenii. Astazi, fenomenul a crescut in imbecilitatea 'woke', produs primar al educatiei universitare, si in reprimarea dizidentilor: exemplu de vizibilitate recent, Jordan Peterson.

In 1776, societatea americana a fost luata pe val de un pamflet care, curind, se putea gasi in casa mai fiecarui colonist: 'Common Sense', 'Bunul simt', publicat anonim de Thomas Paine. Bunul simt trebuie repus in drepturi. 'Ciobanul fara scoala, dar educat de familie si comunitate' trebuie reabilitat dar nu din virful buzelor, ci clar si raspicat. Bunul simt nu se preda la scoala. El nu se 'educa' ci se cultiva. De fiecare data cind un om gindeste o problema, cauta solutii si, prin gindire, strabate negura incertitudinii, el dovedeste calitatea inascuta si ineradicabila a bunului simt, si contribuie la intarirea lui.

Scoala este un produs al statului: prin acreditari, titularizari, licentieri si programe obligatorii, prin finantare. Ideologia, propaganda, si reflexul mental etatist sint produsele ei. Dezideratul Iluminist al autonomiei profesorilor fata de stat a esuat. La negura incertitudinii funciare a cunoasterii, se adauga negura intinsa peste minti de educatia de stat.

Educatia trebuie deetatizata. Romanii trebuie sa considere educatia autofinanta de comunitati (primarii, biserici) si 'educatia acasa' ('home schooling'): ar fi o utilizare mult mai bune a banilor pe care ei ii arunca fortat in gaura neagra a educatiei de stat.

Sa renuntam la narcisismul 'diplomei'. Sa reinvatam sa gindim, sa 'cultivam' taraneste, ciobaneste, sa ne revendicam cei sapte ani uitati de acasa.

*


Re. Aberatiile statului. Nationalstatismul

*

2023.08.24

Dezetatizarea natiunii si libertatea romanilor. Lectii de la Izvoru Muresului

Cititi in Telegraf (rezumat)/Teletype (studiul complet).

*


Capul Meduzei taiat de Perseu = simbol apotropaic


Re. Intelectualismul statist. Ilustrare. Cornel Nistorescu

*

Comentariu la editorial Cotidianul, 16 august, citind extensiv dintr-un 'cititor'. Nistorescu repeta aceleasi idei la Marius Tuca Show, 8 august, min. 33. Deci ideile au fost preluate mai devreme si sint propagate fara reflectie.
Publicat doar la retrimitere cu prefatarea: "[N.B.] A doua trimitere, comentariul ‘moderat’ OK, nu ‘aprobat’: cenzurati continut?"

N.B. Comentariul acesta e in scop de indreptare. Apreciez Cotidianul ca ultimul ziar traditional inca independent si, personal, il agreez pe Cornel Nistorescu. Inima lui e sigur in locul bun, dar ideile... Vezi mai jos...

*

Mintea ceausist-etatista

Iar un alt cititor a scris: " Meritocratia. Adevarat ca problema, fals ca solutie. Meritocratia nu se obtine prin comisii 'evaluative', selectie la virf, un presedinte-filozof care are monopol asupra discernamintului. Meritocratia este o functie a puterii de responsabilizare politica de catre cetateni (accountability), iar aceasta este functie de descentralizare. Responsabilitatea politica este cu atit mai mare cu cit e la scara mica, locala.

"Tot ca pe 'vremea lui Ceasca', unii se simt OK dind examene pina la adinci batrineti, linistiti astfel in banuiala ca nu ar valora nimic. Mintea lor nu vede ridicolul absolut in situatii precum cea in care Nicu Covaci, fondatorul de faima al formatiei Phoenix, este respins de 'Uniunea Muzicologilor' pentru ca 'nu are studii superioare' si a 'obtinut nota pe lucrare' de 7.60 ! La 75 de ani dai 'examene' ca si cind realizarea, performanta reala nu inseamna nimic! Tot ce e in neregula aici, pentru mintea ceausist-etatista, e 'eroarea birocratica', nu absurdul kafkian al inversarii scarii de valori!

Cine ii evalueaza pe evaluatori? Cine ii controleaza pe controlori? Competenta 'evaluativa' a statului a putut fi vazuta in cazul covid: nimic altceva decit formarea de groupthink (gindire gregara), propagarea consensului pina la cenzurarea si criminalizarea oponentilor, pina la promovarea lui prin politici totalitare.

Nu de 'managementul resursei umane' are nevoie Romania, ci de cititori, editori si politicieni care sa inceteze sa ii vada pe oameni ca septel.

'Cauza reala a dezastrului' este reflexul de gindire etatista. Lucrul despre care vorbeste 'cititorul' nu este 'meritocratie' ci elitism cu obladuirea statului. El se crede mai cu mot decit cei de la Spiru-Haret si vrea in locul lor - asta e tot.

Ca nu ar fi treaba statului sa il infaseze, sa il alapteze si sa il tina in brate pina la moarte - asta nu ii trece prin cap.

*


Re. Cenzura digitala. Neadecvarile presei romanesti independente
*
2023.08.15
Razboiul informational si autoapararea digitala. Exemple romanesti din presa independenta

Cititi in Telegraf. Mutat in Teletype.
*


re. AUR 2024. AUR si patologia statului

*

2023.08.01

Comentariu la citate din George Simion despre institutii si membri de partide, Cotidianul.

"AUR propune reducerea numărului de instituţii „parazitate” de membri de partid. [...] Avem mult prea multe instituţii parazitate de membri de partid care nu îşi fac treaba, reducerea acestor instituţii este soluţia. [...] două treimi dintre instituţiile centrale şi locale ar trebui desfiinţate pentru reducerea cheltuielilor bugetare. [...] Noi nu vrem să ne angajăm din membrii de partid în instituţii unde nu au competenţă"

Acesta este primul pas in directia corecta. Asanarea statului, insa, nu este nici o treaba facila, nici suficienta: exemplul lui Trump, sabotat non stop de birocratie, trebuie luat aminte. Mai mult, Trump a fost tradat repetat de mincinosii instalati de el in posturi. AUR are el insusi experiente de acest fel cu fosti parlamentari.

Dincolo de anecdotica, asanarea statului nu este posibila nici din motive teoretice. Puterea functioneaza ca un atractor pentru caracterele cele mai lipsite de scrupule, principialitate, constiinta morala. Statul are un nucleu sociopatic, manifest prin instrumentalizarea fiintei umane, manipulativism, antiumanism (vezi cazul Rog, https://anon.to/yUbPHm). Statul este mizantropic si machiavelic prin definitie. El ilustreaza principiul lui Hayek, 'de ce ajung in frunte cei mai rai'. Asadar, statul opereaza _in mecanica sa intrinseca_ ca o _masina de anti-selectie_. Mai mult, puterea corupe (Lord Acton), si chiar si cei mai buni sint susceptibili. Nici un efort moral, etic, din partea AUR nu se va putea opune acestor _legi naturale_.

AUR trebuie sa ajunga la intelegerea acestor mecanisme asumindu-si curajos ceea ce trebuie facut: _demantelarea statului_, reducerea lui, inapoierea puterii romanilor ca indivizi, comunitati si asocieri voluntare. Accentul nu cade, ca mai sus, pe 'membri de partid' care 'paraziteaza institutii'. 'Institutiile' insele _sint parazitare_, membri de partid sau nu.

=> Stat mic, popor puternic.


Ruinele altruismului de stat [fin]

Cele de mai sus reprezinta un nexus cauzal care nu are nimic de-a face in particular cu 'cultura' romaneasca, cu istoria totalitarismului recent, cu 'specificul' natiei noastre. Daca se duce ceva de ripa, nu e romanimea: sau, nu singura. E lumea occidentala care a uitat binele libertatii. Sa incercam sa fim destepti, nu doar 'buni', sa intelegem de unde provine raul, si sa ne scapam de sub acest tavalug care, de 150 de ani, zdrobeste fundatiile insele ale vietii civilizate, naturale, omenoase. Sa dam statul inapoi, sa returnam puterea de a face lucruri, inclusiv altruiste, inapoi romanilor.

Sa ignoram pe zicatorii de rele, pe victimizatorii profesionisti ai romanimii, pe 'sufletele frumoase' care cinta litania neputintei. Sufletul nostru anarhic (Petre Pandrea cf. Dan Puric), traditia noastra de mefienta fata de institutii, istoria noastra de impotrivire la ridicarea unui Leviathan (asa numea Hobbes statul modern) - toate, parca ne-au croit pentru sarcina aceasta. Aceasta este miza in 2024, care poate fi ora astrala a romanitatii moderne. Stat mic, popor puternic.

[vezi in telegraf]


Ruinele altruismului de stat [continuare]

2. Monopolizarea de catre stat a functiilor altruiste. Aceasta incepe cu sistemul de 'asigurari', care reveneau in mod normal indivizilor (economisire, 'banul alb pentru ziua neagra'), familiei imediate, a celei extinse, a retelei de suport sociali (prieteni si cunostinte). Asta a fost prima miscare, sub Bismark, care a dus treptat la subordonarea din ce in ce mai completa a societatii fata de stat, la pierderea autonomiei si autarhiei, la distrugerea familiei, la atomizare sociala si anomie individuala.

1+2 inseamna: cind statul iti ia banii pretinzind sa faca el ceea ce faceai tu, anume altruism, orice cheltuiala altruista reprezinta un cost dublu al actului altruist. Utilitatea marginala a leului creste, cea a actului altruist scade, iar la un raport intre cele doua, pragul angajarii altruiste nu mai este trecut. Asa se obtine 'dezumanizarea' de care, printre atiti altii, se plinge la Cotidianul dl. Marga. Dezumanizarea este un proces politic.

3. Statul submineaza si lichideaza actiunea neconstrinsa a individizilor si a asocierilor voluntare dintre acestia. In cazul de fata, asocierile lor voluntare in scopuri caritabile. De la bursele si ajutoarele pentru muncitorii englezi in secolul XVIII, pina la zilioanele de forme de ajutorare pe criterii din cele mai diverse, rasiale, medicale, fost loc de munca! intr-o tara ca America. La rindul ei, capacitatea asociativa nu apare peste noapte, nu apare la ordin, sau cind se da cu fundul de pamin 'umanistul' frustrat. Capacitatea asociativa tine de incredere, iar increderea este o functie a testarii in timp, a progresiei prin pasi mici si a amplificarii graduale a cooperarii verificate. Altruismul social tine de istoria si cultura cooperarii asociative, nu de 'stat', ca e mare, mijlociu sau mic.

4. 'Privatizarea' in operatie astazi, si nu doar in Romania, este de ordin abstract, lipsit de orice fundament in asociativitate. Asociativitatea, structura ei, functionarea ei, este dirijata de scopul asumat si se maturizeaza pe masura ce noi cai de atingere a scopului sint descoperite si incercate. In cazul de fata, statul distorsioneaza structura de motive (incentives), substituind acestei orientari catre scop, orientarea catre satisfacerea criteriilor statului, de la constituire pina la controale. Invatamintul nu este 'privat' doar pentru ca platesti bani in vreme ce statul produce profesorii, da licentele, compileaza programele de invatamint, si omologheaza diplomele absolventilor. Societatea nu este 'civila' atunci cind statul, UE sau Soros iti da bani ca sa faci ceea ce faci. "Altruismul' fata de batrini nu este ingrijire cind, probabil in cirdasie cu statul, organizatii criminale 'albe', adica functionind legal, nu au alta grija decit sa obtina reinnoirea licentelor si sa faca cit mai mult profit (mita fata de organele de control si supervizare, cirdasia acestora in compromiterea scopului si maximizarea profitului - mita este un cost de productie!, reprezentind doar un aspect al problemei).


Statul zis 'liberal' de azi este statul providential de ieri caruia i-au intrat zilele in sac, si care a devenit 'managerial'. Adica, a carui treaba este controlul minutios al tuturor activitatilor si asocierilor de oameni liberi in scop dirijist.
*
[continuare jos]


Re. Varia. Aberatiile statului roman

***

Ruinele altruismului de stat

[vezi in Telegraf; vezi la Anonimus]

Azilele de batrini... Corul semnalizatorilor de virtute si a 'sufletelor frumoase' (Hegel) este asurzitor. Sentimentele sint justificate. Dar la atita moralism educat desfasurat, te-ai fi asteptat si la putina analiza. Nu de alta, dar indignarea, ca e prezentata 'cultivat' sau prin injuraturi, nu aduce solutii, iar descoperirea acestora presupune intelegerea cauzelor.

Soarta batrinilor Romaniei a fost pecetluita din start: doar descoperirea rezultatului e tardiva. Plasarea greutatii altruismului fata de batrini in circa statului, increderea in altruismul de stat e o gresala care poate izvori fie din ignoranta, fie din prostie, fie din indiferenta. Ignoranta e educabila. Prostia nu: ea e ignoranta cu goarna si, adesea, cu tichie de margaritar. De multe ori, in spatele prostiei manifeste se ascund complicate ecuatii de personalitate si/sau interese subsidiare. Cit despre faptul de a-ti pasa sau nu... Poza goala a sentimentelor e o forma de agresiune numita 'moralista', si de obicei e scuza petru dezlantuiri victimizante, mizantropice si malitioase. In cazul de fata, ca in multe cazuri, acestea iau o tenta anti-romaneasca, demoralizind inca si mai mult un popor care are prea putine prilejuri contemporane de mindrie...

*

Altruismul intotdeauna a mers mina in mina cu economia libera pina cind functia altruistica a fost preluata si distrusa de statele 'providenta' dupa mijlocul secolului XIX. Catedrale, universitati, muzee, biblioteci, burse si ajutoare, toate deriva din filantropie, din capacitatea naturala a oamenilor de a ajuta. De cele mai multe ori, altruismul e practicat din motive egoiste: dorinta de iesi in evidenta, de a epata, narcisismul. Alteori, mai rar in zilele noastre, din motive sacrificiale, dorinta de ispasire, credinta cumpararii unui bilet spre rai. Kant era nemultumit ca binele origineaza in interes, si ca nu exista Binele cu majuscula. Locke era satisfacut cu binele emergent al pietei: macelarul care ne pune cina pe masa nu pentru ca ne vrea binele ci din interes propriu. Dincolo de Kant vs. Locke, nevoile altruiste sint naturale pentru orice individ care nu e un sociopat!

Apoi: filantropia nu e doar apanajul celor avuti. Doua exmple contemporane. Uitati-va la cite se fac azi prin finantare de grup (crowd funding): se scriu carti, se fac filme, se pornesc afaceri. Uitati-va acasa, in Romania!, unde Daniel Roxin a organizat campanii arheologice cu fonduri strinse de la benevoli.

A fost suficient ca statul sa dea inapoi doar un pic, sa permita redirectionarea unui procent amarit din taxele compulsive catre scopuri alese individual, pentru ca spectrul lumii romanesti sa se imbogateasca, sa adauge valoare pentru toti, pentru ca lumea noastra sa fie mai buna si mai frumoasa. Imaginati-va ce s-ar putea face daca romanii ar fi lasati in pace, daca ar putea gestiona singuri, fara ingerinta statului, banii care de drept le apartin.

*

La originea problemelor cu casele de batrini stau urmatoarele lucruri.

1. Pauperizarea prin taxare aberanta. Altruismul este o o functie de utilitatea marginala. Cind fiecare leu conteaza, nu mai ai lei de dat. Cind esti intr-o continua grija pentru hrana de miine, altruismul devine un lux. Asta se aplica atit trecatorului de pe strada care da de pomana unui cersetor, cit si apartinatorilor acelor batrini care au fost pusi la stilpul infamiei, culmea, fara urma de compatimire, de empatie, de altruism!

Ca sa fie clar: taxare peste nivelul de 10% era inconcevabila inainte de secolul XX, iar pina si acei oameni erau numiti (aminte 'zeciula'), iobagi, serbi sau clacasi. Las cititorul sa puna singur lucrurile in perspectiva. [continuare jos]


Re. Varia. Aberatiile statului

***

Comentariu la Grigore L. Culian, Clanul Biden și apusul democrației americane, Cotidianul, 30 iulie 2023

*

Sociopatia de stat

E mai mult aici decit se vede... Atit fiul cit si fiica lui Biden sint cazuri ciudate. El 'pierde' un laptop, ea 'isi uita' jurnalul la clinica unde era tratata psihic? Acestea sint 'acte ratate' freudiene, cu semnificatie. Oamenii acestia _vor_ sa spuna ceva, _vor_ ca aceste confesiuni intime indirecte sa fie descoperite... Uitarile si pierderile de obiecte extrem de personale nu sint intimplatoare, ci strigate de ajutor...

Amindoi, probabil, au fost supusi la abuz in copilarie. Ea, posibil chiar sexual. Biden se cunoaste ca este extrem de abuziv cu personalul, iar ciinii lui au devenit faimosi pentru atacurile asupra agentilor de securitate. De asemenea, este un mitoman (mincinos patologic).

Dupa toate aparentele, Biden este un narcisist/psihopat/sociopat, clinic vorbind. Acestea sint tulburari de personalitate din asa-numitul cluster B. Ele vizeaza in primul rind absenta caracterului moral.
Nu ar fi singurul. Macron a fost diagnosticat in 2017 de psihiatrul italian Adriano Segatori cu narcissim/psihopatie (https://tinyurl.com/vw9hb3ts, vezi clipurile).

Psihopatii sint foarte functionali si au carisma. Ei adeseori ajung in pozitii de conducere. Aceasta ilustreaza principul lui Hayek (de ce ajung in frunte cel mai rai). Puterea este un pol de atractie pentru ei, si nu e surprinzator ca se concentreaza la virf. Statul este construit in jurul unui nucleu de psihopatie, iar din 2020, statele vestice clar s-au intors impotriva propriilor popoare. Statul roman sub Iohannis, de asemenea, s-a inscris pe aceasta directie (vezi recentul caz 'Rog gone rogue', https://tinyurl.com/yenn36ha).

De aceea este vital pentru romani, pentru AUR, sa dea statul inapoi. 2024 si timpul pina atunci sint critice. Statul a devenit o amenintare existentiala de ordinul 'clear and present danger'.


Re. AUR 2024. Tentatia elitista

*


2023.06.27

Dezbararea de elitism

Riscul cu care AUR (sau alianta mai larga poporanist-libertara) se confrunta este sa cistige alegerile si sa piarda guvernarea in primele 6 luni, prin compromisuri, nu atit din interese, cit din frica, lipsa de clarificare intelectuala si imitatie a ceea ce deja exista.

Simbata, am privit ridicind din sprincene la lansarea listei AUR pentru europarlamentare. Partidul e pe cale sa imbratiseze 'elitismul tehnocratist' care a dus Romania in locul unde e acum. In afara citorva persoane bine definite, Terhes, Piperea, Simion, Tarziu si Lulea (posibil altii pe care nu ii cunosc dupa nume si nu au intervenit), ceea ce am retinut sint lungile liste de titluri 'academice' si 'functii' in sectoare neproductive, administrative, birocratice (de stat sau nu). Partidul a fost pe undeva constient de asta, caci la un moment dat, a fost facuta precizarea ca diplomele ar fi 'pe bune'.
Posibil, dar nerelevant. Relevant este ca AUR nu se poate desprinde de elitism si 'expertism'. Unde sint antreprenorii? Unde sint oamenii comuni, autonomi, indepedenti, care nu se remarca prin altceva decit rara iubire de libertate? Ei exista, iar faptul ca nu ajung in prim-planul partidului nu se poate datora decit esecului algoritmului de filtrare, promovare si selectie pin care partidul creste si isi genereaza fatada.
In ciuda eforturilor pe care le cred oneste de a proteja capitalul de integritate morala a partidului, sint sigur ca exista 'infiltrari' care vor deveni masive daca AUR cistiga alegerile.

AUR are nevoie de un concept pe termen lung care sa elimine problema inainte ca ea sa apara/creasca. Problema se numeste _antiselectie_ iar solutia consta intr-un concept de stat _mic_ in care puterea (bani taxati, decizia centralizata, responsabilizarea politica partinica) este returnata poporului. Cita vreme AUR nu are un concept _nu_ de reformare a statului, ci de _demantelare_ a statului, de restringere a lui si de impingere a lui inapoi, statul 'mare' si gras, bun de muls, va reprezenta o atractie irepresibila atit pentru hoti dedicati, dar mai ales pentru aceasta clasa 'elitist-experta' care nu fura direct, ci indirect, prin sinecuri spoliative, job-uri si contracte de stat fara nici un alt rost decit extractia legala.
Intr-un stat redus ca functii si bazat pe control descentralizat, putin ramine de furat, si matrapazlicurile sint repede date la iveala. Intr-un stat mic, nu ai nevoie de armate de experti, ci de indivizi vigilenti, dedicati libertatii.

Andrei Marga proba acelasi elitism de nescuturat intr-un articol recent (vezi raspunsul meu, 'Contraelita devotata', https://anonimus.ro/2023/07/contraelita-devotata/).
Acestia sint polii intre care se produce pendularea AUR de azi.
Elitele au tradat poporul repetat in istorie, si nu doar la noi (Julien Benda). 'Prostologia' a devenit o specialitate romaneasca, larg raspindita la toti cei in care un exces de educatie se combina cu o capacitate analitica redusa, lasitate si/sau interes.
A fi impotriva acestora, nu inseamna a fi anti-elitist pur si simplu, dupa cum nu inseamna a fi 'elitiofil' ('prostofil', iubitor de prostie; ηλίθιος (i̱líthios) = idiot).
Contra-elitismul este poporanismul libertar care isi gaseste si isi da o reprezentare si o conducere capabila sa simta si sa vorbeasca liber, _consunind_ cu poporul si nu uitindu-se la el de departe/de sus, pentru ca nu ii intelege libertatea si _ii este frica de ea_.

Deci: nu faceti din popor calul de bataie al carentelor personale. Nu cedati tentatiei elitiste. Atentie la interferenta electorala. Si retineti, 'stat mic, popor puternic'.


Ontological Shocks, Total Pyrrhonean Semioclasis and a Soul Set for Liberty [continuation]

So, off the board went, without qualms or regret, things which framed everything I strove for my entire life and on account of which I entertained vague fantasies of 'posterity'. It felt like truth and it felt like freedom and, more, it felt clean and healthy...
What will be the following ontological shock, is impossible to say, for no sane person can anticipate the content of the next episode of psychotics...

For a mind in the habit of thinking, used to the discipline of reasoning, conclusions are not hard to accept, you go where the facts and the logic lead you: a new tyranny is rising and is moving at cruising speed. More difficult is the problem what to _do with the conclusion_...
I can tell this much to the reader who will happen across these lines.
I had spent my entire life until my mid 20s in an Eastern European communist totalitarian regime. _They will not succeed_, this tyrannical version on steroids, aiming globally, with its 'scientific' justifications and its high tech armament of repression. Large-scale 'control' is the pipe dream of the Machiavellians, and such control _is not possible_.
Machiavellians of all persuasions are sociopaths at their core. They believe in the infinite malleability and manipulability of the human mind. They believe that humans are born 'tabula rasa' and they can inscribe on their minds whatever designs of anthropogenesis and social engineering they hallucinate. These basic beliefs _are false_.
Following Dr. Malone's soul searching, and equally from personal experience, the experience of a young professional cast long ago in a compulsory work place away from home, feverishly digging for understanding in the permitted but mostly irrelevant books, experience which framed the rest of my life (call it my formative existential crisis) --- I know these _other_ basic beliefs, namely: that people distinguish innately between good and evil; that as a consequence the drive for liberty has precedence; that people _independently_ come to find again and again the language of liberty - words, concepts, arguments; that they can summon the grit to withstand tyranny within, and that, sooner or later, they will find the courage and the means to oppose it. Whether you believe in natural instinct, in God or in the soul, _this_ is the ineradicable truth about human nature. And, if you cannot believe any of the above but still resist Machiavelianism, then at least tell yourself that these are the beliefs _worth having_: at least you will not feel despondent, dejected, forlorn _and powerless_. Heck, even mathematics is founded on basic beliefs (axioms), so you _must_ believe in something, isn't it?
And here is another rationale, this time, learned 'cold': control congeals life, energy, creativity. Control makes things brittle and brittle things break easily (see also Taleb on antifragility). Tyranny is _self_ destructive. It originates in malice, in spite, it grows by negative-sum games, and these all are eating away and finally take down the agents. Tyranny is the cancer of social life.

Even though the new tyranny will not succeed, it can produce a lot of damage - suffering, destruction, death, it may take a long time to meet its appointed time with Ananke, and it may become full blown before we, the older generation, are dead. But, heck, nobody leaves this place alive so, how we live, what we think, say and do, makes all the difference. The difference which may be the only big thing at stake.

Note. Comment submitted to Principia-Scientific, to the Australian League of Rights and to Mike Zimmer's epheptikoi substack.


Re. Dislocarea anilor 2020

*

2023.06.26 Comentariu la Robert D. Malone, Ontological and Existential Shock

Ontological Shocks, Total Pyrrhonean Semioclasis and a Soul Set for Liberty

I had undergone a similar 'ontological shock' as Mr. Malone describes the phenomenon for himself and Mr. Marik: thank you for the candor and for the concept. Mine, took place in two bangs, the second followed by several smaller after-bangs.
My field was political science (go figure...) and, although not mainstream, my work fully respected the epistemological and methodological standards of argumentation officially established since the Enlightenment... I believed deeply in the Western civilization built around the core value of liberty, and I aimed my lifelong work to be a contribution to it, and to engage in dialogue with the epitomes of the reflection on political matters since Plato onward...

The first ontological shock came in 2020/2021. I was in an utter state of disbelief when I saw the unfolding of the 2020 US election and what followed. Corroborating countless accounts from all around the country and analyses which I could validate by my judgement, I soon came to the realization that without the collusion of large swathes of of the media apparatus and, worse, of the judicial apparatus, this electoral stunt could not have been pulled... After this first domino had fallen, the path of inference lead to the fall of the next, and the next, and the next. The judicial power is the third power in the state, while the press (the media) is often considered as the forth power. Once the judicial power goes corrupt, the entire theory of the separation of powers in the state, of the mechanism of checks and balances between them, that is to say, _the foundations of the modern state_, go bad - _from within_. Once the press power goes corrupt, there is no force to keep government good _from without_. The road to tyranny is wide open. I thought then, 'the entire political science, down to the first premises and foundations, ought to be re-made'.
But then, there came in quick succession the second, third and forth ontological shocks: covid, decarbonization/demethanization, zelenkysm and the accompanying fomentation of propaganda, censorship and criminalization of dissent and political opposition. I don't even mention elgebetism, transhumanism, migrationism, reversed racism and the like. They were around for a while, and I consider them either epiphenomena or diversions (elgebetism = oversexualization of politics). The 'road to tyranny' was not only just 'open', we were moving at full trotting speed along it.
All of these take place under the guise of 'science', in ways which had made of science a mockery and a shame. So, I asked myself, what else is false? By the summer of 2022, I was fully engaged in what I called Total Pyrrhonean Semioclasis, the total demolition of previously held opinions (thank you Descartes, for laying your soul open for us; 'Meditations on First Philosophy'): history (lifelong pleasure), evolution theory (the framework for my interdisciplinary work in political theory), cosmology (curious dilettante). And, further down the rabbit hole, to the ultimate recesses, materialism, finiteness and telonomy. All these are _discourses_, which is to say, complex linguistic constructions (hence semio-clasis, the opposite of semiotic construction) _with a performative intent_ (John L. Austin, how to do things with words). After a life long love-affair with philo-sophy, excuse the pun, to my utter embarrassment, only now did I discover Pyrrhonism, which should be the basic mental frame of every civilized person (pyrrhonism is not your off-the-shelf skepticism, not another 'doctrine', but an art, an attitude, a _discipline of the soul_ towards truth and the profession of opinions; if need be, I invite the reader to get acquainted, https://www.youtube.com/watch?v=5kzZdps9PG4). [continues next]


Re. Varia. Aberatiile statului roman

***

Gluma buna pentru weekend!

Primavara aceasta, am revazut cu mare hlizeala 'Pentagon Wars', cu Kelsey Grammer (1998). Dar pentru prima data am observat in creditele finale ca e bazat pe o istorie adevarata, de fapt, pe cartea scrisa chiar de colonelul John G. Burton, cel care in film conduce investigatia elucubranta asupra vehiculului blindat de lupta Bradley. M-am intrebat cum de SUA sint puterea imperiala mondiala de facto, dar nu a cistigat mai nici un razboi de la al doilea razboi mondial incoace, si posedind o birocratie militara parca scoasa din Kafka?

Nu trec citeva saptamini de la panseul asta lasat in suspensie, cind aflu uluit ca Bradley-ul nu numai ca inca exista, dar a fost desfasurat in cadrul 'contraofensivei ucrainiene' cu rezultate _dezastruoase_.
Iar acum, haha!, statul roman, o putere aservita SUA, cumpara variante ale acestui dezastru din banii publici: ce poate fi mai perfect pentru incheierea acestui dosar de aberatie birocratica si militara?

A, da, si sa nu uitam, achizitia din ianuarie a unui sumbmarin care abia incape in Marea Neagra, cind la Timisoara se fabrica minisubmarine militare.
Povestea acestor 'vehicule blindate' de pomina este acel 'gift that keeps on giving'.

Intotdeauna incepeti-va sfirsitul de saptamina cu un ris bun!

N.B. Nu sint nici un fel de specialist sau expert, sint sigur ca acestia ar putea justifica impanat toata povestea. Dar, vedeti cu judecata proprie documentatia sumara de mai jos (in ordinea mentionarii):

* The Pentagon Wars (1998) [https://www.youtube.com/watch?v=ir0FAa8P2MU]
* Lt. col. James G. Burton: The Man Who Made War On a Weapon [https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1986/05/08/the-man-who-made-war-on-a-weapon/7b47ff0e-59df-4201-845c-d19b1597b395/]
* Bradley vehicle [https://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Fighting_Vehicle]
* Assault Amphibious Vehicle [https://en.wikipedia.org/wiki/Assault_Amphibious_Vehicle]: "The program replaced both the AAV engine and suspension with US Army M2 Bradley Fighting Vehicle (BFV) components modified for the AAV... After the 2003 invasion of Iraq, AAV-7A1s were criticized for providing poor protection for the crew and passengers compared with other vehicles, such as the M2 Bradley." (deci mai proaste decit originalul de poveste!]
* SUA pierzind razboaie: Why does the US lose all its wars? [https://www.siasat.com/why-does-us-lose-all-its-wars-bbc-analysis-2186400/], citind cartea "The right way to lose a war : America in an age of unwinnable conflicts", Dominic Tierney, 2015 [https://www.amazon.com/Right-Way-Lose-War-Unwinnable-ebook/dp/B00KVK374K]
* Dezastrul Bradley in Ucraina (de presa oficioasa!):

Sosirea triumfala!, 2023.06.08 Russian Forces Shocked! The Best Versions of the US Bradley Fighting Vehicles arrived in Ukraine [US Military News, https://www.youtube.com/watch?v=6GKSowOIC4s]

Apoi, doar o luna mai tirziu!, 2023.06.12 Ukraine loses 16 US-made armored vehicles, group says, but Kyiv’s forces still gain territory [CNN, https://edition.cnn.com/2023/06/12/europe/ukraine-offensive-battlefield-losses-progress-intl-hnk-ml/index.html];

Si, la momentul bilantului!, 2023.07.15 Nearly a third of the Bradley armored vehicles the US provided Ukraine may have already been lost or damaged [Business Insider https://www.businessinsider.com/ukraine-nearly-third-of-bradley-armored-vehicles-lost-or-damaged-2023-7]; 2023.07.23 New Footage Shows ‘Graveyard’ of U.S.-Produced Bradley Fighting Vehicles in Ukraine Taken Out By Russia [Military Watch Magazine, https://militarywatchmagazine.com/article/new-footage-bradley-graveyard-ukraine]


Vezi in Telegra.ph

20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

10

obunachilar
Kanal statistikasi