◽️
کانون ارزیابی و مدیریت استعدادارزیابیهای مربوط به طرح های استعدادیابی و جانشین پروری بر سه پایه اصلی استوار هستند:
1⃣قابلیت ها شایستگیها و مهارتهای مورد نظر
2⃣ابزارها، آزمون ها، تست ها و فنون اندازه گیری و ارزیابی
3⃣ارزیابان
در این میان ابزار و ارزیاب از اهمیت زیادی برخوردار هستند و هیچ یک نمی تواند کمبودها و ضعفهای احتمالی دیگری را کاملاً جبران کند. بهترین و برترین ابزارهای سنجش و اندازه گیری نیز بدون وجود ارزیاب های ماهر و با تجربه نتایج مطلوبی به بار نمی آورند و از بهترین و کارآمدترین ارزیاب ها نیز وقتی فاقد ابزارها و آزمونهای معتبر هستند، انتظار زیادی نمی توان داشت. به همین دلیل است که انتخاب و آموزش ارزیابان از مهمترین مراحل اجرای طرح های استعدادیابی تلقی می شود.
◽️
ویژگی های کانون ارزیابی مناسبدر پژوهشی که برای نشان دادن وجوه تشابه و تمایز بین مراکز ارزیابی در آمریکا با سه کشور آلمانیزبان (آلمان، اتریش، سوئیس) صورت گرفته مشخص شده است که ۸۲ درصد سازمان های موجود در کشورهای آلمانی زبان که مراکز ارزیابی دارند به طور متوسط ۱.۶۶ روز صرف آموزش ارزیابان خود میکنند، در حالی که این رقم برای آمریکا ۳.۷۴ و در مورد نزدیک به ۱۰۰ درصد از شرکت ها گزارش شده است.
نسبت تعداد ارزیابی شوندگان به ارزیابی کنندگان به طور معمول دو به یک است. البته این نسبت تحت همه شرایط ثابت نیست و باید آن را با توجه به نوع ابزارها و آزمونها، کم و کیف قابلیتها و شایستگیهای که تحت اندازهگیری هستند تنظیم کرد. به هر حال تعداد ارزیاب ها باید به اندازه ای باشد که بتوانند حداکثر اطلاعات ممکن را با مشاهده رفتار ارزیابی شوندگان ثبت و گزارش نمایند.
ارزیابان در فرآیند ارزیابی از جمله در طرح های استعدادیابی پنج وظیفه اصلی دارند که عبارت است از:
1- مشاهده رفتار فرد در تمرینات و تعاملات طراحی شده
2- ثبت رفتارهای مشاهده شده از طریق تکمیل فرمها
3- طبقه بندی رفتارهای مشاهده شده به ابعاد رفتاری مختلف مثل مهارت، استعداد، دانش و نیز طبقه بندی رفتارها در چارچوب قابلیت ها
4- رتبه بندی رفتار افراد بر مبنای شواهد و قرائن رفتاری
5- تسهیم و توافق بر روی رتبهبندی قابلیتهای افراد همراه با سایر ارزیابان
☯
@sanayesho